Min svenska historia (del II, om "Miljonprogrammet")
Det blev ett antal insticksinlägg mellan del ett om ”min svenska historia”, den del som slutade med inträdet i 70-talet.
Här kommer del II, som i huvudsak handlar om bostadssituationen från slutet av 50-talet och framåt. Måste bara först betona att detta är min historia, hur de inrikespolitiska skeendena framstod för mig medan de pågick och hur jag ser på saken idag. Jag är ingen politisk insider och har alltså ingen ingående information om vad som pågick bakom den politiska fasaden, vilka bevekelsegrunder politiker hade för den ena och den andra åtgärden. Jag berättar om mina personliga synpunkter då och nu och om vilka intryck av tillståndet i landet som media serverade oss medan det begav sig och som jag själv upplevde.
Miljonprogrammet.
Jag har skrivit en del om miljonprogrammet tidigare men eftersom skället på miljonprogrammet fortsätter och verkligheten liksom inte riktigt stämmer med dagens propagandistiska bild av vad som faktiskt hände när detta program genomfördes så vill jag börja med min, och garanterat många andras av dem som var med då, syn på massbyggnationerna från slutet av 50-talet och under 60- och 70-talen.
Det rådde en skriande brist på bostäder i städerna från mitten av 50-talet och flera decennier framåt. Det här var under flyttlasspolitikens dagar. Svensk industri gick som tåget och företagen, som oftast låg i städerna, skrek efter arbetskraft. Alltså tvingades stora delar av landsbygdens befolkning flytta in till städerna för att få jobb. Där fanns som sagt inte bostäder så det räckte till alla som kom inflyttande, eller till de ungdomar som stod i beredskap att bilda familj. Jag befann mig i den senare situationen mot mitten av 60-talet. Då var det 12-15 års väntetid i bostadskön för en lägenhet. Massor av människor bodde i usla bostäder utan moderna bekvämligheter, i snabbuppförda ungkarlsbaracker som företagen inrättat för sina inflyttade anställda eller som inneboende i andra familjers lägenheter. Husvagnar, som många antagligen skulle föredra idag, var inte så vanliga på den tiden och de var så dyra att de flesta inte hade råd med dem (i början av 60-talet var bilen fortfarande inte var mans egendom dessutom). Min mamma hyrde exempelvis ut ett rum, i vår trerumslägenhet (som var en tidig del av miljonprogrammet) till en ung man som arbetade på Scania i Södertälje. Själv hyrde jag en tid, i början av 60-talet, ett rum hos en familj på Söder i Stockholm, när jag arbetade på ett försäkringsbolag därstädes.
Så var det dags att bilda familj, som sagt, och bostad – ja det kunde man bara drömma om, trots att socialdemokraterna hade beslutat att man skulle bygga en miljon nya bostäder. Så småningom, och efter nära ett år i ett omodernt gårdshus med vedspis och kakelugn, utedass och endast rinnande kallt vatten, hade vi tur och kunde låna upp pengar, privat, för att köpa en tvåa i ett HSB-hus i ett av den tidens typiska hyreshus. Dit kunde vi flytta in ett par veckor innan dottern föddes. Utan pengar vet jag inte hur det hade blivit med egen lägenhet. Då hade vi troligen varit tvingade att bo kvar hemma hos min mamma, i ett rum med delat kök. Det, kan jag försäkra, var inget vi åstundade. Det skulle förvåna mig mycket om dagens ungdomar betraktar en sådan framtid som en god dröm.
De nya bostadsområdena som planerades och byggdes var på den tiden fräscha, moderna och erbjöd både kylskåp, vattentoalett, bad och varmvatten samt modern gemensam tvättstuga i källaren, lyx som många inte hade på den tiden. Man ansåg också att bostadsområdena skulle vara bilfria, så att barnen kunde leka på gårdarna utan att råka ut för trafikolyckor. Daghem och förskolor fanns i mycket begränsad omfattning och tillgång till dessa hade nästan bara ensamtående mammor (ingen slump alltså att kvinnorörelsen vid den tiden krävde daghem åt alla). Dessutom planerade man in allmän service i det stora nya bostadsområdena, med post, bank, socialkontor, vårdcentraler, biografer mm.
Det blev dessvärre lite för stora huskomplex i många av de här bostadsområdena, i synnerhet i storstäderna där markpriserna var höga och utrymmet för bostadsbyggande begränsat. I de något mindre städerna byggde man mer måttliga hyresområden, med lägre bostadshus, trevåningshus i många fall, och ofta med mer rymd mellan huskropparna. Områdena skulle naturligtvis byggas så billigt som möjligt, fullt förståeligt med tanke på hur bostadssituationen såg ut och hur bråttom det var att göra något åt bostadseländet i städerna.
Nu hände det sig att dessa, ibland gigantiskt stora, bostadsområden befolkades med människor från alla möjliga hörn av Sverige och även från övriga världen, då vi dels fick in många arbetare från Finland och Sydeuropa (från slutet av 50-talet och framåt), dels kom att ta emot alltfler flyktingar från början av 70-talet. Bostadsområdena blev därmed aldrig några socialt sammanhållna enheter och anonymiteten var därför stor. Man hälsade inte ens alltid på människor som bodde i samma trappuppgångar. Jag tyckte definitivt att somliga av de här områdena var omänskliga i all sin ofantlighet.
Under 60- och 70-talen var miljonprogrammens bostadsområden inte så dåliga dock och vi var många som blev glada för de bostäder vi kunde få där. Och som sagt, alternativen var usla. Det är inte kul att bo under broar eller i tält året om, i synnerhet inte om man har barn. Det hindrade nu inte att somliga var kritiska till de här områdena redan då de bygges, att det var för stora och oöverblickbara, att de inte gav möjlighet för sociala aktiviteter och sammanhållning och att de dessutom var estetiska katastrofer. Jag hörde själv till dem som hyste denna uppfattning. Men trots detta, de lägenheter som byggdes behövdes och jag är säker på att de flesta som fick bostäder i miljonprogrammet ändå var ganska nöjda med tanke på alternativen. Min syn på miljonprogrammet har alltså modifierats högst väsentligt sedan dess.
Det samhälleliga planerandet för framväxten av rena ghetton
Med åren har de här stora bostadsområdena dessvärre i många fall utvecklats till precis sådana ghetton vi hade sett i andra länder redan då, inte sällan rena invandrarghetton. Sådana såg vi växa fram i Sverige från början av 90-talet. Dessförinnan hade vi i princip inga sådana i Sverige även om vi redan under åttiotalet fick områden där alltfler av invånarna var invandrade. Vi hade i stort sett ingen arbetslöshet i slutet av 80-talet.
Jag minns hur jag skjutsade runt ett par unga manliga forskarstuderande från San Fransisco, i samband med en internationell konferens i Göteborg 1992, som frågade mig var vi hade våra fattigghetton. Jag förklarade då att vi inte hade några sådana. Vad de såg runtomkring sig här var områden där vanligt folk levde, människor som inte var högavlönade. De unga männen förundrades över den goda standarden även för de lägre avlönade människorna och över hur rent och snyggt det var överallt i Sverige. Men det var då det. Sedan dess, och rasande fort har det gått dessutom, har det hänt mycket i Sverige som gjort vårt land alltmer likt USA, med fler utslagna på arbetsmarknaden och med fler människor som arbetar för låga löner. Dessutom har man eftersatt underhållet i miljonprogrammets bostadsområden och lagt ner det mesta av den samhällsservice som fanns i dem från början. Idag har en hel del av de här områdena fått genuint dåliga rykten, i synnerhet de i storstäderna. Att det skulle gå så visste vi redan från slutet av 80-talet, då den ekonomiska politiken i landet lades om, eftersom den här processen hade fortgått länge i USA och även i Storbritannien.
Vi fick den första rejäla ekonomiska krisen i början av 90-talet, just då miljonprogrammets bostäder började behöva rejäla upprustningar. Istället för att sätta in resurser på sådana, bestämde sig politiker, den borgerliga regeringen såväl som den 1994 återkommande socialdemokratiska regeringen, för att vi skulle spara oss ur krisen genom att skära i den offentliga sektorn. Detta har vi betalat för alltsedan dess och vi hade inte lyckats återta vad vi förlorade då, innan det var dags för nästa stora kris. Dagens ekonomiska kris ser vi bara början av just nu. Den här krisen används, precis som 90-talskrisen, för att skära ner på välfärden och skapa stor utslagning på arbetsmarknaden och för att försämra bostadsmarknaden för stora delar av befolkningen. Men vad vet jag, de som är unga idag kanske tycker att det är helt OK att inte få bostäder och att endast de som har mycket pengar kan ordna sig sådana utan risker för framtida individuella ekonomiska katastrofer. I så fall borde jag kanske inte klaga på dagens politik. Det är de som är unga idag som ska leva med den i många år framöver.
Även småhusbyggandet ingick i miljonprogrammet
Sedan ska vi inte glömma att miljonprogrammet också omfattade småhusbebyggelse, med mängder av villor- radhus och kedjehusområden. Dem hade inte alla råd med dock, även om huslånemöjligheterna var goda och lånevillkoren acceptabla. De här områdena byggdes i huvudsak på jordbruksmark (vilket för övrigt även gällde många hyreshusområden) och såg i början ganska trista ut, utslängda som de blev på en massa platta gärden. Så småningom har träd och buskar vuxit upp i dessa områden och de har blivit allt trevligare med åren, till skillnad från de stora hyresområdena men även dessa områden har fått känna på utglesningen av social service och idag kräver de flesta av dem bil för ett någotsånär bekvämt liv.
Länk:
Miljonprogrammet, Wikipedia
24/05 18:43 at 18:43
Kul inlägg! Jag känner igen mig. När jag precis i början av 70-talet bildade familj gick jag till bostadsförmedlingen och sa att jag ville ha en trerumslägenhet.
Visst sa de, välj område. Jag gjorde så och kunde redan nästa vecka skriva kontrakt på en jättefin trea.
Numera, som när sonen kom hem från jobb och studier i Sydkorea och ville ha en lägenhet fick han gå till banken och låna 1,3 miljoner för att köpa en 24 kvadratmeter stor, före detta allmännyttig, etta. Där bor han nu med sin fru och i höst är det dags för barn.
Hur det ska lösa sig i framtiden drömmer vi mardrömmar om.
Men banken gnuggar händerna!
Folk som röstat fram borgarna vet inte vad de går miste om. Det är som Göran Hägg skrev i sin bok Välfärdsåren. Folk röstar mot sina egna intressen.
Hur löser man det? Men upplysning? Var då,i så fall. Den borgerligt styrda pressen?
Hur var det Churchill sa? Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare!
Jag håller inte med, men nog är de rätt oupplysta.
24/05 20:29 at 20:29
Det värsta är väl att socialdemokraterna glömde sin ideologi ganska snabbt efter mordet på Palme, och sedan dess har ju skillnaderna mellan blocken bara varit marginella. Nu med EU kan de väl inte längre skilja sig åt mer än vad gäller att besluta om färgen på toapapperet på toaletterna i offentliga byggnader – och liknande viktiga ting.
Du säger att det redan i början av 70-talet var gott om lägenheter. Det måste ha varit på vissa ställen bara dock, eller så gick det fort från slutet av 60-talet. Jag flyttade till Göteborg 1969 och då var det inte lätt att hitta bostad där inte. För att inte tala om möjligheten att få daghemsplats. Den var noll i stort sett. Men det fanns ju privata dagmammor så jag fick en sådan, som var gudomlig dessutom. den bästa man kunde tänka sig.
Förresten var det nog fel att skriva ”mitten av 60-talet” om det år då vi behövde vår första lägenhet, för det var år 1963, vilket kanske snarare var början av 60-talet.
Vad gäller din sons situation så låter den inte helkul precis. Hur har värdet på hans lägenhet stått sig? Bra hoppas jag, så att de inte tvingas bo kvar fast de behöver större lägenhet, alternativt ta med sig skulder på den till ett annat boende.
En gång i tiden var jag optimist och sade att människor minsann inte var dumma, men att somliga bara aldrig fått en chans att använda de huvuden de hade. Idag vete 17 vad jag ska tro eller tycka om människors politiska ställningstaganden. Vet bara att väldigt många tar ställning rakt emot sina egna objektiva intressen och för den rika elitens intressen. Det verkar ju trots allt väldigt korkat.
24/05 20:47 at 20:47
Bra att du skriver om miljonprogrammen, de är viktiga! Jag har vuxit upp i ett sånt och känner igen mig i den utveckling du beskriver. Ska man säga nåt snällt om miljonprogrammet så är lägenheterna oftast finare på insidan än utsidan. Välplanderade och funktionella. Men de som byggde dem hade inte direkt några djupare insikter i hur estetiken i den omgivande boendemiljön påverkar människor.
Områdenas fulhet har säkerligen bidragit till att sänka många av de boendes livskvalitet. Omvänt skulle man kunna höja områdenas status och kanske på sikt också skapa en mindre socialt problematisk sammansättning av hyresgäster genom att renovera och snygga till. Passa på samtidigt som lägenheterna ska miljöanpassas för att bli energisnålare!
Men som du också skriver; miljonprogrammen är i all sin fulhet, jämfört med den slum som finns i så många andra länder, ett rent paradis.
24/05 21:58 at 21:58
Staffan:
Nu var ju områdena inte riktigt så fula då, när husen var splitter nya, med skinande rena och fräscha fasader och en del planteringar runt husen. Det är de senaste 10-15 åren de börjat se alltmer eländiga ut och bli alltmer nergångna, och därför ödsligt trista.
Sedan var ju funkisen på modet då. Allting skulle vara fyrkantigt, raka fasader, enkeltvättade fönster mm. (inte dumt alls, tycker jag när jag idag står här och ska tvätta mina gamla spröjsade fönster och inte får glaset rent i hörnen).
Men, somliga av husen var förfärande stora och så mastodontlika att man nästan hisnar när man tittar upp mot dem, och detta tillsammans med de numer smutsiga och slitna fasaderna intensifierar känslan av fulhet och total brist på estetiska värden. Så tror jag inte att man såg saken då. Jag anser exempelvis att funkisvillor från 30- och 40-talen, de där fyrkantiga lådorna, är förfärligt fula, men de ansågs nog vackra när de byggdes, modernt, senaste skriket och höjden av elegans skulle jag tro.
25/05 10:45 at 10:45
Det politiska beslutet att bygga en miljon lägenheter på tio år var naturligtvis bara att applådera. Men genomförandet blev så fel som det kunde bli.
– För det första överläts till ett antal byggbolag att verkställa, och detta ledde snabbt till en monopolisering i byggbranschen som det inte finns någon likhet till i något jämförbart land. Byggbolagen fick därför en orimlig makt och en orimlig möjlighet att ta ut höga priser – något som består än idag.
– För det andra byggdes husen enligt modernismens perversa idé att man dels ska skilja bostäder från all annan verksamhet i staden, och dels skapa så stora avstånd som möjligt mellan människor. Detta har nu skapat en ekonomisk depression i miljonprogramsområdena – det går inte att etablera ekonomisk verksamhet där – och gjort alla människor som bor där beroende av ekologiskt ohållbara transporter.
Så ett slutomdöme måste bli: en politiskt bra idé om att bygga bort bostadsbristen genomfördes på ett slarvigt, illa genomtänkt sätt.
För visst hade man kunnat bygga en miljon lägenheter på ett bättre sätt, genom att bygga integrerad stad istället för sovförorter, och genom att upprätthålla konkurrensen i byggbranschen?
25/05 11:06 at 11:06
Jag tror att det är lite lättare än att alla är dumma i huvudet; för att ”business as usual” ska fortsätta gälla behövs inga ingrepp, det räcker ju med, så att säga, de goda människornas tystnad. Det är därför alla media och partier kör stenhårt på att markera ut all politik som strider mot ”business as usual” som oseriös. Och är denna politik dessutom utomparlamentarisk så drar de dessutom nästan fram T- eller E-orden (och, oftast, batongerna).
Det är svårt som ung att ifrågasätta när hela vuxenvärlden (och många jämnåriga!) tycker att man ska hålla sig till de beprövade metoderna eller till och med köpa de borgerliga problemformuleringarna, samtidigt som det blir mer och mer tydligt att de inte fungerar.
Om ”demokrati” är att välja mellan sossarna, som började sälja ut välfärden för flera år sen, och alliansen som gör det ännu fortare, ja då fan är jag mot det.
25/05 12:48 at 12:48
Jan Wiklund:
Nu var det väl från början meningen att de här stora förorterna skulle ha service i områdena, skolor, affärer, vårdcentraler, post och apotek mm. Men sedan har rationaliseringar resulterat i att man lagt ner det mesta av det här.
Sedan var det bilsamhället man planerade för. Det var den hägrande framtiden. Orsaken till detta heter Volvo och SAAB. Det var nu en gigantisk felsatsning, vilket vi i miljörörelsen bekämpade redan under 70-talet. Inte fler motorvägar, mer kollektivtrafik och spårbunden trafik kämpade vi för.
Vidare så vet jag inte hur man skulle ha kunnat bygga så enormt många lägenheter utan att stadens yta svällde. Alla hade knappast fått plats mellan tullarna i Stockholm ex.
Vad gäller kostnaderna för programmet så vet jag inte så mycket om den saken, bara att lägenheterna var möjliga för i stort sett alla att bo i, betala hyra för, och inte behövde folk kasta upp enorma summor eller skuldsätta sig upp över öronen för att kunna flytta in i dem heller. Det tycker jag var bra.
Tuss:
Jag håller inte riktigt med om att man inte kan protestera när man är ung. Det kunde man göra förr och då handlade det om att ifrågasätta politiken, alltså allt det som den tidens vuxna försvarade och betraktade som självklart. Och att opponera sig då, i det mycket mer auktoritära vuxensamhälle som vi hade då, var nog ännu mer besvärligt.
Däremot tror jag att du har rätt såtillvida som att media idag endast serverar en världsbild, en åsikt och då är det förstås svårare att finna de förnuftigare tankarna eller se var de officiella sanningarna inte håller.
25/05 17:37 at 17:37
Jo delvis var nog estetiken en del i tidsandan, man ville inte ha några krusiduller och utsmyckningar. Men delvis handlade det nog också om att man inte tänkte så mycket på hur människor påverkas av att leva sitt liv kring jättestora grå skokartonger i betong.
Ett intressant miljonprogramsområde är ju Flemingsberg, karamellfärgshusen, bredvid Huddinge sjukhus. Där försökte man ju verkligen skapa en färggrann och vibrerande yttermiljö. Det kanske inte heller riktigt passar in i dagens estetik, men är fan så mycket roligare att titta på än en del andra byggen från den tiden.
Sen känns ju själva företeelsen, att politikerna faktiskt vågade formulera en djärv vision som krävde stora samhällsekonomiska investeringar, så visionär att man har svårt att tänka sig att nutidens politruker skulle våga ens tänka tanken. Även om det med tanke på hur eländig bostadssituationen är i stortadsområdena nog skulle behövas ett miljonprogram 2.0 snart.
26/05 01:31 at 01:31
Staffan:
Håller helt med dig om att färgerna på husen ofta var urtrista. Man hade verkligen, i stora delar av Sverige, åsikten att allting skulle vara enhetligt, dvs alla hus inom ett område skulle ha samma färg, och ofta en ordentligt menlös sådan. Jag minns hur förvånad och samtidigt glatt överraskad jag blev när jag kom till Göteborg, och såg radhusen, ganska gamla redan då, på S:t Sifridsgatan (tror jag gatan heter) där de olika husen i raderna hade olika färger. Fasaden på en lång länga kunde alltså ha olika färger och även dörrar och fönsterkarmar. Det såg så mycket roligare och hemtrevligare ut än det enformiga, grå, ljusgula eller vita.
Minns att vi, i bostadsrätten vi hade då, inte fick ha olika färger på balkongmarkiserna ens, de skulle vara gröna, punkt slut.
Men som sagt, frågan om vad som är estetiskt tilltalande har ju varierat över tiden, moden avlöser varandra. Att ondgöra sig över detta idag, och vad gäller miljonprogrammet, finner jag lite löjligt. Det väsentliga var ändå att massor av människor fick moderna och fina bostäder.
Kom att tänka på det, omkring år 1900 var vi mellan 4,5 och 5 miljoner invånare i Sverige. På femtiotalet var vi 7 miljoner och ytterligare 10 år sedan omkring 8 miljoner. När sedan en stor del av denna folkmängd flyttade inte till städerna var det inte så konstigt att det blev bostadsbrist. Så vad menar de som gnäller på det faktum att man bestämde sig för att bygga bort denna, att folk skulle ha gjort? Bott under granar, under broar eller i tält, sådär en miljon människor eller två?
Nej, idag gör inte staten något sådant. Det där med ”alla ska med” är inte aktuellt längre. De som har pengar kan ju kasta upp några miljoner, så finns det säkert byggherrar som bygger åt dem. Det är den liberala individualistiska lösningen.
Min spådom är att vi kommer att ha stora husvagnsparker i utkanterna av storstäderna även i Sverige snart, som man har för sämre ställda både i USA och i Storbritannien. Det kallas frihet och framsteg. Och husvagnsparker är ju mycket vackrare och mer estetiskt tilltalande i ett modernt samhälle (fast de brukar ha samma färg allihop förstås, vita och gråvita).
26/05 10:49 at 10:49
Det som var dåligt med miljonprogrammet – avstånden, uppdelningen mellan bostad och arbete, det torftiga formspråket – kom alltsammans från samma håll: den teoretiska tvångströja som kallas modernism eller funktionalism och som formulerades av arkitektskrået på 20-30-talen.
De hade förvisso många motiveringar till sina teser som ibland låter rimliga men som i verkligheten var en blandning av hjärnspöken och bourdieuansk självhävdelse hos ett akademiskt skrå.
Det var djupt tragiskt att den sympatiska politiska idén att man kan bygga bort bostadsbristen skulle förverkligas i denna, av ytterligt få önskade form. Det knäckte den sociala bostadspolitiken som aldrig har repat sig, vare sig i Sverige eller andra länder där den fanns.
Jag har på annan plats spekulerat i om inte detta sammanbrott var viktigare än vi tror och kanske var en av orsakerna till den folkliga politikens misslyckande efter 1975 – se http://www.alternativstad.nu/Dokument/forsvaraallmanningarna.html
03/06 11:15 at 11:15
Så om ett beslut att bygga 1 miljon bostäder bara var bra – varför gör man inte det idag dock ?
Kan det vara så att det kostade en hel del och att man då måste spara in dessa pengar eller ta in dessa pengar någonstans ?
Det jag har läst mig till var att fastighetsskatten infördes för att subventionera räntan för kommuners och privata bolag skulle bygga alla dessa bostäder – samt att spårtrafiken byggdes ut kring storstäderna för att skapa ny attraktiva områden. Kommunerna fick också en del dispenser för att bebygga vissa områden, och snabb hantering av bygglov uppmuntrades.
/K
11/06 03:46 at 03:46
Klas:
Och?? Skulle det ha varit bättre att inte ta ut dessa skatter och inte ha byggt, så att halva befolkningen inte hade haft någonstans att bo?
Du skämtar.