maj 2010


Internationell politik30/05 23:16

Undrar just om Israel tänker slå till i nattens mörker mot årets konvoj till Gaza, för att slippa att avslöjande bilder av illdådet sprids över världen?

31/5 kl. 12.45: Minst 19 dödade hittills och ännu fler skadade, och tänk, alla möjligheter att bevisa Israels oskuld har omintetgjorts, förstörts och/eller förbjudits – av Israel.

kl. 16.30: Gör mig just klar för att åka in till Borås och delta i demonstrationen mot Israels agerande. Den går av stapeln på Stora torget kl. 18.00.

1/6 kl. 11.45: Och nu är man från Israels sida i full gång med att fabricera sina ”bevis”. Det var givetvis viktigt att stänga ner all information från folket på båtarna, så att man själv kunde pumpa ut de första versionerna av vad som hände. De får alltid större genomslag än senare  sådana.

Man hade förstås inte behövt fabricera sådana om man inte stängt av informationsflödet från båtarna direkt efter bordningen, och då hade man ju  haft perfekta belägg för hur fantastiskt artigt och hövligt de israeliska soldaterna uppträdde och hur mordiska hjälparbetarna var. Trovärdigheten, åtminstone för tänkande människor, hade varit betydligt starkare i det fallet.

kl. 15.55: Och nu är det 9 döda, enligt israeliska källor, sägs på ekot 15.45.

2/6 kl 12.45: Just nu ser vi hur det går till när en stat, Israel, mörkar information om vad den gör och effekterna av denna stats propagandaspinn. Dessutom håller man kvar några som gisslan.

Här lyfter jag fram Dan Gmarks kommentar om saken:

Israels regering är medveten om internets betydelse. Det är därför de har tagit alla kameror, datorer och mobiltelefoner samt alla andra tillhörigheter från passagerarna och besättningsmedlemmarna på fartygen. Ingen ska få möjlighet att smuggla ut minsta lilla bild som motsäger Israels propaganda.
Israels propagandaministerium har däremot fått tillgång till ett rikt bild- och filmmaterial att klippa och klistra med och skicka ut i manipulerade versioner till världens media. /Dan Gmark

Resultatet är också att Israel får ut sin version över hela världen innan hjälparbetarna får ut sina vittnesmål om vad som hände, och många är de som låter sig luras, precis som var fallet när Bush med anhang påstod att Irak  hade massförstörelsevapen. Det spelar sedan ingen roll om andra sidans information kommer ut så småningom. När Israel redan har haft tid på sig att pumpa ut sin version kommer många att sedan anse att ”sanningen ligger nog någonstans mitt emellan”, vilket är den bekväma ståndpunkten när man inte ids sätta sig in bakgrunden till konflikten i Mellersta Östern. Denna slöhet är orsaken till att våra makthavare för det mesta kan ljuga hur mycket som helst för oss utan att det får några konsekvenser för dem.

/Kerstin

Djur/natur30/05 17:33

Idag på förmiddagen utspelade sig något på gården som jag aldrig sett tidigare. Det såg ut så här:

Kopparödlor?

De här två krabaterna hade huggit tag i varandra, men den ene släppte när jag kom och kröp inpå dem med kameran, då den försökte ringla iväg. Den tog tag senare igen dock. Den som har tag i den andre på bilden är enkelt och helt otecknat ljusgrå på ovansidan men med en mörkt gråsvart teckning på undersidan. Den andre är en tydligt kopparödla, med de kopparfärgade ränderna, fast de syns inte så tydligt på bilden som i verkligheten. Båda är c:a 25 cm långa.

Den grå förorsakade lite huvudbry. Har aldrig sett en sådan tidigare. Möjligen är det en hane av kopparödla, som enligt en site på nätet kan vara, eller är enfärgat grå, medan honorna har den där karaktäristiska brunrödrandiga teckningen. Men ingen bild jag hittar på nätet stämmer riktigt med den här ljusgrå figuren.

Någon som kan tala om om förmodan ovan stämmer, och dessutom tala om vad de sysslar med. Den randiga bytte grepp då och då och den grå blödde efter betten. Den grå höll envist fast i samma grepp oavsett vad den andre gjorde. Handlar det om ”slagsmål” eller om parning? Eller om försök till kannibalism?

Politik/ekonomi29/05 12:21

Den numer insomnade serietidningen MAD hade på sin tid en stående rubrik: Scener vi skulle vilja se.

Dagens önskescen således: att Viktoria och Daniel smiter iväg till Las Vegas och gifter sig – i hemlighet och helt anonymt.

Pengarna som därmed sparas kan skänkas till fattiga barn. Viktoria ömmar ju, har jag för mig, för sådana.

/Kerstin

Länk:
- Återanvändning av kommentar på Vänstra stranden

Djur/natur27/05 22:24

Jag brukar säga att när tornsvalorna ( nå ”tornseglarna” då) har kommit då börjar högsommaren. Ikväll när jag jagade förirrade fibblor i gräsmattan, hörde jag dem, i båda våra tornseglarholkar. Så då är väl högsommaren här, fast det knappt märks på temperaturen.

Inte nog med det, fem minuter senare satte en gök igång att gala alldeles i närheten. Tror inte den var mer än 50-75 meter bort. Jag har nog aldrig hört en gök på så nära håll tidigare, så det var en upplevelse. Det lät som om det satt en trähornblåsare inne i skogen, väldigt ljudstarkt.

Några kvällar har paddorna travat förbi köksdörren och dykt ner under trappen.

Det enda tråkiga den här våren är att min gamla hemtama koltrast, Kålle Trast som jag kallade honom, inte är tillbaka i år igen. Så i år sitter det ingen koltrast och sjunger i den gamla delvis torra eken, som jag varit van vid de senaste fem åren. Den kanske stannade kvar i höstas och dukade under för den kalla vintern. Men det finns andra koltrastar i närheten, fast de är mycket skyggare än Kålle, som kunde skutta runt på gräsmattan bara några meter ifrån mig och plocka mask och andra insekter och som lyssnade ”intresserat” när jag pratade med honom. Ja han kunde tom svara med en liten trudelutt sittande där på gräsmattan. De som finns här nu flaxar förskräckta iväg under vettskrämt tjattrande så fort jag öppnar dörren. Jag gissar att det är söner till Kålle dock. Han hade lärt sig en speciell visselsignal från mig, som jag upprepade till leda för några år sedan, och de här rädda krakarna kan samma signal, fast de visslar den inte riktigt med den bravur som Kålle ådagalade.

Dessutom har jag sett ett domherrepar i träden runtomkring de senaste dagarna. Det är lite lustigt, för dem brukar man ju aldrig se så här dags på året. Sädesärlorna har varit i full gång att samla hundhår till sitt bo flera veckor  men nu verkar de vara klara med den saken. Även en bofinkhona har samlat hundhår till sitt bo, men jag vet inte var hon har det.

Just nu bor vi för övrigt i ett hav av liljekonvaljer som står beredda att slå ut. Vi har alltid mycket sådana runt stället, men i år slår de rekord. Det finns ofantliga massor av dem.

Nu väntar vi bara på sommarvärmen. Undrar om det blir så mycket med den i sommar?

/Kerstin

Kompetensskräcken&Vård/omsorg27/05 18:00

Inom äldrevården i Kalmar har man problem med att några äldre har ”spöken” hemma hos sig så anställda känner obehag att gå hem till vissa av de gamla.

Men kära nån, människor som är eller börjar bli dementa hör och ser allt möjligt som inte finns. Min mamma hade också besök, av min sedan 10 år döda pappa och av avlidna bekanta när hon hade börjat bli dement. Hon hörde konstiga ljud som ingen annan hörde. Hon trodde att figurerna i TV-rutan bodde inuti TV:n och vågade inte stänga av TV:n i rädsla att skada dem som bodde därinne.

Problemet är dock, sägs det, att här känner även hemtjänstpersonalen, inte bara de gamla, att det finns någon i rummet och upplever obehag. Så hur okunnig är personalen inom hemtjänsten i Kalmar, undrar man? Utbildning av densamma kanske vore en förnuftigare åtgärd än att kalla in medier för att skrämma bort spökena, som man tydligen har gjort någon gång tidigare. Det har man dock inte för avsikt att göra den här gången. Har de statliga spökbidragen till kommunerna dragits in månne?

/Kerstin

Länkar:
- Spöken skrämmer hemstjänsten i Kalmar, Kvällsposten
-  Läskiga spöken får hemtjänsten att  backa, AB

Internationell politik&Politik/ekonomi24/05 12:11

I mitt förra inlägg menade jag att Sveriges och Europas militära situationen kanske inte alls är så trygg som många tycks tro varför det är fel tid att avskaffa den allmänna värnplikten. Dessutom finns det många obehagliga aspekter på att ha legoarméer istället.

Lasse Strömberg tog fram en av dessa i en kommentar, att det är betydligt lättare att göra en militärkupp i ett land som har yrkesarmé/legoknektar alltså. Det är mycket svårare att få en värnpliktsarmé att störta en demokratiskt vald regering.

En annan aspekt värd att beaktas är den som berörs i den här videon:

Rep. Alan Grayson on Kent State: ”They Can’t Kill Us All” (Uppladdad den 5 maj 2010)

Det är svårare att bedriva långvariga och orättfärdiga krig med en värnpliktsarmé, krig vars enda syfte är att berika de rika eliterna. Värnpliktssoldater är sällan intresserade av att riskera livet för sådana syften vilket USA:s styrande insåg efter Vietmankriget, varför man avskaffade värnpliktsarmén därefter och ersatte den med en legoarmé. Folk i allmänhet är beredda att försvara sina länder, men sällan intresserade av imperialistiska krig, som dem USA för just nu, och som Sverige ställer upp i idag, just med hjälp av frivilliga soldater.

Vilka ställer upp som frivilliga soldater i imperialistiska krig?

– jo, de som är våldsfixerade i största allmänhet

– de som inte förstår bättre

– de som är arbetslösa och inte hittar något annat sätt att försörja sig på (bra med hög arbetslöshet alltså, när man inrättar legoarméer).

Hur kommer de hem från sina militära uppdrag utomlands?

– Jo som psykiskt störda, mer eller mindre, och som sådana kommer de inte att få bättre hjälp och stöd i Sverige än andra som har psykiska problem, dvs mycket lite av den varan. I värsta fall kommer de att få resten av sina liv totalförstörda – av farliga lugnande medel och/eller av livslånga mardrömmar. De kommer dessutom inte att bli behandlade som hjältar, om de tror det.

– Som sårade, och med samma usla förutsättningar i Sverige som andra sjuka och skadade människor har, i ett land som i rasande takt monterar ner sin välfärd och i allt högre utsträckning betraktar sjuka och skadade människor som mindervärdiga människor.

– Som lik i svarta säckar och med utsikten att få en pampig begravning med kista svept i svenska flaggan.

Tänker de på detta innan de låter sig värvas som legoknektar och låter sig skickas till imperialistiska krig runtom i världen? Funderar de på vad det är de är beredda att offra resten av sina liv för?

Ja, så undrar man förstås om de fungerar på vad de är beredda att döda andra människor för.

/Kerstin

Länkar:
- The War is Making You Poor Act, Alan Greyson, Huffington Post
Mer om området på Motvallsbloggen:
- Nej tack till svenska legoknektar, Motvallsbloggen 30/10 2008
- En rent farsartad nyhetsförmedling i en galen värld, Motvallsbloggen  10/7 2008
- FRA-lagen en liten bit i ett övergripande mönster, Motvallsbloggen 24/6 2008
- Så degenererar Sverige i allt snabbare takt, Motvallsbloggen 10/2 2007

Politik/ekonomi22/05 00:34

Nu lägger de ner vårt värnpliktsförsvar.

När jag tänker på hur det var förra gången Sverige avrustade, samtidigt som det var var en finansiell kris och depression, då mår jag inte riktigt bra.

När finanskriser kombineras med sparpolitik kan det sluta väldigt illa.

Och varför inte läsa den här artikeln om vad våra allierade gör i Bagramfängelset i Afghanistan.

Varför kommer jag att tänka på kända koncentrationsläger från 40-talet när jag läser den här artikeln? Varför har jag svårt att se USA som frihetens stamort på jorden? Varför är jag rasande över att Sveriges regering och de flesta svenska partierna stöttar detta moraliska moras?

The Washington Post provided additional details through interviews with two youths imprisoned in the black jail. As one young man, Rashid, who is “younger than 16” described:

At the beginning of his detention, he was forced to strip naked and undergo a medical checkup in front of about a half-dozen American soldiers. He said that his Muslim upbringing made such a display humiliating and that the soldiers made it worse.

”They touched me all over my body. They took pictures, and they were laughing and laughing,” he said. ”They were doing everything.”

He said he lived in a small concrete cell that was slightly longer than the length of his body. Food was tossed in a plastic bag through a slot in the metal door. Both teenagers said that when they tried to sleep, on the floor, their captors shouted at them and hammered on their cells.

When summoned for daily interrogations, Rashid said, he was made to wear a hood, handcuffs and ear coverings and was marched into the meeting room. He said he was punched by his interrogators while being prodded to admit ties to the Taliban; he denied such ties. During some sessions, he said, his interrogator forced him to look at pornographic movies and magazines while also showing him a photograph of his mother.

”I was just crying and crying. I was too young,” Rashid said. ”I didn’t know what a prison looks like or what a prison is.”

Flamma stolt mot dunkla skyar ……

/Kerstin

Andra läsvärda artiklar, först en om Israels propagandamaskin
- What Justice Goldstone Learned  the Hard Way, Neve Gordon, counterpunch.org
så en om USA:s krig i Afghanistan och Pakistan
- Different Worlds. Droning On and On, J Mariner, counterpunch.org
vidare en artikel om EU:s ekonomiska kris:
- What Happens When Deficit Hawks Set Policy. Meltdown in the EU, M Whitney, counterpunch.org

Internationell politik&Politik/ekonomi&Politik/EU19/05 00:30

På counterpunch.org kan man läsa en uppsats av Mike Whitney med ett innehåll som de flesta av oss inte kunnat läsa om i svenska media. Så här inleder han sin essä:

Barack Obama must have been very frightened, indeed. Otherwise he never would have inserted himself so forcefully into Greece’s debt crisis. The truth is, there’s much more at stake then people seem to realize. A Greek default would be a major blow to the banking system and the damage would not be limited just to Europe. It could easily spread to the United States and trigger another meltdown. That’s why Obama spent most of his weekend on the phone, exhorting EU finance ministers to take swift action to put out the brushfire. Not surprisingly, the details were omitted in the US media. Here’s an excerpt from the UK Independent explaining what happened behind the scenes last weekend.

(Min översättning: Barack Obama måste ha varit  riktigt ordentligt skrämd. I annat fall hade han inte så energiskt kastat sig in i de grekiska skuldkrisen. Sanningen är att det är mycket mer som står på spel här än folk verkar inse. En grekisk bankrutt skulle innebära ett hårt slag mot banksystemet och skadan skulle inte begränsas till  Europa. Den kunde lätt sprida sig till USA och förorsaka ännu en härdsmälta. Det var därför Obama tillbringade större delen av  det här veckoslutet i telefonen, uppmanande EU:s finansministrar att vidta snabba åtgärder för att släcka gräsbranden. Inte förvånande undanhölls de amerikanska medierna detaljerna. Här är ett utdrag från UK Independent som förklarar vad som hände bakom kulisserna förra veckoslutet.)

Obamas agerande, sägs det, fick alltså EU:s finansministrar att ställa upp med det ekonomiska stöd som Grekland nu fått löfte om. Vem tror att Obamas första omsorg gällde Grekland? Vem tror att hans första omsorg gällde världens ekonomi? Vem tror att hans första omsorg gällde de amerikanska banker som står bakom och som har lånat Grekland en massa pengar?

Bush och hans anhang bestämde sig, som bekant, för att det nya århundradet skulle bli Amerikas århundrade. Det var nu USA skulle ta kontrollen över resten av världen. Nu tog man sig rätten att börja ”förebyggande” krig och nu skulle man inte längre bry sig om den verkliga världen utan skapa sig den värld USA ville ha. Ingenting tyder på att Obama har någon annan och annorlunda agenda.

Så nu tycker jag att den här låten kunde passa bra:

/Kerstin

Länkar:
- Greece Today, US Tomorrow. The People v. the Bankers, M Hudson, counterpunch.org
- ”Thumbs Down” on EU Bailout.  Why Rescue Bankers? M Whitney, counterpunch.org
- Räddningspaketen i jämförelse, Ekonomikommentarer
- Greklands nota, Esbatis kommentarer
Rekommenderas också till läsning idag:
- Olika perspektiv en retorisk fråga, Storstad

Politik/ekonomi&Politik/EU18/05 01:59

Här slår finansmarknaden, de stora finansinstituten och storbankerna, världen sönder och samman med slägga – och vad gör politikerna runtom i denna värld?

Jo, vartefter släggorna blir utslitna förser de marodörerna med nya släggor.

/Kerstin

Länkar:
- Volatility is Back With a Vengeance. Capitalism without Capital, M Whitney. counterpunch,org
- Greek, Germans and Bankers. The Return of the Ancien Règime, TP Wilkinson, counterpunch.org
- More Trouble Ahead. The European Union’s Dangerous Game, M Wiesbrot, counterpunch.org
- Greece Today, US Tomorrow. The People v. the Bankers, M Hudson, counterpunch.org
- ”Thumbs Down” on EU Bailout.  Why Rescue Bankers? M Whitney, counterpunch.org

Politik/ekonomi15/05 15:04

Häromdagen ramlade det ner ett brev från Pensionsmyndigheten i min brevlåda. Det kom för att jag tillhör dem som inte placerade sina pensionspengar aktivt utan lät dem stå kvar i premiesparfonden. Det gjorde jag av principiella skäl och i ilska över tilltaget att börja spela på börsen med våra pensionspengar. Jag vägrade på så sätt att delta aktivt i detta apspel med våra inbetalade pengar.

Så visade det sig att just denna fond gick bättre än de flesta andra fonder man kunde placera i. Det visade sig också att ”alldeles för få” personer aktivt valde aktiefonder, i synnerhet bland de unga. Det var ju helt misslyckat när vi nu alla skulle lära oss att bli aktiespekulanter och lära oss att älska aktiemarknaden. Alltså beslutade Alliansregeringen, för en tid sedan, att nu skulle man tvinga alla att placera sina pengar aktivt och de som vägrade, ja de skulle minsann få stå sina kast.

Så här skriver man i brevet:

…Dina pengar flyttas automatiskt över till AP7Såfa den 22-23 maj.

Vad är AP7 Såfa?

Det är en åldersanpassad fondportfölj där risken sänks automatiskt  ju äldre du blir. Risknivån i A7Såfa är hög när du har långt kvar till pensionen men den sänks stegvis från 56 år sålder. Syftet är att du först ska ha möjlighet till bra värdeutveckling genom den höga risken (min kursivering) och sedan ett tryggare sparande ju närmare pensionen du kommer.

……………..

Vill du inte att dina pengar ska föras över till AP7Såfa?

Då gör du ett fondbyte senaste den 18 maj…….

Har du nyligen valt bort Premiesparfonden, ber vi dig bortse från detta brev.

Alltså, säger regeringen med sitt beslut att, ”nu ska vi djävlas med alla er som inte bryr er om att bli aktiva aktiespekulanter med era pensionspengar och sätta era pensionspengar i fonder som är riskabla och ju yngre du är desto riskablare ska dina pengar placeras. Är du ung kommer du alltså att riskera att förlora mer pengar om du trilskas och vägrar bli en glad, aktiv aktiespekulant”.

Så agerar kapitalets kreatur.

/Kerstin

Länkar om den ekonomiska krisen och om hur finansmarknaden rånar oss:
- Volatility is Back With a Vengeance. Capitalism without Capital, M Whitney. counterpunch,org
- Greek, Germans and Bankers. The Return of the Ancien Règime, TP Wilkinson, counterpunch.org
- More Trouble Ahead. The European Union’s Dangerous Game, M Wiesbrot, counterpunch.org
- Greece Today, US Tomorrow. The People v. the Bankers, M Hudson, counterpunch.org
Läs om hur kapitalister köper åtgärder från Moderaterna:
- Varför M:s finansiering är skum och varför den skiljer sig från LO:s stöd till S, Alliansfritt Sverige
- ”Thumbs Down” on EU Bailout.  Why Rescue Bankers? M Whitney, counterpunch.org

*****

Tillägg 16/5 kl. 12.30: Det kom en kommentar, från gästbloggaren Dan Gmark, som jag för fram här som ett tillägg:

Det är inte vanlig aktiespekulation, det är extrem spekulation

Det är i en fond för extrem aktiespekulation som Pensionsmyndigheten kommer att placera ”soffliggarnas” pengar. För dem som är under 55 gäller det 100 procent av deras premiepensionspengar. AP7 Aktiefond kommer att placera i derivat, terminer och swappar, alltså de ”finansiella produkter” som fick dåligt rykte efter bankkraschen 2008. Det är väl på grund av dessa ords dåliga klang som det inte går att få fram via Pensionsmyndighetens hemsida vilka papper de nya fonderna kommer att placera i. Men på ekonomisajten Morningstar kan man få besked. Jag citerar:

Den gamla strategin rensas med fyra viktiga ändringar i förvaltningen. Viktigast i den nya fonden är att risken höjs med hjälp av derivat (terminer och swappar) till 150 procent av en global indexfond. Det motsvarar ett lån av samma storlek som halva kapitalet i fonden. Men lån är inte tillåtet, så istället ökas exponeringen mot aktier globalt med hjälp av olika finansiella kontrakt.

………

Nästa viktiga ändring är att valutasäkringen upphör.

……….

Den tredje ändringen är att försöken att uppnå en jämnare värdeutveckling med hjälp av hedgefonder och onoterade aktier upphör.

……………

En stor förändring är också att Sjunde AP-fonden slutar att anpassa förvaltningen till vad de aktiva väljarna har valt (en feg strategi som tack vare lägre kostnader skulle garantera att Premiesparfonden överträffade snittet för de aktiva väljarna)…..

Hundrafemtio procents risk betyder att om världens börser stiger med 100 procent så stiger AP7 Aktiefond med 150 procent. Men om det inträffar en global börskrasch, som till exempel 1929, så kommer de tillgångar som placerats i en fond av denna typ att i princip utraderas.

– Pensionsmyndighetens information på nätet
– Morningstar berättar om den nya fonden:

/Dan Gmark


Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster