OBS: Video tillagd på slutet av inlägget.

Ingen vet något säkert än, även om många påstår att de vet att planet sköts ned av en luftvärnsrobot som avlossades från ett område i östra Ukraina som regeringen inte har kontroll över. Men går man bakom de politiska talen och tittar på de officiella tillkännagivandena, så verkar det som om inte ens amerikanerna är säkra på vad som hände. Länk nummer ett nedan går till USA:s utrikesdepartements officiella “bedömning” (assessment) av vad som hände med planet (1).

När man läser texten slås man av att de hänvisar till Youtubefilmer, sociala media och telefonsamtal som lagts ut på internet, när de försöker slå fast vem som bär skulden till att planet störtade. Vad har de amerikanska underrättelsetjänsterna sysslat med de senaste veckorna? Om det finns satellitbilder eller ljudband från avlyssningsstationer så borde de hänvisa till dem. Men å andra sidan kunde då frågvisa journalister kräva att de skulle lägga fram bevisen till allmän beskådan.

Sammanfattningsvis förefaller det som om den amerikanska administrationenvill skapa ett intryck av att det måste vara separatisterna och Ryssland som ligger bakom denna “downing” av ett passagerarplan. Men de har inga bevis för att det skulle vara så. Om de vet vad som hände så vill de i varje fall inte tala om för oss hur det gick till.

På Motvallsbloggens redaktion vet vi inte heller vad som hände, men vi har försökt skaffa oss en uppfattning om möjliga scenarior via personer som brukar vara kunniga om politiska frågor och propaganda. I förgående bloggpostning har Kerstin en länk till en artikel av Pepe Escobar. Här skriver jag om tre andra författare som brukar vara pålitliga källor till kunskap.

Craig Murray skrev igår på sin blogg om Flight MH17 (2). Som f.d. ambassadör har han ett förnämligt kontaktnät världen runt och kan göra kvalificerade och självständiga bedömningar i utrikespolitiska frågor. I detta fall saknas den kritiska inställningen, han har kommit fram till att det var “separatisterna” som sköt ner planet. Precis den slutsats som Obama och hans utrikesdepartement vill att vi ska komma fram till. Men resten av artikeln är intressant, ur flera synpunkter.

En annan författare och bloggare med insikter i amerikansk och rysk politik är Dmitry Orlov. Han har även en naturvetenskaplig och teknisk skolning, vilket är till nytta när man ska bedöma den motstridiga informationen om denna händelse. I måndags publicerade han en artikel med den träffande rubriken “Fact-Free Zone” (3). Han försöker där bena ut vad som hände på ett systematiskt sätt, ungefär som i en brottsutredning: medel, motiv, tillfälle samt tidigare tillvägagångssätt. Han vill därmed skapa ett ramverk, där vi kan plocka in den information vi hittar på nätet och annorstädes.

Orlovs förakt för mainstreammedia är bottenlöst: “All of western media is now about as good as Pravda was back in the Soviet days – good for wiping your ass with, that is. It´s a sad day for anyone who cares about the truth but can only understand English.”

Via Orlov hittade jag en artikel av den välrenommerade journalisten och författaren Robert Parry (4). Han jämför amerikanska medias hantering av Ukraina-krisen med hur deras vårdslösa journalistik medverkade till att USA startade kriget mot Irak. Slutklämmen lyder, i min översättning: “…denna vårdslöshet driver världen mot ett mycket farligt ögonblick, möjligtvis dess sista.”

Och svenska tidningar, liksom radio och TV, repeterar lydigt det som sägs i amerikanska media.

/Dan Gmark

Länkar:
1) United States Assessment of the Downing of Flight MH17 and its Aftermath, Embassy of the United States, Kiev, Ukraina 19/7 2014
2) MH17 – Downed by Elite Collusion, Craig Murray, craigmurray.org.uk 22/7 2014
3) Fact-Free Zone, Dmitry Orlov, Cluborlov 21/7 2014
4) What did US spy satellites see in Ukraine? Robert Parry, Consortiumnews.com 20/7 2014

Tillagt 29/7, av Kerstin: Läs också sista länken ovan.

- Investigating MH17 (utagd 28/7 2014)