Det är ju populärt numer att hävda att varje sektor, varje område, ska bära sina egna kostnader. Därför höjer nu försäkringsbolaget Skandia, som första försäkringsbolag, hör vi på Ekot idag, premien på livförsäkringar för dem som röker dagligen.

Vi får väl anta att då höjer man också premierna för dem som kör bil, bilolyckorna kostar ju massor, liksom för dem som dricker vin eller starkare drycker, de drar också vårdpengar, för dem som är gifta med män, som ju statistiskt sett är en allvarlig risk både för kostnadskrävande skador i hemmet och för för tidig död, för dem som äter socker, fettman kostar också samhället och sjukvården väldigt mycket. Även de som idrottar mycket borde betala högre försäkringspremier, eftersom intensivt idrottande ger många för sjukvården dyra kroppsskador etc. etc.

Ja drar vi ut det här till sin yttersta konsekvens, så borde varje individ betala premier utifrån sin egen situation, sina egna levnadsvanor och livsvillkor. Det låter sig förstås inte göras eftersom man aldrig vet när varje enskild individ tänker dö men jag har ett förslag till hur försäkringsbolagen ska lösa detta dilemma, och samtidigt tjäna bra med pengar (för det är ju försäkringsbolagens profiter det handlar om ): Om en person dör ung, eller i förtid, så drar man helt enkelt ifrån den kostnad detta blir för försäkringsbolaget, från det utbetalade beloppet, en summa som motsvarar de, på grund av försäkringstagarens för tidiga död, aldrig inbetalda premierna exempelvis. På det sättet får varje individ själv betala för sina synder i livet, medvetna sådana såväl som sådana som ingen kan rå för. Vill man vara verkligt konsekvent och påverka människors sätt att leva ännu effektivare, borde efterlevande tvingas betala eventuella underskott vid tidiga dödsfall dessutom. Det skulle nedbringa misshandel och antalet mord på kvinnor förstås.

Liberalt och bra.

Men, säger vän av ordning, den döda kan ju inte ställas till ansvar och gör man så då straffar man ju i själva verket de efterlevande, som kanske behöver pengarna. Det borde väl vara bra, säger jag. Det skulle ju fungera uppfostrande, precis som premiehöjningen för rökare är tänkt att göra, enligt talesmannen för Skandia försäkringar. Familjemedlemmar och förmånstagare skulle då börja tvinga varandra att leva väldigt ”sunt” och i alla avseenden, inte köra bil, inte idrotta, inte röka, inte äta socker, inte flyga, inte korsa några gator, inte ägna sig åt bergsbestigning eller jakt, kvinnor att aldrig flytta ihop med eller gifta sig med en man osv. Med lite fantasi kan man säkert hitta fler risker som försäkringsbolagen kan uppfostra oss att lära varandra att inte ta.

Att leva är ju i sig en allvarlig risk, ja risken att dö är i praktiken 100%, så inga fler kostnadskrävande barn, som kan växa upp och dö, helt enkelt. Då kan ingen leva ansvarslöst, ingen kan ta onödiga risker och därmed förorsaka försäkringsbolagen kostnader.

Och snipp, snapp så tar mänskligheten slut. Det skulle kanske rädda planeten dessutom, och resten av jordens flora och fauna.