Idag på förmiddagen utspelade sig något på gården som jag aldrig sett tidigare. Det såg ut så här:

Kopparödlor?

De här två krabaterna hade huggit tag i varandra, men den ene släppte när jag kom och kröp inpå dem med kameran, då den försökte ringla iväg. Den tog tag senare igen dock. Den som har tag i den andre på bilden är enkelt och helt otecknat ljusgrå på ovansidan men med en mörkt gråsvart teckning på undersidan. Den andre är en tydligt kopparödla, med de kopparfärgade ränderna, fast de syns inte så tydligt på bilden som i verkligheten. Båda är c:a 25 cm långa.

Den grå förorsakade lite huvudbry. Har aldrig sett en sådan tidigare. Möjligen är det en hane av kopparödla, som enligt en site på nätet kan vara, eller är enfärgat grå, medan honorna har den där karaktäristiska brunrödrandiga teckningen. Men ingen bild jag hittar på nätet stämmer riktigt med den här ljusgrå figuren.

Någon som kan tala om om förmodan ovan stämmer, och dessutom tala om vad de sysslar med. Den randiga bytte grepp då och då och den grå blödde efter betten. Den grå höll envist fast i samma grepp oavsett vad den andre gjorde. Handlar det om ”slagsmål” eller om parning? Eller om försök till kannibalism?