Det där med obligatorisk a-kassa låter faktiskt riktigt spännande när man tänker efter, för hur ska den se ut?
Ska även de stora företagens VD:ar, som ju också är anställda, betala obligatorisk a-kasseavgift och i så fall, kommer de att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande när de blir arbetslösa?
Ska vi gissa att de inte kommer att ha lust att ta vilket jobb som helst för en lön på omkring 15.000/månad? Kommer de i så fall att uppskatta och acceptera att betala a-kasseavgiften?

Eller kommer den obligatoriska a-kassan i praktiken att bara bli obligatorisk för dem som har under en viss inkomst? I så fall, var ska gränsen gå? Och om det blir en gräns, hur obligatorisk är a-kassan då?

Alliansen gick ju till val på obligatorisk a-kassa så det blir spännande att se hur vår nya, förutseende och djupt tänkande regering fixar det här utan att förarga många av sina rikare väljare. En verkligt obligatorisk a-kassa hotar ju att bli en transferering från de allra rikaste till de mindre rika (om än en blygsam sådan), och sådant vill ju varken de konservativa eller de nyliberala veta av.

En inte helt okvalificerad gissning således: A-kassan blir i slutänden bara ”obligatorisk” för dem som har de lägre lönerna och de riktigt rika löntagarna slipper betala avgiften till densamma?

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på