Ideologier/propaganda&Internationell politik&Motvallstanten27/03 13:05

Mahmud Jibril bodde många år i USA och doktorerade där. För flera år sedan kom han tillbaka till Libyen och blev ekonomiminister i Ghadafis regering. Där började han direkt att privatisera statlig egendom. När upproret i Benghazi bröt ut övergick han snabbt till NTC, rådet som bildades i Benghazi och som kort därefter erkändes av Västvärlden som Libyens legala övergångsregering. Mannen har dessutom nära anknytning till Al Jazeera.(1) Därmed över till intervjun med honom:

’Too many powers wanted Gaddafi silenced’ – ex-NTC head to RT (outlaid 26/3 2012)

Jabril satt alltså tidigare i NTC men han avgick för en tid sen.

Jibril, som är ordentligt mediatränad för västerländska media, undviker på olika och typiska politikersätt att besvara flera av de frågor journalisten ställer till honom.

Han säger dock att han vill att USA/Nato ska göra mer för att få ordning på Libyen nu när landet behöver en polisorganisation såväl som ett armé och han menar att Väst sviker nu som inte stöttar NTC längre. I praktiken vädjar han om mer Nato-stöd till NTC, mer stövlar på marken alltså, i det Libyen som nu är i upplösning (2), där total laglöshet råder och NTC inte har någon makt att kontrollera landets alla miliser, som slåss inbördes vid sidan av att en del av dem fortfarande ägnar sig åt att fängsla, tortera och döda svarta.

Fast något inbördeskrig är det inte och har aldrig varit och inte heller någon revolution, hävdar han. Revolutionen börjar först när det blivit ordning i Libyen igen (!). Jibrils definition på revolution är en annan än den vi är vana vid således.

Han vill inte uttala sig om vad folk i Benghazi tycker idag, med anledning av demonstrationer där mot NTC, eftersom det inte varit något val där.  I februari förra året visste han emellertid precis vad hela ”det libyska folket” ville, nämligen bli av med Ghadafi till varje pris, även till priset av att förlora livet och allt man ägde och trots stora demonstrationer förra våren för Ghadafi. Det visste han då trots att det inte hade förekommit något val eller någon omröstning, och trots att NTC vägrade gå med på det val Ghadafi föreslog att man skulle anordna.

Dessutom hävdar han att det fanns många krafter som ville se Ghadafi dödad för vad denne visste. Man undrar vilka han syftar på och hur mycket av det Ghadafi visste som han själv vet.

/Kerstin

Länkar med mer om Libyen och om Jibril:
1) Om ledarna i Libyens rebellråd, Motvallsbloggen 25/9 2011
1) Sveriges radios lovsång om Al Jazeera – sällsynt illa tajmad, Motvallsbloggen 9/3 2012
2) Libya facing meltdown as armed gangs defy NTC rule,Chris Stephen Global Civilians For Peace 28/3 2012   (In Sabha, battles erupted after pro-government militias captured a Tobu man accused of war crimes. Tobu militia then stormed the headquarters of the military council, only to be pushed back in further fighting.
Tripoli’s violence began when the Turkish manager of the five-star Rixos hotel told the leader of a militia from Zintan, 100 miles south, to pay a bill that had accumulated since September.
The militia leader shot-up the reception desk, then returned to the hotel with armed men who abducted the manager, beating him so badly he has lost the hearing in one ear. Only the intervention of Libya’s de-facto president, Mustafa Abdu Jalil, secured his release. But as a result, the Zintan militia, which controls Tripoli’s international airport, reneged on a promise to hand over security to government forces on Sunday, instead parading its armed vehicles at the airport entrance.)
- One Year After U.S., Britain, France Destroyed Libya: Still a Mess, Daniel Larison, The 4th Media, 23/3 2012

 

Motvallstanten02/01 14:06

år 2012

/Kerstin

Motvallstanten&Vem tipsar/vad skrivs?30/12 13:18

trender

Gott Nytt År!

/Kerstin

Motvallstanten&Motvallstanten (animerad)&Politik/ekonomi01/05 03:20

Första maj idag. Så Motvallstanten kör sitt eget demonstrationståg här på bloggen igen.

bild

Alliansens demonstrationståg kan man se här.

Motvallstanten13/04 19:23

Det blev ingen glad påsk här, trots ett strålande vårväder.

Förkyld Påsk

Ideologier/propaganda&Motvallstanten&Politik/ekonomi29/11 02:30

Mitt förslag: Alla som inte gillar moderaternas utnämnande av ”Årets arbetare” skickar in sitt eget namn, som förslag, till moderaterna – i vanliga pappersbrev :-D

arbetartävling

Länkar
Moderaternas hemsida: Tävla om att bli årets arbetare
Arbetets hjälte får träffa Littorin, Aftonbladet

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på

Ideologier/propaganda&Motvallstanten&Politik/ekonomi29/11 00:59

Moderaterna, det verkliga arbetarpartiet, utlyser en tävling om ”Årets arbetare”

arbetartävling

Länkar
Moderaternas hemsida: Tävla om att bli årets arbetare
Arbetets hjälte får träffa Littorin, Aftonbladet

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på

Motvallstanten09/11 21:02

Jag sitter här med min nya dator och suckar djupt över hur den fungerar i jämförelse med min gamla dator, som ändå inte är urgammal. Samma funktioner finns förstås på den nya som på den gamla men kommandona åtefinns på andra platser i menyn och dessutom under helt nya namn. Man kan ju föreställa sig hur lycklig bilbytare skulle bli över samma situation:

Nya bilen har just levererats.
Jag känner inte igen någonting på instrumentbrädan och förundras över det faktum att det varken finns gas- kopplings eller bromspedal.
Man lär sig snabbt lovade bilförsäljaren, för den här bilen fungerar ju egentligen likadant som de gamla traditionella bilarna, med undantag för en del nya finesser förstås, men dem behöver man ju inte använda förrän man lärt sig dem.

Jag sätter mig i min nya bil för att åka och handla och stirrar på den fullkomligt obegripliga brädan framför mig, det som förr alltid var en normal instrumentbräda. Den är slät och full av små bokstäver och okända symboler. Letar efter en instruktionsbok, men det finns ingen, visst ja, den skulle ju finnas på nätet.

Jag går in och letar mig fram till bilmärkets hemsida, som jag får upp efter ett visst väntande varunder en massa reklam poppar upp överallt på skärmen.
Med lite tålamod hittar jag slutligen en länk som det står tutorial på, klickar och upp kommer en bild av min nya fina bil.

En text frågar vad jag vill göra. Jag fyller i ”lära mig köra bilen”. Sidan kan inte visas, men ett förslag om att jag kanske menar ”framdriva fordonet”. Kanske det, jag klickar på länken som finns bredvid frågan och får fram en ny sida på skärmen med en bild av instrumentbrädan och en meny, samt en flashig text om hur bra min nya bil är. Jag letar lite på menyn och till slut hittar jag kommandot ”framdriva” och chansar på det.
Upp kommer en ny fråga
– Vill du inte sätta igång fordonets energisystem först?
Det kanske jag vill.
Får upp en ny ruta och läser:
– Mitt på styrhjulet finner du en platta. Konfigurera plattan med ditt password.
Var i hela friden finns det då? Jag går ut och letar i bilen men hittar ingenting som skulle kunna vara ett password. Ringer till försäljaren och blir upplyst om att det skapar jag sälv, så att jag lättare kommer ihåg det.
Jag skapar mig ett password och klickar på ”continue”.
– Du har nu konfigurerat din uppkoppling för ingångsättande av bilens energisystem. Nu kan du börja köra. Om du är osäker på hur du kör klicka här.

Det är jag ju eftersom det varken fanns kopplings- gas eller bromspedal. Jag klickar där.
– När du har igångsatt dit fortskaffningsmedels energisystem ska enginen ljuda lite tyst. Om den gör det är det dags att aktivera framförandefunktionen och autentisitera pilotfunktionen. Det gör du genom att trycka på knappen F (framförandefunktioner) på instrumentlocket och sedan trycka den nedre rutan i densamma.
Obegripligt men jag trycker på F. På datorns bildskärm ser jag hur en lucka öppnar sig på den släta instrumentbrädan och fram kommer ett liten ruta med 6 knappar och upp kommer samtidigt texten:
– Du ser nu fordonets hastighetsanpassningssystem. För din bekvämlighet har vi bytt ut den gamla stickan för denna funktion mot en knappanel.
Det står O, A, B, C, D och E på knapparna, så finns det pilar som leder till förklaringar av de olika bokstävernas betydelse:
– O = omvänt framförande
??? – men jag gissar att det betyder ”back”. A står för 1, B för 2 etc. Intelligent som jag är förmodar jag att det här är växellägena från 1 tom 5.
Bokstäverna är dessvärre i silver på svart bakgrund och så små att de är svåra att läsa men, försäkrar mig instruktionssidan, det tar bara några veckor innan jag kan trycka på rätt knapp utan att behöva titta på manöverpanelen. Till dess uppmanas jag att föra långsamt då man också behöver vara uppmärksam på trafiken där man exekverar framförandet av sin automobil.

Nu behöver jag bara veta hur jag gasar och bromsar. Det visar sig att det finns en knappanel även för dessa funktioner och blinkern, som kallas ”direktionsanvisaren” hittar jag också efter diverse sökande.

Nu kan jag försöka köra och handla – i snigelfart. Om något halvår eller så klarar jag nog av att köra bilen även i 90 km/tim.

En fördel med den nya bilen är förstås att den är svårare att stjäla men jag ser redan med fasa fram emot nästa bilbyte för bilfabrikanterna har ju förstått att vi konsumenter vill känna att den nya bilen verkligen är ny och annorlunda, varför de ändrar alla funktionerna och deras placering vartannat år.

Protestera mot förändringarna av A-kassan – klicka och skriv på

Ideologier/propaganda&Motvallstanten&Politik/ekonomi04/11 19:26

kassör

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Alliansfusk/lögner&Motvallstanten&Politik/ekonomi19/10 19:49

kassör

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster