Ett instick mellan historieinläggen:
Kapitalet är viktigare än någonting. Frihandel är bra för kapitalet. Alltså ska allting få färdas fritt mellan länderna och jorden runt. Det faktum att människan skapat en hel del ekologiska katastrofer genom att föra med sig och sprida växter, djur, insekter och sjukdomar, bryr man sig inte om i dessa frihandelns gyllene tider. Vad spelar det de stora kapitalägarna för roll om man skapar svält och elände i spåren av hejdlöst kringfraktande av växer och djur som inte bör komma in i biotoper de inte är anpassade till och där de saknar naturliga fienden som kan hålla dem i schack.
Visst, förr eller senare inställer sig en ny ekologisk balans, frågan är bara om människan alltid har en plats i denna nya balans, eller kan överleva tills den nya balansen har inträtt. Vad ska människor exempelvis göra om de en dag inte längre kan odla växter för försörjningen?

Artioposthia triangulata
Senaste hotet, efter att vi importerade mördarsniglarna och med den allt vidrigare fästingplågan, som också till stor del är skapad av människan, är en nematod, en plattmask som heter Artioposthia triangulata. Den importerades från Nya Zeeland till England på 50-talet, troligen med importerade plantor. Den lever på vår vanliga daggmask och hotar helt enkelt att utrota daggmasken där den får fäste. Daggmasken gör ovärderlig nytta i våra jordar och för vårt odlande. Nu har vi uppenbarligen fått in den här plattmasken/nematoden på vissa platser i Sverige också.
Den här illbattingen omfattas av den lagstiftning som handlar om bekämpning av skadedjur men det är liksom lite sent att göra något åt dem när de redan etablerat sig, som vi sett på mördarsniglarna. Det handlar om att förebygga, inte bekämpa i efterskott. Det här handlar inte om tryckfrihet utan om frihet från allvarliga biologiska problem och om hot både mot folkhälsan och landets försörjning.

Ska det vara så svårt att fatta att man inte ska frakta runt växter och djur hur som helst, att man ska ha gränskontroller och förbud mot införsel av farliga växter och djur, totalförbud eller karantän i båda fallen alltså, som vi haft tidigare i Sverige.

Ska det vara så svårt att lära från historien? Är verkligen kapitalisternas profitintressen överordnade alla mänskliga möjligheter till försörjning? Bör det vara så? Varför gör man ingenting åt eländet, utom att bädda för ännu värre ekologiska katastrofer genom att tillåta alltmer av detta ur många aspekter vanvettiga kringfraktande.

PS: Börjar man inte tom misstänka att den nya influensan uppstått på grund av fraktande av grisar jorden runt?

Länkar:
Plattmaskar kan bli lika stort problem som mördarsniglar
Plattmasken Artioposthia triangulata – ett hot mot daggmasken?