Midsommarafton – igen. Det var inte länge sedan vi hade 85 cm snö på tomten och då stod jag där och tänkte att ”tänk, om bara några månader kommer jag att stå här och sucka över att gräset växer alldeles för snabbt”. Det gjorde jag under eftermiddagen idag då vi med gemensamma krafter klippte hela eländet. Jag deltog i klippningen efter att jag hade skurat trägolven.

Det har sina fördelar att vara äldre, men även sina nackdelar. Midsommaraftonen var en magisk dag när man var 17-18 år. Det var förväntningarnas dag. Det var förberedelser för dansen, papiljotter i  håret på eftermiddagen, för att få till lockar i det spikraka håret (de där som raknade så fort jag kom utanför dörren till min stora förtvivlan). Det var den nya fina sommarklänningen och en väldig omsorg på den rätta make upen. Det var cyklandet till utedansbanan på kvällen och hoppet att bli uppbjuden av den där pojken man var hemligt förälskad i. Det var alltid varmt (fast inte i verkligheten). Det var den fantastiskt fina sommarljusa natten med bara någon halvtimme med skymning.

Idag är det aftonen när jag tycker att det är ganska skönt att veta att man inte behöver bli besviken eftersom man inte förväntar sig något särskilt den här dagen, skönt att livet inte stormar inom en längre och skönt att man inte firar den mer intensivt än genom att pina i sig lite matjessill (nej, jag är inte förtjust i sill men äter den för mannen i huset, som så gärna vill ha sill och färskpotatis den här aftonen och jag är för lat att laga två rätter). Numer bor jag dessutom längre söderut och här är midsommarnatten inte lika kort som den var i Södertälje, där jag bodde då. Här är det riktigt nermörkt en hel timme.

Eftersom tiden går så mycket fortare nu än när man var ung, så känns det snarast lite vemodigt: Nu har halva sommaren gått och snart är det höst igen.

Men, i morgon, ja på midsommaraftonen alltså som egentligen redan börjat, kommer dottern och det blir sill och potatis, som sagt, och sedan jordgubbar med grädde, och för övrigt precis samma sak som alla andra dagar.

Glad midsommar önskar jag alltså alla mina besökare, unga som äldre. För glad kan den ju vara på många olika sätt och av många olika anledningar. Jag ska sitta och njuta av min nyklippta gräsmatta, mina nyskurade golv och av mina blommor i trädgården och känna glädje över att jag har en underbar dotter, har haft och fortfarande har ett gott liv tillsammans med min fantastiska man och våra hundar.