Liberalernas drömmar kraschar, en efter en
Jag har sagt tidigare på bloggen att liberalism är ett förstadium till fascism. Då har jag närmast tänkt på att med den ojämlikhet, vad gäller levnadsvillkor, som automatiskt följer på en sådan ekonomisk konkurrens- och låt-gå-politik som praktiseras nu och som liberaler omhuldar, kommer människor snart att rösta fram rena fascister. Eller så drar sig liberaler i regeringsposition alltmer åt det hållet för att dra väljare från nyfascister. Just detta senare ser vi redan många exempel på, framför allt vad gäller den hårdnande attityden mot invandrare.
Nu skönjer vi emellertid ännu en väg från demokratiskt sinnelag till ett fascistiskt, som ekonomisk låt-gå-ekonomi kan ta: Ju mer man sänker skatter, privatiserar och försöker skapa vad man påstår vara frihet och valfrihet, desto sämre och ofriare blir det för allt fler medan en liten elit drar ifrån alla andra. Resultatet blir ofrånkomligen mer kriminalitet och mer korruption i samhället. I det läget blir statens motdrag att införa allt mer kontroll, av det mesta.
Senast har folkpartisten Björklund tvingats erkänna att friskolorna inte alls kom att fungera som liberalerna hade tänkt sig när de initierade sådana för snart 20 år sedan. Han bryr sig inte så mycket om att somliga får mycket sämre undervisning än andra eller vad segregeringen av skolorna för med sig, men däremot tycker han inte det är bra att skolor konkurrerar om elever med att ge allt högre betyg (något som många varnade för då man införde ”friskolesystemet”). Så nu ska det tillskapas ett nytt kontrollsystem.
Vi har dessutom redan sett hur man börjat kontrollera medborgarna allt effektivare, avlyssningar var som helst, när som helst och hur som helst exempelvis. ”Vi måste skydda oss mot terrorism”, säger man och menar nog egentligen att man vill skydda det rika etablissemanget från ”den sociala oro” som man ängslas för och som produceras på grund av bostadssegregation, arbetslösheten, sämre skolutbildning etc.etc.
Mer kontroll av invånarna (”medborgare” passar ju inte längre och jag har inte riktigt vant mig vid att vi är ”kunder” i staten Sverige numer) har ju inte varit liberalernas hjärtefråga precis. Men just mer kontroll tvingas man införa på det ena privatiserade området efter det andra. Undrar hur länge det dröjer innan man anser sig tvingade att inrätta en apotekskontroll för att somliga privatägda apotek säljer ex. narkotikaklassade preparat illegalt, eller antibiotika mm.
Hur länge dröjer det innan man kommer på att den privatiserade bilprovningen inte fungerar utan att man måste inrätta ett kontrollsystem även där, därför att folk, åtminstone på somliga verkstäder, kan köpa sina godkännanden utan att ens visa sin bil, att verkstäderna passar på att anmärka på allt möjligt onödigt för att tjäna mer på reparationer som inte behövs eller på reparationer som inte ens görs och således lurar av folk pengar, något som redan idag är ett problem vad gäller en hel del bilverkstäder.
Marschen in i fascismen fortsätter, spår jag: ”Värna de rikas frihet, kontrollera och håll resten på mattan”.
Länkar:
– ”Konkurrens om elever ger orättvisa gymnasiebetyg”, DN
– Avregleringen av bilprovningen görs inte för konsumenterna, Alliansfritt Sverige
– Återigen – straff, kontroller och övervakning som lösning, Svensson
– Självklart blir det betygsinflation när skolor ska konkurrera, , ,my dad read kierkegaard
– Reserverat: MVG till friskolornas elever, Ingemars blogg
– Reprisfråga: Liberalismen – ett förstadium till fascism? Motvallsbloggen, 4/2 2008
– Fler ser likheterna mellan nyliberalism och nazism/fascism, Motvallsbloggen, 16/11 2007
– Liberalismen – ett förstadium till fascism? Motvallsbloggen 9/2 2006
PS:
Märkligt förresten, när Sovjet föll samman och de baltiska staterna blev fria igen, skulle man skapa de ideala nyliberala samhällena. Svensken och ekonomen Anders Åslund var i Ryssland som expert och hjälpte till med den chockterapi som det nya Ryssland skulle utsättas för för att uppnå det verkligt liberala lyckoriket. Resultatet blev ökad fattigdom för massor av människor, tilltagande alkoholism, sjunkande medellivslängd, stöld av statens egendom av några få, de s.k. oligarkerna, framväxten av starka maffiaorganisationer – men det förstås, några få blev ohemult rika. Och nu ser vi, eventuellt, vidareutvecklingen, kanske pga den ekonomiska kraschen – en kapning av ett fartyg i Östersjön. Det var väl inte så det skulle gå när nyliberalismen genomfördes. I varje fall inte i retoriken.
Länk:
Kaparna hotade döda besättningen, AB
28/09 01:41 at 01:41
Nedanstående två kommentarer råkade jag radera av misstag, och kunde inte rädda dem kvar, men kunde kopiera dem och sätta in dem så här istället
Kerstin
Martin
Submitted on 2009/08/19 at 6:42am
Liberalismen går alltid emot fascism, det minskar nämligen den del av samhället som står under demokratisk kontroll. I deras utopi står inget under demokratisk kontroll, kvar är bara kapitalistisk kontroll. Sist jag var ute och kollade så var kapitalismen fascistiskt organiserad med en top down ordning på makten. Den liberala utopin går således emot total fascistisk kontroll av samhället, detta direkt, ett övertagande av de demokratiska institutionerna som klassisk fascism gör är inte ens nödvändigt för att uppnå en fascistisk organisation av samhället.
Vad gäller skolan skulle Björklund kunna lösa den pinsamma problematiken genom att göra en mycket liberal reform som vi på vänsterkanten är ganska ensamma om att förespråka. Totalt avskaffande av betyg! Betyg som endast håller medelklassen under armarna.
I östeuropa har det väl mer och mer dykt upp nostalgiker för det gamla systemet. De östeuropéer jag känner har ofta tyckt att det var mycket som var bättre förr, även om de jag känner inte är några stalinist nostalgiker så är de medvetna att deras liv hade varit enklare och tryggare i det gamla systemet.
Det är just det sista som jag ser som avgörande! Den själva biologiska anledningen att vi sluter oss samman i grupper/samhällen är tvåfaldig, fortplantning och trygghet. Det är de evolutionära fördelarna som samhället ger. Ett samhälle som inte skapar trygghet för sina medborgare har inget existensberättigande, för det uppfyller inte grundkravet på ett samhälle. Alla andra värden ett samhälle kan tillföra är meningslöst för organismen, de är oftast bara metafysiska konstruktioner.
Men trygghet kan kopplas ihop med metafysiska konstruktioner så som frihet. För är du inte trygg så är du aldrig fri, då lider då under rädslan och orons tvång. Därför är det bara en skenbar frihet som liberalerna eftersträvar, men istället får de ett samhälle där alla hålls fängslade av rädsla och oro för framtiden, fattig såväl som rik.
Kerstin
Submitted on 2009/08/19 at 2:03pm
Martin: Din kommentar är så bra att jag skulle vilja lyfta fram den som ett eget gästinlägg här på bloggen, för hur det nu är så får inläggen alltid mer läsare än kommentarerna. Får jag ditt tillstånd att göra det?
Martin
Submitted on 2009/08/19 at 2:17pm
*Rodnar* Visst får du det!
Martin
Submitted on 2009/08/19 at 2:19pm
Fast det är klart, det finns ingen riktig röd tråd i det om det står för sig själv utan det du skrivit.
Björn Nilsson
Submitted on 2009/08/19 at 9:01pm
Jag håller med om att Martin slagit huvudet på en och annan spik där.
Samtidigt funderar jag lite på det där med etiketter på företeelser: det finns ju folk under den liberala etiketten som inte gillar fascistisering. Är dessa människor egentligen inte liberaler, eller är det björklundare och liknande som inte är liberala? Eller kan man ha en fascistisk och en icke-fascistisk liberalism? Jag undrar om inte olika etiketter av typen “liberalism”, “socialism”, “ekologism” etc. är så breda och infattar så motsägande uppfattningar att de i själva verket är snudd på värdelösa?
Martin H
Submitted on 2009/08/19 at 9:40pm
Kan vara intressant med en internationell utblick för att se i vilket sällskap denna blogg är i när den börjar prata om fascism.
I USA pågår just nu en het debatt om sjukvårdsreform, när Republikanerna inte kallar reformen för socialism så gillar de att slänga fram att det är ett steg på vägen till fascism. Republikanerna vill att allt ska vara privat medan denna blogg vill att allt ska vara statligt, två extrema positioner, men ingendera av dem kan vid en rimlig diskussion anses vara “fascism”. Tror Barney Frank (kongressledamot som nog ligger ganska nära svenska vänstern) sa det bäst igår – “On what planet do you spend most of your time?”.
Samma sak kan sägas om det här resonemanget. På vilket sätt en utökad kontroll av friskolorna skulle vara fascism kan jag efter flera läsningar inte förstå.
Alla system kräver kontroller (därför det finns JO, JK, riksrevisionen etc.) och för t ex varje vårdskandal som upptäcks i privat drivna verksamheter så finns det en minst lika stor skandal i en landstingsdriven sådan. Fördelen med den privata är att de kan kastas ur systemet, precis som privata förskolor som inte fungerar slutar få elever.
Martin H
Submitted on 2009/08/19 at 9:49pm
Ser att tidigare kommentarer lämnats av en “Martin”, men kommentar 6 är från mig – “Martin H” – inte meningen att röra till det, använder alltid den beteckningen!
Martin
Submitted on 2009/08/19 at 10:36pm
Martin H, jag tror du missförstår vänsterpositionen. Liberaler talar om ägande som det centrala, därför talar vi förbi varandra, för socialister talar om makt. Vänstern vill att så stor del av samhället som möjligt skall vara under demokratisk kontroll(*). I ett kapitalistiskt samhälle så är ägande = makt, därför är en privatisering av statlig egendom i ett kapitalistisk samhälle att minska den demokratiska makten. Men som du sa, ingen av positionerna är fascism i den ideologiska betydelsen, den ena är all samhällsmakt koncentrerad på de demokratiska institutionerna, i den andra har de demokratiska institutionerna ingen makt, inte heller det sista är fascism.
Men om de demokratiska institutionerna saknar all samhällsmakt, då får man se på hur maktstrukturerna ser ut i det kapitalistiska samhället utanför de demokratiska institutionerna. Där är det oftast (förvisso inte alltid) en person som bestämmer över mängder med arbetare, arbetarna har inget att säga till om vem denna person är, eller vad han bestämmer. En klart fascistisk maktordning, när all makt ligger hos sådana institutioner och de demokratiska institutionerna saknar all makt, vad skall vi kalla den maktstrukturen? Man kan säga att majoriteten då lyder under en fascistisk maktordning, eller feodal. Men som Björn säger, etiketterna har urvattnats och tappat all sin betydelse, därför de långrandiga utläggningarna, för etiketterna kräver en sidas förklaring.
Men kontroll av friskolorna är väl inte det som i sig får Kerstin att dra fascism parallellen. Men det är bara det sista i en lång entonig ramsa från Björklunds första dag, kontroll, tvång, övervakning. Det tog jag som underförstått, för det är det första man kommer att tänka på vad det gäller den mannen.
(Nej, det handlar inte om att detaljer i ditt liv skall avhandlas i demokratisk ordning, vänstern innehåller nämligen de liberala värderingarna om frihet och integritet. Värdemässigt liberalare än liberalerna själva.)
Kerstin
Submitted on 2009/08/20 at 12:52am
Björn Nilsson: Nej, det är klart, man kan mena olika saker med fascism. För mig är fascism det statssystem som fanns i Spanien under Franco, i Portugal under Salazar.
Nu är vi kanske inte på väg dit, utan till vad jag tidigare kallat velourfascism, dvs man håller fria val, som ett skådespel för folket. Folket får välja vilka politiker de vill ska administrera de multinationella företagens intressen (föra de rätta krigen, hålla ordning på upproriska människor etc), men människor har inget val mellan olika politiska alternativ och för politikerna handlar det mest om personlig makt, om de nu har någon sådan.
Martin H skiver: Alla system kräver kontroller (därför det finns JO, JK, riksrevisionen etc.) och för t ex varje vårdskandal som upptäcks i privat drivna verksamheter så finns det en minst lika stor skandal i en landstingsdriven sådan. Fördelen med den privata är att de kan kastas ur systemet, precis som privata förskolor som inte fungerar slutar få elever.
Du förbiser just det faktum att i statliga företag har vi lagar om rätt för personal att anmäla oegentligheter eller rapportera om sådana till media, anonymt, och lagar som förbjuder chefer att efterforska uppgiftslämnaren. Det blir en “folkets kontroll”. I privata företag gäller inte dessa lagar och det är uppseendeväckande att våra skattepengar går till privata företag som vi inte kan kontrollera, att personal ofta får skriva på lojalitetsförklaringar, inte tillåts tala med media etc. Till JO och JK kan man bara anmäla statliga och kommunala tjänstemän, inte privata sådana dessutom.
Så det finns kontroll och kontroll också och liberaler har ju ständigt klagat över det hemska socialdemokratiska kontrollsamhället.
28/01 01:16 at 01:16
[…] – Liberalernas drömmar kraschar, en efter en, Motvallsbloggen, 19/8 2009, […]