juli 2008


Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi31/07 23:17

Så ska de skapa ett Sverige för de rika.
DAN JOSEFSSON ser Svenskt Näringsliv ladda om: Satsar 12 miljarder på att förändra samhällsklimatet.

Som jämförelse kan nämnas att hela den svenska skolan kostar 80 miljarder/år, och försvaret 40. 12 miljarder är inte någon struntsumma alltså.

Läs gärna fler av de artiklar som Dan Josefsson publicerar på sin blogg. Om man gör det inser man att ingenting är riktigt vad massmedia fått många av oss att tro.

PS:
Tack Hannelore för hjälpen med länken. Ögonen är det första man blir blind på :-(. (Jag strök frågan och sista stycket här sedan Hannelore löst problemet åt mig)

Forskning/vetenskap&Vård/omsorg30/07 12:45

GP skriver idag, att myndigheterna i Los Angeles godkänner en lag, som under ett år förbjuder öppnande av nya snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning.

Erinrar mig då vad man ansåg om hamburgare och dylik snabbmat omkring 1970, då de stora hamburgerkedjorna började etablera sig i Sverige. Redan då utnyttjade dessa billig arbetskraft, ungdomar framför allt. Dessa ungdomar stod där bakom diskarna och såg oftast ut som benrangel.

Jo se, förklarade kostexperter, ”de här ungdomarna lever nästan bara på hamburgare och pommes frites och det är så näringsfattig mat att man inte kan hålla vikten på den. Därför blir ungdomarna så där magra”. Dessutom riskerade de allvarliga bristsjukdomar om de inte också åt annan och nyttigare mat, menade man.

Har recepten på hamburgare och pommes frites förändrats kapitalt sedan dess, eller hur kommer det sig att man idag anser att samma mat som en gång förorsakade sjuklig avmagring numer istället skapar allvarliga överviktsproblem?

Länk:
Los Angeles förbjuder skräpmat – för fattiga, GP

Tillägg 31/7 2008, kl. 01.00:
Hur ser de ut idag förresten, de där som står och kastar fram hamburgare på snabbmatsbarerna? I gautköket i min hemby, det enda jag har att jämföra med, är flickorna också rejält magra – fortfarande. Gäller detta också de amerikanska hamburgerkedjornas barer eller har man numer feta baranställda på dessa? Berätta för mig, någon som bor i en större stad.

Djur/natur28/07 01:17

På vårt förra ställe hade vi myror under verandatrappen och lite varstans i jorden runt huset. De svärmade, som myror plägar göra så här på högsommaren, någon stekhet dag, men de kom aldrig in i huset.

Här svärmar myrorna på samma sätt, men de har pippi på att ta sig ner genom skorstenens rökgångar när de gör det. Då finner man plötstlig en dag (det hände just idag – första gången denna sommar) 4.000 myror i köket eller i något av rummen. Inte kul alls. Det blir till att börja elda i eldstäderna, täppa till ventilationstrumman och börja dammsuga upp dem. Man har sysselsättning några timmar med detta, tid man kunde använda på roligare sätt.

Jag undrar om någon kan berätta varför just skorstenen drar till sig dessa svärmande myror? Beror det på att det luktar av bränt trä, så att de drar sig dit för att det liknar brända trän, som de kan gilla att bosätta sig i, eller varför? Om det beror på lukt av bränt trä, varför kom de aldrig ner genom skorstenen på vårt förra ställe, där vi också hade eldstäder som vi vedeldade? Beror detta på höjden på huset eller? Det hus vi har nu är betydligt lägre än det vi hade tidigare.

De myror som vi får in är både röda och svarta. Ibland svärmar dessa olika arter samma kväll och då kan det dessutom bli slagsmål mellan arterna, men oftast svärmar de lite olika dagar.

Berätta om det här för mig, den som kan området, och kan sedan någon komma med råd om hur man ska slippa eländet skulle jag bli väldigt glad.

Jag värnar mycket om de flesta djur vi har omkring oss, stora som små, men fästingarna, knotten och de myrsvärmar som invaderar vårt hus uppskattar jag inte, för att uttrycka det med ett understatement. De myror som inte försöker omvandla vårt hus till ett kollektivboende för båda människor och myror har jag däremot ingenting emot.

PS: Fast i ärlighetens namn är jag inte heller förtjust i vildsvinen som finns i omgivningarna, liksom inte heller i tanken på att det kanske finns en björn/björnar bara några kilometer från vårt hus.

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi25/07 03:36

Ännu en dag av inspirationsbrist åker jag snålskjuts på andra skribenters alster.

I en tid då vi alla fått lära oss att slå ifrån oss alla påståenden om eliternas försåtliga bekrigande av demokratin med ett avfärdande och klämkäckt ”du tror väl inte på konspirationsteorier”, lever vi sannolikt i den mest utpräglade konspirationsepok världen skådat.

Via Perre Gillys blogg hittar jag en länk till en artikel i Fria Tidningen, ”Europa i nyliberalt nät”, om hur de ekonomiska eliterna möts och planerar för världens framtid, en framtid som styrs av dessa samma ekonomiska eliter, inte av politiker och definitivt inte av folket via demokratiska processer. Rekommenderas alltså till läsning.

Liberalismen som ett förstadium till fascism var det jag skrev, om jag inte missminer mig. Fast jag tror kanske mer på en slags velourfascism den här gången. En fascism som ser ut som en demokrati men där eliterna styr väljarna dit de vill – med propaganda via totalt behärskade och likriktade massmedia och med hjälp av PR-konsulter och samhällsvetenskaplig forskning om hur man lurar folket dit man vill men där man också tar i med hårdhandskarna mot oliktänkande som uppfattas som farliga. Tortyr är ju, som vi vet, numer fullt accepterat av frihetens stamort på jorden och Europa spelar med. Dessutom har man ju, i både USA och EU, redan lagstiftat om full kontroll av medborgarna.

Ej kategoriserad24/07 13:50

Är det någon mer än jag som äcklas av de otroligt skitiga korgar man har i våra större livsmedelsbutiker. I en matvaruaffär tycker man att hygienen borde vara prioriterad. Men det är klart, slänger man köttfärs på golvet, innan man förpackar den, så tycker man förstås inte att lort i varuhuskorgarna är något att bry sig om.

Ideologier/propaganda&Massmedia&Politik/ekonomi23/07 01:34

Via Andreas Bryhns utmärkta blogg Ekonomikommentarer hittar jag en länk till artikeln Den svenska elitens våldsamma revolt, skriven av Dan Josefsson i Ordfront Magasin våren 2005. Jag läste den förstås redan då, i tidskriften ifråga, och när den nu även finns på nätet så rekommenderar jag den varmt till läsning.

Framför allt rekommenderar jag den till unga människor (varmed jag numer avser alla under 40). Man skulle önska att de verkligen läste den – och att de begrundade den, för här ger Dan Josefsson den verkligare bilden av vad som hänt i Sverige de senaste 25 åren. Hans bild, som även är min för att den stämmer med vad jag har varit med om och sett av politiken de senaste 50 åren, skiljer sig radikalt från den lögnaktiga bild de yngre fått via Timbrohydrans propaganda, dess olika skrifter och via Timbros kamouflerade underorganisationer, sådana som ung företagsamhet m.fl. samt från liberala massmedia (och vi har ju nästan bara sådana numer) under de senaste 20 åren.

Jag brukar inte bli trodd av yngre liberala och libertarianska besökare när jag hävdar att socialdemokraterna numer för en i stort sett nyliberal politik och att partiet inte längre är socialdemokratiskt. Men så är det. Så när de här personerna skäller på socialdemokratisk politik så skäller de i praktiken på en nyliberal sådan men det förstår de inte. Detta förstår de inte av i huvudsak två skäl. Dels på grund av att de inte vet vad som har hänt de senaste 50 åren, dels, och inte minst, på grund av deras världsfrånvända föreställningar om det där ”liberala lyckoriket”, den utopi de tror på och som är precis lika verklighetsfrämmande och orealistisk som bokstavsvänsterns utopier var på 70-talet.

Det kommer en rekyl – det gör det alltid
Nu har jag varit med så länge att jag vet att de yngre generationerna förr eller senare börjar revoltera mot de äldres ortodoxier, mot det dessa lärt ut vid universiteten exempelvis, just för att de börjar ta reda på hur det verkligen var, till skillnad från vad de fått veta via skola och massmedia. Nu är det dessutom bara en tidsfråga innan unga forskare, som för det mesta vill komma med något nytt och gärna vill kritisera sina gamla professorer, börjar forska i hur det gått till i svensk inrikespolitik under 1900-talet och när de gör det kommer de först att bli förvånade sedan förbannade för att man har lurat dem i hela deras liv. Ja, förutsatt förstås, att man inte inför förbud vid universiteten, på ett eller annat sätt, att forska om den saken. Idag kan man ju inte vara säker på att så inte sker.

PS: Jag sätter nu också in en länk till Dan Josefssons artiklar & blogg i min länkrulle. Bloggen, som vad jag kan se inte har kommentarfunktion och därför kanske borde kallas ”site” eller ”hemsida” istället, är full av insiktsfulla och informativa artiklar om Sveriges ”moderna” ekonomiska politik.

Kompetensskräcken&Politik/ekonomi&Rättsväsendet21/07 03:40

Läser på bloggen Alliansfritt Sverige att tre centerpartister avslöjar att de inte känner till vad våra grundlagar säger. De tre centerpartisterna kräver nämligen lagstadgat skydd för integriteten, varför Björn Fridén citerar ur grundlagen på bloggen:

”Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.” (Regeringsformen, kapitel 2, det som heter ”grundläggande fri- och rättigheter”, sjätte paragrafen)

De här centerpartisternas okunskap får mig att tänka på ett program i TV i maj 2005, där Janne Josefsson intervjuade ett antal riksdagsmän om hur de tänkte rösta om den nya EU-konstitutionen (den som friserades lite i marginalen och nu föreligger som ”Lissabonavtalet). Ett antal av de intervjuade visste precis hur de skulle rösta men de visste inte vad konstitutionen handlade om, eller vad som sades i den. De skulle dock veta när det var dags att rösta, menade de! (jag bloggade om detta 31/5 2005 på G:a Motvallsbloggen). Där brast det inte bara i deras kunskaper utan även i deras allmänna förnuft/tankeverksamhet, för hur kunde de veta hur de skulle ta ställning redan innan de visste VAD de skulle ta ställning till? Även i det fallet handlade det om en grundlag dessutom.

Dags att kräva att riksdagsmännen har grundläggande kunskaper om villkoren för deras uppgift
Med tanke på att ett antal beslut som fattats i riksdagen det senaste decennierna strider mot den paragraf i grundlagen som citeras ovan (men även med tanke på annat slarv vad gäller att följa grundlagarna), så kanske det är dags för oss medborgare att kräva att riksdagsmän ska ha läst in grundlagarna och i ett prov bevisat att de känner till vad som står i dessa, för att vara valbara till riksdagen.

Det är, när allt kommer omkring, inte för mycket begärt att de som sitter i riksdagen och vars viktigaste uppgift är att stifta lagar, känner till ramarna för den lagstiftning de ska ägna sig åt, att de vet vad de får och inte får bestämma om i de lagar de stiftar. Dessa ramar, om än vida i vissa fall men absoluta i andra (som ifråga om vår integritet,) ges just i våra grundlagar. Ställer man upp som riksdagsman då borde man ju ha kravet på sig att veta vilka regler man har att följa som riksdagsman, på precis samma sätt som man måste bevisa att man känner till trafikreglerna innan man får köra bil ex.

Framför allt folkpartiet borde välkomna ett sådant krav, tycker man, med tanke på alla de kunskapskrav partiets företrädare gärna ställer på oss medborgare – eller på andra för att få bli just svenska medborgare. Dessutom älskar ju partiet ifråga kunskapskontroller och betyg.

Ideologier/propaganda&Massmedia&Politik/ekonomi17/07 02:53

Via Esbatis blogg återfann jag Hanin Shakrah, på hennes senaste blogg. Jag länkade till hennes tidigare blogg, tills det varit helt tyst på den ganska länge, då jag till slut tog bort länken. Men nu har jag alltså länkat till henne igen här till höger.

Den nya bloggen heter TRIP TO FREEDOM – SOMMAREN 2008 och handlar om Israels politik gentemot palestinierna. Hanin skriver om sina erfarenheter direkt från området, som hon besöker varje sommar.

Alla bör läsa vad Hanin skriver. Det hon berättar om hur palestinierna har det får man mestadels inte reda på via massmedia.

Så vad gör våra journalister och politiker – sätter fingrarna i öronen, blundar och hoppas på feta PR-jobb åt svenskt näringsliv efter väl förrättade propagandainsatser för de ekonomiska eliternas sak.

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi15/07 00:18

Jag hade helt fel i mitt förra inlägg, när jag trodde att Johan Norberg var förtjust i USA:s politik. Det är han inte alls, visar det sig nu – när delar av den amerikanska ekonomin börjar kollapsa.

I ett inlägg, på Aftonbladet Kultur, säger han att Bush är en usel president därför att han agerat moralens väktar och:

Samtidigt mutades läkemedelsbolagen och pensionärerna genom en kopiös expansion av läkemedelssubventionerna, lärarna fick en fördubbling av den federala utbildningsbudgeten, kyrkorna fick skattepengar till socialhjälp, bönderna berikades med ett mångmiljardpaket och stål- och skogsarbetarna fick tullskydd.

Det är alltså för lite av liberal politik och för mycket av offentlig sektor och social omsorg i USA, ”det hade jag ingen aning om”, för att travestera en tidigare svensk statsminister.

Man förstår också att orsaken till det amerikanska eländet är att väljarna har felaktiga åsikter, åsikter som Bush tagit hänsyn till. Man kan, mellan raderna, läsa att politiker inte ska bry sig om väljarnas åsikter för då går det riktigt illa.

På så vis bröt Rove och Bush med den individualistiska traditionen från Ronald Reagans dagar och skapade det som nu kallas ”big government conservatism”. Rösterna skulle köpas med väljarnas egna pengar. De inhemska utgifterna ökade snabbare än under någon president sedan Lyndon Johnson på 1960-talet och ändå sänktes skatterna så att underskottet skenade och dollarn rasade.

Carl Rove får ta ansvar för allt detta elände eftersom han, med sina råd, förorsakat att det republikanska partiet nu faller samman.

Inte ett ord om vad Irakkriget kostar, även om Norberg tycker att det var slarvigt att inte ha en plan för vad man skulle göra när man störtat Saddam.

Fast jag har förstås för mig att man visst hade planer för den saken, som att ta över kontrollen av oljan, dela ut lönsamma projekt i Irak till diverse amerikanska företag och att upprätta permanenta militärbaser i Irak ex.

Sedan betedde sig inte irakierna som Bush & Co hade tänkt sig, men den saken berör inte Norberg. Man får väl anta att om den amerikanska regeringen inte hade öst ut sådana ofantliga summor på social omsorg och på att förbättra skolan, så hade irakkriget inte varit något ekonomiskt problem.

Sån tur att vi har Johan Norberg, som kan förklara hur saker och ting förhåller sig i världen.

Fast jag blir en aning överraskad över Johan Norbergs fientliga inställning till skattesänkningar. Den delen av hans ideologi har jag inte anat, inte ens kunnat föreställa mig som en del av hans tankepaket.

Länk:
”Rove – en man utan principer”, J Norberg i AB

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi14/07 01:42

Såg TV-programmet om bolånekrisen i Cleveland i USA i kväll. Det var en rent otrolig bild man fick av hur det ser ut på sina ställen i spåren av bolånekrisen där. Man fick se hur villor, i massor, övergivits, plundrats och i stort sett stod och rasade samman.

Hur kan sådant hända i ekonomier där bankväsendet tydligen inte är överdrivet reglerat? Då ska det ju fungera såååå bra, om vi får tro USA-kramare som Norberg och andra.

Det där såg vi ju också i Sverige under fastighetskraschen i början av 90-talet, då vårt banksystem, i god nyliberal anda, hade avreglerats och bankerna kunde börja låna ut på hur lösa grunder som helst. Samma banker som var med om Europas fastighetskrascher, i början av 90-talet, tycks inblandade i den amerikanska bolånekrisen idag dessutom, genom att de tagit över lånen från amerikanska banker. Allt tyder alltså på att konsekvenserna för Europas ekonomier inte börjat visa sig ännu och att det kan gå riktigt illa, även denna gång, i värsta fall blir det ännu värre den här gången.

Så nu undrar vän av ordning:

1) Hur kan det komma sig att bankfolk har så ytterligt dåligt omdöme att de lånar ut pengar utan ordentliga säkerheter?

Hur kan det komma sig att europeiska banker tagit över dessa minst sagt luftiga lån? Beror det på att man suttit här i Europa och varit övertygad om att USA-kramande nyliberaler haft rätt i att USA:s ekonomi är ett under av sundhet och därför kan ingenting liknande det som nu sker hända där: ”Där har ju skatterna sänkts rejält för de rika, det finns inga fack som ställer till problem för företagen, de får sparka folk på fläcken och dessutom har man rustat ner välfärdsprogrammen rejält i frihetens stamort på jorden”?

2) Hur kan det komma sig att den osynliga handen inte ordnar så att sådana här krascher inte uppstår?

Eller är sådana krascher kanske rentav önskvärda för de ekonomiska eliterna, så att dessa eliter anser att krascher av det här slaget är just den välsignade osynliga handens sätt att ställa allt till det bästa? Kriser och krascher kan ju användas för att trycka ner vanliga människor ännu mer, och omfördela ännu mer från de sämre ställda till de ohemult rika – i enlighet med den chockpolitik som Naomi Klein skriver om (men som egentligen ”rekomenderades av Friedman – skapa en kris, då går det bra att montera ner välfärden för då protesterar inte folk?)

3) Hur kan det komma sig att man låter hus förfalla på det sätt som visades i programmet?

Det vi såg var ju ingenting annat än ett gigantiskt slöseri med samhällsresurser. Husen var ju byggda, de stod där, de representerade en arbetsinsats och de var dugliga bostäder – som ingen fick bo i, istället förföll de totalt. Samma sak hände på somliga orter i Sverige under 90-talet, men inte i denna skala. Folk hade inte råd att bo, istället rev kommuner fullt bodugliga och moderna hus.

Det måste vara något allvarligt fel med ett ekonomiskt system som fungerar på det sättet, åtminstone om man anser att samhällena, och samhällens resurser är till för sina medborgare, inte bara till för de rika eliterna att roffa åt sig.

Behöver man inte betala tillbaka lån i USA?
Slutligen undrar jag över en sak i programmet: Det gav sken av att den som lånat pengar på ett hus i USA bara kunde lämna in nycklarna till banken och sedan var han/hon kvitt sina skulder, även om huset inte på långa vägar hade det värde som lånen omfattade. Är det verkligen på det sättet i USA, eller väljer och kan människor där ”försvinna”, ta annat namn, flytta till en annan stat och därmed slippa undan återbetalning av lån de tagit? Det kan man ju inte göra i Sverige.

Den nyliberala drömmen en mardröm för många
Hur som helst så avslöjas nu, i nyliberalernas idelaland – USA, nyliberalernas dröm som den mardröm den i själva verket är, vilket många andra länder redan fått erfara. Vi har bara sett början på det elände USA skapat även för vår del, ytterligare en drömkris för dem som är mycket, mycket rika. Det kan bli många fler billiga pigor, butlers, chaufförer och trädgårdsmästare, till reapris, när krisens effekter slår till på allvar även hos oss.

Med tanke på alliansregeringens antydan om att den tänker klara inflationen genom att ”öka utbudet av arbetskraft”, för att öka konkurrensen, så har många svenskar anledning att bäva idag. Det betyder i klartext att man tänker öka arbetslösheten och därmed öka konkurrensen mellan löntagarna om jobben och mjuka upp dem till att acceptera betydligt lägre löner. Facket har man ju i praktiken redan krossat och många kommer i den kommande krisen att stå utan skyddsnät.

Ska vi gissa att nästa kris kommer att användas för att helt eller till stora delar avskaffa den allmänna folkpensionen för att kunna sänka skatterna ännu mer för de allra rikaste? Enligt vad som skrivs på bloggen ”Alliansfritt Sverige”, Vem tror på Reinfeldt?, om Reinfeldts tal i Almedalen, så är detta kanske inte alls att vara svartsynt i överkant?

Länk:
”Krisen som skakar USA”, TV 1, sänds även i TV 2 15/7

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster