Här är mannen som förklarar vad Anders Borg borde göra och varför, och som också förklarar vad LO borde göra.

Michael Zweig berättar varför man bör satsa på dem som har det sämst ställt, liksom på kommunerna och på utbyggnad av infrastrukturen, för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen. Se, lyssna och förundras.

Det här är traditionell socialdemokratisk politik, sådan politik som socialdemokraterna förde och förordade då jag sympatiserade med detta parti och innan det, från mitten av 80-talet, förvandlades till ett nyliberalt parti som är svårt att skilja från dagens moderater.

Det är bedrövligt att man ska behöva gå till amerikanska forskare för att hitta verkliga socialdemokrater idag.

Från bloggen Ekonomikommentarer får jag länken till den här filmen, där ekonomen William Black talar om för oss hur den ekonomiska krisen i själva verket är orsakad av rent bedrägeri, och hur bedrägerierna döljs av alla i den ekonomiska och politiska eliten. En mycket instruktiv film, med andra ord. Jag gissar att det är ungefär samma sak i Sverige.

Det är så här det går när man avreglerar finansmarknaden. Då ger man bedragare fritt spelrum och förorsakar samhällskatastrofer. Så har det gått varje gång man har försökt gå den liberala ”låt-gå-vägen” i den ekonomiska politiken.
Nejdå, säger de ideologiskt förblindade nyliberalerna och libertarianerna. Krisen beror inte på för lite regleringar utan på för mycket sådan. Visst, finansmarknaden hann aldrig bli till 100% avreglerad innan det gick åt skogen. Det har den nämligen aldrig hunnit göra. Det har gått käpprätt åt helvete redan halvvägs – varje gång man har försökt!

Men det förstås, ett antal bedragare har dessförinnan hunnit sno åt sig massor av pengar och makt. Endast några få av dem brukar lagföras för sina bedrägerier.

Se också:
Storsatsningar = PR-trick och bluffsiffror. Ett Hjärta Rött