Jag har sagt tidigare på bloggen att liberalism är ett förstadium till fascism. Då har jag närmast tänkt på att med den ojämlikhet, vad gäller levnadsvillkor, som automatiskt följer på en sådan ekonomisk konkurrens- och låt-gå-politik som praktiseras nu och som liberaler omhuldar, kommer människor snart att rösta fram rena fascister. Eller så drar sig liberaler i regeringsposition alltmer åt det hållet för att dra väljare från nyfascister. Just detta senare ser vi redan många exempel på, framför allt vad gäller den hårdnande attityden mot invandrare.

Nu skönjer vi emellertid ännu en väg från demokratiskt sinnelag till ett fascistiskt, som ekonomisk låt-gå-ekonomi kan ta: Ju mer man sänker skatter, privatiserar och försöker skapa vad man påstår vara frihet och valfrihet, desto sämre och ofriare blir det för allt fler medan en liten elit drar ifrån alla andra. Resultatet blir ofrånkomligen mer kriminalitet och mer korruption i samhället. I det läget blir statens motdrag att införa allt mer kontroll, av det mesta.

Senast har folkpartisten Björklund tvingats erkänna att friskolorna inte alls kom att fungera som liberalerna hade tänkt sig när de initierade sådana för snart 20 år sedan. Han bryr sig inte så mycket om att somliga får mycket sämre undervisning än andra eller vad segregeringen av skolorna för med sig, men däremot tycker han inte det är bra att skolor konkurrerar om elever med att ge allt högre betyg (något som många varnade för då man införde ”friskolesystemet”). Så nu ska det tillskapas ett nytt kontrollsystem.

Vi har dessutom redan sett hur man börjat kontrollera medborgarna allt effektivare, avlyssningar var som helst, när som helst och hur som helst exempelvis. ”Vi måste skydda oss mot terrorism”, säger man och menar nog egentligen att man vill skydda det rika etablissemanget från ”den sociala oro” som man ängslas för och som produceras på grund av bostadssegregation, arbetslösheten, sämre skolutbildning etc.etc.

Mer kontroll av invånarna (”medborgare” passar ju inte längre och jag har inte riktigt vant mig vid att vi är ”kunder” i staten Sverige numer) har ju inte varit liberalernas hjärtefråga precis. Men just mer kontroll tvingas man införa på det ena privatiserade området efter det andra. Undrar hur länge det dröjer innan man anser sig tvingade att inrätta en apotekskontroll för att somliga privatägda apotek säljer ex. narkotikaklassade preparat illegalt, eller antibiotika mm.

Hur länge dröjer det innan man kommer på att den privatiserade bilprovningen inte fungerar utan att man måste inrätta ett kontrollsystem även där, därför att folk, åtminstone på somliga verkstäder, kan köpa sina godkännanden utan att ens visa sin bil, att verkstäderna passar på att anmärka på allt möjligt onödigt för att tjäna mer på reparationer som inte behövs eller på reparationer som inte ens görs och således lurar av folk pengar, något som redan idag är ett problem vad gäller en hel del bilverkstäder.

Marschen in i fascismen fortsätter, spår jag: ”Värna de rikas frihet, kontrollera och håll resten på mattan”.

Länkar:
”Konkurrens om elever ger orättvisa gymnasiebetyg”, DN
Avregleringen av bilprovningen görs inte för konsumenterna, Alliansfritt Sverige
Återigen – straff, kontroller och övervakning som lösning, Svensson
Självklart blir det betygsinflation när skolor ska konkurrera, , ,my dad read kierkegaard
Reserverat: MVG till friskolornas elever, Ingemars blogg
Reprisfråga: Liberalismen – ett förstadium till fascism? Motvallsbloggen, 4/2 2008
Fler ser likheterna mellan nyliberalism och nazism/fascism, Motvallsbloggen, 16/11 2007
Liberalismen – ett förstadium till fascism? Motvallsbloggen 9/2 2006

PS:
Märkligt förresten, när Sovjet föll samman och de baltiska staterna blev fria igen, skulle man skapa de ideala nyliberala samhällena. Svensken och ekonomen Anders Åslund var i Ryssland som expert och hjälpte till med den chockterapi som det nya Ryssland skulle utsättas för för att uppnå det verkligt liberala lyckoriket. Resultatet blev ökad fattigdom för massor av människor, tilltagande alkoholism, sjunkande medellivslängd, stöld av statens egendom av några få, de s.k. oligarkerna, framväxten av starka maffiaorganisationer – men det förstås, några få blev ohemult rika. Och nu ser vi, eventuellt, vidareutvecklingen, kanske pga den ekonomiska kraschen – en kapning av ett fartyg i Östersjön. Det var väl inte så det skulle gå när nyliberalismen genomfördes. I varje fall inte i retoriken.

Länk:
Kaparna hotade döda besättningen, AB