september 2008


Massmedia30/09 15:09

Jag hann inte fram till avstängningsknappen snabbt nog så jag tvingades höra Lanz i radion mena att hon kompenserar sin ekonomiska stress med att koncentrera sig på det krispaket hon har i underlivet, ”fniss, fniss, fniss, fnitter, fnitter, flams, flams”.
Undrar allvarligt vad människan går på för uppåttjack. :-(

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi30/09 00:25

De konservativa är sanna nyliberaler och röstade alltså nej, i representanthuset nu i kväll, till ”Bushs” krispaket . De ska dessutom inte rösta igen förrän på torsdag. Undrar om de förstår vad de gör?

Under tiden rasar banker och finansinstitut ihop, både i USA och i Europa och på löpande band, kurserna på börserna rasar och paniken har väl i stort sett redan brutit ut. Därmed kan vi högst sannolikt se fram emot en depression som i värsta fall överträffar 30-talets.

När bankerna sitter i den sits man nu sitter i börjar de vägra låna ut pengar. Företag kan inte låna för att klara sina leveranser eller för att investera, människor blir av med sina arbeten, konsumtionen rasar och ännu fler tvingas slå igen etc. etc. Bankerna börjar dessutom kräva in lån de har uteliggande och det kan leda till att en hel del svenskar tvingas lämna sina hem men stå kvar med skulder som de inte får täckta av försäljningen, som var fallet vid vår inhemska bankkris i början av 90-talet.

Härhemma har den borgerliga regeringen bäddat för den verkliga tragedin för alla dem som förlorar sina jobb och säkert också för pensionärerna.

Vi som kan vår 1900-talshistoria och som var med när vi hade våra bankkrascher i början av 90-talet, och den borgerliga regeringen lyckades skapa oss en alldeles egen depression i Sverige, börjar drömma mardrömmar.

Jag måste erkänna att jag blir livrädd för vad som väntar oss i värsta fall, men även för vad som kan vänta oss i bästa fall. För en sak är klar, vi har inte börjat se konsekvenserna ens. Dem ser vi inte förrän bankkrascherna börjar slå mot oss vanliga människor, och det gör de med eftersläpning.

Snart kommer det empiriska testet på Naomi Kleins tes att politiker och de ekonomiska eliterna använder kriser för att omfördela resurser och makt från vanligt folk till sig själva. Det gjorde de i Sverige förra gången, tror någon att det blir annorlunda den här gången?

Länk:
Dagens industri

Tillägg 30/9 kl. 03.00
Vadå? Gamling, gå och dra något gammalt över dig, du begriper ju ingenting av den nya tiden”
Krasch – boom – splash
– Mamma!!! Pappa!!! Mormor!!! Morfar!!! HJÄÄÄÄLP!!

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi27/09 01:21

Så har då alliansen lagt fram förslaget (jag har väntat på det) om att man ska kunna få F-skattesedel även om man inte har mer än en uppdragsgivare. Det, sade Maud Olofsson i radion, är speciellt bra för kvinnorna, ex de inom offentlig sektor som kanske vill knoppa av och bli sina egna.

Så omstänksamt det låter men tala om ormtunga. Maken till lögnaktighet har jag inte hört sedan pensionsåldern höjdes (av den socialdemokratiska regeringen) och höjningen presenterades som en frivillighetsreform. De som ville skulle få arbeta till 67. Få protesterade för få insåg att förändringen i realiteten innebar dels en höjning av pensionsåldern, dels en sänkning av pensionen för alla dem som ville eller behövde gå med pension vid 65.

Hittills har det inte varit möjligt att få F-skattesedel om man bara har en uppdragsgivare och den lagen handlar om omtanke om de anställdas, arbetssäljarnas trygghet men det ska bli ändring på detta alltså.

Nu lovar alltså Maud Olofosson att den här reformen ska bli så bra för kvinnorna för att de kan starta eget även om de bara har en uppdragsgivare. I verkligheten är detta en lagändring som möjliggör för arbetsköpare att anställa enbart ”egna företagare”: ”Du får inte jobbet om du inte skaffar F-skattesedel först”. Därmed slipper arbetsköparna allt ansvar för dem som de köper arbete av, som de anställer alltså. Inget kollektivavtal kan slutas, facket är inte till för egna företagare. Ingen anställningstrygghet gäller för egna företagare, inga försäkringar från arbetsgivarens sida, ingen sjuklön, inga uppsägningstider etc, etc. Dessutom kan man pressa lönerna hur mycket som helst, precis som de stora företagen gör med sina underleverantörer redan.

För egna företagare behöver arbetsköparen inte betala arbetsgivaravgift.

Stilig reform och så efterlängtad – av SN men ett lite helvete för dem som måste arbeta åt andra.

Och det verkar vara helt tyst om konsekvenserna av denna lag, som i grunden är rent förfärlig för alla dem som kommer att tvingas att bli ”egna företagare”.

Detta är ytterligare en åtgärd för att knäcka facken och försämra för vanliga löntagare. När denna lag gått igenom är det de stora företagen som bestämmer om/när facken och alla arbetssäljare ska knäckas definitivt.

Så här skriver SR:

Näringsminister Maud Olofsson säger att regeringens förslag betonar att det måste finnas en överenskommelse mellan den som köper och den som säljer en produkt eller tjänst, att man är uppdragsgivare och uppdragstagare, för att få en F-skattsedel.
– Nu gör vi det enklare och i större utsträckning utgår vi i från vad parterna kommer överens om, det vill säga mellan den som köper tjänsten och den som säljer tjänsten

Visst, allting blir så fritt och bra, och det vet ju alla att alla vi som inte har förmögenheter, eller riktiga och bärkraftiga företag, alltid har friheten att välja mellan svältdöden och att tiga och slita på arbetsköparnas villkor. Sådana här överenskommelser handlar ju alltid om lika fria människors överenskommelser på lika villkor.


PROTESTERA –

INNAN DET ÄR FÖR SENT!

Länk:
Förslag på förenkling att få F-skattesedel, SR

Tillägg 6/ 10:
OK, ytterst få blir speciellt upprörda över det som skrivs ovan.
I ett demokratiskt land får folk den regering och de lagar man förtjänar :-(.

Politik/ekonomi25/09 01:37

Tack Ali Esbati för videon

Kunder flyr från Swedbank, Dagens Industri
Styrelseordförande: ”Swedbank är utsatt för ryktesspridning”, Dagens Industri
Analyschefen: Ingen risk alls att ha pengarna i Swedbank, Dagens Industri

Ideologier/propaganda&Livsfrågor&Politik/ekonomi24/09 03:46

Eftersom allting, både härhemma i Sverige och ute i världen är så eländigt just nu, orkar jag för närvarande inte skriva på bloggen. Det finns gränser även för hur mycket jag orkar gnälla över tillståndet i världen. Just nu lyssnar jag knappast ens på nyheterna.

Lyssnade dock på intervjun med Anders Borg i lördags, och fick bl.a. veta att han hade mött Jesus. Ja han hade inte valt kyrka än, men han gillade det kristna kärleksbudet – det var väl en glad nyhet – för en gångs skull. Detta lyckliga möte fick förstås inget mer iögonfallande genomslag i budgeten, om man inte ska se de där sänkta A-kasseavgifterna som en kristen kärleksakt förstås, nu inför den stundande ekonomiska katastrofen. Som sådan är akten dock lite klen tycker man. Men Jesus hade kanske inte så mycket kärlek kvar att dela ut till den behövande Anders Borg.

Undrar förresten om det var Carl Rove som i somras talade om för Borg att det är lämpligt för politiska toppkandidater att vara troende kristna (jag gissar att Borg kandiderar till posten som näste moderatledare)? Även Hilary Clinton mötte ju Jesus under sitt kampanjande, så det tycks vara vanligt att amerikanska spin doctors, som ju numer styr även våra svenska valrörelser, hyser åsikten att politiker måste säga sig vara kristna om de ska ha framgång hos väljarna – fast Hilary hjälpte det ju inte förstås så någon helt säker vinnarstrategi verkar det inte vara. Möjligen inser Borg detta så att det var därför han inte lät så helt övertygande när han kom ut med sin nyligen timade frälsning.

Hur som helst, apropå rubriken, som inte kom bort helt även om det kanske verkade så i början här, så åker jag snålskjuts på en annan bloggare i den saken och rekommenderar läsning om Carl Bildt på Vindskupan. Rubriken är När Carl Bildt blev neokonservativ. Bra och läsvärt inlägg av Klas Sandberg, som vanligt.

Rättsväsendet20/09 04:04

Fokus har en mycket intressant genomgång av förspelet till riksdagsbeslutet om FRA-lagen. Om Fokus har rätt så handlar det inte, som man ibland misstänkt, om krav från USA, utan om önskemål från försvarsdepartementets tjänstemän, och om ett förslag om kabelspaning som socialdemokraterna hade skrotat när de satt i regeringsställning.

Det skulle alltså bli en borgerlig regering som beslutade att i stort sett avskaffa all integritet för medborgarna i Sverige och förvandla landet till ett nytt Stasi-land. Frågan är om den ens begrep vad det var den bestämde sig för att besluta i riksdagen.


Riv upp FRA-lagen!

Politik/ekonomi19/09 01:05

Kuranz har i tre inlägg (hittills) lagt förslag om en ny liberal regering efter en regeringsombildning:

Idrottsminister: Mats Hinze.
Integrationsminister: Mauricio Rojas.
Socialminister: Mattias Svensson.
Småföretagsminister: Fredrick Federley.
Civilminister: Alf Enerström.
Kyrkominister: Per Gudmundson.
Kulturminister: Johan Staël von Holstein.
Finansminister: S R Larson.
Informationsminister: Johan Norberg.

Med tanke på den ministergrupp vi har så är väl det här inget dåligt förslag. Nu ser jag med spänning fram emot hans förslag till ny statsminister, fast en sådan föreslår han kanske inte, eftersom en regeringsombildning görs just av statsministern.

Läs Kurranz motveringar (länkar nedan). De är mycket väl genomtänkta :-).

Länkar:
Regeringsombildning, del I, Kuranz blogg
Regeringsombildning, del II, Kuranz blogg
Regeringsombildning, del III, Kuranz blogg

Politik/ekonomi18/09 01:13

Visst är det konstigt att stora amerikanska banker och gigantiskt stora försäkringsbolag plötsligt står på ruinens brant och endera kursar eller räddas av amerikanska staten. De styrs ju av så otroligt kompetent folk, folk som på grund av sin ofantliga kompetens, sin extraordinära superintelligens och sina otroliga meriter får tiotals eller t.o.m. hundratals miljoner dollar i årslöner.

Vari består deras kompetens undrar man? I att inbilla världen att de är genier av megaformat, fast de inte är det? I att lura av andra en massa pengar?

Nu, om inte förr, förstår man emellertid vem den osynliga handen fixar allt till det bästa för, för VD:arna i kraschande banker och konkursmässiga försäkringsbolag.

Det är väl bara att sucka, när ens egna jobb, spar- och pensionspengar försvinner i katastroferna, och samtidigt konstatera att ”helt outgrundliga är den osynliga handens vägar inte”.

Vi har sett det förr – liksom.

Tillägg 18/9 kl. 15.30
Så hör jag på radion idag att VD:arna i Lehman Brothers har betalat ut 2008 års bonusar i förskott. Sådant kunde man förstås inte förvänta sig av dessa superhederliga superhjärnor till ivriga nyliberaler.

Länkar:
Största konkurserna i USA, DN
Underkänt Swedbank”, DN
Så länge håller krisen i sig, DN
Nu tycks det dra ihop sig igen – till djup ekonomisk kris, Motvallsbloggen 30/3 2008

Massmedia16/09 23:57

Av en ren slump råkade vi i förrgår höra på TV att rutan skulle bli svart den 15:e. Vi har ju inte kunnat titta på TV de senaste veckorna pga det eviga regnandet så det var en överraskande nyhet. Idag tänkte vi så försöka få fart på eländet och se om det var bild i apparaten idag, men då var det ju det där med ominstallation av boxen. Vi hade hört på TV att det fanns anvisningar på SVT:s hemsida om hur man skulle göra. Innan jag hittade den sida som löste problemet ramlade jag in på en sida med följande information – för otekniska. Fast jag tycker förstås mer den verkar vara en informationssida för idioter (dvs för pensionärer):

Tips till otekniska
Det brukar alltid finnas hjälpsamma människor i ens närhet – barn, barnbarn, snälla grannar m fl. Be om hjälp!


Ta med boxen till den tv-handlare som du köpte den av (om du bor relativt nära). Skriv upp, eller rita, hur du kopplade ur den så du kan koppla in den igen…
Bor inte släkt eller vänner nära? Då kanske det ändå går med hjälp per telefon?
Det finns några saker man måste veta innan man börjar.
1) Man får upp menyn med hjälp av boxens fjärrkontroll. Tryck på knappen ”meny”!
2) När menyn med olika val kommit upp på tv-rutan så manövrerar man sig sedan fram med hjälp av fjärrkontrollen och de fyra pilarna på den (höger/vänster samt upp/ner) till det man vill göra. (De knapparna sitter oftast i ring och används också för att byta program eller reglera ljudvolymen). Man trycker på ”OK”- eller ”Enter”-knappen när man vill bekräfta ett val.
3) Nu vet du tillräckligt för att få hjälp per telefon.
4) Ring din operatörs kundtjänst (eller någon snäll och teknisk medmänniska) när du sitter framför tv:n så brukar de kunna guida dig rätt!
Det finns förstås också tekniker som gör hembesök för en avgift. Tala med din tv-handlare!

(Obs: Den fetstilade texten ovan är exakt återgiven från SVT:S hemsida.)

Jag fick i alla fall klart för mig att vi inte är rena idioter för vi hade, redan innan jag läste detta, listat ut att om vi inte klarade av ominstallationen själva (vilket vi gjorde så småningom) så skulle vi bli tvungna att kontakta radiohandlaren (eftersom vi varken har tekniska barn eller barnbarn och en bra bit till närmaste granne vars skicklighet vad gäller teknik vi inte vet något alls om) :-).

Politik/ekonomi15/09 21:25

Killarna som det är verkligt synd om just nu, de stora förlorarna i några av dagens krascher – de båda förre detta cheferna för Fannie Mae och Freddie Mac, går kanske miste om sina gyllene fallskärmar, läser jag i DN.

Mudd och Syron var berättigade till ett kombinerat löne- och bonuspaket värt omkring 24 miljoner dollar som del av regeringens rekonstruktionsplan för de krisdrabbade bolåneinstituten.
……….
KONGRESSEN GODKÄNDE i somras en lag som ger FHFA-chefen James Lockhart befogenhet att begränsa avgångsvederlag till avgående verkställande direktörer, skriver Washington Post.

Vad har vi vanliga dödliga, som kanske bara åker på lite högre räntor på våra bostadslån, att sörja över. Vi är ju inte i närheten av att förlora sådär en 12 miljoner dollar, såvida det inte var 24 miljoner dollar per person förstås. Så låtom oss i sann medmänsklig anda bedja för dem – ja hos James Lockhart alltså. Kanske han låter sig bevekas.

Länk:
Bonusar till bolånekrischefer i fara, DN

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster