Carl Bildt är ett märkligt fenomen i svensk politik den evige pladdraren och storskrävlaren. Redan som tonåring utmärkte han sig som förrädare och strejkbrytare genom att ställa sig på arbetsgivarens sida under en lärarstrejk.1) Sedan har han bara fortsatt springa maktens ärenden (det verkar lönsamt så varför har inte jag gjort det?). Som studerande vid universitetet (där han aldrig avslutade sina studier) betalades han tydligen av Sahlénrederierna 2) samtidigt som han var anställd av studentkåren. Som ung politiker gjorde han sig ett namn på att skylla minkar i Hårsfjärden på ryssarna och deras U-båtar, 3) som lite äldre köpte han in sig i Vostok Nafta, eller köptes in där, och Lundin Oil/Petroleum köpte honom till styrelsen samtidigt som det pågick ett mycket otrevligt krig och en folkfördrivning i Sudan, för att Lundin skulle kunna utvinna olja där. Senare lät han sig köpas av amerikanska intressen till att lobba för européernas medverkan i ett anfall på Irak.

Så här står det  i Wikipedia om Bildt:

Under år 1983 reste Bildt till USA och diskuterade säkerhetspolitiska frågor med bland andra företrädare för CIA. Detta ledde till hård kritik från Olof Palme eftersom Sverige var involverat i en diplomatisk notväxling med Sovjetunionen angående den dåvarande Ubåtsskyddskommissionens slutsatser. Bildt försvarade sitt agerade och fick stöd av moderaterna; historien bidrog till att göra Bildt till en välkänd offentlig person.

…….

Förutom uppdrag i olika företagsstyrelser är han bland annat styrelseledamot i International Institute for Strategic Studies i London, European Policy Center i Bryssel, Apen Italia i Rom, Centre for European Reform i London och RAND Corporation i Washington och Santa Monica……..

Carl Bildt är medlem i Trilateral Commission (grundad av David Rockefeller), tillsammans med bland andra Urban Ahlin och Marcus Wallenberg. Han är hedersdoktor vid University of St. Andrews i Skottland, där han är medlem av rådet för Center for the study of Terrorism and Political Violence. Han har också ett engagemang i det slutna elitsällskapet Bilderberggruppen.[6] Han har även erhållit många dekorationer och hedersutmärkelser från flera länder. 4)

Man undrar förstås var Carl Bildt har sina lojaliteter, hos dessa amerikanska och icke-svenska organisationer och multinationella företag, varav somliga arbetar för amerikansk (läs: ”amerikanska multinationella företag”) överhöghet över resten av världen, eller hos det svenska folket? Eller är det framför allt sig själv och sin egen plånbok han är lojal med?

Vad är det att gå andra staters ärenden?

Att Carl Bildt samarbetar med och går andra länders ärenden är tydligen helt i sin ordning, om man ska tro borgerliga media. Det ska jämföras med det hallå som utbröt i samma media, för några månader sedan, för att Jan Guillou pratade med någon ryss på 60-talet, när han var några och tjugo år, och skrev någon betald artikel åt dem. För detta stämplades Guillou som spion av allvarligaste slag i media.5) Han hade, fick man för sig när man läste tidningarna, gjort sig skyldig till ett värre landsförräderi än Wennerström. Carls Bildts personliga samarbete med ex. CIA och RAND Corporation, eller för attacken på Irak, däremot, anses tydligen fullt korrekt.

I själva verket är Carl Bildt en mycket tydlig representant för det nya amerikanskdominerade Sverige (ja amerikanskdominerade EU) vi just nu ser växa fram, ett Sverige där politiken börjar bli lika köpt här som den är i USA. Till skillnad från USA, där politiskt kunniga människor är fullt medvetna om att staten och kapitalet är ett och detsamma och där man som en självklarhet talar om ”the corporate state”, talas det i Sverige väldigt lite om vad som händer med vårt politiska system just nu, om den process som Carl Bildt är en ivrig tillskyndare av. Men det kanske inte ligger i svenska folkets intresse att känna till hur de stora företagen köper politiken och regimer runtom i världen, och även i Sverige.

Fast Bildt har, enligt Wikipedia, varit ”en stark kritiker av bristen på demokrati och kränkningar av mänskliga rättigheter i länder som Ryssland, Iran, Kina samt Kuba.” 4) Däremot minns jag inte att han någonsin fördömde apartheidregimen i Sydafrika, Francos diktatur i Spanien , Salazars i Portugal eller juntans i Grekland (meddela mig om jag har fel i den saken).

Myten om den kunnige Carl Bildt

Carl Bildt läste väl någon gång i sin ungdom ”läroboken” Livsmannaskap (Stephen Potter, sv övers. 1959), som var en introduktion i översitteriets ädla konst, och har sedan dess alltid låtit tvärsäker, hur korkade saker han än har vräkt ur sig. Precis som läroboken hävdar, låter sig folk luras av dem som verkar stöddiga och säkra, även om de griper data direkt ur luften, som Bildt tenderar att göra då och då. 6) Följaktligen har journalister backat undan och talat om hur ”otroligt kunnig” Carl Bildt är.7) Men för det mesta verkar han vägra att tala med media och föredrar att ”informera” på sin egen blogg, där han inte riskerar att blir motsagd eller avslöjad inför hela svenska folket.

Men nu försvarar han, i media, oljeutvinningen i Sudan, den som han själv  tjänat pengar på, den verksamhet vars förutsättning var folkmord och folkfördrivning, med att han arbetade för freden därstädes.7b) Undrar vad Bildts fredsarbete gick ut på? Att få folk att flytta frivilligt? Så att Lundin kunde utvinna olja utan föregående blodspillan, och när han så inte lyckades trots sin ”erkänt skickliga krishanteringsförmåga”, hur många miljoner tjänade han då på mördandet?

/Kerstin

Länkar:
1) 17-årig Carl Bildt, YouTube
2) Säljer porr och vapenoptioner, Jinges blogg (Jan Wiklund i kommetarfältet)
3) Ubåtskränkningar i Sverige, Wikipedia
4) Carl Bildt, Wikipedia
5) Jan Guillou hemlig agent åt Sovjet
6) Lundin Petrolium har något att dölja, AB
7) Att intervjua Carl Bildt, den där tomas
7b) Carl Bildt: ”Jag arbetade för fred”, SR
- Står FP fast vid automatisk time out vid förundersökningar, Alliansfritt Sverige
- Carl Bildt och Gangsterekonomin II, Nemokrati
- Carl Bildt – Besserwisser mot bättre vetande, Nemokrati