augusti 2010


Politik/ekonomi&Teknik/teknologi31/08 22:56

Jag skulle tro att det partiblock som lovar att man inte ska tillåta nerrivning av de fasta telefonledningarna i glesbygderna skulle kunna vinna en hel del röster. Lovar man dessutom att bygga  ut bättre bredband över hela landet skulle man nog få ännu fler röster. Detta skulle inte bara göra många glesbygdsbor (jodå, de har också rösträtt Mona Sahlin och de är många fler än du tror) glada, åtgärderna skulle samtidigt ge fler jobb.

Tipset är gratis men garanterat röstvärvande.

Det var en gång, som alla sagor börjar, då Socialdemokraterna hävdade att ”Alla ska med”. Ta upp denna slogan igen och lova att förverkliga den.

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi31/08 02:55

Jag kan inte säga att jag begriper vad som hänt och händer med HQ Bank men spektakulärt är det tydligen och ska vi tro Finansinspektionen så handlar det bl.a. om bedrägerier varför banken fått sina tillstånd indragna. Konstigt, finans- och bankmän är väl de mest pålitliga, de mest kompetenta och de mest beundransvärda personer som finns. Det är väl därför de har betalats så bra – och varit värda sina miljonarvoden och miljonbonusar. Slipper de bara alla begränsande regleringar så ska väl allt fungera som smort men nu har de regler att följa – och det gör de inte. Så visst är det synd om dem när det går åt pipan.

Nu läser jag alltså i Dagens industri att det är kaos i HQ Bank, banken för de allra rikaste, som inte bara fått sina tillstånd indragna utan som också är försatt i likvidation, och att somliga är ledsna i ansiktet på grund av detta.

Den stackars norske finansmannen Kristoffer Stensrud har fått se sina 75 miljoner kronor i HQ Bankaktier nervärderade till bara 15 miljoner. Det måste förstås kännas hårt. Hur ska den stackars mannen klara sig efter det här. Det förstår vi ju alla att man inte kan leva om man bara har 15 miljoner kvar. Nå, vi får väl tro att han har lite pengar på andra ställen som gör att han slipper svälta i alla fall.

Mats Qviberg själv lider förstås otroliga förluster så vi känner alla djupt med honom. Förra veckan var hans aktieinnehav i HQ värt 31 miljoner. Idag är det inte värt mer än 6 miljoner. Inte nog med det, Qviberg äger också aktier i Öresund, som är största ägaren i HQ bank. Dessa aktier var i fredags värda 400 miljoner och nu är de bara  värda 80 miljoner. Stackars människa. Hans barn har råkat lika illa ut. Värdet på deras aktieinnehav har rasat från mellan 15-20 miljoner till futtiga 3-4 miljoner.

Vad är en utförsäkring från sjukförsäkringen, när man är döende i cancer, att gnälla över i jämförelse med dessa gigantiska tragedier. Och tänk så glada de som har hela 5.000/månad i pension, efter skatt, kan känna sig. De förlorar ju bara c:a 300 kr/månad nu (2011) när pensionerna skärs ner på grund av att bromsen slår till, ja så ungefär lika mycket/månad 2012. De har ju i alla fall 4.700 kvar att leva på 2011, och 4.400 år 2012. Tur att många pensionärer, eller allvarligt sjuka och arbetslösa, inte alla är lika illa ute som Qviberg m.fl. alltså. De flesta av de förra har ju inte förlorat sååååå många miljoner.

/Kerstin

Länkar
-  HQ Banks tillstånd återkallas, Pressmeddelande Finansinspektionen
- HQ Banks tillstånd återkallas, Ekot
- Fråga & svar: Hur drabbas HQ Banks kunder? måndag 30 augusti kl 12:12, Ekot
- Skagenförvaltare hotar stämma HQ-chefer, di.se
- De förlorar mest på HQ, di.se
- Han skälldes ut av Qviberg, di.se
Rekommenderad läsning:
- Utan socialförsäkringar – inget utanförskap, Ett Hjärta RÖTT
- Alliansens lögner: Skattesänkningar för 33 miljarder är inga ”reformern” utan nedmontering av välfärden och jobben, Nemokrati

Tillägg kl. 12.00:

Så läser vi att Peter Wallenberg Jr tagit ut lön som inte syns i årsredovisningen. ”Det kan verka motsägelsefullt”, säger Peter Wallenberg Jr.
När vanligt folk får ut ersättning från Försäkringskassan kallas det ”fusk”, och detta trots att de betalar skatt på beloppet de får ut. Tar de ut löner som inte redovisas kallas det ”svartarbete” och är straffbart, vilket givetvis är riktigt. Man ska inte ta ut svart lön. Men har vi några lagar mot ”motsägelsefullhet” ?

Rösta på Alliansen för att stötta den rika överklassen. Den är i desperat behov av stöd från oss andra för utan oss skulle de superrika tvingas odla sin potatis själva för att överleva.

Länk:
- Dold miljonlön i Wallenbergbolag, E24

Politik/ekonomi30/08 12:43

Jag har funderat en del, så här i valtider, och beslutat att jag ska skänka 10 miljarder till en fond för sänkning av skatterna för vanligt folk – ja om min ekonomi tillåter det förstås. Känns kul att kunna lova det här. Jag känner mig väldigt ädel.

/Kerstin

PS: Vadå, har inga pengar? Nej det är klart, men man kan ju vinna på lotto eller så. Det kostar ju ingenting att lova något när man kan sätta ett jättestort ”OM” framför löftet. DS

Politik/ekonomi&Vård/omsorg26/08 16:57

Hör just på radion att Alliansen säger att det ska kunna vara ”frivilligt” att stanna kvar i arbetslivet tills man fyllt 69.

Visst frivillighet låter ju bra, men är det någon som tror att det handlar om frivillighet? Är det någon som inte förstår att detta innebär icke-full pension för dem som avgår med pension tidigare och att detta drabbar framför allt dem med slitsamma arbeten och låga löner? Det handlar inte alls om omtanke om dem som vill jobba högre upp i åldern, utan om att sänka statens utgifter för pensionerna för att kunna sänka skatterna, framför allt för de rikaste. Om det handlade om verklig frivillighet, utan sänkning av pensionen om man avgår tidigare, då skulle det vara en bra reform, men det kan vi  vara säkra på att det inte gör. Det gjorde det inte förra gången man ökade ”frivilligheten” i det här avseendet, från 65 till 67 år.

I verkligheten är detta ytterligare ett förslag som gynnar de rikaste och dem med de minst ansträngande arbetena, journalister och andra med s.k. intellektuella yrken, medan de människor som sliter i de tunga jobben, som oftast också är de sämst betalda, och som är utslitna långt före 69 års ålder, får finna sig i att stampas ut ur förvärvslivet med ytterst låg pension. Många av dem kommer att få så låg pension att den knappt räcker till nödtorften. Somliga kommer i praktiken att tvingas leva på socialbidrag istället för att få gå i pension när deras kroppar inte klarar av att arbeta längre och vad det innebär vet alla som är tillräckligt mogna för att att ha berättigad rösträtt.

Återstår att se hur många som låter sig luras av det förföriska talet om ”frivillighet”, som journalisterna sååå gärna framhåller, det där talet som Reinfeldt använde också vad gäller föräldrars ”rätt” att byta till bättre skolor för sina barn (se det förra inlägget) och som många olyckligt drabbade barn får betala dyrt för, i synnerhet som Alliansen samtidigt skar ner rejält på Komvux, som gav många av dem en andra chans.

Ni som är unga, tänk! Det må vara att det dröjer länge innan ni blir pensionärer, ja egentligen blir ni det nog aldrig. Man brukar inte tro att man ska bli så urgammal när man är under 45. Men era föräldrar kommer dit ganska snart, och om dessa inte får en pension som de kan leva på, inte får adekvat vård när de behöver det, då blir det ni som får ta på er mer av försörjningsansvaret för dem liksom stora delar av vårdansvaret. Det blir garanterat mycket dyrare för dem som har i förtid utslitna föräldrar och arbetssammare, än att betala lite mer i skatt under det yrkesverksamma livet.

För att inte tala om detta eviga politiska tjat om att vi måste åstadkomma tulipanaros: Vi måste alla arbeta mer – men det finns inga arbeten åt oss. Var och en som kan tänka en klar tanke inser att politiker endera är dumma som spån eller ljuger oss rakt upp i ansiktet, lurar oss fullt medvetet. Ekvationen går nämligen omöjligt ihop.

Och fortfarande gäller att Sverige som nation aldrig har varit rikare än den är idag. Var finns alla pengarna? Jo de har inte sipprat utan forsat upp till överklassen de senaste 20 åren. 1% av Sveriges befolkning äger, hörde jag på radion häromdagen, 40% av alla landets tillgångar. Det förklarar det mesta och denna procent vill ha ännu mer av tillgångarna, och får det genom den utlovade ”frivilligheten” om att få arbeta till 69 års ålder.

/Kerstin

Länkar:
- Alliansens valmanifest, Studio Ett
- Sveriges rika rikare än man tidigare trott, Ekot
- Rikaste procenten äger 40%, Ekot
- Få överraskningar i alliansens valmanifest, AB
Övrig rekommenderad läsning:
- Anne-Marie Lindgren om Erlander och Reinfeldt – tänkvärda tankar, Begrundat och plitat

Politik/ekonomi&Skola/utbildning26/08 02:19

Lyssnade på ett mycket informativt program i radion idag, där Fredrik Reinfeldt träffade ett antal arbetslösa ungdomar, 20-25 år gamla, på Nuevoprojektet i Eskilstuna.

Fredrik var alltså ute och lyssnade – igen. Han är ju en lyssnande person, hävdar han. Och visst han kanske lyssnar men han förstår uppenbarligen ingenting av det han hör – om han hör. Det sannolika är att han stoppar in en räcka för honom obegripliga ord i ett schema som han lärt sig utantill för många år sen, och som han skrev ner i en bok en gång ”Det sovande folket”. 1)

Här berättar ett antal ungdomar för honom om sin bakgrund, om arbetslösa föräldrar som sover hela dagarna, om alkoholiserade fäder, om styvfäder som slår dem och om hur de inte ens har betyg från grundskolan. Journalisten Katarina Gunnarsson frågar senare Reinfeldt om han tycker att det är rimligt med så segregerade skolor som vi har idag, att i den ena skolan går alla ut med betyg och går vidare, i en annan skola, bara några kilometer därifrån, går nästan ingen ur skolan med betyg. Vad svarar Reinfeldt? Jo, att man ju kan välja skola och föräldrarna har ju makten att flytta barnen till en bättre skola. Moderaterna, menar han, vill inte se en situation där barnen måste gå kvar i en dålig skola utan det valet måste man lämna åt föräldrarna.

Jag har sällan hört ett bättre exempel på lyssnande utan förståelse,

De här ungdomarna har alltså föräldrar som inte tog hand om dem ordentligt, deras föräldrar valde inte en bättre skola åt dem, och vad skulle barnen göra åt den saken? Vad Reinfeldt i själva verket säger till och om de här ungdomarna, och andra barn och unga i samma situation, är att de väl får skylla sig själva som har valt så dåliga föräldrar. Han ser ingen som helst skyldighet från samhällets sida att så gott det går kompensera barnen som drabbas av tråkiga hemförhållanden genom att ge extra stöd i skolan exempelvis, utan det är föräldrarnas ansvar, punkt slut.

Man häpnar över en dylik oförmåga att förstå och över Reinfeldts känslokyla. Barnen kan ju inte rå för om de aldrig får chansen. Reinfeldt förstår överhuvudtaget inte hur de här ungdomarna kan ha haft det hemma och under sin uppväxt. Den verklighet som han säger sig ha varit ute och lyssnat till under mer än tio år, den har han inte fattat någonting om. Hans lyssnande handlar bara om att omvandla allt han hör till att passa in i hans konservativt förvridna världsbild.

Hur hade det varit om du hade fått betyg tidigare i skolan, frågar journalisten en ung man som inte hade betyg från grundskolan, hade du pluggat mer då? Svaret är inte svårt att gissa sig till: Det hade inte spelat någon roll. (Men Björklund tror att en misshandlande och alkoholiserad pappa skulle göra underverk  med sonen/dottern om han tvingades infinna sig och sitta med i skolan!!!)

Journalisten talar också med en ung man som säger att han inte vill jobba, inte orkar söka jobb. Hon försöker pressa honom att inse att han förstås måste ta de jobb som finns och flytta till jobben om de finns någon annanstans. Och jo, det förstår han ju. Reinfeldt förklarar förstås för journalisten, då hon talar med honom ensam, att han träffat en del som sagt just detta, att de inte vill arbeta och ….. (ja ni vet, arbetslinjen och så,) men bara de insett att de måste försöka och kanske flytta för att få jobb, så får de jobb. Som den unge mannen svarade journalisten om detta, så enkelt är det inte man måste ju få det där jobbet också.

Reinfedlt fick alltså även det här att passa in i föreställningen om det lättjefulla, slöa och oansvariga folket.

Men kära nån, de allra flesta försöker göra en dygd av nödvändigheten, eller i varje fall inbilla sig själva, och omvärlden, att de själva väljer det de inte kan komma ifrån, arbetslösheten. De allra flesta vill inte känna sig som offer, vill inte känna att samhället inte vill ha dem, inte behöver dem, alltså säger de att de inte vill arbeta. Det finns få ting som är så stigmatiserande i Sverige som att inte ha och inte kunna få ett arbete. Efter ett stort antal nej från arbetsgivare ger man upp. Då har man två alternativ, man tar avstånd från samhället, det samhälle som inte vill veta av en, eller man blir allvarligt deprimerad och apatisk. I det första fallet säger man sig att man inte vill arbeta, att man inte vill anpassa sig till ett vanligt svennejobb. Vi kan vara övertygade, även om det inte gäller alla, om att de allra flesta som säger att de inte vill arbeta säger så för att inte gå under, för att inte tappa all självkänsla.

Visserligen vet vi att Reinfeldt & Co tror att bara man vill tillräckligt så får man ett jobb, men, som sagt, så enkelt är det inte. Inte ens det har Reinfeldt begripit.

I min ungdom fanns det hur mycket arbeten som helst och nästan alla ungdomar arbetade, om de inte gick i skola eller studerade på högskolor och universitet. Det skulle dagens ungdomar också göra om det fanns arbeten till dem alla. Att säga att de är slöare än vi var är oförskämt. Sanningen är ju att det inte finns jobb och att arbetsgivare inte anställer de här ungdomarna. Sanningen är att man för en politik FÖR arbetslöshet.

Vi kan inte ha en statsminister som tror att bara man tror så går allting. En sådan person befinner sig bortom förnuftet.

/Kerstin

Länkar:
- En dag med Fredrik Reinfeldt, 17-timmen, SR
- Det sovande folket, Fredrik Reinfeldt
- Därför lämnar jag Moderaterna, AB
- Ju fler som söker, desto fler jobb finns det, Motvallsbloggen/animering 12/2 2007

Politik/ekonomi24/08 13:39

Idag på morgonen intervjuades Lars Ohly i Sveriges Radio (1). Bland alla frågor som togs upp fäste vi oss särskilt vid vad han sa om pensionerna. Han var kritisk till hela det nuvarande pensionssystemet, inklusive intjänanderegler och premiepension. Han nämnde särskilt den s.k. bromsen, och det faktum att denna manipulerades för att pensionssänkningarna inte skulle bli för stora valåret 2010.

Med anledning av detta lägger vi nu ut en artikel som vi skrev för en tid sedan men som har fått vänta p.g.a. de tekniska problemen med bloggen:

För bara några år sedan var det här med att gå i pension en enkel sak. Man fyllde 65, avtackades med eller utan guldklocka och övergick till att leva på sin pension. Hade man sedan skrapat ihop lite ATP-poäng så behövde man inte bekymra sig så mycket för hur ekonomin skulle bli som pensionär.

När vi gick i pension förra året var det mer komplicerat. Eftersom den reella pensionsåldern hade höjts till 67 så krävde arbetsgivaren besked i god tid om man ville gå redan vid 65. I det nya pensionssystemet skulle man få ett par tusenlappar mindre per månad än i ATP-systemet, så det gällde också att räkna på om man verkligen hade råd med en så tidig pensionering. Skulle man kunna ha kvar både huset och bilen? Skulle man ha råd att vara aktiv på den fritid, som man skulle få mer av som pensionär? I vårt fall gick kalkylen ihop, och pensionerna skulle ju följa löneutvecklingen, så som pensionär skulle man inte behöva sänka sin standard längre fram.

Ganska snabbt efter att vi gått i pension kom beskedet att på grund av bankkraschen på Wall Street och åtföljande börsras i Stockholm skulle pensionerna sänkas med tre procent för 2010 och att detta gällde både tilläggspensionen (ATP-delen) och Den Nya Inkomstpensionen. Det var lite överraskande att även den vanliga inkomstpensionen skulle vara beroende av aktiers upp- och nedgångar. Vi hade kanske trott att börsvariationerna bara skulle påverka premiepensionen. Den nya Inkomstpensionen hade ju framställts som så oerhört stabil och pålitlig.

Nå, tre procent mindre i inkomst än kalkylerat fick man vara beredd att ta. Men mitt i semestertiden i år, de sista dagarna i juli, kom ett nytt besked till pensionärerna: Det blir ytterligare en sänkning av pensionerna nästa år, den här gången med 4,3 procent! (2)

Det var verkligen inte väntat och närmast obegripligt. Bankkraschen var ju överstånden, Stockholmsbörsen hade stigit med 30 procent 2009, alla anställda hade fått höjd lön, och finansministern framträdde nästan varje dag och berättade om hur fantastiskt bra ekonomi Sverige hade. Samtidigt framställdes pensionssänkningarna som något naturlagsbundet, något som pensionärerna självklart måste underkasta sig. Hur kan detta hänga ihop?

Vid närmare undersökning visar det sig att den standardsänkning som kommer att drabba Sveriges pensionärer under de närmaste åren inte beror på någon naturlag. Pensionssänkningarna beror på politiska beslut som har tagits av de partier som nu sitter i regeringen under medverkan av socialdemokraterna.

Det senaste av dessa beslut fattades förra året. Försäkringskassan, som hade hand om pensionsutbetalningarna på den tiden, hade kommit fram till att ”bromsen” i pensionssystemet måste aktiveras, vilket skulle innebära inte en bromsning av pensionernas utveckling, utan en sänkning av pensionerna med 3,8 procent 2010. Regeringen ansåg väl att ett sådant slag mot pensionärerna under ett valår inte var så lyckat, och bad därför Försäkringskassan att komma med förslag på hur man skulle kunna göra en lite mjukare sänkning.

Därefter struntade regeringen i Försäkringskassans förslag och lade fram ett eget, som gick ut på att det s.k. balanstalet, som bestämmer hur stor pensionssänkningen blir, skulle beräknas på ett nytt sätt. Nya Pensionsgruppen, bestående av representanter för Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna samt Socialdemokraterna, ställde sig bakom detta förslag. Därmed var det också klart att riksdagen skulle godkänna lagändringen, trots att nästan alla remissinstanser var negativa till den. (3, 4)

En av orsakerna till att regeländringen kunde genomföras så lättvindigt var att den inte skulle innebära några ökade statsutgifter på kort sikt. Pensionärerna skulle få betala den mindre pensionssänkningen valåret 2010 med större pensionssänkningar 2011 och 2012.

För att förstå hur de fallande börskurserna på aktier kunde sänka inte bara Premiepensionen, utan även Inkomstpensionen, måste vi gå tillbaka till 1998, när Det Nya Pensionssystemet beslutades. Det hade tagits fram i långvariga förhandlingar, med en hel del kompromissande och politiskt trixande, av den dåtida Pensionsgruppen, där Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna samt Socialdemokraterna var representerade.

Det nya Pensionssystemet skulle vara stabilt, hette det. Med det menade de ansvariga politikerna att ingen regering skulle behöva ta ansvar för beslut om nedskärningar av förmåner för att rädda fördelningssystemet. Systemet skulle ”själv” sköta om de sänkningar av pensioner som kunde behövas i en avlägsen framtid. Därför skapades Den Automatiska Balanseringen, som med en eufemism kallas Bromsen. Ur pensionärernas synpunkt borde den kallas Backväxeln, eftersom en aktivering av den medför att pensionerna sänks. 2010 är det första året som Balanseringen har aktiverats och då sker det samtidigt som löner, priser och aktiekurser stiger.

Den Automatiska Balanseringen är naturligtvis inte automatisk, det fordras ett regeringsbeslut för att den ska aktiveras, för att backväxeln ska kopplas in. Emellertid har systemet en regel att den ska aktiveras om tillgångarna i pensionsfördelningssystemet är mindre än skulderna.

Fördelningssystemet ska fungera så, att utbetalningarna av pensioner betalas av de pensionsavgifter som betalas in av löntagare och arbetsgivare. Med tillgångarna i systemet menar man avgiftstillgången, alltså summan av alla pensionsavgifter ett år, multiplicerat med det genomsnittliga antalet år som de förväntas bli inbetalade. Till tillgångarna ska även räknas Bufferten, som består av fem av AP-fonderna (inte den femte och sjunde).  Skulderna är pensionsskulden, det totala pensionsåtagandet i fördelningssystemet. (4)

Nu är det tyvärr så, att under år när aktiebörsen gått bra så har olika AP-fondsdirektörer föreslagit att de skulle få investera mer av fondernas tillgångar i aktier, för att fonderna skulle växa snabbare. Och regering och riksdag har gått med på att AP-fonderna skulle få gå in och spekulera på börsen.

Man kanske tycker att någon borde ha tänkt på att en recession med minskande BNP skulle kunna inträffa någon gång i framtiden, och att detta skulle kunna föra med sig både arbetslöshet och sjunkande aktiekurser. Men den som eventuellt gjorde det resonerade väl som så, att det inte gör så mycket om pensionärerna får betala för den ”automatiska balanseringen”, för Systemet kommer ju ändå att överleva.

Redan 2009 drabbades emellertid Sverige av en allvarlig recession efter att den amerikanska finansmarknaden kraschat hösten 2008. Arbetslösheten sköt i höjden och inbetalningarna av pensionsavgifter minskade. Och 2008 hade Stockholmsbörsen fallit med mer än 40 procent. Enligt den beräkningsformel som skulle användas för beräkning av ”balanstalet” var tillgångarna då mindre än skulderna i pensionssystemet, och den ”Automatiska Balanseringen” borde aktiveras. Vilket också gjordes av regeringen, efter att den först genomdrivit den lagändring som innebar att man vid beräkningen av balanstalet skulle utgå från buffertens värde de tre åren 2006, 2007, 2008 i stället för bara 2008. Den Automatiska Balanseringen var tydligen inte så automatisk. Reglerna i pensionssystemet kunde ändras när regeringen ansåg att det behövdes.

Detta är förklaringen till att pensionerna har sänkts. Sedan innebär regeländringen att pensionerna kommer att sänkas även 2011. Och 2012, eftersom börskraschåret 2008 kommer att släpa med i beräkningarna. Därefter krävs det en kraftig konjunkturuppgång för att vi ska få se en återställning av pensionernas följsamhet till löner och priser.

Borgerliga politiker med en nyliberal agenda tillsammans med socialdemokrater med en vurm för ”marknaden” har konstruerat ett pensionssystem som bygger på tron att aktier alltid kommer att vara en säker placering. I detta pensionssystem skrev de in regler som skulle göra de möjligt framtida regeringar att lura medborgarna att det är systemet självt som beslutar om de obehagliga åtgärder som kan krävas om ”marknaden”, trots allt, inte skulle motsvara förväntningarna.

Göran Persson tycks ha varit mer klarsynt än många av de andra som var med och beslutade 1998. När han var i Australien 2005 fick han en fråga om det svenska pensionssystemet och han svarade: ”- Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.” (5,6)

Det dröjde bara fem år innan vi som gick i pension fick känna på vad de gjort. Vilka de var som gjorde det, utom Göran Persson, kan vara lämpligt att komma ihåg detta valår 2010.

Men här öppnar sig en möjlighet för ett parti som vill vinna pensionärernas röster i årets val. Utlova att partiet, redan denna höst, kommer att genomdriva en lagändring som återställer beräkningen av balanstalet till den regel som gällde före ändringarna 2009! Den ekonomiska kraschens år 2008 faller då bort ur beräkningarna och pensionssänkningarna 2010 och 2011 blir mycket små eller försvinner helt. Och pensionssystemet framstår som påverkbart, flexibelt, ja nästan mänskligt.

Kerstin/Dan Gmark

Länkar:
1) Vänsterpartiets Lars Ohly frågas ut, SR
2) Pensionsmyndighetens pressmeddelande
3) Försäkringskassans uträkningar 2009
4) Proposition 2008/09:2010 Utjämnat värde för buffertfonden vid beräkning av balanstalet
5) Svenska Dagbladet skriver om Göran Perssons analys av pensionssystemet, i Australien 2005
6) Björn Elmbrant om pensionerna (2005)

Rekommenderad läsning:

Som en skänk från ovan. Politiken bakom pensionssveket, Ulla Hoffman, 2005

Ideologier/propaganda&Infrastruktur&Teknik/teknologi21/08 13:08

Förra året var hälften av Sveriges kärnkraft avstängd i vintermånaden december. När kylan slog till i mitten av månaden rusade prisnoteringen på elbörsen Nord Pool up till den högsta noteringen sedan börsens start, med över 14 kronor per kilowattimme under en timme på dagen och 2:60 i medelpris för hela dygnet. Dygnsmedelpriset var alltså mer än fem gånger så högt som det normala priset på vintern.

Sedan fortsatte det att vara kallt även i januari och februari, vilket tycktes överraska många (5). Samtidigt fortsatte problemen med kärnkraftverken. Planerade återstarter sköts upp på grund av säkerhetsförelägganden som måste åtgärdas, krångel vid uppstart, och ombyggnader för effekthöjning som dragit ut på tiden. I januari och februari inträffade nya ”spikar” i elpriset. De medförde att även elpriset för vanliga konsumenter (för dem som har avtal med rörligt pris) nådde ett all-time-high.  S.k. rörligt pris baseras ju på elbörsens genomsnittspris för en månad.

I media beklagade sig direktörerna för Vattenfall, Fortum och E.ON. De påstod att deras bolag förlorade miljarder i inkomster för att kärnkraftverken inte kunde användas. Men tittar vi på delårsrapporterna var det tvärtom. Fortum har ökat både intäkter och vinst kraftigt första kvartalet i år (1).

E.ON, som är huvudägare till de krånglande reaktorerna i Oskarshamn, ökade vinsten i sitt svenska bolag med drygt en miljard det första halvåret (2).

Vattenfall, ägare till långtidsavstängda reaktorer i Ringhals, hade en enorm vinst på sin nordiska verksamhet det första kvartalet i år. I översikterna doldes denna vinst av nedskrivningar på tillgångar i Tyskland (3,4).

Även i år kommer kärnkraftverk att vara avstängda när vintern börjar. Normalt brukar man stänga av kärnkraftverken för den årliga revisionen under perioden maj – augusti, när tillgången på vattenkraft är god och elkonsumtionen låg. I år har kärnkraftverkens ägare beslutat att de flesta i stället ska ställas av under tiden september – november. Här är listan på stopptider för de tio kärnreaktorerna:

Oskarshamn 1: 15 augusti – 21 september

Oskarshamn 2: 24 oktober – 12 november

Oskarshamn 3: 10 oktober – 8 november

Forsmark 1: 8 – 26 augusti

Forsmark 2: 27 augusti – 11 september

Forsmark 3: 12 september – 19 oktober

Ringhals 1: 3 oktober – 10 november

Ringhals 2: Ingen revision i år.

Ringhals 3: 28 augusti – 5 oktober (Återstart med låg effekt under lång tid.)

Ringhals 4: 17 juni – 21 juli

Uppgifterna har hämtats från hemsidorna för OKG resp. Vattenfall.

Enligt plan ska alltså tre av reaktorerna vara avstängda en bit in i november. Om vi har otur, och kärnkraftens ägare har tur, så kommer även årets revisioner dra ut på tiden och återstarten fördröjas p.g.a. oförutsedda turbinvibrationer eller förelägganden om att åtgärda säkerhetsproblem. Om vi sedan får tio grader kallt under några dagar kommer elpriserna att återigen rusa upp till helt oförutsedda höjder, elintensiva företag kommer att tvingas stoppa produktionen när elen är som dyrast och De Tre Stora Elbolagen kommer att notera nya vinstrekord. Och det är vi vanliga elkonsumenter som betalar dessa vinster.

/Dan Gmark

Länkar
1) Fortum redovisar 19 % högre intäkter och 8 % högre vinst första kvartalet
2) Eon Sverige redovisar 19 % högre intäkt och 1,1 miljard högre vinst första halvåret
3) Dagens Industri skriver om Vattenfalls verkliga vinst första kvartalet
4) Artikel på DN Debatt om Vattenfalls övervinster
5) Den kalla vintern blev en överraskning även för järnvägen
– Borås Tidning befarar elprischock i vinter
- Elprisbloggen
- Bojkotta elproducenterna, Motvallsbloggen, 17/12 2009
- Vi är offer för giriga kraftbolag, Motvallsbloggen, 26/01 2010

Ideologier/propaganda18/08 02:09

Jag tyckte att Högerpartiet begick en ren våldtäkt på svenska språket när man 1969 döpte om sitt parti till Moderata samlingspartiet, ”Moderaterna” i dagligt tal. Därmed fördärvade de det tidigare så användbara ordet ”moderat”.  Men det var nu ingenting mot den gängvåldtäkt den här regeringen, med sin utpräglade högerpolitik, har begått mot detta samma språk.

Värst har Moderaterna varit. Att kalla sig ”arbetarparti” för att man för en politik som handlar om att piska människor till arbete, vare sig det finns arbeten att få eller inte, vare sig människor är så friska att de kan arbeta eller inte, är ett lingvistiskt nidingsdåd av sällan skådat slag.

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi16/08 00:57

Med tanke på Folkpartiets gärningar under de gångna fyra åren, och deras förslag om framtida politiska åtgärder, föreslår jag att partiet byter namn till Förbuds- straff och kontrollpartiet. De behöver inte ens byta kortform i så fall, Fp fungerar ju utmärkt bra som förkortning även till det nya och mer adekvata partinamnet. Kan dessutom i dagligt tal kalla sig för Förbudspartiet kort och gott.

/Kerstin

Teknik/teknologi14/08 02:24

Jag har hittat en del konstigheter på bloggen och lyckats rätta till lay-outen, fast inte helt. Men det finns fler underligheter som jag inte riktigt vet vad det är. Så jag undrar om besökare fortfarande får virusvarning när de försöker titta in här? Jag får det nämligen inte längre. Men jag vet att PC:n har fått det tidigare, även när inte jag har fått varning.

/Kerstin

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster