Reinfeldt lyssnar – och förstår ingenting
Lyssnade på ett mycket informativt program i radion idag, där Fredrik Reinfeldt träffade ett antal arbetslösa ungdomar, 20-25 år gamla, på Nuevoprojektet i Eskilstuna.
Fredrik var alltså ute och lyssnade – igen. Han är ju en lyssnande person, hävdar han. Och visst han kanske lyssnar men han förstår uppenbarligen ingenting av det han hör – om han hör. Det sannolika är att han stoppar in en räcka för honom obegripliga ord i ett schema som han lärt sig utantill för många år sen, och som han skrev ner i en bok en gång ”Det sovande folket”. 1)
Här berättar ett antal ungdomar för honom om sin bakgrund, om arbetslösa föräldrar som sover hela dagarna, om alkoholiserade fäder, om styvfäder som slår dem och om hur de inte ens har betyg från grundskolan. Journalisten Katarina Gunnarsson frågar senare Reinfeldt om han tycker att det är rimligt med så segregerade skolor som vi har idag, att i den ena skolan går alla ut med betyg och går vidare, i en annan skola, bara några kilometer därifrån, går nästan ingen ur skolan med betyg. Vad svarar Reinfeldt? Jo, att man ju kan välja skola och föräldrarna har ju makten att flytta barnen till en bättre skola. Moderaterna, menar han, vill inte se en situation där barnen måste gå kvar i en dålig skola utan det valet måste man lämna åt föräldrarna.
Jag har sällan hört ett bättre exempel på lyssnande utan förståelse,
De här ungdomarna har alltså föräldrar som inte tog hand om dem ordentligt, deras föräldrar valde inte en bättre skola åt dem, och vad skulle barnen göra åt den saken? Vad Reinfeldt i själva verket säger till och om de här ungdomarna, och andra barn och unga i samma situation, är att de väl får skylla sig själva som har valt så dåliga föräldrar. Han ser ingen som helst skyldighet från samhällets sida att så gott det går kompensera barnen som drabbas av tråkiga hemförhållanden genom att ge extra stöd i skolan exempelvis, utan det är föräldrarnas ansvar, punkt slut.
Man häpnar över en dylik oförmåga att förstå och över Reinfeldts känslokyla. Barnen kan ju inte rå för om de aldrig får chansen. Reinfeldt förstår överhuvudtaget inte hur de här ungdomarna kan ha haft det hemma och under sin uppväxt. Den verklighet som han säger sig ha varit ute och lyssnat till under mer än tio år, den har han inte fattat någonting om. Hans lyssnande handlar bara om att omvandla allt han hör till att passa in i hans konservativt förvridna världsbild.
Hur hade det varit om du hade fått betyg tidigare i skolan, frågar journalisten en ung man som inte hade betyg från grundskolan, hade du pluggat mer då? Svaret är inte svårt att gissa sig till: Det hade inte spelat någon roll. (Men Björklund tror att en misshandlande och alkoholiserad pappa skulle göra underverk med sonen/dottern om han tvingades infinna sig och sitta med i skolan!!!)
Journalisten talar också med en ung man som säger att han inte vill jobba, inte orkar söka jobb. Hon försöker pressa honom att inse att han förstås måste ta de jobb som finns och flytta till jobben om de finns någon annanstans. Och jo, det förstår han ju. Reinfeldt förklarar förstås för journalisten, då hon talar med honom ensam, att han träffat en del som sagt just detta, att de inte vill arbeta och ….. (ja ni vet, arbetslinjen och så,) men bara de insett att de måste försöka och kanske flytta för att få jobb, så får de jobb. Som den unge mannen svarade journalisten om detta, så enkelt är det inte man måste ju få det där jobbet också.
Reinfedlt fick alltså även det här att passa in i föreställningen om det lättjefulla, slöa och oansvariga folket.
Men kära nån, de allra flesta försöker göra en dygd av nödvändigheten, eller i varje fall inbilla sig själva, och omvärlden, att de själva väljer det de inte kan komma ifrån, arbetslösheten. De allra flesta vill inte känna sig som offer, vill inte känna att samhället inte vill ha dem, inte behöver dem, alltså säger de att de inte vill arbeta. Det finns få ting som är så stigmatiserande i Sverige som att inte ha och inte kunna få ett arbete. Efter ett stort antal nej från arbetsgivare ger man upp. Då har man två alternativ, man tar avstånd från samhället, det samhälle som inte vill veta av en, eller man blir allvarligt deprimerad och apatisk. I det första fallet säger man sig att man inte vill arbeta, att man inte vill anpassa sig till ett vanligt svennejobb. Vi kan vara övertygade, även om det inte gäller alla, om att de allra flesta som säger att de inte vill arbeta säger så för att inte gå under, för att inte tappa all självkänsla.
Visserligen vet vi att Reinfeldt & Co tror att bara man vill tillräckligt så får man ett jobb, men, som sagt, så enkelt är det inte. Inte ens det har Reinfeldt begripit.
I min ungdom fanns det hur mycket arbeten som helst och nästan alla ungdomar arbetade, om de inte gick i skola eller studerade på högskolor och universitet. Det skulle dagens ungdomar också göra om det fanns arbeten till dem alla. Att säga att de är slöare än vi var är oförskämt. Sanningen är ju att det inte finns jobb och att arbetsgivare inte anställer de här ungdomarna. Sanningen är att man för en politik FÖR arbetslöshet.
Vi kan inte ha en statsminister som tror att bara man tror så går allting. En sådan person befinner sig bortom förnuftet.
/Kerstin
Länkar:
- En dag med Fredrik Reinfeldt, 17-timmen, SR
- Det sovande folket, Fredrik Reinfeldt
- Därför lämnar jag Moderaterna, AB
- Ju fler som söker, desto fler jobb finns det, Motvallsbloggen/animering 12/2 2007
26/08 11:11 at 11:11
En avhoppad moderatpolitiker på lokalplanet tycker att partiet saknar social kompetens: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article7675910.ab
26/08 12:37 at 12:37
Här kan man tala om helig vrede, som en kristen skulle uttrycka det. Mycket bra formulerat!
26/08 12:52 at 12:52
[…] Lästips; Motvallsbloggen Reinfeldt lyssnar – och förstår ingenting […]
26/08 13:00 at 13:00
Björn Nilsson:
Tack för länken. Jag sätter in den direkt under inlägget. Och jo, intervjun med Reinfeldt, som jag skriver om, är ett övertygande belägg för att det mannen som går ur M säger säger.
LeoH:
Jo, det ÄR en helig ilska, så icke-religiös jag är
26/08 15:03 at 15:03
Jag blev så förbannad när jag hörde det där programmet på bilradion att jag höll på att köra genom räcket på bron över till Smögen. Reinfeldt är både en trafikfara och en fara för Sveriges ungdomar, ja för alla i Sverige boende.
(Skrivet i all hast på en dator på biblioteket i Lysekil, ännu ej utförsålt).
26/08 15:50 at 15:50
”Moderaterna, menar han, vill inte se en situation där barnen måste gå kvar i en dålig skola utan det valet måste man lämna åt föräldrarna.”
Inte ett ord om att göra något åt den dåliga skolan, den ska förmodligen i Reinfeldts nyliberala fantasier så sakta dräneras på elever genom deras och föräldrarnas ”fria” val för att sen läggas ner. Men man kan kanske förmoda att den dåliga skolan har sin plats att fylla i där den är belägen. Rimligen bör det komma till en nya skolor någon annanstans som totalt sett kan fånga upp eleverna som flyr de dåliga skolorna. Vilka garantier blir det för att dessa blir bättre. Dessa nyliberaler har en märkligt verklighetsfrämmande ”logik”.
Jo man hör ju på Reinfeldts svar att han är helt befriad från förmåga till empati. Man får en känsla av att han närmast är lite autistisk.
26/08 19:05 at 19:05
Lasse Strömberg:
Jo, den mannen är, som de flesta inom moderaterna, en riktig ruskprick.
lasse:
Jag tror att du har träffat huvudet på spiken när du skriver att Reinfedlt verkar vara helt empatibefriad.
Jag tror att det är ett utmärkande drag hos överklassen och därmed hos moderaterna, och det är kanske inte att förvåna sig över. Där är det ju brukligt inom överklassen att man anställer annat folk att ta hand om barnen, och helst så billigt som möjligt, au pairer etc. Barn som får byta omvårdare varje halvår eller år, lär sig till slut att stänga av känslolivet för att inte behöva känna sig övergivna gång på gång. De blir närmast psykopater av den barndom de får.
Jag har aldrig begripit hur man kan överlåta de dyrbaraste man har, sin barn, till 17-åringar som kanske inte ens talar samma språk som barnen, eller till svarta och totalt outbildade barnflickor. Men de är väl själva vana vid just denna behandling och anser att det är naturligt att göra så. De inser inte, pga den egna känslomässiga skadan, att detta är förödande för just känslolivet och att de blivit inhumana och saknar förmåga till empati.
26/08 21:43 at 21:43
Jag kan hålla med om att det inte var Reinfeldts finaste stund, men jag hoppas du visar samma intresse för det uppföljande reportaget dagen efter där Mona Sahlin är med. Visar, precis som Reinfeldt-reportaget, på ett bra sätt hur komplex verkligheten är.
26/08 22:47 at 22:47
Martin H:
Jag har aldrig noterat att Reinfeldt har några fina stunder.
Och just nu hör jag Mona Sahlin från ett tväteri, och då säger hon att alla är värda en chans till ex.
Sedan hör jag henne säga som det är, att fuskarna inte är så många som hävdas, men att somliga använder sig av de få som fuskar, för att legitimera och få acceptans för försämringar i sjukförsäkringen – för alla. Helt rätt, och vad jag mer hör tyder på viss förmåga till inlevelse i alla fall.
Vad mera, Alliansen har lyckats bra med att få folk i allmänhet att tro att alla fuskar, varenda en som är sjuk eller arbetslös. Detta är inte fallet.
27/08 15:37 at 15:37
Man hör vad man vill höra.
Jag hörde ett program som visar hur komplex verkligheten är. Flera av rösterna från ”verkligheten” pekade på att det finns många som gärna utnyttjar systemet.
Grundproblemet är väl att om man bygger upp ett system för en ”genomsnittsperson” så är det stor risk att många svaga inte klarar de krav som ställs. Men om man bygger ett system som är anpassat till de svagaste så ökar risken för fusk väsentligt. Fusket undergräver sedan förtroendet för systemet och medför förändringar som drabbar just de svagaste (där kan man säga att vi är idag). Jag tror absolut inte att de borgerliga hittat rätt nivå, men det gamla systemet var heller inte hållbart.
Personlighetsfixeringen är för övrigt absurd, titta på USA, privat verkar George Bush vara en jättetrevlig typ medan Bill Clinton är en skitstövel, vem bryr sig. Samma med Sahlin och Reinfeldt, det viktiga är om de kan få till de förändringar de säger sig vilja genomföra.
28/08 01:00 at 01:00
Martin H skriver:
Flera av rösterna från “verkligheten” pekade på att det finns många som gärna utnyttjar systemet.
Jo, det var just det mitt inlägg handlade om, har du läst vad jag skriver?
Sedan är det ju inte konstigt att en massa människor talar om alla som fuskar. De har ju inte fått höra annat från politiker de senaste 10 åren. Men det är bara grundfalskt. Propagandans makt är dessvärre närmast obegränsad, som även din kommentar vittnar om.
Sedan är det ju riktigt att alla system missbrukas av några. Se exempelvis på banksystemen, hur somliga lurat andra på massor av pengar och förskringrat andras pengar exempelvis. Varför straffar man inte hela finansgänget för dessa rufflare och lurendrejare när man anser det fullt OK att straffa alla sjuka för att några få missbrukar systemet?
De stora företagen och bankerna är för övrigt våra största bidragstagare. Eller titta på Littorin, som sade upp sig själv, men inte drabbades han av samma karens som vanligt folk.
13/09 17:44 at 17:44
Det känns lite grand som om politik idag , mera än någonsin handlar om vad man själv kan vinna på det eller det valet, istället för vilket sorts samhälle vi vill ha. Kanske borde man inte bli förvånad, allt handlar ju bara om pengar, jag menar vi blir ju hela tiden matad med köpreklam.
—-Jag har aldrig sett så mycket kommersiell reklam för politiker, som om de vore varor, inte som om de verkligen trodde på och brann för något, det värsta sorten här står Folkpartiet för, men även andra partier följer efter, kanske är de tvungna till det för att inte bli helt överkörda.— Civilekonom John Fredrik Reinfeldts Sverige är ett Sverige som skrämmer mej det känns kallt och känslolöst.—- Även jag hörde på P1 programmet där statsministern var ute på något ungdomsprojekt för att, som det heter, lyssna på de ungas röst, men jag tror inte att han är ute för att lyssna på någon,
han så väl som de andra politikerna vet att man måste visa upp sig för att vinna röster, ju mera man visar upp en produkt, ju mer säljer den desto bättre.
Jag tycker att vi skall ställa oss frågan Vilken sorts samhälle vill vi ha, vilken vision har tex Reinfeldt. Hur ser hans Sverige ut. Så här långt
är det ett samhälle som tvingar sjuka att arbeta, fått folk att lämna A-kassan så att han nu försöker skapa en ny obligatorisk A-kassa, lånat 100miljarder för att sänka skatten för dem som arbetar, sålt statliga företag, och flera står på tur, tex delar av Vattenfall.
Det samhälle som Han vill ha verkar vara ett samhälle där stat och kommun träder undan, och det är upp till var och en hur det går eller går åt h-vete, det är upp till dej själv. Denna sortens samhälle har många länder provat, men inte fått att fungera, inte vad jag vet i alla fall. Det blir ett land med en klick mycket rika en hyfsat stor medelklass som lever ganska gott (ekonomiskt) och många utslagna, och därför också relativt stor kriminalitet.
—Alla politiska ideologier är i grunden kompromisser,men jag tror att den socialdemokratiska är den som fungerat bäst, och varit mest jordnära. Det är ett samhälle som bryr sig om alla, inte bara dem som
s.a.s. ”lyckats”.
13/09 20:55 at 20:55
Stig Bengtsson:
Kunde inte sagt det bättre själv.
21/09 22:52 at 22:52
[…] – Reinfeldt lyssnar – och förstår ingenting, Motvallsbloggen, 26/8 2010 […]