Hör på Kaliber, i P1 idag, hur staten satsat stora pengar på att hyra privata ”utvärderare” av sjuka människors tillstånd. Nu hyr Försäkringskassan in konsulter med uppgiften att friskförklara människor som egentligen är i behov av vård eller andra stöd. Syftet är förstås att tvinga fler att gå tillbaka till sina arbeten och att spara in utbetalningar för sjukpensioner och sjukskrivningar.

Staten, oavsett regeringarnas färg, river kompetenssystem på löpande band genom nedskärningar i offentlig sektor. Man avskedar människor inom Försäkringskassan och ersätter dem med okunniga konsnylter och mygelföretag och för säkerhets skulle undviker man noga att kontrollera om man får den vara man använder skattebetalarnas pengar för att köpa.

Här öppnades (av den tidigare socialdemokratiska regeringen, och den borgerliga fortsätter på samma linje – knappast överraskande), ännu ett område för de där privata initiativen som våra regeringar månat så intensivt om de senaste 20 åren. Så öppnades ytterligare ett svart hål av möjligheter för myglare och bedragare att roffa åt sig skattebetalarnas pengar för uselt utförda insatser.

Varför är jag inte förvånad? Jo jag känner igen det här sedan slutet av 80-talet, då man började experimentera med målstyrning och med privatiseringar av statliga och kommunala ansvarsområden. Sfi (svenska för invandrare), som jag arbetade med då, var en av de verksamheter man testade den nya styrningsmodellen (hämtad från näringslivet) på. Experimentet misslyckades kapitalt – alltså fortsatte man att med tilltagande hastighet genomföra samma vanvett inom område efter område.

Så undrar somliga varför socialdemokraterna förlorade valet.
Med den här regeringen försvinner hoppet för ännu fler människor. Man behöver inte fråga sig vilket parti som idag tjänar på den här politiken.

Länkar:
Kaliber, P1, SR

Tidigare inlägg på Motvallsbloggen om området:
Köp- och sälj-system i offentlig verksamhet, rena galenskapen, 1/3, 2007
Kompetensskräcken IV / Föraktet för ekonomisk kunskap, 22/11, 2005
Konsten att förstöra utbildningsväsendet, 30/10, 2005