Försäkringspremier och våra levnadsvanor
Det är ju populärt numer att hävda att varje sektor, varje område, ska bära sina egna kostnader. Därför höjer nu försäkringsbolaget Skandia, som första försäkringsbolag, hör vi på Ekot idag, premien på livförsäkringar för dem som röker dagligen.
Vi får väl anta att då höjer man också premierna för dem som kör bil, bilolyckorna kostar ju massor, liksom för dem som dricker vin eller starkare drycker, de drar också vårdpengar, för dem som är gifta med män, som ju statistiskt sett är en allvarlig risk både för kostnadskrävande skador i hemmet och för för tidig död, för dem som äter socker, fettman kostar också samhället och sjukvården väldigt mycket. Även de som idrottar mycket borde betala högre försäkringspremier, eftersom intensivt idrottande ger många för sjukvården dyra kroppsskador etc. etc.
Ja drar vi ut det här till sin yttersta konsekvens, så borde varje individ betala premier utifrån sin egen situation, sina egna levnadsvanor och livsvillkor. Det låter sig förstås inte göras eftersom man aldrig vet när varje enskild individ tänker dö men jag har ett förslag till hur försäkringsbolagen ska lösa detta dilemma, och samtidigt tjäna bra med pengar (för det är ju försäkringsbolagens profiter det handlar om ): Om en person dör ung, eller i förtid, så drar man helt enkelt ifrån den kostnad detta blir för försäkringsbolaget, från det utbetalade beloppet, en summa som motsvarar de, på grund av försäkringstagarens för tidiga död, aldrig inbetalda premierna exempelvis. På det sättet får varje individ själv betala för sina synder i livet, medvetna sådana såväl som sådana som ingen kan rå för. Vill man vara verkligt konsekvent och påverka människors sätt att leva ännu effektivare, borde efterlevande tvingas betala eventuella underskott vid tidiga dödsfall dessutom. Det skulle nedbringa misshandel och antalet mord på kvinnor förstås.
Liberalt och bra.
Men, säger vän av ordning, den döda kan ju inte ställas till ansvar och gör man så då straffar man ju i själva verket de efterlevande, som kanske behöver pengarna. Det borde väl vara bra, säger jag. Det skulle ju fungera uppfostrande, precis som premiehöjningen för rökare är tänkt att göra, enligt talesmannen för Skandia försäkringar. Familjemedlemmar och förmånstagare skulle då börja tvinga varandra att leva väldigt ”sunt” och i alla avseenden, inte köra bil, inte idrotta, inte röka, inte äta socker, inte flyga, inte korsa några gator, inte ägna sig åt bergsbestigning eller jakt, kvinnor att aldrig flytta ihop med eller gifta sig med en man osv. Med lite fantasi kan man säkert hitta fler risker som försäkringsbolagen kan uppfostra oss att lära varandra att inte ta.
Att leva är ju i sig en allvarlig risk, ja risken att dö är i praktiken 100%, så inga fler kostnadskrävande barn, som kan växa upp och dö, helt enkelt. Då kan ingen leva ansvarslöst, ingen kan ta onödiga risker och därmed förorsaka försäkringsbolagen kostnader.
Och snipp, snapp så tar mänskligheten slut. Det skulle kanske rädda planeten dessutom, och resten av jordens flora och fauna.
30/05 15:38 at 15:38
Tack Kerstin! Jag fick mig dagens skratt mitt i allt elände! Det som händer nu i Sverige och världen är så bedrövligt så man vet inte var man ska börja. Eller vad man ska säga.
PS. Jag är också nyfiken på boken Spirit Level, som du läser (läst?). Du måste blogga om den. Eller, är den så bra som jag tror att den är efter allt jag läst om den?
Borde skaffa och läsa den! Jag har boktravar här av böcker som jag bara börjat på! Heltidsjobb och bloggande tar MASSOR av tid! Det är så jäkla mycket att reagera på!
30/05 19:54 at 19:54
k:
Vadå skratta åt det jag skriver här? Det är ju ytterst allvarligt försök att hjälpa försäkringsbolagen att tjäna mer pengar. Just att hjälpa privata företag att tjäna mer pengar är väl vår huvuduppgift numer. Fast det förstås, Borg o Co förhindrar många av oss från att göra just det just nu vilket inte är så väbetänkt.
Jo, jag tycker att Spirit level är väldigt bra, men risken är ju att om man hör detta tillräckligt ofta, innan man läser boken själv, så blir man besviken.
Hade tänkt blogga om boken, men vet inte om jag orkar, även om den i sig är en ljuspunkt så tror jag ju inte ett ögonblick att den kommer att göra någon som helst skillnad. I valet mellan att vi ska kunna leva friskare allihop och att eliten ska kunna berika sig kollofantligt, så väljer den säkert som amen i kyrkan det senare.
30/05 20:54 at 20:54
Argumenteringen från försäkringsbolagen är ganska skum. Man visste långt före datorernas tid hur man kan beräkna sannolikheter att folk blir sjuka eller hur länge de lever. Däremot kan man inte peka ut exakt vilka individer som kommer att drabbas av en viss sjukdom eller dö vid en viss tidpunkt. På grundval av sannolikheten för vad som händer i stora grupper kunde bolagen räkna ut rimliga premier. Det fungerade vad jag förstår bra.
Nu vill man dra ner det där på individnivå och förmodligen skruva upp premierna för så många som möjligt med hur fåniga motiveringar som helst. Förut försökte man maximera vinsten på grundval av grupper, nu skall varje individ bli en ”resultathenhet” i stället. Bolagen i USA är väl redan ökända för att neka att betala ut ersättningar med väldigt långsökta undanflykter och samma sak lär väl hända här om det inte lagstiftas mot de skurkarna. Eller helst förstatliga hela smörjan och ställa den under demokratisk kontroll.
31/05 02:09 at 02:09
Jag tycker det här verkar vara försäkringsbolagens försök (och de kommer förstås att lyckas) att ta igen vad de förlorar i krisen, eller har förlorat. Det här påminner inte så lite om bankerna, som efter förra kraschen (90-talskrisen) fick för sig att ta betalt bara man öppnade dörren och kikade in i banklokalen. Det var ju ett lyckat drag som gjorde att de bankrutta bankerna snart tjänade otroliga mängder pengar igen.
01/06 11:07 at 11:07
Rökning är en väldigt hög och känd riskfaktor. Varje cigarett förkortar livet och ökar sannolikheten för sjukdomar. Det är i högsta grad rimligt att detta tydliga riskbeteende ska innebära högre premier – försäkring är något du köper för att reducera din risk – men om du medvetet agerar så att risken konsekvent är högre än genomsnittet så ska du också betala för det.
Det är ju ingen som nekar rökare att köpa en livförsäkring!
Det är för övrigt normalt att en individ som tecknar personriskförsäkring måste fylla i en hälsodeklaration som ska godkännas av förskringsbolaget. Du kan nekas vissa delar av försäkringen eller får förhöjd premie om du tex är sjuk när du tecknar den.
Jag har verkligen inte lust att betala för dem som röker!
01/06 12:13 at 12:13
Dick:
Du är inte ensam om att tycka så, det är lätt att falla för propaganda och att delta i offentlig mobbing. Det gör stora delar av en befolkning.
01/06 13:32 at 13:32
Kerstin, i princip håller jag med dig. Försäkringar är ju i grunden gjorda som så att alla betalar ihop pengar för att kunna ersätta den som har otur, vilket ju är väldigt solidariskt. Att överge denna solidaritetstanke är dessvärre en ”tanke i tiden”. Speciellt upprörd, ja riktigt förbannad, blir jag när försäkringsbolag kräver att få tillgång till barns sjukjournaler för att bedöma risk och därigenom premie och omfattning. Det har till och med gått så långt att sjukpersonal struntar i att skriva i journalerna, utan fäster noteringar med lappar som kan plockas bort…
Men gällande rökare så har jag ingen sympati. Man har länge vetat att rökning ökar risken för cancer, man försämrar sin kondition, man luktar illa och man förpestar sin omgivning. Men lik förbenat börjar folk röka! Här pratar vi inte längre om ”otur”, här pratar vi om en destruktiv och väl medveten handling, som till skillnad från att ”vara man” går att göra något åt.
01/06 14:34 at 14:34
Joakim:
Vad det du om rökning och om varför människor röker? Vad vet du om hur det är, för somliga men inte för alla, att sluta röka?
Hur många människor börjar röka efter att de blivit vuxna och förstår vad de ger sig in på? Hur många börjar röka som oförnuftiga tonåringar utan att riktigt förstå riskerna, och utan att inse att de kommer att bli så urgamla som 30 år de också, om de får leva? (Fast man får ju inte låtsas om att ungdomar kan vara oförståndiga förstås, och okunniga.)
Det du säger gäller då förstås också narkotika dessutom, det är helt frivilligt att knarka. Deras vård vill du inte heller vara med och betala, via försäkringar, privata eller offentliga – eller? Och varför ska vi ex. bekosta vård för HIV- och AID:s-sjuka. Det är ju frivilligt att ha oskyddat sex?
För att inte tala om dubbelmoralen i samhället och inkonsekvensen: ”Usch, vi har för många gamlingar som kostar för mycket”. ”Se till att du lever ursunt så att du blir riktigt gammal”.
Dör du före 90, pga av att du röker, eller sköter dig illa på annat sätt, och alltså sparar massor av äldrevårdskostnader för samhället, då ska du inte ha hjälp om du blir sjuk. Blir du gammal och skröplig får du finna dig i att vi inte har lust att betala för vård av dig då heller”.
Och ovanpå detta betalar rökare ofantliga summor i skatt, i förhållande till icke-rökare.
01/06 17:51 at 17:51
Allting måste ha en balans.
Generellt är det lite för mkt ”detaljstyrning” kanske i försäkringarna – men märk väl: alla skall inte bära hela sin kostnad. Men man grupperar och delar in grupper efter risk.
Exempel: Skulle du (om du är bilägare) vilja dela försäkringskostnaden på en ung kille i storstad som kör sprotmotorcykel ?
Tips: Årsförsäkringen på bara trafikdelen för en sån ligger på 20000- 80000kr !
Och tar man stöldskyddet med så blir det ännu mer. 2004 (har jag för mig) så var mer än 1/5 av att spormotorcyklar av ett visst populärt märke utsatta för försäkringärenden (stöld eller krasch)
Samma sak med rökning: Du skall få en försäkring – men det kan bli dyrt !
När det gäller mat: Svårare. Då tycker jag gränsen är nådd , särskilt som man inte kan peka ut en enskild faktor. Det är inte ”bara fett” eller ”bara socker” osv – det är en kombination ofta tillsammans med lite motion.
När det gäller sport är det redan så att vissa sporter tex undantas från försäkringar: Fallskärmshoppning, free ride (skidåkning offpist) och dykning brukar det vara…
Men lagom är bäst – hela vägen blir ju värdelöst att gå. Och eftersom det är privata aktörer så komemr det inte gå hela vägen. Går det för långt så kommer det finnas en marknad för ngn att plocka in kunder utan dessa villkor – och ÄR inte riskerna större så komemr dom kunna ha låga priser och därmed ta en stor marknadsandel.
/K
01/06 20:10 at 20:10
Kerstin, ditt försvar för rökare är bland de dummaste argumenten jag någonsin hört.
Du tycker alltså på fullaste allvar att ett vetenskapligt bevisat riskbeteende som rökning inte ska ha någon som helst påverkan på dina försäkringspremier? Du har ju kraftigt förhöjda risker för diverse livshotande sjukdomar efter bra några års rökning. Ska en sådan person verkligen betala samma pris för sin liv och sjukförsäkring som andra?
Och att jämföra med oskyddat sex,,,,det är ju bara för mycket. Du verkar inte förstå vad begreppet risk innebär!
01/06 21:13 at 21:13
Dick:
Har du aldrig här sloganen:
Lev kort och intensivt, dö ung och bli ett vackert lik.
Det borde väl var dagens melodi tycker man. Det är bara ungdomar som räknas, de ska helst få göra allting som de har lust till och riskbetéenden finns inte när det gäller dem (ja förutom rökning förstås), och så fort de närmar sig de 50 ska de helst lägga sig ner och dö, fast inte i lungcancer utan i någon annan cancerform eller så.
01/06 22:03 at 22:03
Nej, jag har ingen aning om varför folk röker eller hur svårt det är att sluta. Förutom några fylle-cigg i min ungdom så har jag hela mitt liv tillhört ”a non-smoking generation”, därför att jag tidigt lärde mig att rökning dödar. Ingen rökare yngre än jag (40 år) kan säga att de inget vetat om rökningens skadeverkningar. Om man ändå väljer att röka så får man ta konsekvenserna av det. Och som Klas skriver ovan, allt måste ha balans. Att ha krav på bra kost, motion och säker sex (om man nu är promiskuös) är absolut att gå för långt, men att ställa krav om rökning tycker jag är okej.
Och ja, rökare betalar mycket skatt, men sjutton vet om de inte hade bidragit mer till landets produktivitet om de hållit sig ifrån rökat, med bättre kondition och utan ideliga rökpauser.
Till sist kan jag hålla med om att dagens Sverige är åt helsicke för ungdomsfixerat (det har det väl varit sen sextiotalet). Men vad har det med rökningens dokumenterade skadeverkningar att göra?
02/06 00:12 at 00:12
Joakim:
Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus, och det gör vi nästan allihop, fast det är lite olika hur vi syndar mot alla de där reglerna som gör att vi ska öka våra chanser att leva tills vi blir 100, vilket samhället inte vill att vi ska göra.
Sedan: Det är ju jättebra att du aldrig började röka och det har varit väldigt bra att alltfler ungdomar avstått från att röka de senaste decennierna. Så är vi alltså överens i den saken.
Därefter ska jag berätta lite för dig som också har med den här saken att göra:
1: Jag är 65 år. När jag var ung var det fint att röka, det var vuxet, det var sportigt, det var tufft och kan du tänka dig, ingen enda människa gnällde över rök eller röklukt. Det röktes överallt (nåja, nästan, inte på bio eller teatern, inte under lektioner i skolan, men på kontor, på restauranger, på danser etc.), och jag skulle nog vilja hävda att majoriteten av alla vuxna rökte. Min pappa rökte, min mamma rökte, nästan alla vuxna jag kände rökte. Det var då inte så konstigt att ungdomarna började röka – så även jag.
2: Nu visar det sig vidare att människor är olika. De reagerar olika på stimulantia av olika slag. Somliga trillar dit på ett stenhårt beroende ganska snabbt, gäller alltså både vanlig rökning (nikotinberoende) och lättare narkotika liksom alkohol. Andra däremot kan röka/ snorta kokain, röka hasch och dricka alkohol någon gång då och då utan att bli beroende, eller tom vanemässigt under flera år, men har inga svårigheter att sluta med eller avstå från drogen ifråga.
De som har svårt att sluta kan bli både sjuka och allvarligt deprimerade av att försöka sluta. Jag råkar tillhöra denna senare kategorin. Jag slutade röka för c:a 10 år sedan, efter att ha rökt sedan jag var 15 år gammal. Jag blev så deprimerad att jag allvarligt funderade på självmord. Efter två och ett halvt års uppehåll, under vilka livet inte var värt att leva, så började jag röka igen och mådde därefter psykiskt mycket bättre. Men numer röker jag aldrig inomhus.
3: Vad gäller sjukdom så är vi människor också olika känsliga, av biologiska orsaker som vi inte kan rå för. Jag har haft turen hittills, att vara oförskämt frisk. Har varit borta från arbete sammanlag kanske 2-3 veckor under hela mitt yrkes- och studentliv, under nära 50 år alltså (i influensa och någon enstaka svår förkylning).
Jag är pensionär nu och kan förstås fortfarande komma att utveckla lungcancer. Då har vi två ting att konstatera: Skulle jag dö i denna sjukdom inom några år, istället för att dö i ex. Alzheimers, som min mamma gjorde (hon slutade röka när jag var 10 år gammal) så kommer jag att kosta svenska skattebetalare betydligt mindre än vad 10 års Alzheimersvård kostar.
För min egen del föredrar jag cancerdöden trots att den är plågsam, framför att just dö långsamt i Alzheimers, som är ett verkligt dystert sätt att sluta sitt liv på, inte minst är det gräsligt för de anhöriga och under många år. Så vill jag bara inte dö.
4: Tillbaka till förr i tiden. Kampanjen mot rökare började i slutet av 70-talet och var delvis betingad av naturvårdsverkets önskan att lägga miljöansvaret på enskilda. Det var inte allmän miljöförstörelse, de stora företagens förgiftande av miljön, som vi skulle oroa oss för eller protestera mot. Människor skulle istället ge sig på varanda, icke-rökare skulle börja anklaga rökare i sin omgivning för miljöförstöring. Härska genom söndring!
Kampanjen lyckades. Massor med människor började mobba rökare, gav sig på dem överallt i samhället : Du ska inte röka, du förstör miljön etc. etc. Många slutade röka, andra klarade det inte.
Nu finns det inte så väldigt många rökare kvar, så nu har man valt ut de överviktiga till nästa offentligt godkända mobboffer. Jag förutsåg det, och det började för några år sedan. De kostar för mycket, de saknar karaktär etc. etc.
Själv är jag inte överviktig och jag avskyr moralism av det här slaget och alla dem som låter sig styras av ovanifrån genomförda kampanjer: ”Irritera dig på folk i din närhet, tänk inte på det stora frågorna”.
Men visst, det bästa är att ingen börjar röka, ingen någonsin smakar alkohol, ingen någonsin testar narkotika av något slag. Och jag är väldigt glad att min dotter lyssnade på mig och aldrig började röka, hascha eller dricka alkohol.
Har du Joakim aldrig testat någon drog av något slag, varken alkohol, hasch GBG (eller vad de moderna drogerna heter) ex?
Problemet med alla dessa droger är att man i förväg inte vet om man tillhör den grupp som mycket snabbt utvecklar ett starkt beroende eller om man tillhör den grupp som inte trillar dit lika lätt på beroende av någon drog.
Slutligen; De ”eviga rökpauserna” kanske snarare har gjort att man klarat jobbet bättre. De där som aldrig tar pauser går istället i väggen, som många gör idag, och blir långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade, plågsamt för dem som drabbas och dyrt för samhället.
Vad gäller konditionen, så handlar den mer om hur mycket man rör sig än bara om att man röker. Jag har haft en väldigt god kondition, ända tills för några år sedan, då jag började sitta mer stilla och röra mig mindre, och hade för bara något tiotal år sedan mycket bättre kondition än många av mina icke-rökande bekanta hade. Så man ska kanske skälla mer på folk som inte rör sig tillräckligt, om man anser att folk har för dålig kondition.
Vidare lär risken att råka ut för lungcancer öka dramatiskt om man bor i en storstad mot om man bor på landet. Så väljer du att bo i en storstad borde du också betala en högre försäkringspremie.
02/06 07:34 at 07:34
Detta är lite för genomskinligt Kerstin: Jag misstänkte att du var rökare när du skrev ditt inlägg men ändå
1. Jag är 35 år. När jag var ung var det fint att röka, det var vuxet, det var sportigt, det var tufft och även om rökning bara var tillåten på vissa platser så var det allmänt accepterat – t.om. på högstadiet fanns det en speciell ”rökruta”.
Det röktes överallt (nåja, nästan, inte på bio eller teatern, inte under lektioner i skolan, inte på kontor utom i rökrum eller ute, på restauranger, på danser etc.), och jag skulle nog vilja hävda att en stor del av alla vuxna rökte.
Min pappa rökte, min mamma rökte. Det var då inte så konstigt att ungdomarna började röka – dock inte jag. Kan också tillägga att min Farmor, storrökare, dog i lungcancer – det hade kanske en viss påverkan – men även att det är enormt äckligt spelar in – samt att jag fått känsliga slemhinnor troligen pga rökning i hemmet när jag var liten och/eller under min mammas graviditet (då visste man inte hur farligt det var).
2. Japp människor är olika – tack för att du medgav det !
Så varför skall man anpassa sig till dom som har en last ? Speciellt när denna last är oerhört störande för alla andra !?
Nej acceptera lasten söger jag, men du får självklart ta konsekvenserna också – iaf om det, som det är med rökning, ger en såpass stor påverkan på din hälsa
3. Ja alla är som sagt olika – men ur försäkringsynpunkt så klassas rökning som en stor risk => högre premie…
Precis som att alla motorcykelförare inte kör som dårar, men är man ung och har en kraftfull mc så klassas man också som en stor risk !
4. Nu var jag inet gammal i slutet av 70-talet – men iaf på 80 talet var det inte ”den globala miljön” som var argumentet. Utan närmiljön ! Det är skitäckligt med röklukt och rök i varenda offentligt utrymme. Att inte kunna ta en öl utan att mer eller mindre behöva kassera skjortan dagen efter – är det rimligt !?
När det gäller räkningens konsekvenser så försöker knappt ens tobaksbolagen hävda att det inte påverkar hälsan längre så där är du ute på hal is !
Jag har haft kompisar som slutat röka (förvisso börjat med snus iof) och dom har fått bättre kondis (jämfört med tidigare – personer är olika så man kan ju inte jämföra sig mot ngn annan rakt av – bättre luktsinne, och bättre hy och hår).
Men om någon väljer att röka så är det ok – men varför skall en icke-rökare, en person som medvetet valt att inte ha denna last betala och ta konsekvenserna för att någon annan gör ett val som är välkänt negativt ??
/K
02/06 09:57 at 09:57
Jag skrattade så jag vek mig!
02/06 12:55 at 12:55
@ Kerstin – hela ditt resonemang verkar bygga på att du börjar bli gammal och en smula bitter på att ”det bara är ungdomar som räknas”. Sedan har du valt att röka också vilket driver bitterhet över att du får betala en högre försäkringspremie, vilket egentligen är helt logiskt.
Men om du nu är bitter över försäkringen så är det väl så att de flesta livförsäkringar slutar gälla vid 65 års ålder?
02/06 13:03 at 13:03
Klas:
Är du så gammal som 35, det trodde jag inte
Jag talade från början om:
1: Det faktum att man väljer att mobba och bestraffa en grupp som uppvisar riskbeteenden, men inte andra grupper och det finns många som uppvisar olika riskbeteenden. Så varför ge sig på bara en av dem?
Det är nämligen så att en massa beteenden är riskabla, men mest riskabla för somliga, nämligen för dem som har ”fel” gener, och vilka gener man har vet man inte förväg. Du kan ha fel gener för vissa mattillsatser och drabbas av cancer av det skälet ex.
2: Det faktum att samhället tycks ha behov av en utgrupp att bussa övriga människor på.
En gång i tiden var det judar m.fl. Senare blev det rökare, nu när dessa håller på att ta slut då börjar man tracka de överviktiga. Det finner jag också förfärligt, trots att jag inte är överviktig själv.
4: Det faktum att kampanjer som förs, från samhällets sida, är totalt inkonseventa: Lev sunt så du blir så gammal som möjligt och inte kostar samhället något – -men se för allt i världen till att du dör i rimligt tid så att du aldrig behöver dyr äldrevård.
Och faktiskt, vad vi tycker är äckligt ÄR inte bara naturgivet, det bestäms i hög grad också av indoktrinering. Att människor idag tycker att röklukt är äckligt beror mest på kampanjerna mot rökningen. Om vi lär oss, via reklam eller förebilder, av andra slag, indoktrineras i att något är trevligt, då tycker vi oftast inte att det luktar illa. Jag, men inte du har sett förändringen över tiden, ända från slutet av 40-talet.
Antirökkampanjen började egentligen med Valfrid Paulsson någon gång på sjuttiotalet och tog ordentlig fart på 80-talet. Han irriterade sig på miljörörelsen, som jag var aktiv i, och sade en dag, som kritik av oss i denna rörelse, att många av oss skulle tiga om miljöförstöring eftersom vi rökte, och det var också en miljöförstörelse, och sedan rullade antirökkampanjen igång. Du har insupit den med modersmjölken.
Och observera nu, bäst att påpeka detta för att slippa få läsa att jag sagt något annat med detta än jag sagt: Med ett konstaterande av att det var så antirökkampanjen började, att jag inte säger att man inte ska varna ungdomar från att röka, att jag inte säger att rökning är nyttigt.
Reklam, propaganda, grupptryck är så otroligt effektivt och vi påverkas alla mycket mer än vi vill tro, och tron att vi inte gör det räcker inte för att inte påverkas. Jorden är inte platt hur mycket jag än tror det. Se exempel detta inlägg på Motvallsbloggen.
Och slutligen:
Du säger att du läser inläggen innan du invänder, då undrar jag ”tänker du” när du läser dem?
Du skriver (bara som ett exempel):
När det gäller räkningens konsekvenser så försöker knappt ens tobaksbolagen hävda att det inte påverkar hälsan längre så där är du ute på hal is !
(antar att du menar ”rökningens”)
Var skriver jag att det inte är riskabelt att röka? Var skriver jag att tobaksbolagen idag vägrar erkänna detta? Var talar jag för att man ska röka, för övrigt?
Vidare implicerar du att jag skulle anse att vi alla är exakt likadana. Det har jag aldrig påstått. Tvärtom har jag, gång på gång och på denna blogg, påpekat att vi är genetiskt olika. Så även här tillskriver du mig åsikter som jag inte omfattar.
02/06 17:45 at 17:45
Dick;
Nix, jag är inte bitter för egen del, för de där premierna rör inte mig.
Jag anser för övrigt att även knarkare ska ha hjälp och stöd när de behöver sådan, även om de valt att början knarka. Jag anser att även överviktiga ska ha det, att alla ska behandlas lika. Vi hamnar i absurda situationer i annat fall, och dit är vi förresten på väg, nu när försäkringsbolagen börjar vilja ha information om våra gener innan de försäkrar oss. Det handlar nämligen aldrig om att varje person med den eller den vanan/ovanan, det eller det riskbeteendet, drabbas och att de allra flesta av oss utsätter oss för risker av olika slag.
Skillnaden mellan dig och mig är nog snarare att jag tycker att solidaritet är viktigt, även med människor som inte alltid betett sig så klokt, och dessutom är det här med höjningen av premierna mest en fråga om att försäkringsbolagen ska tjäna mer. Då är den här gruppen tacksam att ge sig på, för ingen försvarar den, med tanke på de långvariga kampanjerna mot rökarna, folk är ju väldigt lättledda, som sagt.
Problemet är att det börjar med en knappnål etc. Alla de där moralisterna som anser sig ha ”rent mjöl” i sina påsar, riskerar att någon en vacker dag hittar någon liten ohyra i deras mjöl.
För övrigt var din kommentar ett rent personangrepp, varför jag borde ha strukit den, enligt kommentarreglerna. Det gör jag i fortsättningen med den typen av kommentarer.
02/06 23:22 at 23:22
@Kerstin:
Missförstå mig rätt. Jag tycker du har en intressant och bra blogg. Och åsikter som, även om dom inte ligger helt i linje mde mina alltid, brukar vara väl uppbyggda. Men ibalnd blir det lite ”genomskinligt” – som jag kommenterade ovan
När det gälelr hälsan, du skrev: ”Vad gäller konditionen, så handlar den mer om hur mycket man rör sig än bara om att man röker. Jag har haft en väldigt god kondition, ända tills för några år sedan, då jag började sitta mer stilla och röra mig mindre, och hade för bara något tiotal år sedan mycket bättre kondition än många av mina icke-rökande bekanta hade. Så man ska kanske skälla mer på folk som inte rör sig tillräckligt, om man anser att folk har för dålig kondition.”
Vilket jag tolkar som att du försöker rättfärdiga din rökning och säga ”Det är ju inte så farligt som man vill få det till” – därav mitt svar !
Nej du kanske inte explicit skriver att alla är lika: Men du har definitivt en centralpolitiks approach – och om man skall besluta om en massa saker centralt som komemr styra över folks liv- så måste också många anpassa sig till det. Så desto mer politiker (må vara demokratiskt valda) är inne och pillar på vad folk ska och inte ska göra, får och inte får osv – desto mer likformat får man samhället – och som sagt: alla är inte lika, och har inte en liknande situation – därav min egen mer liberala hållning Dvs låt staten göra det som är bra, och ha en grundtrygghet, men låt i möjligaste mån folk få hantera sina egna situationer – vi är alla tänkande varelser – diktera inte villkor i onödan!
När det gäller ”mobbing” – såvitt jag kan påminna mig så har jag sett kampanjer även från 60-70 talet med olika ideal – det är nog inte ngt nytt ?
Och rökning: Sen när blev det naturligt att vistas i en rökig miljö !? Nej det var nog bara så att man var ”van” vid det pga rökningen på 50-70 talet – räklukt är äckligt. To.m mina rökande väner tyckte det luktade pyton om kläderna efter en utekväll – och då hade dom ändå ev dövat luktsinne av sin egen rökning !!
Och med tanke på alla gifter i röken så tycker jag det är suvveränt att man har förbjudit rökning i offentliga lokaler – både för kunder och anställda – otroligt att ingen förräns de senaste 10 åren har tagit upp det som ett arbetsmiljöproblem !
Som sagt tycker jag dock att man måste börja dra en gräns vid tex matvanor, motion osv. Så är det alldeles för många faktorer inblandade för att man skall kunna placera folk i riskgrupper, iaf pga ett par enstaka faktorer.
/K
03/06 00:58 at 00:58
Klas:
Du tolkar, sluta med det. Jag skriver inte detta. Jag skriver att vi är olika och att alla som röker inte behöver ha dålig kondition, om de samtidigt rör sig mycket och råkar ha fått gener som klarar eländet. Jag är gammal idtottare och gymnast och hade järnkondition när jag var yngre. Andra har det inte, och det är möjligt att jag hade haft ännu bättre kondition om jag inte hade rökt. Men den räckte gott. Jag cyklade till arbetet många år, en mil t.o.r. Jag var mycket ute i skogen och tränade mina hundar mm.
Jag försvarar inte rökning, tvärtom – läs igen vad jag skrivit i kommentarerna till dig. Nu tänker jag inte skriva detta en gång till. Och nästa gång du envisas med att hävda att jag bara försvarar mig själv (trots att jag inte förlorar ett öre på de där höjda premierna) så stryker jag din kommentar.
Jag försvarar lika behandling av alla och menar att börjar man skilja ut vissa grupper och straffa dessa på olika sätt, må de vara rökare, sådana som dricker för mycket, som knarkat ner sig, är överviktiga eller har andra problem, så förloras hela vitsen med försäkringar till sist och vi får ett mycket otrevligare samhälle för alla. Det här man gör nu är bara en början, tro mig. Och varför ska slöfockar som bara sitter och knaprar chips framför TV:n inte anses ha valt sitt levnadssätt, ett sätt som också ökar risken för sjukdomar, om andra ska göras ansvariga för sina laster. Är du själv en soffpotatis kanske?
En liten rolig berättelse dock: För fem/sex år sedan var jag på ett hundträningsläger (som jag är varje sommare). Vi brukar ha hundrace på dessa läger, en kväll, som underhållning och på skoj.
Matte/husse får då starta sprintersträckan och när denne nått en viss punkt släpps hunden. Man får kalla på hunden, locka den hur man vill för att få den att springa så fort som möjligt. Det gäller då för matte/husse att hinna före hunden i mål, där hunden klockas, för annars stannar hunden vid matte/husse, eller saktar ner före målet.
Efter vårt lopp (mitt och min hunds) frågade en annan deltagare:
– Du sprang väldigt fort Får jag fråga hur gammal du är?
– 59 år.
– Oj oj, om jag kunde springa så där fort skulle jag vara väldigt glad.
Hon var omkring 35 år gammal – och rökte inte.
Det var jag det, men jag är inte ensam i den här kategorin.
Jag är annars gärna med och betalar till alla som drabbas av lungcancer eller hjärt-kärlsjukdomar, vare sig de har drabbats pga rökning, arbete med asbest eller annat lungfarligt material, bor i centrum av en stad, inte rör sig tillräckligt mycket eller bara haft otur med sina gener.
För som sagt, en människa som dör i lungcancer i 50-65 årsåldern kostar oss mindre än en som behöver demensvård sådär en 10-15 av sina sista år – och rökarna har betalat en massa extra för den vård de får om de drabbas.
Och med följande länkar har jag sagt mitt i den här saken (Om du inte redan är överviktig Klas, är du säker på att du aldrig kommer att bli det? Väldigt många män brukar drabbas av bukfettma, den farliga varianten, från 40 årsåldern och framåt).
– Övervikt i unga år är lika hälsofarligt som rökning, Dagens Medicin
– Studie, Karolinska institutet
Rökning orsakar nära 7 000 dödsfall varje år. Hälften dör före 70 års ålder.
03/06 11:01 at 11:01
Nej jag kan inte vara säker på att jag inte blir överviktig i framtiden, liksom jag inte kan vara säker på om jag får en massa annat skräp
Jag försöker gör mitt bästa för att motverka detta, och trots otroligt dålig kosthållning tidvis har jag iaf hitills lyckas motverka det. Men som du säger – 40 är en ny ”milstolpe” – jag får kanske börja motionera ännu mer då
Men återigen: Rökning är en allmänt känd hälsorisk, och det debatteras inte ens längre att det är en hälsorisk !, och påverkar dessutom omgivningen markant – så rökning är inte samma sak som eventuella problem pga dålig kost osv även om man i studer har bevisat att en viss dålig kosthållning kan orsaka samma eller värre besvär !
Därmed inte sagt att man skall mobba rökare som sagt ! Men om man beslutar sig för att röka så får man ta konsekvenserna, i detta fall att inte alla vill vara med att betala för en markant högre risk (generellt, återigen inom alla sådana grupperingar, tex fordonsförsäkringar, så finns det individer som inte följer normen) för vissa sjukdomar samt att icke-rökare inte vill påtvingas att bli passiva rökare (därav regler för rökning på offentliga platser)
När det gäller tolkningar så tolkar alla som läser en text den på ett visst sätt. Men vi lämnar min tolkning därhän nu tycker jag…
/K