Såg programmet Dokument utifrån på TV i kväll. Det var inget roligt program och att höra nynazister och fascister tala som de gjorde var riktigt obehagligt, för att uttrycka det milt. I fem länder i Europa, säger man i programmet, finns extremhögern i regeringarna, i 18 har man fler väljare än någonsin.

Nynazister och fascister betecknar sig som höger
Det var intressant dock, att höra samtliga representanter för de nynazistiska och fascistiska rörelserna nere i Europa, som uppträdde i programmet, utan minsta tvekan hävda att de hörde hemma till höger i politiken och att de var konservativa. Ingen enda av dem antydde ens att de skulle ha något gemensamt med socialismen eller kommunismen. Detta åpropå alla de ungliberaler och libertarianer i Sverige som envisas med att hävda att nazism och kommunism är samma sak.

Fascister i EU
Vidare konstaterar jag att de tendenser, som jag tyckte mig se konturerna av redan i början av 90-talet, vilket jag påpekat på bloggen åtskilliga gånger, har intensifierats och idag har vi alltså redan ett antal fascister sittande i EU-parlamentet och fascismen får ett allt starkare stöd runtom i Europa. Vi är alltså numer i union med fascister i Europa, ex med Italien med sin tämligen fascistiska regering. Det är väl något att vara stolt över – eller? Långt ifrån det socialdemokratiska EU-projekt som vi förespeglades i EU-omröstningen alltså.

Jag undrar sååå hur det kommer att gå med det stolta fredsprojektet EU framöver, nu när arbetslösheten ökar dramatiskt och det från en redan rekordhög nivå. Själv har jag alltid ansett att EU inte är ett fredsprojekt utan ett krigsprojekt. Frågan för min del är bara hur länge EU kan hålla samman, 5 år till, 25 år till eller 75 år till. Jag är nämligen övertygad om att EU kommer att bryta samman förr eller senare och det obehagliga är att det kan falla samman på ett mycket blodigare sätt än Sovjet gjorde.

Åter till 20-30-talen, i alla avseenden
Det fattades egentligen bara en värlsomspännande ekonomisk krasch också, för att landet skulle vara helt och totalt upplöjt för nazism och fascism, för att vi skulle befinna oss i nästan exakt samma situation som under slutet av 20-talet och början av 30-talet. Krisen garanterar i stort sett att fascismen återkommer på bred front i Europa, inte minst i de tidigare öststaterna.

Vi kan dessutom vara säkra på att storföretagen kommer att föredra att stötta fascimen mot den samtidigt växande vänsterkritiken och mot de tilltagande fackföreningsprotesterna runtom i Europa.

Och hur ser det ut i Sverige?
Vi har en regering som för en alltmer invandrarfientlig politik. Dessutom kan vi nog utgå ifrån att regeringen kommer att vandra samma väg som Danmarks partier gjort, där i huvudsak muslimer kommer att användas som målgrupp för missnöjet. Framför allt har ju Folkpartiet redan visat mycket klara tendenser i den riktningen.

Vi har redan, och sedan många år, sett hur den borgerligt monolitiska pressen i praktiken stödjer nynazisterna när den alltid framställer vänsterinriktade motdemonstranter som de värsta gangsters. Dessa beter sig onekligen otroligt dumt när de tar till våld, men de är liksom inte ensamma om att begå våldsbrott. Det är dock framför allt vänsterns våld som vi serveras i media och som vi ska bli upprörda över. Detta är just kapitalets stöd till nynazister och fascister.

Vi kan också vara säkra på att alliansen, härhemma i Sverige, inte kommer att ta totalt avstånd från SD, liksom vi kan vara säkra på att den kommer att ta tillfället, krisen, i akt för att både försvaga facken ännu mer och för att montera ner den offentliga sektorn (vilket är vad den gör just nu, när den vägrar att ge kommunerna mer stöd). Vi har alltså en regering som gör allt den kan för att förvärra den ekonomiska krisen i Sverige och därmed också för att försämra de kommunala skolorna, vilket gör det lättare för nynazister att värva unga människor.

På grund av regeringens politik kan vi vara säkra på att arbetslösheten stiger mycket de kommande åren, och att alltfler människor kommer att slås ut totalt pga försämringarna i trygghetssystemen. Vi vet att detta ger bästa tänkbara grogrund för nazismen och fascismen. I synnerhet är det fallet som ungdomar idag är mycket välindoktrinerade i borgerlig ideologi och har lärt sig att socialdemokrater är lika goda kålsupare som de övriga borgerliga partierna.

Jag blir alltså inte förvånad om vi har ett invandrarfientligt, nazistiskt/fascistiskt parti i Sverige som tar 15-30% av rösterna vid valet 2014. Samtliga partier i riksdagen har arbetat som ivriga bävrar på den saken de senaste 19 åren. Det gör man nämligen när man försöker föra en liberal-ekonomisk politik, som automatiskt får ökad ojämlikhet och hög arbetslöshet och återkommande ekonomiska krascher som konsekvens och som också gör föraktet för svaghet till en hederssak.

Länkar:
Det våras för extremhögern. Dokument utifrån, TV2 Har du inte sett programmet? Gör det.

Tidigare inlägg om saken på Motvallsbloggen:
Reprisfråga: Liberalismen – ett förstadium till fascism? 4/2 2008
Fler ser likheterna mellan nyliberalism och nazism/fascism, 16/11 2007
Liberalismen – ett förstadium till fascism? 9/5 2006