GP skriver idag, att myndigheterna i Los Angeles godkänner en lag, som under ett år förbjuder öppnande av nya snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning.

Erinrar mig då vad man ansåg om hamburgare och dylik snabbmat omkring 1970, då de stora hamburgerkedjorna började etablera sig i Sverige. Redan då utnyttjade dessa billig arbetskraft, ungdomar framför allt. Dessa ungdomar stod där bakom diskarna och såg oftast ut som benrangel.

Jo se, förklarade kostexperter, ”de här ungdomarna lever nästan bara på hamburgare och pommes frites och det är så näringsfattig mat att man inte kan hålla vikten på den. Därför blir ungdomarna så där magra”. Dessutom riskerade de allvarliga bristsjukdomar om de inte också åt annan och nyttigare mat, menade man.

Har recepten på hamburgare och pommes frites förändrats kapitalt sedan dess, eller hur kommer det sig att man idag anser att samma mat som en gång förorsakade sjuklig avmagring numer istället skapar allvarliga överviktsproblem?

Länk:
Los Angeles förbjuder skräpmat – för fattiga, GP

Tillägg 31/7 2008, kl. 01.00:
Hur ser de ut idag förresten, de där som står och kastar fram hamburgare på snabbmatsbarerna? I gautköket i min hemby, det enda jag har att jämföra med, är flickorna också rejält magra – fortfarande. Gäller detta också de amerikanska hamburgerkedjornas barer eller har man numer feta baranställda på dessa? Berätta för mig, någon som bor i en större stad.