Systemskiftet som innebär försämringar på alla områden, innebär också förändringar i gamla talesätt, bland annat de där om ”kommer som ett brev på posten”, ”går som på räls” och ”går som tåget”, alla begrepp som betydde ”pålitligt” blir obegripliga i dagens samhälle eller får förändrad innebörd, och betyder istället ”notoriskt opålitligt”.

Posten fungerar illa, brev försvinner, eller kommer fram alldeles för sent etc. Järnvägen är ingenting att lita på längre, tåg ställs in, blir försenade, blir stående på spåren eller spårar ur pga bristande underhåll osv.

Var det så här de som röstade fram Alliansen ville ha det, eller förstod de bara inte vad Alliansen skulle ställa till med? Trodde de att den där tusenlappen de fick mer i plånboken i lägre skatt, inte skulle kosta dem något någon annanstans? Förstår folk verkligen inte vad skattepengar används till? Förstår man inte att kollektiva lösningar som görs till självkostnadspris alltid blir billigare än sådant som görs för att generera profit?

/Kerstin