bild/kamera

Har köpt mig en digital filmkamera. Det innebär förstås att jag måste lära mig en massa nya digitala kommandon för det här är ju i praktiken en dator: För filmning, ställ in si eller så, för radering av sekvenser tryck där och sedan där etc. Det går ju an. Men så lusläser jag hela bruksanvisningen, som jag brukar göra i sådana här situationer, och förundras, både över de råd och varningar som ges och över texterna i dessa anvisningar. Jag undrar såå vem som översatt texterna från kinesiska eller koreanska, eller vilket språk de är skrivna på ursprungligen. Vad sägs om detta lilla råd i samband med anvisning om hur man laddar batteriet:

Observera
Huvudströmkontakten ska vara funktionell.

Efter en stunds funderande kommer jag fram till att det troligen betyder att ”stickkontakten bör fungera” eller möjligen att ”vägguttaget bör fungera”. Som råd betraktat är det ju inte fel, om det nu är något av detta som avses, men är det verkligen ett nödvändigt råd? Hur många tror att icke fungerande stickkontakter kan användas för att ladda batteriet? Eller urkopplade elsystem? Och hur ser en icke-funktionell stickkontakt ut?

När man informeras om att man inte bör ställa blomkrukor eller stearinljus på kameran undrar man om bruksanvisningen är skriven för chimpanser:

Placera inte öppna värmekällor, t.ex. ett stearinljus, ovanpå enheten.
……
Placera aldrig en behållare fylld med vatten eller annan vätska (t.ex. smink. läkemedel, blomvaser eller krukväxter, koppar eller dyl.) ovanpå enheten.

Kameran är ganska liten, så en blomkruka skulle stå mycket ostadigt uppe på densamma och ett stearinljus?? Vem håken skulle komma på idén att ställa ett stearinljus på kameran? Fast visst, det finns ju folk som knarkar förstås. Övriga som kan tänkas trava blomvaser, stearinljus eller krukväxter ovanpå kameran torde inte kunna läsa ens, och alltså inte ha någon glädje av bruksanvisningens välmenande råd.

Skrivet för amerikaner, säger den mer initierade. Om tillverkningsföretag inte varnar för allt mellan himmel och jord kan de bli stämda på fantasibelopp i USA. Men – är verkligen amerikaner så korkade att de skulle komma på idén att använda en digital filmkamera som piedestal, eller som ljusstake, i synnerhet som kameran dels är ojämn på ovansidan dels ganska liten? Jag har visserligen inte överdrivet höga tankar om genomsnittsamerikanen men så korkad tror inte ens jag att han/hon är. Har amerikanska domstolar måhända en mer pessimistisk/nedvärderande uppfattning än jag?

Sedan får jag också veta att:

Kameran bör inte lämnas ovanpå TV:n när kablar (Audio/Video, S-videokablar osv.) är anslutna. Någon kan snubbla på kablarna och göra att kameran faller ner och skadas.

Milda makter! Vem kan inte räkna ut detta själv? Men det var ju det där om stämning i USA alltså. Jaha, men om jag ställer den TV-anslutna kameran på ett bord bredvid TV:n kan ju precis samma sak hända, så varför varnar bruksanvisningen inte för detta? Antas amerikaner kunna räkna ut det senare själva, men inte det förra?

Sedan undrar jag vad som menas med ”Indikator för mikrofonens inmatningnivå”, om det handlar om ljudvolymen vid inspelningen kanske, och undrar om en massa annat där man får leka gissningsleken och ägna en god stund åt en trial-and-error-veksamhet för att förstå vad som menas. Men information som jag söker, den finns inte där. Jag får veta att kameran också kan användas med direkt nätanslutning, och det är ju bra, men inte ett ord om batteriet kan sitta kvar i kameran då, eller bör tas bort när man gör så. Däremot förklaras för mig att jag inte får ”böja eller dra i nätadapterkontakten eller – kabeln” – vad tusan som nu menas med det. Man brukar ju inte försöka böja en kontakt, men när man ska ha ut den ur vägguttaget måste man ju dra i den! Och hur man ska kunna undvika att sladden böjs när man använder den, det förklaras inte heller. Om hur detta ska undvikas behöver inte bara amerikaner utan även jag information.

Det står också i bruksanvisningen att kameran stängs av när man stänger LCD-skärmen, men en röd lampa, som påstås vara laddningsindiktator, fortsätter att blinka när man gör så. Stor förvirring. Kameran stängs tydligen inte av när jag fäller in displayen. Så kommer jag slutligen på att kameran stängs av automatiskt fem minuter efter att man fällt in LCD-skärmen. Det kunde man ju ha skrivit i anvisningen.

Till slut kommer jag till en passus som nästan får mig att gå i taket. Vad 17 menar man? Jag läser nämligen:

Kom ihåg att kameran bara är avsedd att användas av privatpersoner. Kommersiell användning utan tillstånd är förbjuden. (Vi rekommenderar att du inhämtar tillstånd även om du spelar in en show, uppträdande, utställning eller dyl. enbart för privat bruk).

Vaaa??? Skulle jag inte få spela in en film om ex. hundträning eller om hur man tillverkar en porslinsfigur, och sedan sälja den på DVD, utan att begära tillstånd för detta?
Jag undrar alltså om det här handlar om en felaktig översättning eller om man menar vad man skriver och i så fall om det verkligen är tillåtet för ett företag att begränsa användningen av en produkt, som man säljer, på det här sättet? Det är ju som om symaskinsförsäljaren skulle bestämma att jag inte får sy klänningar åt folk, på symaskinen jag köper, och ta betalt för sömnadsarbetet, eller att jag inte får använda gräsklipparen som jag köper för att klippa andras gräsmattor mot betalning. Tillstånd från vem dessutom?

Nå, jag har läst värre bruksanvisningar och det säger ju en del om hur sådana kan se ut. Nu har jag i alla fall kommit så långt att jag kan filma och radera filmade sekvenser. Nästa steg blir att försöka föra över filmer från kameran till datorn och kontrollera om jag kan se filmerna på TV:n. Håll tummarna för att jag klarar det. Kameran kostade en liten förmögenhet. Hur och när man ska använda alla andra finesser den har törs jag inte ens tänka på.