Dystert att konstatera att RT:s engelska redaktion börjar hämnas. Även om jag kan förstå dem så binder de nog ris åt egen rygg med ett sådant agerande. Risken är, om de fortsätter på den inslagna vägen, att de raserar det förtroende som kanalen ändå lyckats skaffa sig hos många i Sverige på samma sätt som Al Jazeera har gjort.

Här har svenska media kört med en tydlig antirysk- och antiputin-kampanj en längre tid och ovanpå detta sysslar vår regering och försvarsmakt med rena provokationer gentemot Ryssland: ”Titta, vi övar bombningar i norra Sverige tillsammans med Nato nu,” underförstått: Blir det krig mellan Ryssland och USA/Nato så vet ni varifrån ni också kan förvänta er ett anfall, nämligen från svenskt territorium, från norra Sverige.

Under tiden har USA/Natoländerna och Sverige länge och nu allt intensivare ägnat sig åt att försöka destabilisera Ryssland, precis som de destabiliserat och med detta lyckats förstöra många länder i världen, via av USA betalda s.k. NGO:er (non-government organisations)1). Såvitt jag förstår sysslar även Sverige med dylik verksamhet i Ryssland. Våra ansvariga kallar det för att ”utbilda ryssar i demokrati” har jag förstått. Läste om detta någonstans för något år sen men minns tyvärr inte var. Dessutom beskyllde vår utrikesminister Ryssland för inte så länge sedan för att vara eller bete sig nazistiskt.

Så vad gör nu RT? Jo de lägger ut en video på YouTube, apropå upploppen i Husby, och förklarar att vår multikulturpolitik är misslyckad. För att underbygga detta påstående intervjuar man Nationaldemokraternas (som är ett öppet nazistiskt parti) partiledare och låter honom förklara hur dålig den svenska invandrarpolitiken är och illa det har gått i Sverige på grund av densamma.2) Man startar en propaganda mot Sverige alltså, vilket kompletterar Rysslands svar på Nato-övningarna i norra Sverige, de ryska militärövningarna över Östersjön, vars syfte knappast kan missförstås – om man inte heter Carl Bildt förstås, som såg provokationer där inga sådana fanns och nu anser att det är läge att inte se dem som faktiskt företas – på grund av svenskt agerande.

Jag menar förstås att denna videopropaganda inte är något smart drag från ryssarnas sida även om man kan förstå om hämnden är ljuv. RT har fått en viss status i USA/Nato-kritiska kretsar i Sverige på grund av att man rapporterat lite mer objektivt från kriserna i Libyen och Syrien bl.a. men med en sådan här video riskerar man att göra sig omöjlig i  just dessa intellektuella och Väst- och Natokritiska kretsar i Sverige. Därmed stöter man bort de få i Sverige som försvarar Rysslands politik idag. Själv kommer jag att känna mig mycket tveksam i fortsättningen, till att sätta in videos från RT på bloggen.

/Kerstin

Länkar (kan komma senare):

1) New Endovement for Democracy i USA, hemsida. En organization som är förfärlig om man inser vad den sysslar med. Den gör ingen hemlighet var man verkar, vilket kan läsas  under rubriken Where we work. Bara i Ryssland betalar man 52 organisationer för att organisera oppositionella demonstrationer, kritisera valförföranden etc. Det finns däremot ingen NGO som sysslar med att kritisera amerikanska val, som inte alltid är sådana mönster att ordning och demokrati.
2) Jag länkar inte till den omtalade RT-videon av principiella skäl.
Behind Syria Peace Talks Proposal, US Prepares Regional War, Bill Van Auken, Counter Currents.org 23/5 2013