Maud Olofssons gigantiska och förbisedda lögn
Så har då alliansen lagt fram förslaget (jag har väntat på det) om att man ska kunna få F-skattesedel även om man inte har mer än en uppdragsgivare. Det, sade Maud Olofsson i radion, är speciellt bra för kvinnorna, ex de inom offentlig sektor som kanske vill knoppa av och bli sina egna.
Så omstänksamt det låter men tala om ormtunga. Maken till lögnaktighet har jag inte hört sedan pensionsåldern höjdes (av den socialdemokratiska regeringen) och höjningen presenterades som en frivillighetsreform. De som ville skulle få arbeta till 67. Få protesterade för få insåg att förändringen i realiteten innebar dels en höjning av pensionsåldern, dels en sänkning av pensionen för alla dem som ville eller behövde gå med pension vid 65.
Hittills har det inte varit möjligt att få F-skattesedel om man bara har en uppdragsgivare och den lagen handlar om omtanke om de anställdas, arbetssäljarnas trygghet men det ska bli ändring på detta alltså.
Nu lovar alltså Maud Olofosson att den här reformen ska bli så bra för kvinnorna för att de kan starta eget även om de bara har en uppdragsgivare. I verkligheten är detta en lagändring som möjliggör för arbetsköpare att anställa enbart ”egna företagare”: ”Du får inte jobbet om du inte skaffar F-skattesedel först”. Därmed slipper arbetsköparna allt ansvar för dem som de köper arbete av, som de anställer alltså. Inget kollektivavtal kan slutas, facket är inte till för egna företagare. Ingen anställningstrygghet gäller för egna företagare, inga försäkringar från arbetsgivarens sida, ingen sjuklön, inga uppsägningstider etc, etc. Dessutom kan man pressa lönerna hur mycket som helst, precis som de stora företagen gör med sina underleverantörer redan.
För egna företagare behöver arbetsköparen inte betala arbetsgivaravgift.
Stilig reform och så efterlängtad – av SN men ett lite helvete för dem som måste arbeta åt andra.
Och det verkar vara helt tyst om konsekvenserna av denna lag, som i grunden är rent förfärlig för alla dem som kommer att tvingas att bli ”egna företagare”.
Detta är ytterligare en åtgärd för att knäcka facken och försämra för vanliga löntagare. När denna lag gått igenom är det de stora företagen som bestämmer om/när facken och alla arbetssäljare ska knäckas definitivt.
Så här skriver SR:
Näringsminister Maud Olofsson säger att regeringens förslag betonar att det måste finnas en överenskommelse mellan den som köper och den som säljer en produkt eller tjänst, att man är uppdragsgivare och uppdragstagare, för att få en F-skattsedel.
– Nu gör vi det enklare och i större utsträckning utgår vi i från vad parterna kommer överens om, det vill säga mellan den som köper tjänsten och den som säljer tjänsten
Visst, allting blir så fritt och bra, och det vet ju alla att alla vi som inte har förmögenheter, eller riktiga och bärkraftiga företag, alltid har friheten att välja mellan svältdöden och att tiga och slita på arbetsköparnas villkor. Sådana här överenskommelser handlar ju alltid om lika fria människors överenskommelser på lika villkor.
PROTESTERA –
INNAN DET ÄR FÖR SENT!
Länk:
Förslag på förenkling att få F-skattesedel, SR
Tillägg 6/ 10:
OK, ytterst få blir speciellt upprörda över det som skrivs ovan.
I ett demokratiskt land får folk den regering och de lagar man förtjänar :-(.
27/09 06:59 at 06:59
Den borgerliga regeringen är alltså i full fart på väg att införa slaveri!
Det var väntat.
28/09 18:56 at 18:56
Måste vara jobbigt att ha din människosyn. Alla människor är offer som inte kan göra något själva åt sin situation.
28/09 19:13 at 19:13
Erik:
Det är kanske mer synd om dig, som inte riktigt förstår vad man håller på att göra med Sverige och mot majoriteten av svenska folket. Men visst, ärver du en förmögenhet så lider du förstås inte av den saken.
Jag lider inte heller personligen av saken, men känner med alla dem som råkar illa ut idag, sig själva oförskyllda. Somliga har otur också. Alla som blir sjuka kan inte själva bestämma sig för att bli friska. Alla som blir arbetslösa kan inte själva rå för att de blir det. Är du utan förmögenhet blir du säkert varse sådant en vacker dag. Få vanliga människor går genom livet utan att någon gång råka illa ut utan att de själva har det minsta skuld till vad de råkar ut för.
28/09 21:47 at 21:47
Det här är så lurigt uttänkt att man verkligen kan fundera över om regeringen och Maud är så cyniskt smarta eller så naiva. Ledsen blir man i alla fall, samtidigt som man hör mantrat om arbetslinjen…
28/09 22:16 at 22:16
Jag tror att det kan bli bra. Det möjliggör för alla att se till att få rätt betalt för sitt arbete och sin kompetens.
Men tror man per automatik att alla reformer som ökar det egna ansvaret och den personliga friheten leder till utnyttjande så har man enligt mig en väldigt negativ människosyn.
Sedan så förstår jag inte det relevanta i din kommentar om att man kan råka ut för saker som man själv inte har någon skuld för. Ingen har väl påstått något annat.
29/09 00:11 at 00:11
Tomas Jonsson:
Maud kan nog var så dum att hon inte riktigt fattar vad hon föreslår (bävrar är ju inte så intelligenta), och konsekvenserna för hennes väljare av det, men de som övertygat henne om denna lags förträfflighet vet exakt vad de gör.
Erik:
Som sagt, endera väntar du bara på att ärva pappas förmögenhet eller lukrativa företag eller så är det synd om dig som inte förstår vad det här kommer att innebära, i värsta fall även för dig.
29/09 01:31 at 01:31
Det där är inget nytt. I min bransch, media/kultur, har det varit så under många år. Jag har till och med ringt till skatteverket och anmält att det och det företaget tvingar folk att skaffa F-skattesedel och ljuga om antalet uppdragsgivare. Men det sket man högtidligt i.
29/09 02:16 at 02:16
Anna:
Jo, jag vet att detta förekommer/eller är vanligt inom ditt gebiet och det är illa och borde ha bekämpats, så varför gör ni inte det – gemensamt?
Journalister borde väl ha alla möjligheter att protestera.
Ingenting blir ju bättre dessutom, för att det blir lagligt det här och för att många fler utsätts för samma sak.
En fråga så: Är det därför att journalister ofta sitter i den här sitsen som de inte anser att detta är något att skriva om? Eller varför talar massmedia så tyst om det här förslaget?
29/09 09:56 at 09:56
Möjligen, men inte säkert, kan Olofssons reform leda till att facken börjar strunta i konstlade gränser mellan egenföretagare och anställda. Liksom facken i t.ex. Indien redan har gjort.
29/09 11:04 at 11:04
Så mao är detta förslaget inte ngt nytt sätt att ”tvinga” olfk till att skaffa F-skattesedel utan det händer redan idag – vilket förstås är fel – men bör gå att påverka. Om ”alla” accepterar detta så går det förstås inte, men det råder ett ömsesidigt beroende mellan arbetsgivare/arbetstagare.
Känner man sig som den svagare så är man ju dock det – här känns det väl som tex fackföreningar och olika skrå borde kunna gå ihop och bli mer tongivande ?
Att införandet av en sådan lättnad skulle innebära att Maud vill införa slaveri tror jag är rent propagandasnack. Att hon inte inser vissa konsekvenser tror jag inte heller.
Det är helt enkelt i linje med ett emr liberalt tankesätt där alla individuellt måste bli mer ansvarstagande. Man skall inte bli mer beroende utan mindre beroende av andra. Kräver en arbetsgivare en F-skattesedel och man inte går med på det – well skaffa en iaf och arbeta åt ngn annan eller som konslut/vikarie eller något annat. Om arbetsgivaren kräver detta för att försämra villkoren- ja då lär denne nog har dåliga villkor på annat sätt om en lagligt F-skattesedel för endast en uppdragsgivare inte är tillåtet – annat är inbillning tror jag…
/K
29/09 11:21 at 11:21
Journalister tycker att det är en ickefråga. Kanske för att de själva är så vana vid att hoppa från det ena vicket till det andra.
Nu tillhör inte jag Journalistförbundet utan Teaterförbundet och många av de yrkeskategorier som organiseras där springer som förgiftade råttor men de vågar inte pipa. Konkurrensen är mördande och den fackliga aktiviteten är låg. De är ju egenföretagare, gudbevars!
29/09 12:06 at 12:06
Måste ärligt säga att jag inte riktigt förstår din argumentation, men jag antar att jag får tacka för din omtanke om min framtid. Jag kommer att ärva varken förmögenhet eller företag, men jag har en känsla av att jag kommer att klara mig rätt bra ändå tack vare min egen förmåga.
Tack för mig!
29/09 13:51 at 13:51
Jan Wiklund (9 ovan):
Det återstår att se om facken gör på det viset. Jag är inte säker här emellertid, om det fungerar för dem att ha ”egna företagare” som medlemmar. Kanske underavdelningar för egna företagare med endast en arbetsgivare kunde fungera.
Klas (10 ovan):
men det råder ett ömsesidigt beroende mellan arbetsgivare/arbetstagare.
Det ska man nog vara väldigt naiv för att tro. Så länge vi har arbetslöshet, och det har vi per lagstiftning numer, så är villkoren radikalt olika för arbetsköpare och arbetssäljare. De senare är i totalt underläge och ännu mer så med den borgerliga regeringens undergrävande av den ekonomiska tryggheten och försämringar av de sociala försäkringarna.
Vad gäller det sista stycket in din kommentar så undrar jag hur länge, eller om du alls varit ute på arbetsmarknaden?
Anna (11 ovan):
Jo, jag har en aning om att det är som du skriver, och det är ju, med tanke på vad Klas skriver ovan, intressant att höra att de ”inte vågar pipa”. Det är ju underligt med tanke på att i ett fritt land så kan ju alla säga vad de tycker och göra som de vill, rycka på axlarna och gå någon annanstans om den ene arbetsgivaren inte passar dem. För att inte tala om alla arbetsköpares hederlighet och empatiska förmågor (obs ironi).
Det är i verkligheten bara när arbetsköparna måste konkurrera om arbetssäljarna som de senare har en chans att vraka och välja. Så var det när jag var ung, och gissa om det gav frihetskänsla, och faktisk frihet att slippa ta vilken skit som helst från hänsynslösa arbetsgivare. På den tiden tvingades företagare att bete sig anständigt mot sina anställda, och vad människor råkar ut för på sina arbetsplatser idag såg vi praktiskt taget aldrig före början av 90-talet.
Erik:
Jo, den känslan verkar många unga människor ha idag, på grund av den intensiva propaganda de utsatts för de senaste 25 åren – men känsla och verklighet är inte samma sak, och det är alltid verkligheten som har prioritet över tron/känslan i detta fall.
Bästa sättet att klara sig i dagens samhälle är att ha inflytelserika kontakter, kröka rygg, vifta på svansen och fjäska för överheten. Lycka till med den saken.
29/09 23:50 at 23:50
OjOj, Tomas Jonsson:
Jag är såå ledsen, av misstag raderade jag din kommentar istället för att acceptera den. Det var absolut inte meningen . Så jag hoppas att du vill komma igen med den, i synnerhet hoppas jag det som jag tyckte att den var bra.
29/09 23:56 at 23:56
Den bästa och kanske viktigaste posten jag läst på länge.
30/09 00:43 at 00:43
Marcin:
Jag önskar att fler än du, Lasse Strömberg och Tomas Jonsson insåge detta. Men det är övermåttan dystert tyst om det här.
Jag anser också att FRA-lagen är förfärlig, men frågan är om den verkligen är värre (utom för dem som vill ladda ner film och musik från nätet) än exempelvis lagarna som Bodström fick igenom, om buggning av folk i deras hem – även om de inte är misstänkta för något? Frågan är om det spelar någon roll vilka lagar vi har vad gäller signalspaning, och frågan är hur många som kommer att drabbas av denna spaning.
Men den här ”reformen” kommer att kosta massor av människor, vitt mjöl i påsarna eller inte, mycket, mycket mer och göra många människor fattiga och totalt maktlösa samt i värsta fall (och vem tror på ett annat fall om lagen går igenom?) krossa facket definitivt. Så vad tänker facken på? Är det bara så att ombudsmännen där hoppas på en bra anställning på JKL när facken pajat ihop totalt?
30/09 19:53 at 19:53
Visst, om du tror på din propaganda så tror jag på min.
Jag kan dock informera om att propagandan som jag huvudsakligen tog del av under min uppväxt i en liten svensk sossestyrd bruksort på 80-talet, inte var tron på min egen förmåga.
Det anses fult att uttala sig tvärsäkert om andras förhållanden som man inte vet någonting om. Det är dessutom en taskig argumentationsteknik.
30/09 22:07 at 22:07
Erik:
Egentligen uttalade jag mig väl inte direkt om just din ”känsla” så mycket som om fenomenet generellt och inte argumenterade jag heller, konstaterade bara att många har den där känslan pga den propaganda de har utsatts för.
Med dig förhåller det sig alltså tvärtom, enligt vad du skriver nu – det var intressant att få veta det :-).
För övrigt står jag fast vid mina påståenden om verklighetsförankringen i denna känsla samt om hur man bör göra för att klara sig i samhället idag. Påståendena om detta var inte argumentation mot dig, utan bara konstateranden från min sida.
01/10 17:42 at 17:42
Beträffande frågan om facken kan acceptera den här sortens fejkade företagare som medlemmar så diskuterar Transport i dom banorna. Än så länga bara som diskussion dock.