Att ställa om till ett samhälle där energin blir dyr
Sedan några år har följer jag en kollektivblogg som heter The Oil Drum, TOD (1). Den har sysslat med ”Discussions about Energy and Our Future” för att bland annat öka medvetenheten om samhällets beroende av energi och om de problem som energibrist eller mycket höga energikostnader kan komma att medföra. Bloggpostningarna har haft varierat innehåll, från tekniska forskningsrapporter till mer samhällsinriktade debattinlägg.
Den tredje juli tillkännagav redaktionsteamet att de beslutat att TOD skulle läggas ned (2). Den 31 juli skulle webbsajten omvandlas till ett statiskt arkiv för de bloggposter som kommit in under de åtta år som TOD funnits till. Orsaken till beslutet var att driftkostnaderna var höga, att det ideella arbetet tog mycket tid, och att det blivit svårare att få in nya, kvalificerade artiklar.
Detta meddelande utlöste en flodvåg av mestadels mycket intressanta inlägg på temat ”My last TOD post”. Personer som medarbetat tidigare har försökt sammanfatta hur diskussionen på TOD har gett dem nya insikter om den framtida tillgången på olja och gas och hur samhället kommer att påverkas av bristen på lättillgänglig fossil energi. De flesta skribenterna kommer från USA, men flera är kanadensare och det finns också många britter och andra européer. Enstaka inlägg kommer från andra kontinenter. På grund av trycket från läsare och skribenter framflyttades sistadatum för inlägg på TOD till den 31 augusti, men fortfarande publiceras nya postningar och kommentarer.
Den intressantaste av dessa ”sista postningar” har rubriken Twenty Concepts I Wasn´t Taught in Business School (3). Det är en lång artikel och hittills har bara del 1 publicerats, med tio av de sanningar som författaren Nate Hagens (4) anser är grundläggande för att förstå ekonomin och samhället.
Nate Hagens börjar med att konstatera att de ekonomiska ”lagarna” skapades under en period i mänsklighetens historia som inte kan upprepas. Under några århundraden har människorna frigjort energi som lagrades upp i jordskorpan för drygt 20 miljoner år sedan. Detta plötsliga tillskott av energi har skapat den period av ”tillväxt” som vi nu lever vid slutet av. Men de ekonomiska teorierna utgår från att tillväxten ska vara för evigt. Hela texten är mycket läsvärd!
Jag kanske ska påpeka att Nate Hagens är ekonom från början och att han som ung hade en framgångsrik karriär inom finanssektorn, först på Salomon Brothers, och därefter på Lehman Brothers tills det företaget gick i konkurs (och utlöste finanskrisen).
Nate Hagens har också skrivit en postning där han inbjuder tidigare skribenter att berätta om vad de anser om den situation som samhället befinner sig i och vad de arbetar med. De beskriver också hur de har inrättat sin privata tillvaro och om den har påverkats av de kunskaper de har om energi, ekologi, ekonomi och samhälle (5). Det är intressant att läsa vad dessa högutbildade akademiker inom naturvetenskap, teknik och ekonomi anser om världens tillstånd och hur man kan förbereda sig för en situation där BAU (business-as-usual) övergår till den verkliga krisen eller katastrofen WTSHTF (when-the-shit-hits-the-fan). Påfallande många av dessa välbärgade professors och doctors berättar om hur de håller på att lära sig odla sin egen mat. Ett antal av dem har skaffat sig höns och installerat en kamin så att de kan värma sitt hus med ved.
När amerikanska specialister på oljeutvinning och naturresurser trappar ner på sitt lönearbete och börjar hugga ved och mata höns så kan det vara en fingervisning om vad som väntar i framtiden.
/Dan Gmark
1) The Oil Drum
2) An End to Eight Years of The Oil Drum
3) Twenty (Important ) Concepts I Wasn’t Taught in Business School – Part I, The Oil Drum 13/9
4) Nate Hagens, Post Carbon Institute
5) So, What Are You Doing? The Oil Drum 9/9
17/09 20:16 at 20:16
Svårt att sia om framtiden. Om några år kanske det kommer larmrapporter om att stora hönsbubblan har spruckit och desperata hönsfarmare belägrar myndigheterna för att få hjälp!
18/09 10:31 at 10:31
Intressant. De här resursspecialisterna planerar alla för hur de ska klara sig själva och menar att självförsörjning löser alla framtida problem. Självförsörjningen blir säkert en förutsättning för många att leva vidare i framtiden men som tunnelseende egoister glömmer de att även deras grannar och hela sitt närområde, typ kommunen, måste bli självförsörjande för att tillräcklig harmoni ska ge anständiga livsvillkor.
Vi som har turen att ännu minnas hur samhället fungerade i en liten kommun före uppfinningen av mopeden vet att där behövdes ett sjukhus, mejeri, kvarnar, slakteri, järnvägsstation och skolor inom 2 km gångavstånd. Det behövdes gjuteri, råttfällefabrik, åkeri, hästar, smeder som även var hovslagare, cykelreparatörer och en handelsbod i varje större vägkorsning.
Kommunen styrdes av en synnerligen stark man som cyklande tog alla beslut längs sina färdvägar. Ett byggnadslov här eller ett socialbidrag där.
Viktigaste förutsättningen för att leva i det gamla samhället var emellertid hemmafrun. Hon odlade, förvarade och lagade all mat. Städade, tvättade, sydde och lagade alla kläder, hon såg till att elden i kaminen inte slocknade iskalla vinternätter. Hennes arbete var en förutsättning för att mannen skulle hinna cykla miltals till och hem från ofta tillfälliga arbeten och dessutom få några timmars sömn.
Det fanns inget utrymme för egoister i detta samhälle där alla måste hjälpas åt för att överleva. I ett framtida samhälle med utfasad oljeförsörjning behövs också en parallell utfasning av nästan alla sittande politiker vilket ter sig fullständigt omöjligt utan revolution.
Vill gärna tro att våra efterlevande är smarta nog att skapa goda livsvillkor men på andra villkor än vad vi gamlingar kan förutse och nöjer mig därmed att citera en av resursspecialisterna som lugnande nog menar att:
”Ålderdom är förmodligen den största överraskningen de flesta människor kommer att uppleva i sina liv.”
18/09 11:21 at 11:21
Björn Nilsson:
När amerikanska akademiker skaffar sig höns till husbehov är det för att bli mindre beroende av bubblor och krascher på ”marknaderna”. Även om höns-till-husbehov-rörelsen skulle växa explosionsartat, så blir det knappast en bubbla som plötsligt spricker med katastrofala ekonomiska konsekvenser.
På ett sätt är det lätt att sia om framtiden: Alla som på TOD beskriver sina tankar om tillståndet i världen är överens om att det nuvarande ekonomiska systemet med dess uttömning av jordens resurser är ohållbart. Jag är övertygad om att de har rätt på den punkten.
Det som är svårt att sia om är tidpunkten för det som vi kan kalla den kommande kollapsen, och hur den kommer att se ut. Om man läser kommentarerna så sträcker sig spådomarna från ”i en nära framtid” till ”tidigast om 50 år”. Pessimisterna talar om samhällets totala sönderfall, där det gäller att ha dragit sig undan till ett så svåråtkomligt hörn av världen som möjligt för att kunna överleva. Optimisterna talar om en omställning till ett samhälle med förnybar energi och återvinning av resurser, utan ekonomisk tillväxt men med bibehållna samhällsinstitutioner.
Vad jag har för åsikt om detta kanske jag återkommer till i en framtida bloggpost.
18/09 11:38 at 11:38
Verkar rena nippran att elda med ved – så mycket skog finns inte.
18/09 12:39 at 12:39
Jan Wiklund:
Många städer och samhällen i Sverige har redan vedeldning, fast det inte kallas så. Fjärrvärmesystemet i Borås t.ex. är baserat på träflis av avverkningsrester från skogarna i närområdet. Skogarna runt Borås har inte försvunnit än. Fungerar det storskaligt så fungerar det även småskaligt.
18/09 17:11 at 17:11
Erik H:
Jag tror inte att någon av ”resursspecialisterna” som skrivit för TOD anser att självförsörjning är lösningen på samhällets problem. De som har skaffat sig en egen liten gård eller gått ihop med andra och bildat en ”community”, gör det för att de tror att det ökar deras möjligheter att klara den akuta kris som det amerikanska samhället kommer att hamna i inom några år. Jag tycker också att det framgår att dessa kunniga människor gör vad de kan för att påverka det omgivande samhället till att ställa om, för att krisen ska bli mindre djup och inte drabba människorna så hårt.
Intressanta reflektioner om Sverige före Oljeåldern. Jag har minnen av tidigt 1950-tal, innan bilen blev var mans egendom. Jag vet att Kerstin har skrivit en del om den tiden, och någon gång kommer väl jag att ge min bild av hur det var.
Tyvärr tror jag att det är för sent för att skapa goda livsvillkor för framtida generationer. Man hade behövt vända skutan redan på 1970-talet för att skapa en hållbar framtid. Miljörörelsen försökte påverka utvecklingen då, men motkrafterna var för starka.
01/01 19:21 at 19:21
Red. rekommenderar läsning av kommentarreglerna, länk till höger.