Varför blir människor överviktiga månne?
GP skriver idag, att myndigheterna i Los Angeles godkänner en lag, som under ett år förbjuder öppnande av nya snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning.
Erinrar mig då vad man ansåg om hamburgare och dylik snabbmat omkring 1970, då de stora hamburgerkedjorna började etablera sig i Sverige. Redan då utnyttjade dessa billig arbetskraft, ungdomar framför allt. Dessa ungdomar stod där bakom diskarna och såg oftast ut som benrangel.
Jo se, förklarade kostexperter, ”de här ungdomarna lever nästan bara på hamburgare och pommes frites och det är så näringsfattig mat att man inte kan hålla vikten på den. Därför blir ungdomarna så där magra”. Dessutom riskerade de allvarliga bristsjukdomar om de inte också åt annan och nyttigare mat, menade man.
Har recepten på hamburgare och pommes frites förändrats kapitalt sedan dess, eller hur kommer det sig att man idag anser att samma mat som en gång förorsakade sjuklig avmagring numer istället skapar allvarliga överviktsproblem?
Länk:
Los Angeles förbjuder skräpmat – för fattiga, GP
Tillägg 31/7 2008, kl. 01.00:
Hur ser de ut idag förresten, de där som står och kastar fram hamburgare på snabbmatsbarerna? I gautköket i min hemby, det enda jag har att jämföra med, är flickorna också rejält magra – fortfarande. Gäller detta också de amerikanska hamburgerkedjornas barer eller har man numer feta baranställda på dessa? Berätta för mig, någon som bor i en större stad.
30/07 17:56 at 17:56
Sixten:
Ja, vad kan det bero på? I denna högsommar lite funderingar av en trött äldre amatör.
Fattigdom är relativ, betyder inte att jag ansluter mig till nyliberalerna när de jublar då fattigdomskriterierna skrivs upp här och där.
Med näringsbrist är det annat. Verklig hunger är annorlunda än det lätta sug som inställer sig före the afternoon tea, yttrat av en afrikansk ledare under den koloniala befrielsen (möjligen Kwame Nkrumah). Verklig hunger förekom i våra länder för mindre än hundra år sen. Läs Martin Andersen Nexö och andra arbetarförfattare.
Själv svalt jag inte i min fattiga barndom. Sista resurs var tjocka skivor av det av min mor i stora mängder bakade rågbrödet med svinflott på eller när det saknades, bara salt.
Nu finns i våra länder mat i överflöd. Bokstavligt i överföd, eftersom enorma mängder kastas.
Varför går det så illa med fetma och därmed folkhälsa? Värst där överflödet på mat är störst, USA.
Det finns böcker skrivna om hur osunt snabbmatsutbudet är. Några har rentav riskerat sin egen hälsa med att göra experimentet att bara leva på hamburgare.
Har nu skrivit så mycket att jag bara orkar med den vanliga slutsatsen: Kapitalismen. De som kan mer eller kan invända, Varsågod.
Sixten
30/07 22:19 at 22:19
Personligen undrar jag om inte hamburgarna blivit lite större än förr. Pommes frites storlekarna är större i alla fall. Och sen är det väl mer den där sanningen om att äter man mer än man rör sig blir man tjock. Och eftersom det som är billigt i snabbmatskedjorna stavas OST, Pommes Frites, Läsk (snabba kalorier i fett och socker) är det stapelmaten.
Sen undrar jag om det verkligen var näringsbrist på riktigt när dom pratade om det på 70talet eller om det var mer generellt näringsbrist i att man inte åt cvitamin (en av de få vitaminerna som man inte får i sig i en ”bigmac & co”.
30/07 22:42 at 22:42
Det är ju klart att man rörde sig överlag mer förr och det innebar förstås att man förbrände mer av den mat man inmundigade.
31/07 13:30 at 13:30
Om man verkigen visste vad övervikt beror på skulle det vara omöjligt att var och varannan vecka smälla upp löpsedlar med ”ny bantningsmetod” på. Så jag antar att det fortfarande är ett mysterium.
31/07 15:52 at 15:52
Jan Wiklund:
Genialt förslag. Så är det förstås.
31/07 17:41 at 17:41
Måste bara invända mot påståendet att man inte får i sig C-vitamin i en Big Mac & co..! Det är vitamin C/askorbinsyra i både potatisen i stripsen och i burgaren.
Det som är dåligt med snabbmaten är väl snarast att den innehåller för lite fibrer, för mycket fett och en väldigt stor andel snabba kolhydrater jämfört med vad man skulle önska av mat med likvärdigt energiinnehåll.
Om man skall diskutera förslaget från LA så verkar det ju vara ännu ett utslag av holier-than-thou-paternalism. Tvi.
31/07 22:47 at 22:47
Gustav:
Jag undrar jag om det finns så mycket C-vitamin i pommes frites. C-vitamin förstörs ju av upphettning och pommes frites hettas ju upp ordentligt vid friteringen.
Annars så är fortfarande frågan varför man ansågs bli mager av denna kost på 70-talet men fet av den idag.
31/07 22:50 at 22:50
Det är nog läskransonen. Läsken var väl mycket mindre då. Nu får du i dig en jävligt stor balja av skiten när du beställer något. Sen tror jag inte ungdomar som jobbar på de jobben äter där.
31/07 23:26 at 23:26
Anonymosaurus:
Japp, socker handlar det nog snarare om.