Jag kan inte säga att jag begriper vad som hänt och händer med HQ Bank men spektakulärt är det tydligen och ska vi tro Finansinspektionen så handlar det bl.a. om bedrägerier varför banken fått sina tillstånd indragna. Konstigt, finans- och bankmän är väl de mest pålitliga, de mest kompetenta och de mest beundransvärda personer som finns. Det är väl därför de har betalats så bra – och varit värda sina miljonarvoden och miljonbonusar. Slipper de bara alla begränsande regleringar så ska väl allt fungera som smort men nu har de regler att följa – och det gör de inte. Så visst är det synd om dem när det går åt pipan.

Nu läser jag alltså i Dagens industri att det är kaos i HQ Bank, banken för de allra rikaste, som inte bara fått sina tillstånd indragna utan som också är försatt i likvidation, och att somliga är ledsna i ansiktet på grund av detta.

Den stackars norske finansmannen Kristoffer Stensrud har fått se sina 75 miljoner kronor i HQ Bankaktier nervärderade till bara 15 miljoner. Det måste förstås kännas hårt. Hur ska den stackars mannen klara sig efter det här. Det förstår vi ju alla att man inte kan leva om man bara har 15 miljoner kvar. Nå, vi får väl tro att han har lite pengar på andra ställen som gör att han slipper svälta i alla fall.

Mats Qviberg själv lider förstås otroliga förluster så vi känner alla djupt med honom. Förra veckan var hans aktieinnehav i HQ värt 31 miljoner. Idag är det inte värt mer än 6 miljoner. Inte nog med det, Qviberg äger också aktier i Öresund, som är största ägaren i HQ bank. Dessa aktier var i fredags värda 400 miljoner och nu är de bara  värda 80 miljoner. Stackars människa. Hans barn har råkat lika illa ut. Värdet på deras aktieinnehav har rasat från mellan 15-20 miljoner till futtiga 3-4 miljoner.

Vad är en utförsäkring från sjukförsäkringen, när man är döende i cancer, att gnälla över i jämförelse med dessa gigantiska tragedier. Och tänk så glada de som har hela 5.000/månad i pension, efter skatt, kan känna sig. De förlorar ju bara c:a 300 kr/månad nu (2011) när pensionerna skärs ner på grund av att bromsen slår till, ja så ungefär lika mycket/månad 2012. De har ju i alla fall 4.700 kvar att leva på 2011, och 4.400 år 2012. Tur att många pensionärer, eller allvarligt sjuka och arbetslösa, inte alla är lika illa ute som Qviberg m.fl. alltså. De flesta av de förra har ju inte förlorat sååååå många miljoner.

/Kerstin

Länkar
-  HQ Banks tillstånd återkallas, Pressmeddelande Finansinspektionen
- HQ Banks tillstånd återkallas, Ekot
- Fråga & svar: Hur drabbas HQ Banks kunder? måndag 30 augusti kl 12:12, Ekot
- Skagenförvaltare hotar stämma HQ-chefer, di.se
- De förlorar mest på HQ, di.se
- Han skälldes ut av Qviberg, di.se
Rekommenderad läsning:
- Utan socialförsäkringar – inget utanförskap, Ett Hjärta RÖTT
- Alliansens lögner: Skattesänkningar för 33 miljarder är inga ”reformern” utan nedmontering av välfärden och jobben, Nemokrati

Tillägg kl. 12.00:

Så läser vi att Peter Wallenberg Jr tagit ut lön som inte syns i årsredovisningen. ”Det kan verka motsägelsefullt”, säger Peter Wallenberg Jr.
När vanligt folk får ut ersättning från Försäkringskassan kallas det ”fusk”, och detta trots att de betalar skatt på beloppet de får ut. Tar de ut löner som inte redovisas kallas det ”svartarbete” och är straffbart, vilket givetvis är riktigt. Man ska inte ta ut svart lön. Men har vi några lagar mot ”motsägelsefullhet” ?

Rösta på Alliansen för att stötta den rika överklassen. Den är i desperat behov av stöd från oss andra för utan oss skulle de superrika tvingas odla sin potatis själva för att överleva.

Länk:
- Dold miljonlön i Wallenbergbolag, E24