april 2007


Ideologier/propaganda&Internationell politik&Rättsväsendet30/04 01:19

Via ett länktips på Ali Esbatis blogg kom jag att läsa en mycket viktig artikel av Naomi Wolf i Guardian, om fascistoiseringen av USA, den som Europa, och inte minst Sveriges regeringar, kopierar bokstav för bokstav. Hon menar att en fascistoisering sker genom 10 steg, som kan genomföras långsamt och så att människor inte riktigt inser vad som håller på att hända förrän det är för sent. Hennes redogörelse för hur de 10 stegen redan tagits i USA är lysande journalistik. Hon har helt rätt.

Den här artikeln borde översättas till svenska och läsas av alla. Jag hittar bara en enda miss i den, nämligen när Naomi Wolf ber även européer att hjälpa till att stoppa fascistoiseringen i USA. Hon vet uppenbarligen inte att USA redan dikterar villkoren även i Europa och att vi ser samma sak hända här, samt att de flesta européer inte heller inser vad som sker och varthän det bär, för att de sitter här och felaktigt inbillar sig att rent mjöl i påsen vaccinerar mot övergrepp från fascistiska regimer.

Jag har, på Motvallsbloggen, skrivit om flera av de punkter som hon tar upp i artikeln. Dessa inlägg finns samlade här (scrolla ner och läs från tredje inlägget uppifrån).

Politik/ekonomi&Vård/omsorg29/04 15:32

Hör på Kaliber, i P1 idag, hur staten satsat stora pengar på att hyra privata ”utvärderare” av sjuka människors tillstånd. Nu hyr Försäkringskassan in konsulter med uppgiften att friskförklara människor som egentligen är i behov av vård eller andra stöd. Syftet är förstås att tvinga fler att gå tillbaka till sina arbeten och att spara in utbetalningar för sjukpensioner och sjukskrivningar.

Staten, oavsett regeringarnas färg, river kompetenssystem på löpande band genom nedskärningar i offentlig sektor. Man avskedar människor inom Försäkringskassan och ersätter dem med okunniga konsnylter och mygelföretag och för säkerhets skulle undviker man noga att kontrollera om man får den vara man använder skattebetalarnas pengar för att köpa.

Här öppnades (av den tidigare socialdemokratiska regeringen, och den borgerliga fortsätter på samma linje – knappast överraskande), ännu ett område för de där privata initiativen som våra regeringar månat så intensivt om de senaste 20 åren. Så öppnades ytterligare ett svart hål av möjligheter för myglare och bedragare att roffa åt sig skattebetalarnas pengar för uselt utförda insatser.

Varför är jag inte förvånad? Jo jag känner igen det här sedan slutet av 80-talet, då man började experimentera med målstyrning och med privatiseringar av statliga och kommunala ansvarsområden. Sfi (svenska för invandrare), som jag arbetade med då, var en av de verksamheter man testade den nya styrningsmodellen (hämtad från näringslivet) på. Experimentet misslyckades kapitalt – alltså fortsatte man att med tilltagande hastighet genomföra samma vanvett inom område efter område.

Så undrar somliga varför socialdemokraterna förlorade valet.
Med den här regeringen försvinner hoppet för ännu fler människor. Man behöver inte fråga sig vilket parti som idag tjänar på den här politiken.

Länkar:
Kaliber, P1, SR

Tidigare inlägg på Motvallsbloggen om området:
Köp- och sälj-system i offentlig verksamhet, rena galenskapen, 1/3, 2007
Kompetensskräcken IV / Föraktet för ekonomisk kunskap, 22/11, 2005
Konsten att förstöra utbildningsväsendet, 30/10, 2005

Djur/natur28/04 04:19

Så har jag återigen träffat min lille grodprins (fast han är en padda och troligen en hona dessutom), som alltså nu har vaknat ur vinterdvalan. Vi hade ett lite samtal på kökstrappen för ett par timmar sedan och hon/han verkade förtjust att se mig igen :-).

Fågelbo Det går verkligen vansinnigt fort nu. Björkarna är redan så där vårljusgröna som man bara blir lyrisk av och fåglarna har bråda tider runt huset. Här har några byggt ett bo under taköverhänget, i resterna efter förra årets klängväxt. Så nu kan vi ju inte riva ner dessa.

Nu måste jag dessutom snabba mig och snickra ihop ett par holkar till åt tornsvalorna (tornseglarna som de ju heter numer), som jag inte hann med i höstas och så att vi får fler par i huset till sommaren. Men det dröjer väl ytterligare någon månad innan de kommer.

Länk:
Om Grodprisen som var en padda, Motvallsbloggen

Politik/ekonomi27/04 03:48

Undrar om folkpartister liberalerna känner sig glada och stolta eller om de skäms över bifallet de får här?

Undrar också om Aftonbladets chefsredaktör känner sig stolt över att hans tidning publicerar debattinlägg från Sveriges för tillfället mest uppmärksammade parti?

Politik/ekonomi25/04 14:19

Det må vara att de numer allmänt kända, vidriga, och i somliga fall olagliga kommentarerna, som återfinns på Carls Bildts blogg, redan finns ute på nätet och kan letas upp av dem som känner nätets funktionssätt väl (åtminstone under en tid), även om Bildt stryker dem och som han använder som ursäkt för att inte stryka dem, men det hjälper inte. Här handlar det om hans omdöme och om de signaler han sänder ut.

Om Carl Bildt sett till att stryka dessa kommentarer då hade han signalerat att sådant inte är acceptabelt på hans blogg – eller i allmänhet, vare sig somliga skulle kunna hitta kommentarerna någon annanstans eller inte. Genom att Carl Bildt inte stryker kommentarerna, visar han däremot att han anser dem vara acceptabla och demonstrerar en nonchalans och en omdömeslöshet som ingen utrikesminister borde tillåtas göra. Han skadar Sveriges anséende när de här kommentarerna nu börjar spridas utomlands – i och för sig inte första gången han gör det.

Som utrikesminister är Carl Bildt en offentlig person, ja Sveriges ansikte utåt, och som sådan kan han inte heller hävda att hans blogg är en rent privat historia som inte har med hans offentliga uppdrag att göra.

Carl Bildt var en gång Sveriges, i modern tid, mest omdömeslösa statsminister nu är han Sveriges mest omdömeslösa utrikesminister i modern tid. Det säger dessvärre också mycket om den nuvarande statsministern och om högern i allmänhet.

Länk:
Jinge om Bildts blogg
Tillagd 29/4:
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 19/3 2007
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 15/1 2007
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 16/11 2006

Ideologier/propaganda22/04 15:21

- Vad kommer det sig att så många höger- och liberalbloggare är så otroligt mycket mer hatiska, använder så mycket invektiver och fula tillmälen till och om vänsterbloggare, ja rent allmänt är mycket mindre civiliserade i skrift? Man ser nästan aldrig vänsterfolk uttrycka sig på det sättet om sina meningsmotståndare.

– Det är väl inget nytt, så där har det ju alltid varit. Kan inte erinra mig att vänstern, ens under 70-talet, ägnade sig åt sådant som MUF:s hatkampanj gentemot Olof Palme exempelvis. Nu ser vi samma sak i bloggosfären bara.

– Jamen vad beror det på? Är det så att högern och liberalerna vet att den politik de förespråkar och för missgynnar majoriteten och så att de vet att de därför har skäl att frukta dem de förtrycker och suger ut, de ”stora massorna”? Menar på samma sätt som många slavägare i Amerika höll sina slavar i herrans tukt och förmaning genom att skälla på dem, hota och misshandla dem. Att de vet att de i praktiken är chanslösa om alla de förtryckta bestämmer sig för att tillsammans ändra på deras, överklassens ordning.

– Tror det är mycket enklare än så. De har inga skrivkunniga personer inom högern. De där högermänniskorna och liberalerna är dessutom allmänt okunniga och därför kan de inte använda de mer subtila medlen för att håna meningsmotståndarna och då har de också svårt att försvara sig mot mer civiliserad kritik. Alltså tar de till storsläggan, rena missfirmelser och råa personangrepp.

– Du menar, när orden tryter då tar man till knytnävarna men bloggar man så kan man inte klippa till rent fysiskt, då drar man istället till med de fulaste tillmälen man kan?

– Just, det är min hypotes.

Så enkelt är det förmodligen.

Länk:
diskussion på Johan Ingerös blogg
– Se även Carl Bildts blogg och kommentarna där, som jag dock inte länkar till.

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi20/04 23:47

Med anledning av en diskussion om saken på Jinges blogg, och att Niklas Orrenius, redaktör på Sydvenskan, menar att det är dags att bli snällare mot sd, samt med anledning av de etablerade partiernas ledares plötsliga intresse för att debattera med sd:s ledare, återger jag här ett inlägg, mycket lätt redigerat, som jag gjort i saken på Jinges blogg:

De etablerade partierna har inte en chans mot sd i en debatt, och deras ledare borde inse den saken.
De kan ju inte stå inför svenska folket och tala om att de senaste 17 årens politik har haft som målsättning att omfördela landets resurser från de sämre ställda till de rika, och att man hade fört denna politik även om vi inte hade haft en enda invandrare, att situationen hade varit densamma utan sådana i landet alltså.

Det går ju inte att stå där och säga att man försämrar pensionerna och de ekonomiska stöden för de sämre ställda och håller uppe arbetslösheten alldeles medvetet, som ett led i denna samma politik, den politik som syftar till att tvinga ner lönerna för vanligt folk – för att få en “fungerande arbetsmarknad” där arbetssäljarna ska konkurrera om jobben och där det måste finnas många arbetssökande för att “marknaden” ska fungera i enlighet med teorin.

De etablerade partierna har förlorat kampen mot sd redan på förhand vare sig man ger sig in i debatt med dem eller inte. En debatt med dem nu blir bara en ren fördel för sd, på grund av den nyliberala politik som förts de senaste 25 åren, Man ger därmed sd en chans att föra fram sina populistiska åsikter och att skylla allting på invandrarna och vad dessa kostar, en bestickande såväl som publikfriande förklaring till nedmonteringen av välfärden och jakten på vanliga människor som råkar illa ut på grund av den nyliberala ekonomiska politiken, hur osann denna förklaring än är.

Detta är en av orsakerna till att jag, tidigare på den här bloggen, har hävdat att nyliberalism är ett förstadium till fascism. Det finns bara ett sätt att förhindra sådana här rörelser att få ökat väljarstöd, och det är genom att föra en politik för mer jämlikhet och för en förbättrad välfärd – för alla. Det tänker inget parti, som har en chans att genomföra sin politik, verka för framöver.

Sd lurar inte alla, men här handlar det om marginalerna, de små grupperna som alla partier slåss om och måste övertyga för att få majoritet i riksdagen. Det räcker om sd vinner några fler procent så sitter de i riksdagen, och de kommer, här som i Danmark, att “tvinga” alla politiker att bli alltmer invandrarfientliga genom att de driver de andra partierna framför sig.
– Slut på inlägget från Jinges blogg -.

Sd har klart sina rötter i rent rasistiska och nynazistiska grupperingar och de är inte trevligare idag än tidigare
Sd har sin bakgrund i bland annat BSS (Bevara Sverige Svenskt), som redan under 70-talet spred rasistiska skrifter i landet. Jag minns exempelvis en broschyr med en familj klädd i en svensk folkdräkt, där ena föräldern var svart, ett försök att skrämma svenskar till invandrarfientlighet och rasism. Man förde en mycket tynande tillvaro på den tiden och undersökningar om svenskarnas inställning till invandrare visade på tilltagande tolerans från 1967 och fram till slutet av 80-talet.

Det är så enkelt att människor som känner sig trygga, som är någotsånär hamoniska, som inte känner sig hotade, inte lever i skräck för arbetslöshet och utslagning, som inte stressas sönder på en omänsklig arbetsmarknad, blir mer toleranta och visar ringa intresse för att ge sig på eller skuldbelägga andra grupper i samhället. Det är också så att människor som inte dagligen matas med ”information” (oftast rena lögner) om de andra, om deras hemska kultur, om deras mycket högre kriminalitet etc. etc, som massmedia matat oss med de senaste 15 åren (även om det var ännu värre i början av 90-talet) inte blir rasistiska eller främlingsfientliga.

Det är dessutom så att man får mindre bekymmer med kriminalitet och personvåld när människor känner sig trygga, har arbeten och får känna en rimlig delaktighet i samhället. Alla faktorer samverkar således nu till att gynna sådana partier och grupperingar som sd. Det är de borgerliga som tillsammans med socialdemokraterna är skyldiga till denna utveckling.

Vi är inte genetiskt programmerade att vara invandrarfientliga.
Nu börjar det också bli populärt att hävda att rädslan för ”det främmande” ligger i våra gener, och att direkt eller indirekt skylla tilltagande främlingsfientlighet på vår biologiska konstitution. Det kan kanske ligga något i att vi tenderar att vara avvaktande inför sådant som är främmande, men människor från andra länder är inte automatiskt främmande för oss. Är de det beror det på att någon gör dem inte bara främmande, utan också skrämmande. Vore människor från andra kulturer eller länder skrämmande, pga vår genuppsättning, då skulle vi vara rädda för att resa utomlands. Det tycks de flesta av oss inte vara, trots allt främmande vi får se när vi reser utomlands, vilket väl just gör resandet så intressant och stimulerande. Det handlar alltså om förväntningar, snarare än om räsla för det främmande här, och om hur vi får våra förväntningar, och här har massmedia mycket att skämmas över.

Vi behöver bara gå till fd. Jugoslavien för att inse att det här snacket om en genetiskt betingad rädsla för det främmande är rent nonsens i det här sammanhanget. Det blev inte inbördeskrig där för att de olika folkgrupperna, eller företrädare för olika religioner, var rädda för varandra av genetiska orsaker. Det blev inbördeskrig där för att somliga makthavare/krigshetsare skapade hat mellan folkgrupper, med hjälp av propaganda och för egen politisk vinning.

Tillägg 24/4
Det är dessutom värt att påpeka att de genetiska/biologiska förklaringarna till mänskliga betéenden var vanliga även kring förra sekelskiftet. De låg ex. bakom ”tvångssteriliseringarna”: Det var inte samhällets fel att somliga människor inte klarade sig så bra, det var deras gener det var fel på.

Länkar:
Jinges blogg/inlägg om sd
Niklas Orrenius bl.a., Studio ett
Debatt med Sd engångsföretéelse för Sahlin, DN
De ska inte få vara martyrer, AB
S mötte SD i tv-debatt, SvD

Länkar till tidigare inlägg om saken på Motvallsbloggen
Liberalism – ett förstadium till fascism (2:a inlägget)
DN, SvD m.fl. anser främlingsfientlighet rumsren idag
Liberalismen – ett förstadium till fascism? (1:a inlägget)

Ej kategoriserad20/04 00:46

Det blir lite glesare mellan inläggen någon eller några veckor framöver på grund av en del dystra måsten just nu.

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi19/04 02:54

Nu ska regeringen alltså försämra ytterligare i a-kassan. De som arbetar inom områden som är mer drabbade av arbetslöshet ska få högre a-kasseavgift. Så vad du gör – om du är ung – ta aldrig arbete inom en bransch med hög arbetslöshet.

Den här regeringen, som jag inte misstänkt för att hysa någon hög uppfattning om solidaritet hos andra än mellan de rika i samhället, anser trots allt att solidaritet är viktig även mellan de fattigare och mellan de mest utsatta. Högern anser alltså att en grupprelaterad solidaritet är önskvärd. De rika ska vara solidariska med varandra och de fattiga med andra fattiga. Stiligt!

Politik/ekonomi17/04 01:43

Dagens viktigaste blogginlägg står Josefin Brink för. Hon skriver om vårbudgeten och de citat hon ger oss ur denna gör att man vill kasta upp allt man inmundigat under den senaste veckan. Den förra borgerliga regeringen Bildt var den mest inkompetenta vi haft de senaste 70 åren. Den här är den i särklass vidrigaste och mest inhumana.

Jag citerar ett avsnitt ur Josefin Brinks bloggpostning, som handlar om Piskbärarborgs åsikt om hur regeringens politik kommer att fungera vad gäller att nedbringa arbetslösheten:

Anders Borg räknar själv med att år 2010 ska det så kallade utanförskapet ha minskat från drygt 1 miljon till 890 000 personer. Det är ju för det första inte så imponerande under en period med rekordhög tillväxt och historiskt goda statsfinanser.
Men dessutom innebär ju det att regeringen helt iskallt räknar med att 890 000 personer år 2010 fortfarande kommer att vara arbetslösa eller sjuka, men de kommer att vara mycket fattigare som en effekt av sänkta ersättningsnivåer, högre avgifter, slopade bostadsbidrag osv. 
890 000 personer är alltså restposten i den ekvation som regeringen kallar sin ”jobbpolitik”.

Det var det nya ”arbetarpartiet” det. Alliansen arbetar ihärdigt för att skaffa sd fler röster till nästa val.

Läs Josefin Brinks hela inlägg om vårbudgeten.

Länk:
Josefin Brinks blogg

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster