Nej, det har inte blivit demokrati och stor lycka i Libyen nu när Ghadafi är borta och som vi alla skulle föreställa oss. Rysslands röst har en lista över vad som har hänt i Libyen bara sedan 12/2 i år:

12/2 2013: Libyen stänger gränser på revolutionens årsdag, 

17/2 2013: Fyra kristna missionärer häktade i Libyen, för att de misstänktes för kristet missionerande.

3/3 2013: Libyen stoppar gasexport till Italien 

5/3 2013: Tuaregproblemet eskalerar

10/3 2013: Libyska parlamentet stoppar arbetet, på grund av mordförsök på kongressens ordförande Magarief.

29/3 2013: Vandalism i Libyen,  okända förövare har sprängt ett mausoleum från 1400-talet, där sufiernas andlige ledare Sidi al-Andlusi blev begravd, uppger al-Jazeera. Mausoleet räknas som nationellt kulturarv.

 1/4 2013:  Statsministerns rådgivare kidnappad i Libyen: Rådgivare till Libyens statsminister Mohammed al-Ghattous har kidnappats av okänds förövare från sin bil på Tripolis utkant. …Under de senaste veckorna har kidnappningar och hotelser mot tjänstemän blivit frekventa i Libyen

23/4 2013:  Fransk ambassad i Libyen angripen:  En minerad bil exploderade idag tisdag utanför Frankrikes ambassad i Tripoli, varvid två vakter kom till skada, båda franska medborgare.

28/4 2013: Explosion har skakat polisstation i Benghazi: En explosion har skett idag på en polisstation i Benghazi – Libyens näst största stad. Enligt källor i brottsbekämpande myndigheter är den största delen av byggnaden allvarligt skadad medan det lyckligtvis inte finns några offer.

28/4 2013: Libyens UD omringat av gerillan: (oj då, förr kallades de ”rebeller”) En beväpnad grupp i 40 lastbilar med kulsprutor har omringat UD:s byggnad i Libyen. Citat: ”Enligt ögonvittnens ord, blockerade cirka 200 gerillasoldater tillgång till byggnaden och krävde att UD skulle kasta ut anhängare till översten Gaddafi. Gerillan kräver också att man antar en ny lag som förbjuder alla som samarbetat med Gaddafi-regimen att syssla med politik.

Även svenska tidningar börjar skriva om kaostillståndet i Libyen, som påminner väldigt mycket om situationen i Irak efter USA:s attack och kriget mot detta land. En Erik Helmerson skriver i DN apropå fängslandet av de kristna i Libyen, som nämns ovan:

 ”Att konvertera är olagligt i Libyen. Vi är ett till 100 procent muslimskt land och dessa handlingar påverkar vår nationella säkerhet”, sa en talesman för organisationen som är typisk för Libyen och landets problem. Den är en av många som bildades under upproret mot Khaddafi av rebellgrupper och tycks nu ha en sorts halvhjärtat samröre med regeringen.
De otaliga beväpnade miliserna, oron för säkerheten och den bristande respekten för mänskliga rättigheter är några av de problem som plågar dagens Libyen….. Organisationen Human Rights Watch konstaterade nyligen i en rapport att landet har långt kvar till en fungerande rättsstat. Miliserna håller tusentals människor fängslade utan rättegång och utsätter dem för tortyr.

 Så har Sommarström på Ekot vaknat vad gäller Libyen och insett att det inte blev så bra när Libyen befriats. Men han tycks fortfarande tro att allt blir bra i Syrien bara Assad avsätts, för att Assad inte har 100% av  befolkningen bakom sig, ja som ju Alliansregeringen har i Sverige däremot (eller?). Hur förväntar sig Sommarström att det ska bli i Syrien om hans favoriter i FSA vinner kriget där? Demokrati och lyckorus direkt?? Hur tänker han sig att FSA, som sysslar med kidnappningar, mord, plundring och förstörelse av infrastrukturen i Syrien, precis som hans favoriter ”rebellerna” i Libyen gjorde och till viss del fortfarande gör, ska kunna skapa ett bra land?

När nu Israel börjat bomba i Syrien, och gjort det ett par dagar i sträck, misstänker man att nu ska det ske, nu ska han bort, al Assad, kosta vad det kosta vill. Det finns mycket att fundera kring detta? I bästa fall blir det inte mer än så här, i värsta fall eskalerar det hela till ett riktigt otäckt storkrig mellan Väst och Öst.

Är rädd att jag får anledning att komma tillbaka till de här attackerna.

Men om man lämnar tankarna på det ruskigare scenariot, och på Sommarströms föreställningar om världen, hur tänker sig USA:s/Natos ledare, att det ska bli i Syrien när/om de ”lyckas” i sitt värv och Assad inte finns längre eller har lämnat landet (som han säger att han inte tänker göra). Tänker man sig att det ska bli en helt annan utveckling i Syrien än i Afghanistan, Irak och Libyen trots att den kulturella mångfalden och därmed riskerna för inbördes konflikter är betydligt större i Syrien än i de andra tre länderna? Kan de verkligen föreställa sig att samma agerande, från deras sida med samma resultat tre gånger, nämligen katastrofalt kaos, ska ge ett annat resultat i Syrien? Tror de verkligen att det bara var olyckliga omständigheter som resulterade i katastrofer i dessa tre första stater? Jag tror inte att de tror det.

Så vad tror jag? Jo att det är total förstörelse av dessa länder som är själva målsättningen. Kaoset är deras verkliga syfte med de militära attackerna och invasionerna. Den delen av världen, liksom Afrika, ska inte ha någon välutbildad befolkning. De här områdena ska inte ha välfungerande infrasystem. De ska helst förpassas tillbaka till 1800-talet – de också, men till deras 1800-tal. Nog verkar det som om USA nu bussar sina fienden mot varandra i förhoppningen att de ska slå ihjäl och försvaga varandra. Hur ska man annars förstå att USA först ägnar sig åt en intensiv jakt på dem man kallar al Qaida, islamiska extremister, och sedan betalar och stödjer dessa samma terrorister för att attackera de stater som USA tycker hjärtligt illa om som har resurser som USA vill kunna kontrollera?

/Kerstin

Länkar:
U.N. has testimony that Syrian rebels used sarin gas: investigator, Chicago Tribune 5/5 2013 (om den gasattack som media försökte skylla på Assad för.)
UN Investigators Say Syrian Rebels — Not Assad — Used Sarin Gas, Adam Clark Estes, Atlantic Wire
De här tidningarna har sin information från Reuters:
U.N. has testimony that Syrian rebels used sarin gas: investigator, Reuters 5/5 2013
– Nedan ser vi Syriens regeringsrepresentant uttala sig med anledning av Israels attack på Syrien:
Syrian Government Statement in Response to Israeli Airstrikes in Damascus (utlagd 5/5 2013 och textad på engelska)

The Israeli-Jihadist Alliance. Israel bombs Damascus – and the cat is out of the bag, Justin Raimondo, AntiWar.com 6/5 2013
Libya, Kanadensiska regeringens information till dem som ska/vill resa till Libyen.
Därför strider Hizbollah i Syrien. ”Vi låter inte landet falla i USA:s händer”, Patrik Paulov, Proletären 29/5 2013
Libanesisk journalist: Kritiska medier censureras i Väst, intervju med Ghaleb Kandil, Syriensolidaritet 27/5 2013