april 2009


Politik/ekonomi29/04 00:56

Alliansen har fått ökat förtroende bland väljarna, enligt senaste opinionsundersökningen, och detta trots att den faktiskt gör allting fel, allt den kan för att förvärra krisen och dess effekter i Sverige och allt den kan för att landet ska bli fattigare och för att alltfler ska slås ut på arbetsmarknaden.

Så nu ser jag ingen annan råd för Mona Sahlin än att gå ut och föreslå ännu värre åtgärder, sådana där som skulle få hela Sverige att stanna totalt och som skulle tvinga majoriteten av befolkningen till verklig svält och bostadslöshet exempelvis. Det borde i logikens namn göra att förtroendet för henne ökar igen.
:cry:

Massmedia24/04 23:17

Jag hade helt fel. Vi får fortfarande vara med och påverka i Sverige, och framför allt när det gäller väsentligheter.

utvald att påverka

Fast man måste bli utvald förstås.

Djur/natur23/04 13:58

Tänk så djupsinnig man kan bli ibland:

För ett par veckor sedan stod jag, påbyltad täckjacka, i min helt snövita trädgård och tänkte att om bara några veckor kommer jag att sitta i min gräsgröna trädgård, klädd i bara en T-shirt.

Nu sitter jag här, klädd i T-shirt, i min gräsgröna trädgård, tittar på mina spirande rabatter och tänker på att för bara några veckor sedan var hela trädgården snövit.

Dags att förbereda sig för den snabbt analkande hösten alltså.

Politik/ekonomi19/04 19:47

I mina allra svartaste stunder kan tanken slå mig, att demokrati nog inte är någon bra idé trots allt. En sådan stund är det när jag läser på Svt:s hemsida att stödet för EMU ökar och för första gången överstiger 50%. Detta är helt osannolikt när just det faktum att kronans fallande värde gör att vi klarar oss bättre, har större chanser att exportera än andra länder, och skulle sitta sämre till ekonomiskt och få ännu högre arbetslöshet om vi också hade Euron.

En annan sådan svart stund var när en allt större grupp påstods hysa stort förtroende för Anders Borg just nu, precis då han gör allt han kan för att fördjupa krisens verkningar i Sverige och öka på arbetslösheten.

Å andra sidan, alternativen till demokrati är ändå alltid sämre. Folk kan ju trots allt komma till insikt och rösta bort dem som de i någon underlig förvillelse röstade fram eller stödde, när de senare ser vilka konsekvenserna blev. Fast detta är förstås inte möjligt vad gäller EU:s beslutande politiker, men så är ju inte EU en demokrati heller.

Tillägg 20/4 kl. 02.10
Frågan är då förstås om Sverige är en demokrati numer, då en massa beslut, som vi måste acceptera, fattas av de politiker i EU som vi inte kan rösta bort om de fattar beslut vi ogillar?

Länk:
Opinionen har svängt JA till euron, Svt

Massmedia19/04 02:56

Alla talar idag om Susan Boyle, fast inte de som skriver politiska bloggar förstås – utom jag, för jag ska tala om Susan Boyle jag också.

I mörkret finns det strimmor av ljus och den här damen lyste verkligen upp min dag. Det var härligt att se en medelålders, ytterst vanlig, lite rundnätt kvinna som närmar sig de 50, göra en sådan succé i en Brittisk talangtävling – succén blev troligen större eftersom ingen förväntade sig att en person med detta totalt genomsnittliga och oglamourösa utséende skulle kunna sjunga – men som hon sjöng:

Klicka på länken och se och hör Susan Boyle, om du inte redan har gjort som flera miljoner andra människor i världen gjort de senaste dagarna förstås.

Man njuter verkligen när man ser juryns och publikens förändrade attityder så fort den lilla ”oansenliga” tanten öppnar munnen.

Huffington Post ägnar sig en hel kader av skribenter åt att förundras, för oj, Susan Boyle är ju inte vacker, ja somliga kallar henne rentav ful.

Hur som helst så visar det sig att Susan Boyle har sjungit in en CD, för 10 år sedan, för välgörande ändamål:Cry me a River. Den är verkligen inte heller dålig.

Det syns aldrig utanpå vem man är eller vad man kan – eller hur? Och även små tanter kan :-).

Politik/ekonomi17/04 03:07

Här är mannen som förklarar vad Anders Borg borde göra och varför, och som också förklarar vad LO borde göra.

Michael Zweig berättar varför man bör satsa på dem som har det sämst ställt, liksom på kommunerna och på utbyggnad av infrastrukturen, för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen. Se, lyssna och förundras.

Det här är traditionell socialdemokratisk politik, sådan politik som socialdemokraterna förde och förordade då jag sympatiserade med detta parti och innan det, från mitten av 80-talet, förvandlades till ett nyliberalt parti som är svårt att skilja från dagens moderater.

Det är bedrövligt att man ska behöva gå till amerikanska forskare för att hitta verkliga socialdemokrater idag.

Från bloggen Ekonomikommentarer får jag länken till den här filmen, där ekonomen William Black talar om för oss hur den ekonomiska krisen i själva verket är orsakad av rent bedrägeri, och hur bedrägerierna döljs av alla i den ekonomiska och politiska eliten. En mycket instruktiv film, med andra ord. Jag gissar att det är ungefär samma sak i Sverige.

Det är så här det går när man avreglerar finansmarknaden. Då ger man bedragare fritt spelrum och förorsakar samhällskatastrofer. Så har det gått varje gång man har försökt gå den liberala ”låt-gå-vägen” i den ekonomiska politiken.
Nejdå, säger de ideologiskt förblindade nyliberalerna och libertarianerna. Krisen beror inte på för lite regleringar utan på för mycket sådan. Visst, finansmarknaden hann aldrig bli till 100% avreglerad innan det gick åt skogen. Det har den nämligen aldrig hunnit göra. Det har gått käpprätt åt helvete redan halvvägs – varje gång man har försökt!

Men det förstås, ett antal bedragare har dessförinnan hunnit sno åt sig massor av pengar och makt. Endast några få av dem brukar lagföras för sina bedrägerier.

Se också:
Storsatsningar = PR-trick och bluffsiffror. Ett Hjärta Rött

Politik/ekonomi&Politik/EU16/04 00:27

Det är mycket som försiggår i EU som vi inte får ordentlig information om. Bland annat har massmedia inte brytt sig om att skriva speciellt mycket om att våra svenska regler för införsel av husdjur, som väl främst berör hundar och katter, nu hotas och om vad det innebär för oss svenskar som tycker om att vistas i naturen och att plocka bär och svamp.

Rabies
Sverige är rabiesfritt sedan många, många år. En gång i tiden, då – innan vi gick med i EU, hade vi stränga införselregler för hundar och katter ex. De måste sitta i karantän omkring ett halvår, vilket kostade skjortan. På den tiden varnades det varje vår för halvvilda djur i södra Europa. Klappa inte främmande hundar eller katter, fick vi veta, de kan ha rabies. Så fort vi hade begärt inträde i EU slutade man varna för den här sjukdomen. Varningarna kunde väl anses nedvärderande och dessutom kunde ju insikter om vad som väntade påverka människors inställning till EU så att de blev mer negativa.

Jag undrar alltså hur många unga människor som idag ens vet vad för slags sjukdom rabies är. För den som inte vet det kan vi väl tala om att det är en sjukdom som är 100% dödlig när den väl har brutit ut, och att den är tämligen plågsam att dö i dessutom. Smittbärare är oftast hunddjur, vilda eller förvildade sådana. Kampanjer mot rabies i Centraleuropa har väl varit tämligen framgångsrika men i Östeuropa är sjukdomen inte ovanlig bland rävar och vargar ex. Somliga av de länder som har sjukdomen inom sina gränser är numer medlemmar i EU.

Rävbandmasken
Rävbandmasken är en annan otrevlig historia som finns i Centraleuropa, men ännu inte här i Sverige. Det är en inälvsparasit som går på hundar men även smittar människor. Den leder också till döden, men det kan ta ganska många år från smittotillfället tills man dör av den, för barn går det snabbare. Symtomen liknar levercancer och parasiterna kan inte spåras förrän vid obduktionen. Nere i Europa dör några barn varje år av denna parasit, som framför allt sprids av rävar, men som också kan smitta via hundar. Där rävandmasken finns kan man inte plocka bär ex. eftersom man inte kan vara säker på att bären inte är nersmittade. Det räcker att man tar i ett bär eller en pinne i skogen, som är infekterad av parasiten, och sedan stoppar fingarna i munnen, för att man ska bli smittad av den. Vad hundar söker sig till vet vi ju, vi som har hundar. De kommer att dras till smittade fläckar som flugor till sockerbitar.

När vi gick med i EU fick vi, samt ett par andra länder, vissa tidsbegränsade undantagsrelger vad gällde införsel av djur. Bl.a. är man skyldig att vaccinera djur mot rabies, som ska tas in i landet, eller tas ut och in igen. Dessutom ska de avmaskas med visst intervall före införseln. Men – nu håller tiden för dessa undantagsregler på att rinna ut. Ett antal länder i EU kräver att man ska ha samma införselregler, det vill säga inga alls, i hela den välsignade unionen. Så här skriver tidningen Hundsport om saken:

Enligt planerna skulle EU fattat beslut redan i våras om huruvida Sverige, Storbritannien, Irland, Malta och Finland även fortsättningsvis skall få lov att ha strängare införselkrav än övriga EU-länder.
Nuvarande regler, som för Sveriges del innebär krav på avmaskning, antikroppskontroll mot rabies samt i vissa fall karantän för införsel av hund i landet, gäller som längst till 2 juli 2008.
……….
Nu visade det sig emellertid att ett antal av EUs medlemsländer inte tycker att vårt förslag är någon bra idé. De vill att samma regler ska gälla i hela Unionen och förstår inte alls varför vi vill försöka skydda vårt land mot införsel av exempelvis dvärgbandmask genom ett särskilt avmaskningskrav, eller sätta hundar från exempelvis Indien i karantän.
………..
Hur länge denna diskussion kommer att pågå är det ingen som vet. Helt klart är emellertid att om man inte kommer överens före den 3 juli 2008 så blir det harmoniseringsföreträdarna som ”vinner”. Sverige och de övriga ”undantagsländerna” har nämligen ingen möjlighet att vägra en anpassning.
Huruvida vi kan behålla kraven på avmaskning och karantän hänger således på övriga medlemsländers goda vilja.

Visst är EU käckt. Varför ska Sverige, England och några andra länder, vara rabiesfria eller rävbandmaskfria när resten av Europa inte är det? Som jag skrivit förr, i EU gäller konsekvent ”sämsta gemensamma nämnare”.

Länk:
Hundsport

Tillägg:
En person har påpekat för mig att årtalet borde vara 2009, men det var 2008 som avsågs. Jag hade aldrig hört talas om det här och reagerade med ryggmärgen, varför jag inte tänkte på årtalet som nämns. Tog alltså för givet att det här var så nytt att vi inte hört talas om det av det skälet. Så var det alltså inte. Då undrar man givetvis om införselreglerna har slopats nu, eller om Sverige och de andra länderna lyckades få fortsatta undantag.

Så fortfarande gäller den allvarliga kritiken mot våra media, att inte ordentligt rapportera vad som gäller, eller vad vi kan råka ut för pga vad andra EU-länder anser. När det förhåller sig på det här sättet bör man kanske inte förvåna sig över att folk är ointresserade av EU-valet.

Politik/ekonomi15/04 16:52

Eftersom jag fortfarande mår pest och inte orkar skriva något på bloggen så repriserar jag den här, aktuell nu när regeringen anslår mer pengar för att lära folk skriva CV:n:

knapp

I övrigt hänvisar jag till Ett Hjära Rött

Motvallstanten13/04 19:23

Det blev ingen glad påsk här, trots ett strålande vårväder.

Förkyld Påsk

Ej kategoriserad10/04 16:58

Glad påsk!

önskar jag alla bloggens besökare

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster