Ej kategoriserad06/06 11:12

Så var även pingsten över. Därmed får jag övergå till att önska en riktigt fin och glad sommar.

/Kerstin

Ej kategoriserad18/03 12:06

Vill bara informera om att Motvallsbloggen fått  en  ny URL:

http://www.motvallsbloggen.alba.nu/

/Kerstin

Djur/natur&Ej kategoriserad23/12 15:57

Till alla skrivpauser jag gjort på bloggen under året kommer nu en helgpaus så till nästa inlägg:

bild

/Kerstin

Ej kategoriserad&Infrastruktur&Internationell politik22/05 00:21

Här talar Paul Steigan, på Fredssamtal i Degerfors, om världens beroende av olja och om Norges nya roll i världen. Mycket intressant, för att inte tala om chockerande.

Kampen om jordens energiresurser, del 6 av 6

Vad Steigan säger om Norges ”medlemskap i EU, gäller för Sveriges medlemskap i Nato. I båda fallen visar våra politiker att det inte är mycket bevänt med våra demokratier längre.

/Kerstin

Ej kategoriserad30/12 23:05

Vi  tackar våra besökare för era besök på bloggen och för era kommentarer under året som gått och önskar er alla ett riktigt

GOTT NYTT ÅR !

/Kerstin & Dan

Ej kategoriserad23/12 12:10

Eftersom lejonet i min dator åt upp flashprogammet så blir det inget rörligt julkort i år.

digitalis

/Kerstin & Dan

PS: Tar så en liten bloggpaus över julen, om det inte dyker upp något som jag absolut inte kan låta bli att kommentera.

/Kerstin

Länkar:
Animerade julort: 2007, 2008, 2011

Ej kategoriserad26/11 13:50

Vill bara meddela att jag har ett mystiskt datortrassel just nu – kommer inte ut på nätet med min dator. Alltså har jag svårigheter att svara på kommentarer och att släppa fram sådana. När trasslet är avhjälpt, vet inte hur lång tid det tar, tar jag bort det här inlägget.

Tillägg 2/12 kl 19.30:
Med anledning av att jag får mejl där besökare undrar hur det är med min dator och jag inte kan skicka mejl, så får jag meddela här att datorn befinner sig hos datordoktorn och han måste transplantera en ny nätport i den och denna måste skickas efter. Jag hade hoppats att problemet skulle vara avhjälpt under veckan som gick men så väl var det inte. Bara att hoppas att problemet avhjälps i början av veckan som kommer, samt att det inte är alltför eländigt väglag så att jag har lust att köra de totalt  sex mil som krävs för att hämta datorn. Kan låna Dans dator till och från men avskyr att arbeta med denna eftersom jag inte är van vid PC. Det händer alltid så många konstigheter när jag sitter vi hans dator och jag vill dessutom sitta i mitt arbetsrum när jag skriver.

/Kerstin

Djur/natur&Ej kategoriserad&Massmedia21/05 00:12

Saxat ur DN På nätet:

Utnyttjade silvergruva i 20 år

Togs på bar gärning. Norsk polis misstänker att mannen har utvunnit silver och andra mineraler ur den k-märkta gruvan från 1623.

_____

Tänk att ingen noterat detta under nära 400 år, och så fantastiskt att bli så gammal.

Sen är det bråda dagar i trädgården just nu. Äntligen står hangaren färdig, ett plastväxthus som ser ut just som en sådan – i miniformat och då måste det ju fyllas, med plantor och förkultuveringsprojekt, samtidigt som ogräset växer som – ja just det ogräs, i rabatterna som måste rensas och gräset gör sammalunda och måste klippas oftare än man byter skjorta – nästan.

Konstaterar också att mitt krig mot maskrosorna har gett resultat. De  har numer lämnat plats för revsmörblommorna :-(.

/Kerstin

Ej kategoriserad06/04 12:51

knapp

Önskar
Kerstin och Dan

Ej kategoriserad&Fackföreningar/företag&Infrastruktur&Miljövård&Politik/ekonomi&Teknik/teknologi16/12 19:50
boksida Den 21 februari 2010 skrev jag en artikel på denna blogg om orsakerna till ”snökaoset” på de svenska järnvägarna.(1) Rubriken ”En avreglerad och konkurrensutsatt snövinter” antyder vad jag ansåg låg bakom järnvägens vinterproblem. Detta blogginlägg, om snöplogloken som skrotades, bearbetade jag sedan till artiklar för några olika tidskrifter som visat intresse. En av de tidskriftsredaktörer som hörde av sig var Mikael Nyberg på Clarté. Rubriken på min artikel i Clarté blev ”Tågen står i marknadens spår”.(2)

Nu har Mikael Nyberg kommit ut med Det stora tågrånet, en bok där han samlat vad han kommit fram till efter ett års grundlig undersökning av den svenska järnvägssektorn. (Redan hösten 2010 skrev han en artikel i Aftonbladet med samma titel.)(3) I boken kartlägger han det mygel och det hemlighetsmakeri som möjliggjorde uppsplittringen av SJ och utförsäljningen av centrala delar av järnvägsverksamheten till riskkapitalbolag. Han jämför med andra samhällssektorer som utsatts för ”marknadsanpassning” och privatisering. Mikael Nyberg vidgar även perspektivet och ser på utvecklingen i marknadsliberala länder som USA och Storbritannien. Han jämför med Frankrike och Tyskland, där man har insett att spåren och tågen som rullar på dem är ett system, där en uppsplittring minskar effektiviteten och hotar säkerheten.

Vilka är då orsakerna till att så mycket blivit fel med den svenska järnvägen idag? Grundorsaken är att så många hade en övertro på Marknaden, på dess förmåga att allokera resurserna rätt, minimera byråkratin och att leverera just det som medborgarna behöver och vill ha. Inom det som var offentlig sektor skulle marknadskrafterna bringas att verka genom den frälsningslära som benämndes New Public Management. Offentliga verksamheter skulle enligt denna doktrin delas upp i smådelar, där chefen för varje del skulle ha ansvar för att budgeten för just denna del gick ihop, utan att behöva ta några ”ovidkommande hänsyn”. När en sådan uppdelning var gjord, kunde de små delarna lätt säljas ut.

Boken Det stora tågrånet är till stor del baserad på intervjuer med personer som arbetar inom de olika bitarna av den svenska järnvägen. Vi kan läsa om usel arbetsmiljö, om ständiga omorganisationer och slöseri med resurserna, framför allt de mänskliga. Intervjuerna med de män som var med och styckade och sålde ut SJ är också intressanta. De trodde nog att resultatet skulle bli en bättre järnväg till lägre kostnader. Nu har en del av dem kommit fram till att styckningen av SJ kanske inte var så lyckad. Citat: ”Vi öppnade bara marknaden, vi trodde att marknaden fixar det här. Men avreglering kräver väldigt mycket reglering. Vi var kanske lite naiva.”

Efter genomgången av alla fel och brister med det nuvarande sättet att sköta den del av infrastrukturen som är järnvägen, kommer Mikael Nyberg fram till att det inte går att fortsätta på den inslagna vägen. Radikala reformer måste till om vi ska ha en fungerande järnväg i framtiden, när brist på fossila bränslen och tvånget att minska utsläppen av växthusgaser gör järnvägen viktigare än någonsin. Så här lyder sammanfattningen av vad som måste göras:

”Tre saker är alldeles klara:
Vi tar oss inte ur klimatkrisen utan en planmässig omställning av samhället och dess transportsystem.
Vi avstyr inte kalabaliken i spåren utan en rekonstruktion av någon form av planhushållning inom järnvägen.
Vi behöver omfattande statliga investeringar i underhåll och ny kapacitet på spåren.”

Vi är ett antal personer som kommit fram till samma slutsatser. För att något ska ske måste emellertid politiker och andra beslutsfattare komma till samma insikt. Boken Det stora tågrånet skulle kunna bidra till detta. Jag rekommenderar den till alla som är intresserade av vad som händer med järnvägen, eller posten, apoteken, skolan, äldreomsorgen etc. Vi kan se samma mönster i många sektorer.

/Dan Gmark

Länkar:
(1) En avreglerad och konkurrensutsatt snövinter, Motvallsbloggen 21/2 2010
(2) Tågen står i marknadens spår, Dan Gunnemark, Clarté 23/7 2010
(3) Det stora tågrånet, Mikael Nyberg, Aftonbladet 28/9 2010
- Det stora Tågrånet, en utförlig presentation på Karneval förlag (halva priset 160 kr för den som beställer boken före jul)
- Vinsten först! Carl Tham recenserar, Aftonbladet 9/11 2011

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster