Det må vara att de numer allmänt kända, vidriga, och i somliga fall olagliga kommentarerna, som återfinns på Carls Bildts blogg, redan finns ute på nätet och kan letas upp av dem som känner nätets funktionssätt väl (åtminstone under en tid), även om Bildt stryker dem och som han använder som ursäkt för att inte stryka dem, men det hjälper inte. Här handlar det om hans omdöme och om de signaler han sänder ut.

Om Carl Bildt sett till att stryka dessa kommentarer då hade han signalerat att sådant inte är acceptabelt på hans blogg – eller i allmänhet, vare sig somliga skulle kunna hitta kommentarerna någon annanstans eller inte. Genom att Carl Bildt inte stryker kommentarerna, visar han däremot att han anser dem vara acceptabla och demonstrerar en nonchalans och en omdömeslöshet som ingen utrikesminister borde tillåtas göra. Han skadar Sveriges anséende när de här kommentarerna nu börjar spridas utomlands – i och för sig inte första gången han gör det.

Som utrikesminister är Carl Bildt en offentlig person, ja Sveriges ansikte utåt, och som sådan kan han inte heller hävda att hans blogg är en rent privat historia som inte har med hans offentliga uppdrag att göra.

Carl Bildt var en gång Sveriges, i modern tid, mest omdömeslösa statsminister nu är han Sveriges mest omdömeslösa utrikesminister i modern tid. Det säger dessvärre också mycket om den nuvarande statsministern och om högern i allmänhet.

Länk:
Jinge om Bildts blogg
Tillagd 29/4:
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 19/3 2007
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 15/1 2007
Carl Hamilton om Bildt, Aftonbladet 16/11 2006