juli 2014


Politik/ekonomi31/07 16:10

Systemskiftet som innebär försämringar på alla områden, innebär också förändringar i gamla talesätt, bland annat de där om ”kommer som ett brev på posten”, ”går som på räls” och ”går som tåget”, alla begrepp som betydde ”pålitligt” blir obegripliga i dagens samhälle eller får förändrad innebörd, och betyder istället ”notoriskt opålitligt”.

Posten fungerar illa, brev försvinner, eller kommer fram alldeles för sent etc. Järnvägen är ingenting att lita på längre, tåg ställs in, blir försenade, blir stående på spåren eller spårar ur pga bristande underhåll osv.

Var det så här de som röstade fram Alliansen ville ha det, eller förstod de bara inte vad Alliansen skulle ställa till med? Trodde de att den där tusenlappen de fick mer i plånboken i lägre skatt, inte skulle kosta dem något någon annanstans? Förstår folk verkligen inte vad skattepengar används till? Förstår man inte att kollektiva lösningar som görs till självkostnadspris alltid blir billigare än sådant som görs för att generera profit?

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Internationell politik26/07 11:36

Detta tal av Chris Hedges hölls för flera år sen men det är lika aktuellt idag som då:

Chris Hedges speech about Gaza (utlagd 2010)

Så talar en, för våra dagar, hederlig och därmed mycket ovanlig journalist.

Även Hedges åsikter om tillståndet i USA är värda att lyssna till. I synnerhet som också Sverige är på samma väg. Vi ser även här hur våra politiker monterar ner väldfärd och infrastruktur och Sveriges deltagande i koloniala krig på andra sidan jorden.

Vad Hedges säger om media och propaganda gäller också i Sverige. Här är det Propagandahydran Timbro, storföretagens gigantiska propagandaorganisation, som leder utvecklingen – och dessa verkar inte för det bästa för svenska folket, utan för storföretagens kortsiktiga intressen, precis som i USA.

Chris Hedges ”Brace Yourself! The American Empire Is Over & The Descent Is Going To Be Horrifying!” (Utlagd 1/ 2012)

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Internationell politik23/07 20:04

OBS: Video tillagd på slutet av inlägget.

Ingen vet något säkert än, även om många påstår att de vet att planet sköts ned av en luftvärnsrobot som avlossades från ett område i östra Ukraina som regeringen inte har kontroll över. Men går man bakom de politiska talen och tittar på de officiella tillkännagivandena, så verkar det som om inte ens amerikanerna är säkra på vad som hände. Länk nummer ett nedan går till USA:s utrikesdepartements officiella “bedömning” (assessment) av vad som hände med planet (1).

När man läser texten slås man av att de hänvisar till Youtubefilmer, sociala media och telefonsamtal som lagts ut på internet, när de försöker slå fast vem som bär skulden till att planet störtade. Vad har de amerikanska underrättelsetjänsterna sysslat med de senaste veckorna? Om det finns satellitbilder eller ljudband från avlyssningsstationer så borde de hänvisa till dem. Men å andra sidan kunde då frågvisa journalister kräva att de skulle lägga fram bevisen till allmän beskådan.

Sammanfattningsvis förefaller det som om den amerikanska administrationenvill skapa ett intryck av att det måste vara separatisterna och Ryssland som ligger bakom denna “downing” av ett passagerarplan. Men de har inga bevis för att det skulle vara så. Om de vet vad som hände så vill de i varje fall inte tala om för oss hur det gick till.

På Motvallsbloggens redaktion vet vi inte heller vad som hände, men vi har försökt skaffa oss en uppfattning om möjliga scenarior via personer som brukar vara kunniga om politiska frågor och propaganda. I förgående bloggpostning har Kerstin en länk till en artikel av Pepe Escobar. Här skriver jag om tre andra författare som brukar vara pålitliga källor till kunskap.

Craig Murray skrev igår på sin blogg om Flight MH17 (2). Som f.d. ambassadör har han ett förnämligt kontaktnät världen runt och kan göra kvalificerade och självständiga bedömningar i utrikespolitiska frågor. I detta fall saknas den kritiska inställningen, han har kommit fram till att det var “separatisterna” som sköt ner planet. Precis den slutsats som Obama och hans utrikesdepartement vill att vi ska komma fram till. Men resten av artikeln är intressant, ur flera synpunkter.

En annan författare och bloggare med insikter i amerikansk och rysk politik är Dmitry Orlov. Han har även en naturvetenskaplig och teknisk skolning, vilket är till nytta när man ska bedöma den motstridiga informationen om denna händelse. I måndags publicerade han en artikel med den träffande rubriken “Fact-Free Zone” (3). Han försöker där bena ut vad som hände på ett systematiskt sätt, ungefär som i en brottsutredning: medel, motiv, tillfälle samt tidigare tillvägagångssätt. Han vill därmed skapa ett ramverk, där vi kan plocka in den information vi hittar på nätet och annorstädes.

Orlovs förakt för mainstreammedia är bottenlöst: “All of western media is now about as good as Pravda was back in the Soviet days – good for wiping your ass with, that is. It´s a sad day for anyone who cares about the truth but can only understand English.”

Via Orlov hittade jag en artikel av den välrenommerade journalisten och författaren Robert Parry (4). Han jämför amerikanska medias hantering av Ukraina-krisen med hur deras vårdslösa journalistik medverkade till att USA startade kriget mot Irak. Slutklämmen lyder, i min översättning: “…denna vårdslöshet driver världen mot ett mycket farligt ögonblick, möjligtvis dess sista.”

Och svenska tidningar, liksom radio och TV, repeterar lydigt det som sägs i amerikanska media.

/Dan Gmark

Länkar:
1) United States Assessment of the Downing of Flight MH17 and its Aftermath, Embassy of the United States, Kiev, Ukraina 19/7 2014
2) MH17 – Downed by Elite Collusion, Craig Murray, craigmurray.org.uk 22/7 2014
3) Fact-Free Zone, Dmitry Orlov, Cluborlov 21/7 2014
4) What did US spy satellites see in Ukraine? Robert Parry, Consortiumnews.com 20/7 2014

Tillagt 29/7, av Kerstin: Läs också sista länken ovan.

- Investigating MH17 (utagd 28/7 2014)

Internationell politik&Politik/ekonomi20/07 11:37

Visst är det märkligt att Västvärlden alltid vet, direkt och utan tvekan, vem som utfört ett terrordåd eller förorsakat en olycka.

- När tvillingtornen rasade visste man redan dagen efter att det var 19 araber, med namn och foton och allt, som hade flugit planen. Snart bombade man Afghanistan för att det var Usama bin Ladin som hade organiserat attacken. Afghanistan blev därefter en mer än 10-årig krigsskådeplats med massor av oskyldiga dödade och torterade. Snart utvidgade man krigandet till Irak med lika hemska konsekvenser, för, påstod man, det var Saddam som låg bakom 9/11 med sin terrorism och dessutom hade han tillgång till massförstörelsevapen, lögner som hade fått Goebbels att rodna för att han överträffats så rejält vad gäller lögnaktig propaganda.

- När Breivik sprängde norska regeringsbyggnader i bitar och sköt en massa ungdomar på ön Utöya, då visste man direkt att detta var ett verk av arabiska terrorister (!). Den norska regeringen, som är demokratisk, grep emellertid den skyldige, en norrman, och ställde honom inför rätta istället för att börja bomba något arabland.

- När det användes giftgas i kriget i Syrien visste Väst direkt att det var Syriens regering som stod bakom attacken och Obama hotade med Natoangrepp på den syriska armén, som inte blev av då det snart visade sig att det inte var Asssads armé som låg bakom attacken med gas.

- När ett malaysiskt plan störtar i östra Ukraina vet man direkt att det är ryska terrorister som skjutit ner det med missiler som Putin ställt till deras förfogande, och Obama går ut och hotar med hårda tag mot Putin, den skyldige, och i svenska tidningar får vi läsa de mest fantastiska historier om saken.(1)

Allt detta är KRIGSPROPAGANDA av värsta sorten – och i de flesta fall VET de styrande att deras anklagelser är falska. Men vad gör det. De vet också att det alltid är den första versionen eller förklaringen som biter sig fast i människors medvetanden och om det senare kommer fram, i media, att den anklagade parten var oskyldig så skrivs det oftast i små bokstäver i en liten enspaltare någonstans. Då når sanningen få människor och de flesta fortsätter att tro på den första stora lögnen. De styrande vet också att folk glömmer snabbt och de tar första bästa möjlighet att gå till attack mot stater som inte låter sig styras av USA.

- När tre israeliska pojkar hittas döda, mördade sägs det, då visste den israeliska regeringen direkt att det var Hamas som stod bakom morden och eftersom Israel, som det sägs, har rätt att försvara sig, är hela Västvärlden medkännande och förstående när Israel, som hämnd, börjar bomba oskyldiga i Gaza och dödar hundratals oskyldiga i en megastor kollektiv bestraffning av människor som inte hade något med morden att göra, i god nazistisk stil. (2)

Idag tycks varenda västpolitiker, liksom journalist i väst, ha glömt vad som ”utlöste” Israels bombande av Gaza. Nu är alla överens om att Israel måste få försvara sig mot Hamas hemska raketbeskjutning, som ju var ett svar på Israels angrepp, vilket borde göra det självklart att hävda att Palestinierna måste få försvara sig. I synnerhet är Israels agerande vanvett (för att uttrycka det mycket milt) som man inte presenterat de skyldiga till morden på de tre israelerna.

En jämförelse: För ett antal år sedan mördade ett finskt par några svenskar uppe i Norrland. Hade då hela Västvälden ansett, att svenska regeringen var i sin fulla rätt att börja bomba Finland för att vi svenskar ju måste ha rätt att försvara oss. Knappast. Sverige betedde sig istället som brukligt är i en demokrati, och som även Norge gjorde, så att man grep de skyldiga mördarna och ställde dem inför rätta.

Jag tycker inte om att leva i en värld där lögnen är ledstjärna för politiken.

/Kerstin

Länkar (fler kan komma):
1) It was Putin’s missile! Pepe Escobar Asia Times online 18/7 2014
1) In Ukraine, the US is dragging us towards war with Russia, John Pilger, The Guardian 13/5 2014
1) Use Malaysia’s MH17 to make peace instead, Jan Öberg, 21/7 2014
1) US Story on MH17 Unravels Over Lack of Real Evidence. Case Built Almost Entirely on YouTube Videos, Tweeted Photos, Jason Ditz, AntiWar.com 22/7 2014
1) USA blasen zum Rückzug: Putin ist nicht schuld am Abschuss von MH17, Deutsche Wirtschaftsnachrichten,23/7 2014
1) George Soros admits to funding the Ukraine crisis, Hang The Bankers
2) Israel admits HAMAS didn’t kidnap the 3 Israeli teens after all, Eveonline 27/7 2014

Så lite om andra megalögner:
VIDEO Head of False Libyan Revolution Admits Ghadafi did not Kill Protestors, Joanne M, Libyan War – the truth 05/20/2014.(Citat Mustafa Abdul Jalil; Gaddafi did not order the shooting that started the false revolution in Libya. Now after the destruction of Libya, Jalil admits to the world on Libyan Channel One that the protestors that were killed in Benghazi that caused the UN and NATO to attack Libya were killed by a group of spies and mercenaries who were not Libyan. He admits that he knew the truth at the time but it was done to take down the Libyan government and break the state. Se artikeln.)
TFF PressInfo: Sverige – inte längre aktör för en bättre värld, Jan Öberg, 4/5 2014

Globalt interview| 7 Ruslandsekspert Jens Jørgen Nielsen advarer medier og politikere mod faren ved at opstille et ensidigt billede af landet. Han appellerer til en mere realistisk opfattelse af Rusland i lyset af Ukraine-konflikten (”Putins opbakning i be- folkningen er meget stor, og den er reel. Den er steget un- der Ukraine-krisen. Omkring 86 procent støtter ham. Og det er ikke Nordkorea – det er ikke sådan, at folk ikke tør andet,” siger Jens Jørgen Nielsen.)

Internationell politik19/07 23:16

Apropå Israels attacker på Gaza och terroriserande av palestinierna:

An honest Israeli Jew tells the Real Truth about Israel

/Kerstin

Politik/ekonomi12/07 17:55

Nu kan väl säga att den nyliberala drömmen om hur mycket bättre allt skulle bli i samhället om alla statliga och kommunala verksamheter privatiserades, inte har hållit. I verkligheten har det mesta blivit sämre i samtliga de verksamheter som staten har bolagiserat och sålt ut.

Vi hade en gång världens pålitligaste postservice. Så bolagiserades den och skulle gå med vinst – och vips fungerar den sämre och är inte alls lika pålitlig längre. Vi prenumererar ex. på ETC, som kommer ut fem dagar i veckan numer och skickas till oss med posten. Ibland kommer ingen alls, ibland kommer fyra nummer på en gång.

Vi hade en bra järnväg med tämligen pålitliga avgångar och ankomster och med mycket få olyckor. Idag har vi inte det längre. Tågen kommer lite hur som helst, de spårar ur eller måste ställas in. Vad man får betala för en resa verkar vara rena slumpen. Servicen på tågen är borta.

Apoteken var fantastiska med brett sortiment och bra service. Så såldes stora delar av dem ut och plötsligt finns det bara mediciner som säljs i stor skala på de privata apoteken och man måste resa runt till många apotek för att försöka få tag i den medicin man behöver. Människor på landsbygden riskerar att bli helt utan apotek och att få resa miltals för att hämta ut sina mediciner.

Vi hade en ganska bra skola en gång, som har blivit allt sämre med allt sämre resultat de senaste 10-15 åren. Dessutom är skolorna segregerade idag och det är en stor samhällsförlust i och med att barn numer bara träffar andra barn med samma bakgrund som de själva. Skolan klyver samhället istället för att ena det, som den gjorde förr.

Vården har också tagit mycket stryk, med nedskärningar av personal och med allt kortare tid för patienterna. Städningen på sjukhusen är satt på undantag vilket förorsakar allvarliga risker för patienterna, liksom läkares och sjukvårdspersonalens tidsbrist.

Det byggs inte längre i kommunal regi, varför vi har skriande bostadsbrist i storstadsområdena. Människor tvingas låna stora belopp för få någonstans att bo, vilket minskar konsumtionen och därmed minskar antalet arbetstillfällen.

När man skurit ner på personal och dessutom sänkt löner för stora löntagargrupper har man förlorat de anställdas lojalitet och arbetvilja. Postanställda, liksom SJ-anställda och troligen även televerkare var otroligt lojala mot sin arbetsgivare och gav allt för att verksamheterna skulle fungera så bra som möjligt. Med den nya politiken, som kan sammanfattas som en politik för att djävlas maximalt med de anställda, tappar människor lusten att ge allt i sina arbeten. De arbetar helt enkelt inte mer och bättre för att man sparkar på dem. Möjligen försöker lärare och vårdpersonal slita vidare hur mycket sämre det än blir på deras arbetsplatser, helt enkelt för att de ser dem som drabbas om jobben inte blir gjorda. Lärare känner med sina elever, vårdpersonal med de sjuka. Och vem vet, kanske just de här kategorierna biter ihop så mycket de kan och sliter vidare för att de i hög utsträckning är kvinnor, som tycks ha låg fallenhet för att protestera och som ofta är mycket stresståliga.

Nu går det käpprätt åt skogen med Sverige alltså. Skolelever prestarar allt sämre, infrastrukturen börjar vittra sönder och det blir dyrt för samhället, vare sig man struntar i detta eller inte.

I och med att kapitalägare har lagt ut alltmer av den industriella verksamheten i länder med billigare arbetskraft, där folk tvingas slava ännu värre, förlorar samhället också kunskaper. Vem kan sköta ett väveri när alla väverier är borta? Vem kan tillverka annat när tillverkningen inte längre sker i Sverige. Och inte minst, vem ska kunna utveckla maskiner och förbättre produktionen när den inte längre ligger i Sverige? Om man på allvar inbillar sig att vi ska behålla spetsverksamheterna i Sverige när all industri har försvunnit, och vi bara använder Asien som producenter, så bedrar man sig.

Kort sagt, dagens politik är rent vanvettig på lite sikt och predestinerar Sverige för att bli som vilket annat råvarulevererande U-land som helst i framtiden.

/Kerstin


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster