Nedan för jag fram lite tankar kring Israels attack på Syrien. Men vi kan börja med att lyssna till vad Pepé Escobar, som är en skarp politisk analytiker, har att säga om denna attack på Syrien, filmen är inte lång:

Escobar: Israel gets US’s blessing to bomb Syria (utlagd 6/5 2013)

Escobar tar för givet att Israel inte gör något i den här vägen utan att ha USA:s välsignelse. Jag är inte så säker på den saken som han. Israel kan mycket väl tänkas agera helt självständigt här i full förvissning om att om Syrien attackerar Israel som svar, så kommer USA/Nato direkt att ställa upp för Israel och bomba Syrien tillbaka till pliocen. Det kan alltså precis lika gärna handla om Israels försök att ställa USA/Nato inför fullbordat faktum, om försök att tvinga Västvärldens militärmakt att ingripa med attacker på Syrien för att Israel ledsnat på att vänta på att den syriska regeringen faller.

Frågan är i så fall vad Ryssland gör om det hela eskalerar till ett fullt krig mellan Syrien och Israel som med stor sannolikhet för med sig militärt stöd direkt från USA/Nato? Det är Rysslands agerande i det läget som avgör om vi får ett storkrig mellan Öst och Väst eller inte, eller om det stannar vid ett totalt militärt krossande av Syrien, libysk stil, men troligen med större svårigheter och ännu värre konsekvenser för människorna i området.

Vi står här inför en situation som har vissa likheter med Cubakrisen 1962, fast mer det omvända fallet. Här kan det bli Väst som hotar Ryssland nära Rysslands egna gränser om Israels agerande leder till att USA/Nato ingriper med sin militära makt. Frågan är, i det fallet, bara hur långt Ryssland är berett att släppa USA och Nato utan att svara med samma mynt. Ryssarna har fullt klart för sig att även Ryssland ligger i pipe linen för USA att krossa. Det är bara västvärldens befolkningar i allmänhet som inte har en aning om detta. Kommer Ryssland alltså att avvakta i så fall för att få mer tid att rusta upp, eller kommer man att ge sig in i ett krig mot USA/Nato på Syriens sida om det utvecklar sig till ett sådant?

Man kan också fundera på en helt annan möjlighet. Om samtal mellan USA och Ryssland, om Syrien, artar sig till ett gemensamt försök att få till en fredligare lösning kan en sådan möjlighet mycket väl anses så farlig, av Israels ledare, att de nu desperat försöker få igång USA/Nato mot Syrien, för att förhindra en sådan lösning. Eftersom Iran ska ”tas ner” via ett krossat Syrien och Israel är närmast desperat för att få USA att börja bomba Iran måste Syrien krossas. Att Iran ska bombas har ju Israel propsat på under ett antal år nu men inte lyckats få med USA på än.

Vare sig det handlar om ett självständigt agerande från Israels sida eller om ett  mellan USA/Nato och Israel gemensamt beslutat sådant, så torde attackerna ha att göra med att den syriska armén just nu förefaller vinna alltmer över de s.k. ”rebellerna” och en ren seger för Syriens armé vill väl varken Israel eller Västmakterna se liksom inte heller Qatar och Saudiarabien. FSA har ju tackat Israel för stödet.

Jag håller andan nu, precis som de flesta av oss som var med då, gjorde under Kubakrisen.

/Kerstin

PS igen: Bloggarens syn på händelserna i Libyen och Syrien, eller varför jag vägrar att medverka i krigspropagandan

Länkar (kan komma fler senare.)

US Pledges To Arm Syrian Opposition, Alex Lantier, Counter Currents 1/5 2013 (Fast här tycks det inte föreligga några allvarligare försök att lösa Syrienkrisen tillsammans med Ryssland, Citat: US officials also said they would seek to persuade Russian President Vladimir Putin to drop his support for the Assad regime.
These announcements end Washington’s pretense that it is not itself providing military support to opposition fighters, including the Al Nusra Front, which has pledged loyalty to Al Qaeda, but is only allowing its Middle Eastern allies to do so in its place.
Washington DC is an Imperial Natio. Obama, Syria and the Arrogance of Imperialism, Ron Jacobs, counterpunch.org 3-5/5 2013 (Citat: As antiwar journalists and activists made clear then, the United States was actively involved in arming various factions in this civil war and was also training death squads whose role was to kill potential threats to US designs. In addition, various regional governments had their own forces operating in the country….If it cared, the support it has shown for the Assads over the years would have been much more conditioned on respecting the civil and human rights of the Syrian people.  Instead, Washington’s real regard for those rights can best be summed up with the observation that until the Arab Spring began, Syria’s torture chambers were a favorite of the US rendition program.)
Unprovoked Attack on Syria: US-backed Israel Commits Egregious International Crime. The US feigns disassociation with Hitlerian act of Israeli aggression – as was planned since 2007. Land destroyer 5/5 2013 (I den här artikeln får Escobar medhåll. Israel skulle användas för att provocera Syrien. Mycket läsvärd article.)
The Angry Arabs Will No Longer Fight Against Syria, Moon of Alabama 5/5 2013 (Ett mycket intressant inlägg: It took As’ad AbuKhalil, the Angry Arab, two years to come to his senses and to acknowledge his errors:
”This was never a “revolution”. I among other leftists in Lebanon signed a petition early on after the events in Deraa in which we denounced the regime and mocked and dismissed its narrative of armed groups roaming the country and shooting at people. I now figure that I was dead wrong: I do believe that armed groups were pre-prepared and armed to strike when orders (from Israel and GCC countries) arrive. They had a mission and it had nothing to do with the cause of liberation of Syria from a tyrannical regime.”
It was quite obvious that the insurgency in Syria was preplanned and managed from professional outside forces. Why did it take so long to recognize that? Inlägget fortsätter med en diskussion om Israels attacker på Syrien.
Så läser vi: To achieve that they hit the Syrian army to ”level the playing field”. As even As’ad AbuKhalil finally acknowledges their aim is to destroy Syria. Not Bashar Assad, not the government but Syria the country. Their aim has not yet been achieved.)
– En film om Israels attack, hittad för 10 minuter sedan efter tips från Face Book (inte bara svenska ungdomar som pratar som om de deltar i tävling om vem som kan prata fortast):
Israel’s Attack on Syria – The REAL Reason

Israel och al-Qaida förenas mot Syrien, Patrik Paulov. Proletären 7/5 2013
Russia, US to push for global Syria conference to bring conflicting sides to table, RT 7/5 2013 (Citat från möte med Kerry i Moskva: One of the main results of the talks was the agreement to use all possibilities in the US and in Russia to start working with all the parties concerned both inside and outside Syria to hold an international conference, Lavrov said. Här börjar det väl luta åt att Israels ledare är desperata och att de, med sina bombattacker på Syrien, försöker tvinga USA/Nato att agera militärt mot Syrien, innan USA och Ryssland ev. kommer överens om en annan och fredligare lösning.)
Väpnade miliser pressar regeringen i Libyen, Per Enander, SR Nyheter 7/5 2013
Pentagon Contractors Have Trained the Terrorists in the Use of Chemical Weapons in Syria. Interview with Michael Chossudovsky, Global Research 8/5 2013: (Michael Chossudovsky säger här att Iraels attack var känd i förväg och godkänd av USA och EU. Citat: When Secretary of State John Kerry says we need to reach a solution and presents himself as a mediator, we are in effect in a dead alley because “an aggressor” presenting himself as “a mediator” is a non-sequitur.
You can’t on the one hand support an armed insurrection of Al Qaeda terrorists against the Syrian government –provide them with chemical weapons and give them funding — and at the same time present yourself as a mediator.
In fact, CNN just a couple of months ago confirmed that contractors hired by the Pentagon were in fact training the terrorists in the use of chemical weapons.)