Martin bidrog med en kommentar till inlägget igår, som jag finner så tänkvärt att jag vill lyfta fram det till ett eget inlägg. Så här kommer hans kommentar (för sammanhang rekommenderar jag dem som inte redan gjort det, att läsa inlägget under detta först):

Martin skriver den 
19/08:
Liberalismen går alltid emot fascism, det minskar nämligen den del av samhället som står under demokratisk kontroll. I deras utopi står inget under demokratisk kontroll, kvar är bara kapitalistisk kontroll. Sist jag var ute och kollade så var kapitalismen fascistiskt organiserad med en top down ordning på makten. Den liberala utopin går således emot total fascistisk kontroll av samhället, detta direkt, ett övertagande av de demokratiska institutionerna som klassisk fascism gör är inte ens nödvändigt för att uppnå en fascistisk organisation av samhället.
Vad gäller skolan skulle Björklund kunna lösa den pinsamma problematiken genom att göra en mycket liberal reform som vi på vänsterkanten är ganska ensamma om att förespråka. Totalt avskaffande av betyg! Betyg som endast håller medelklassen under armarna.
I östeuropa har det väl mer och mer dykt upp nostalgiker för det gamla systemet. De östeuropéer jag känner har ofta tyckt att det var mycket som var bättre förr, även om de jag känner inte är några stalinist nostalgiker så är de medvetna att deras liv hade varit enklare och tryggare i det gamla systemet.
Det är just det sista som jag ser som avgörande! Den själva biologiska anledningen att vi sluter oss samman i grupper/samhällen är tvåfaldig, fortplantning och trygghet. Det är de evolutionära fördelarna som samhället ger. Ett samhälle som inte skapar trygghet för sina medborgare har inget existensberättigande, för det uppfyller inte grundkravet på ett samhälle. Alla andra värden ett samhälle kan tillföra är meningslöst för organismen, de är oftast bara metafysiska konstruktioner.
Men trygghet kan kopplas ihop med metafysiska konstruktioner så som frihet. För är du inte trygg så är du aldrig fri, då lider då under rädslan och orons tvång. Därför är det bara en skenbar frihet som liberalerna eftersträvar, men istället får de ett samhälle där alla hålls fängslade av rädsla och oro för framtiden, fattig såväl som rik.

Detta vill jag komplettera med en repris av vad jag skrev i G:a Motvallsbloggen 18/4 2005. Inlägget syftar på alla dem som gick i väggen i samband med alla omorganisationer som statliga och kommunala, liksom privata företag vidtog under 90-talet, då när man började skapa annorektiska organisationer och genomförde den administrativa principen om ”management by stress”, liksom alla som behövde psykist stöd efter att de förlorat sina arbeten:

18/4 klockan 12.30
Ständig förändring – biologiskt självmord
Vi lever ju i den biologiska ingenjörskonstens era nu när det är så populärt att förklara allting med biologin.
Det förvånar därför att ingen biologiskt kunnig person påpekar, att ständig förändring och ständig stress (”management by fear”, ”management by stress” etc.), är den säkraste vägen till biologisk kollaps, att biologiska organismer eller system bara tål en viss mängd förändringar under en viss tid, innan de bryter samman, att alla biologiska system bryter samman om allting förändras hela tiden och ingenting är riktigt förutsägbart och om radikala förändringar aldrig avbryts av perioder med relativt god stabilitet och förutsägbarhet.

Utan långa perioder av stabilitet skulle jorden vara en död planet, utan sådana skulle inga arter ha kunnat utvecklas.

När det gäller psykisk tortyr vet man att utnyttja detta faktum emellertid. Att hålla människor i ständig skräck, att utsätta dem för ständigt nya och oförutsägbara påfrestningar, är en känd metod för att bryta ner människor. Tidigare kallade man denna metod för ”hjärntvätt”.

Så varför är man så förvånad och oförstående inför det faktum att alltfler människor bryter ihop, att allt fler människor blir sjukskrivna, går in i väggen, förlorar förmågan att orientera sig i omvärlden. Det är ju en sjävklar effekt av den politik som förs idag där alla vanliga människor ska känna sig rädda och otrygga hela tiden, där skräckens, oförutsägbarhetens och de lurande farornas gryta hålls ständigt kokande – av politiker, av ekonomer och av massmedia.

Den nyliberala ekonomiska politik som förs i hela världen idag, och som förts i Sverige sedan omkring 1990, är helt enkelt en nedbrytningspolitik, en politik som både bryter ner mängder av människor och bryter sönder samhällen. På detta finns två möjliga svar: Endera utvecklas rena maffiavälden eller en ren polisstat.

Slutligen vill jag rekommendera Klas Sandbergs senaste inlägg om Israels politik och Gaza: Den belägrade belägringen. Som vanligt har han skrivit ett viktigt inlägg i saken.