september 2006


Massmedia29/09 17:13

Aftonbladet har idag en artikel om Reinfeldts släktbakgrund, som är mer än osmaklig. Man drar sig inte för att, indirekt, antyda att mannen har en rasmässigt skum bakgrund, det verkliga brunsnacket alltså.

Skäms Aftonbladet, dubbelt skäms!

Jag lämnar inte länken till artikeln eftersom jag inte vill länka till sådan uselhet.

Ej kategoriserad&Massmedia&Vård/omsorg29/09 17:05

En elvaårig flicka hämtades, på initiativ från socialtjänsten i Uppsala, till ett sjukhus där en gynokolog tvångsundersökte henne för att kontrollera om hon hade blivit omskuren under sitt besök i hemlandet i Afrika. Detta är skandalöst, men sådana här ageranden är dessvärre inte ovanliga.

Det här är nämligen inte första gången jag noterar hur människor inom socialtjänst, eller andra offentliganställda, inte förstår skillnaden mellan förslag som slängts fram av någon politiker och vad som är lagstadgade förfaranden. Det tycks som om många offentliganställda tror att allt som stått i tidningarna är beslutat och lagstadgat, eller är uppmaningar till dem att börja agera på egen hand.

Om det är något man borde ta itu med i det här landet så är det alla offentliganställda som inte vet vad som är deras uppgifter och som inte kan de lagar och förordningar som reglerar deras verksamhet.

Källa:
Ekot kl. 15.45

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi29/09 15:16

Så är det dags att skriva några ord om varför sd gick framåt i årets val och varför det inte hade hjälpt, eller inte hjälper, att ”ta diskussion” med partiets företrädare:

Politikerna, både de borgerliga och socialdemokraterna, har varit nästan rörande överens om den ekonomiska politik som lett till den stora arbetslösheten och permanentat den, den politik som lett till avskedanden av flera hundra tusen från den offentliga sektorn, slitit ner mängder av personal och fått många människor att gå in i väggen. Det här vill inget av partierna föra ut till folket eftersom folket kunde tänkas bli purket om det fick den informationen.

Alltså ville inte Persson tala om arbetslösheten i årets val, vilket var hederligt av honom. Han vet att så fort arbetslösheten sjunker kommer riksbanken, som riksdagen gett frihet från politiskt inflytande och uppgiften att i första hand förhindra inflation, (som från det hållet alltid antas bero på höjda löner för vanligt folk, vilket är en sanning med modifikation) att höja räntan. När riksbanken höjer räntan minskar investeringarna och antalet som är beredda att låna för att utvidga sina företag etc. Därmed ökar arbetslösheten igen. Men trots allt vill inte socialdemokraterna att alla löntagare ska få det allt sämre och så hoppas Persson istället på ett Guds under för resten, att jobben kommer bara de rika blir rikare så att de investerar mer, vilket de senaste 15 åren visat inte blir fallet. (De rika spekulerar med pengarna istället och blåser småspararna på deras pengar.)

Alliansens idé är troligen en annan. Jag gissar att den tror att om man bara kan driva ner lönerna till en så låg nivå, stora grupper tjänar så dåligt att de inte kan efterfråga mer än det allra nödvändigaste för att inte svälta och frysa ihjäl, så kommer de inte med sin efterfrågan att bidra till att vi får inflation. Därför måste man, anser de, se till att lönerna för vanligt folk sänks radikalt, inte för de rika förstås, för de ska satsa sin pengar i aktier och konst och så där. I själva verket åstadkommer man det rakt motsatta, landet blir fattigare. (Men en liten grupp mycket rika kan leva mycket gott även om majoriteten av befolkningen far mycket illa och även om landet som helhet blir fattigare, ja de kan få det mycket bättre genom tillgång till billigt tjänstefolk).

Vad händer alltså, när många människor slås ut, många människor slits ner och många ungdomar inte ser någon framtid för sig? Jo vi får mer sociala problem – som ett brev på posten och mer missnöje över politiken.

Politiker över hela Västvärlden oroar sig just nu för den ”sociala oro” som blivit följden av den förda politiken, alltså risken för häftiga protester, att många fler rekryteras till kriminalitet etc. (Det försöker man fixa med total kontroll över befolkningen förstås och med att låsa in alla som öppet uttrycker sitt missnöje – på ett eller annat sätt. Begreppet ”terrorism” kan lätt utvidgas till att även gälla missnöjda icke-muslimska medborgare, det såg vi vid de s.k. Göteborgskravallerna.)

Så, för att väljarna inte ska förstå de här sambanden och hur politiken de senaste 15 åren har varit ensidigt inriktad på att ta från de sämre ställda och ge till dem som redan har ett överflöd, för att organisera fram en rejäl baklängesrevolution, en ordentlig omfördelning från de fattigare till de rikare (genom nedskärningar för vanligt folk och sänkta skatter till de rikare), så måste man slå blå dunster i ögonen på folk, få dem att tro att nationalekonomi är detsamma som företagsekonomi (vilket inte är fallet) eller som vilken vanlig familjeekonomi som helst: ”De vet ju alla att om plånboken är tom, inkomsterna minskar, då måste man dra ner på konsumtionen, utgifterna”.

Till slut, och när folk ser att det inte finns någon regering som löser de problem som uppstått, utanförskapet som inte minst drabbar invandrare men även mängder av sedan hedenhös svenskfödda personer, så har man serverat de högerextrema, de invandrarfientliga och de verkliga rasisterna den perfekta förklaringen: Om nu Sverige är så fattigt som politikerna säger, och så att vi måste spara och spara (nationen är i verkligheten rikare än någonsin i vår historia), så att ”vi” inte har råd att sköta om våra äldre på ett bra sätt, inte har råd att skapa goda levnadsförhållanden för alla, då finns det förstås bara en bra väg att gå, att kasta ut invandrarna. De invandrare som arbetar tar ju jobb som svenskar skulle kunna få istället. De invandrare som är arbetslösa kostar ju massor med pengar, och båda dessa problem slipper vi om vi kastar ut dem och då kan vi svenskar få det bättre. Då får vi pengar till att anställa folk i sjukvården och äldrevården, mer jobb till svenskar alltså, då får vi pengar att hjälpa barnen bättre i skolorna, då får vi pengar att bygga fler bostäder för – en helt logisk (men totalt felaktig) slutsats med tanke på den bild av nationens ekonomiska situation, som politiker under många år har målat upp för oss och fått många människor att tro på. (Ännu värre blir det troligen om folk förstår att just nu har staten överskott på pengar, som den kommer att betala ut till de rikaste genom skattesänkningar som är mest gynnsamma för denna grupp)
Lägger man så till att de drabbade oftast ger sig på andra drabbade, rånar och misshandlar mm, så är bilden komplett.

Så varsågoda politiker, ta diskussionen med sd, förklara för dem, och för resten av svenska folket, vad ni noga undvikit att förklara för oss hittills. Resultatet blir nog dessvärre att sd kommer att få ännu fler röster på grund av att väljarna, när eller om man förstår hur det hänger ihop, blir så förbannade att många fler röstar på sd av ren ilska på de etablerade partierna.

Hur socialdemokraterna än vänder sig idag har de ändan bak. De borgerliga däremot har ju alltid möjligheten att samverka med sd om partiet blir allt större. Konservativa partier världen över brukar ju inte tveka att liera sig med fascister.

Länk
Artikel av Dan Josefsson i ETC
Tidigare inlägg om saken 1
Tidigare inlägg om saken 2

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi28/09 03:01

Efter min tidigare redovisning av hur röstetalet fördelade sig mellan de två blocken i årets val (se inlägg nedan), där jag påpekade att det inte var över 50% som röstade för alliansen, anklagades jag, åtminstone indirekt, för att försöka dölja att det var ännu sämre resultat för den socialdemokratiska regeringen som tillsattes efter förra valet.
Det är klart att om man bara räknar med det socialdemokratiska partiet så stödde sig detta på en mindre andel av de röstande än de fyra partierna i alliansen tillsammans gör nu. Men tittar man på blocken, och det har man ju ansett vara korrekt i årets val, så ser det annorlunda ut (och fortfarande är socialdemokraterna det största partiet, trots att de förlorade röster i årets val).
För att kontrollera hur det förhöll sig satte jag mig ner, när jag äntligen fick tid, och kontrollerade saken och så här såg det ut med en jämförelser mellan 2002 och 2006.

Parti antal röster

2006
antal röster

2002
M 1.456.014 809.041
C 437.389 328.428
FP 418.395 710.312
KD 365.998 485.235
Totalt: 2.677.796 2.333.016
S 1.942.625 2.113.560
V 324.722 444.854
MP 291.121 246.392
Totalt: 2.558.468 2.804.806
ÖVR 315.014 165.390
Kategori 2006 2002
Summa giltiga röster 5.551.278 5.303.212
Summa avgivna röster 5.650.416 5.385.430
Röstberättigade 6.892.009 6.722.176
Valdeltagande 81,99% 80,11%

Alliansen fick 344.780 fler röster 2006 medan Socialdemokraterna backade med 246.338 röster.

Eftersom man inte räknade blankröster separat 2002 jämför jag med siffrorna för det totala antalet avgivna röster.

50% av de avgivna rösterna 2002 var 2.692.715. Den socialdemokratiska regeringen med vänsterpartiet och miljöpartiet som stödpartier, hade således 112.091 röster över 50% , av samtliga avgivna röster, bakom sig, de ogiltiga inberäknade, en klar men liten majoritet alltså.

Samma jämförelse vad gäller alliansens partier (den nya regeringen) år 2006 visar att 50% av antalet giltiga röster 2006 var 2.825.208. Alliansen hade således 266.740röster under 50%, även de ogiltiga rösterna inräknade, inte majoritet samtliga avlagda röster alltså.

Slutsats:
Den socialdemokratiska regeringen (med stöd av Mp och V) hade stöd av lite mer än 50% av de avgivna rösterna
Den borgerliga regeringen efter årets val har stöd av mindre än 50% av de avgivna rösterna.

Så var den saken klarlagd.

Länk:
SR:s redovisning av valresultatet

Kvinnor/feminism27/09 00:12

Hoppsan :lol:.

Länk:
Ekot kl 24.00

A: Regler för kommentarer26/09 23:25

Regler för kommentarer på Motvallsbloggen:

Här accepteras inte kommentarer som:- inte följer regler för anständigt språkbruk , omtalar medmänniskor med nedsättande ord som ”idiot”, ”dårfink”, ”dårar” etc. eller som på annat sätt innehåller fula eller illvilliga personangrepp. Det är dock tillåtet med normal ironi och statir samt saklig kritik av offentliga personer.

- innehåller uttalanden som strider mot lagen, ex. hets mot folkgrupp, som är rasistiska, smygrasistiska eller som är allmänt invandrarfientliga.

- inte håller accepterat hövlig ton

- innehåller mer än två länkar eller länkar till sidor där man bryter mot lagen eller som innehåller öppet eller förtäckt invandrarfientligt material. Dessutom accepteras (fr.o.m. 15/6 2010) inte länkar till samlingssiter utan känd ansvarig.

- inte har med inlägget att göra

- inte är annat än återkommande långa inlägg, som uppenbart är del av en egen kampanj, som bör föras på annan sida eller på en egen blogg

- upprepar samma sak/fråga/anklagelse mot mig, trots att kommentaren, frågan eller anklagelsen redan är besvarad i kommentardelen på tråden.

- inte har en fungerande e-postadress- som kallar sig ”Anonym”. På de här bloggen skriver man under med en egen pseudonym, och alltid med samma pseudonym, så att man kan skiljas från andra som kommenterar under pseudonym.

- som önskar livet ur människor på ena eller andra sättet.

Vidare bör man läsa igenom tidigare kommentarer på tråden innan man kommenterar för att kunna lägga in relevanta kommentarer. Detta för att göra även den delen av bloggen läsvärd för besökare. Jag ska exempelvis inte behöva besvara samma anklagelser gång på gång på samma tråd.

Eftersom detta är nättidskriften Albas blogg, som självständigt sköts av mig, avgör jag vilka kommentarer som publiceras här dessutom, i enlighet med den privata äganderätten.

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi26/09 00:31

Reinfeldt lovade att han inte hade en tanke på att försämra arbetsrätten och bland det första alliansen nu annonserar är att man ska riva upp de lagar inom arbetsrätten som röstades igenom i riksdagen i våras. Så mycket var det löftet värt.
Om detta skriver även Annica Tiger och Ali Esbati

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi25/09 16:14

Nu hävdar en del segervissa unga borgerliga bloggare att ”mer än halva befolkningen röstade för alliansen”. Detta är fel. Det var mindre än halva befolkningen som röstade på de borgerliga partierna i alliansen. Så här ser det nämligen ut.

M: 1.456.014
C: 437.389
Fp: 418.395
Kd: 365.998
Totalt = 2.677.796

S: 1.942.625
V: 324.722
MP: 291.121
Totalt = 2.558.468

ÖVR: 315.014

Totalt avgavs 5.551.278 giltiga röster, 96.922 blanka, som är ogiltiga, och 2.216 ogiltiga av annan anledning.

Rak summering av giltiga valseldar:
2.677.796 personer röstade direkt på alliansen
2.873.482 personer röstade inte på alliansen

Lägger vi till blankrösterna (ogiltiga men som handlar om personer som gick till valurnorna och inte röstade för alliansen), som alltså var 96.922, stycken får vi fram att 2.970.404 personer inte röstade på något av alliansens partier.

Det är alltså fel att påstå att mer än halva befolkningen röstade på alliansen och även om man skulle frestas att hävda att sd:s röster indirekt var röster för en borgerlig regering så fick alliansen ändå inte så mycket som halva mängden röster.

Korret uttryckt således:
Knappt halva befolkningen röstade på alliansen

Rättelse kl. 23.30:
Så här borde det ju egentligen stå:
Knappt hälften av dem som röstade, röstade på alliansen.

Länk:
SR:s redovisning av valresultatet

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi24/09 23:30

Jodenius berättade i Agenda i kväll om hur det gick till, åtminstone delar av händelseförloppet, när folkpartiet utnyttjade den information han fick fram genom sitt dataintrång. Han erkände också att han inte hade förstått vilken allvarlig handling hans intrång faktiskt var. Detta visar att 24-åringar inte alltid förstår vad de gör, fast många av dem (inte minst bland bloggare) gärna framställer sig själva som, och tror sig vara otroligt smarta och kunniga. (Det trodde jag också om mig själv när jag var 24, måste jag väl erkänna, idag vet jag bättre, nämligen att det var mycket jag varken kunde, insåg eller begrep då för snart 40 år sedan.)

Ytterligare en liten detalj kom fram i Jodenius berättelse, nämligen att Jakobsson hade försökt muta honom till tystnad: ”Du får ett bra jobb, om du inte berättar allting alltså” – ungefär. Inte nog med det, Jakobsson bad Jodenius att ta på sig hela skulden i en TT-intervju, att agera ensam syndabock således. Detta är försök att undanhålla fakta i rättssak och om jag inte har helt fel är även det en brottslig handling, liksom mutor och hot. Bådadera förefaller ha legat bakom Jakobssons löfte. Jodenius skulle nämligen förlora (sparkas från) det där utlovade jobbet om han pratade, enligt vad han berättade.

Snygg gosse den där Jakobsson och vilken tur att ingen annan inom folkparitet (ja, än de där två som redan utpekats inom partiet förstås,) eller inom alliansen kände till den information som Jodenius plockade fram ur SAP-net.

Folkpartiet ville vidare skicka bort Jodenius en tid – för att inte mer skulle komma fram före valet anar man. Jodenius själv var snäll och menade att det kunde ju ha varit ren omsorg om hans välbefinnande – fan trot.

Politik/ekonomi&Vård/omsorg24/09 13:16

Läser i GP att alliansen ska föreslå en lag om att arbetsköparna får rätt att begära sjukintyg från första dagen (det har de visserligen redan om de har anledning misstänka fusk ex). Man får väl anta att detta är alliansens första steg för att förbättra sjukvården och minska köerna till vårdcentralerna (som man inte ens kommer fram till på telefonen i somliga områden) för att de därmed tänker sig att svenska folket ska bli friskare.

Jag menar: Tanken måste förstås vara att om alla snuviga, influensasmittade och magsjuka svenskar beger sig ut bland folk, och ner till vårdcentralerna för att få sjukintyg just när de är som sjukast och som mest smittsamma, så kommer ju många fler människor att utsättas för smitta och därmed kommer de flesta att få förstärkta immunsystem, för att inte tala om den ökade sjuknärvaro vi därmed kan komma att få (för att folk inte får tag i någon läkare redan första dagen), som får samma positiva effekt.

Att ingen kommit på denna strålande idé för att förbättra folkhälsan och förkorta sjukvårdsköerna tidigare.

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster