Läser i Svenska dagbladet att Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, inte kan sitt partis historia. Hon hävdade i en intervju för DN, om partiets nya ”idéprogram” att hennes parti varit med och infört allmän och lika rösträtt. I idéprogrammet skriver DN, står följande att läsa:

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.” (DN)

Läs artikeln i DN, den är obetalbar. Andra talade alltså om för Arkelsten att det där var fel för så här var det skriver SvD:

Allmän och lika rösträtt var den största politiska stridsfrågan i Sverige i början av 1900-talet. Demokratikraven kom från liberalerna och socialdemokraterna. Motståndet främst från förstakammarhögern (allmänna valmansförbundet).

Vid riksdagarna 1907-1909 beslutades om allmän rösträtt för män över 24 år vid andrakammarval. Förslaget kom från Arvid Lindmans högerregering.

Allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor vid riksdagsval och kommunala val infördes i Sverige 1918-21. Propositionen kom från den liberal-socialdemokratiska regeringen.

Och som DN påpekar, liberal då är närmast vänster idag.

Stackars Arkelsten blev nu tvungen att retirera. Man misstänker att hon gick till någon ”kunnigare” partikamrat och frågade och fick fel svar även från denne, vem det nu kan ha varit. Så här skriver SvD om retirerandet:

Bara någon timme senare tog hon tillbaka uttalandet men hänvisade till att Allmänna valmansförbundet var med och röstade igenom beslutet.

Dystert nog, för henne, tvingades hon ta tillbaka även detta påstående:

I ett mejl till TT, skickat via en pressekreterare, skriver Arkelsten:

”När det gäller frågan om rösträtt tidigare i dag var mitt svar förhastat och det blev fel. Jag är ledsen för det”. (SvD)

Dessutom har jag inget minne av att Moderaterna motarbetade aparheid, tvärtom, och inte heller att de arbetat för jämställdhet eller mot diskriminering tidigare och just nu motarbetar de jämställdheten igen både direkt och indirekt.

Arkelsten är förstås inte den första moderaten som visat upp en sådan okunnighet om sitt partis historia. För sex år sedan kunde man ana att inte heller hennes partiledare kände till sitt partis historia, fast den gången trodde jag bara att han ljög eller försökte hålla god min i elakt spel. Nu förstår jag att han nog bara var lika okunnig som Arkelsten. Så här skrev jag på G:a Motvallsbloggen den gången:

Moderatledare utan kunskaper om sitt partis historia
Den moderate partiledare, som i riksdagen igår undrade hur en partiledare för V kunde ha mage att, utan att skämmas, tala om demokrati då denne krävde folkomröstning om EU:s nya författning, är inte vidare kunnig om sitt eget partis smutsigt odemokratiska historia. 

Är man ledare för ett parti som motarbetade införandet av allmän rösträtt, som motarbetade kvinnlig rösträtt, ja som motarbetat allt det som gjorde att vanliga arbetande människor, de där som skapar välstånd genom att praktiskt producera livsförnödenheterna, fick anständiga levnadsförhållanden under 1900-talet, och som stött mängder av fascistiska diktaturer världen över, ska man kanske inte ta munnen så full. (Motvallsbloggen 30/4 2005)

Kanske dags att upprepa listan över allt det som moderaterna (som hette Allmänna valmansförbundet de första åren av 1900-talet och sedan Högerpartiet fram till 1969), var emot under 1900-talet, i synnerhet som de förefaller vara emot nästan allt det här fortfarande. Så här kommer listan i repris:

Från Motvallsbloggen 26/7 2010 

De  gamla Moderaterna/Högerpartiet röstade:

 • 1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
 • 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
 • 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
 • 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
 • 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
 • 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
 • 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
 • 1927: Nej till folkskolereform.
 • 1931: Nej till sjukkassan.
 • 1933: Nej till beredskapsarbete.
 • 1934: Nej till a–kassa.
 • 1935: Nej till höjda folkpensioner.
 • 1938: Nej till två veckors semester.
 • 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
 • 1946: Nej till fria skolmåltider.
 • 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
 • 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
 • 1951: Nej till tre veckors semester.
 • 1953: Nej till fri sjukvård.
 • 1959: Nej till ATP.
 • 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
 • 1963: Nej till fyra veckors semester.
 • 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
 • 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
 • 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
 • 1976: Nej till femte semesterveckan.
 • 1983: Nej till löntagarfonderna.
 • 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
 • 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
 • 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
 • 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.

De Nya Moderaterna/Det Nya Arbetarpartiet röstade:

 • 2006: Nej till gröna jobb.
 • 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
 • 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
 • 2006: Nej till höjd a- kassa.
 • 2006: Ja till sänkt a-kassa.
 • 2006: Nej till höjd sjukersättning.
 • 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
 • Vidare har man fördyrat medlemskap i A-kassan i första hand för dem som tjänar minst.
 • Man har också satt en bortre gräns för hur länge människor får vara sjuka (dvs få sjukersättning) och sett till att det är lättare för företagare att avskeda sjukskrivna
 • Man har sänkt skatter, men allra mest för de rikaste
 • och fler för de flesta, eller många svenskar negativa beslut har tagits sedan 2007

Jag gissar att Arkelsten inte läser Motvallsbloggen men någon annan som gör det kanske kan skriva ut den här listan och ge den till henne som hemläxa så slipper hon göra bort sig på sitt partis historia någon mer gång, även Reinfeldt och Borg kanske kan behöva läsa listan.

/Kerstin

Länkar:

Tillägg 27/10 kl. 03.45
- Rösträttens utveckling i Sverige, Wikipedia (Här finns en bra uppställning på rösträtts-och valbarhetsvillkoren och förändringarna av dessa. Men beskrivningen av rösträttskampen är tämligen lam och förenklad. Det framgår inte klart hur högern/de konservativa kämpade emot i det längsta innan de gick med på den allmänna och lika rösträtten 1917 (men med vissa undantag) och varför de gjorde det. De oenigheter om systemets utforming och implikationerna av alternativa system berörs nästan inte alls. Men de hade stor betydelse för var makten skulle komma att ligga och därför hade man svårt att komma överens. I denna kamp var det hela tiden de konservativa som bromsade. Kampen om allmän rösträtt pågick under omkring 30 år, och hade de konservativa, numer Moderaterna, varit föregångare så hade Sverige fått allmän rösträtt betydligt tidigare. Den första motionen i frågan lades 1889 men avslogs, här hade de förstås hängt på om de alltid varit för allmän och lika rösträtt.)