Regeringen öppnar vägen för en ökad politisering av de allmänna pensionsfonderna och att fonderna blir instrument för att uppnå en styrning som är betingad av politiska bevekelsegrunder, anser Svenskt Näringsliv, så nu vill man inte vara med längre. Det blir inget val av ny styrelseordförande för 4:e AP-fonden från SN så länge direktiven, om att lönerna till styrelsernas ledamöter inte får vara hur höga som helst, inte tas tillbaka.

Så klart, det förstår vi ju alla. Svenska löntagares pensionspengar ska givetvis i första hand användas till att berika de redan superrika. Lägre lön för styrelseledamöter i AP-fonderna är därför en styggelse förstås. För att inte tala om att blotta föreställningen, att politiker skulle kunna börja ha åsikter om hur fonderna ska användas, är rena skräcktanken.

Pengarna ska, förstår vi givetvis också, i första hand ge höga styrelsearvoden till de näringslivsmän som sitter där samt användas för att höja de aktiekurser som SN vill höja. Det blir liksom högre bonusar till SN-gubbarna på det viset.

Man har lite svårt att behålla lunchen när man hör SN:s representant uttala sig.

Länk:
Svenskt Näringsliv markerar sitt missnöje, Ekot