- Vad kommer det sig att så många höger- och liberalbloggare är så otroligt mycket mer hatiska, använder så mycket invektiver och fula tillmälen till och om vänsterbloggare, ja rent allmänt är mycket mindre civiliserade i skrift? Man ser nästan aldrig vänsterfolk uttrycka sig på det sättet om sina meningsmotståndare.

– Det är väl inget nytt, så där har det ju alltid varit. Kan inte erinra mig att vänstern, ens under 70-talet, ägnade sig åt sådant som MUF:s hatkampanj gentemot Olof Palme exempelvis. Nu ser vi samma sak i bloggosfären bara.

– Jamen vad beror det på? Är det så att högern och liberalerna vet att den politik de förespråkar och för missgynnar majoriteten och så att de vet att de därför har skäl att frukta dem de förtrycker och suger ut, de ”stora massorna”? Menar på samma sätt som många slavägare i Amerika höll sina slavar i herrans tukt och förmaning genom att skälla på dem, hota och misshandla dem. Att de vet att de i praktiken är chanslösa om alla de förtryckta bestämmer sig för att tillsammans ändra på deras, överklassens ordning.

– Tror det är mycket enklare än så. De har inga skrivkunniga personer inom högern. De där högermänniskorna och liberalerna är dessutom allmänt okunniga och därför kan de inte använda de mer subtila medlen för att håna meningsmotståndarna och då har de också svårt att försvara sig mot mer civiliserad kritik. Alltså tar de till storsläggan, rena missfirmelser och råa personangrepp.

– Du menar, när orden tryter då tar man till knytnävarna men bloggar man så kan man inte klippa till rent fysiskt, då drar man istället till med de fulaste tillmälen man kan?

– Just, det är min hypotes.

Så enkelt är det förmodligen.

Länk:
diskussion på Johan Ingerös blogg
– Se även Carl Bildts blogg och kommentarna där, som jag dock inte länkar till.