Den diplomatiska krisen mellan Israel och Sverige förvärras, läser jag i Aftonbladet.

”Pressfrihet innebär att publicera sanningen och inte lögner, anser Lieberman.”

Jaha, och vem bestämmer var som är sanning och vad som är lögner? Dessutom påstod inte Donald Boström, som skrev artikeln i AB om vad palestinierna misstänker, att Israels regering stal kroppsorgan från skjutna palestinier. Författaren sade att palestinierna misstänker den saken, efter att de, och detta verkar vara ganska säkert och belagt, får tillbaka sina mördade (skjutna) söner efter en tid, uppskurna och hopsydda igen. Det finns nu bara två tänkbara orsaker till att skära upp de mördade palestinska unga männen, att man just tar hand om kroppsorgan för transplantationer eller att man använder kropparna för läkarstuderande att skära i och lära sig om människokroppen från. Bådadera är lika vidrigt och fördömligt.

Men Liberman, Israels utrikesminister, anser att Aftonbladets artikel är ren och skär antisemitism. Då får vi väl anta att alla amerikaner, eftersom amerikanska media rapporterat om rabbinen som ägnade sig åt organhandel, också är antisemitiska. Det är ju så, förstår man, att det inte kan finnas en enda judisk person som begår kriminella handlingar och om man antyder att så kan vara fallet, då är man antisemit. Av detta kan man sedan dra slutsatsen att judar, enligt Israels regering, inte kan begå illegala handlingar, till skillnad från enskilda personer inom andra trosinriktningar. Eller menar den israeliska regeringen att ingen enda människa kan anklagas för brott utan att man därmed och samtidigt anklagar hela den etniska eller religiösa grupp personen tillhör, för att vara brottslig?

”Israel kommer inte heller att ta svenska anklagelser om kränkningar mot mänskliga rättigheter på samma allvar, enligt Jerusalem Post.”

Då undrar vän av ordning när Israels regering har tagit sådana anklagelser på allvar? Jag kan inte erinra mig att den någonsin har gjort det.

Samtidigt ska Israels försvarsminister Ehud Barak utreda om det går att stämma journalisten som skrev artikeln.”

Jo, det kan han ju försöka göra men sannolikheten att ansvarig utgivare ska fällas i ett tryckfrihetsmål i den här saken är närmast obefintlig. Man far inte med osanning om man refererar vad somliga människor tror, förutsatt att de sagt att de tror så och det i artikeln klart framgår att det är detta man gör, och just detta framgår klart i artikeln.

Aftonbladets artikel var ett av de stora samtalsämnena i Israel i går. Många anklagade Sverige för att vara antisemitiskt och såg artikeln som en bekräftelse på att svenskarna inte stödjer Israel.

Det är nog sant att svenskar i allmänhet, i alla fall de som är lite insatta i problematiken, inte stödjer Israels politik, men detta är inte detsamma som att de som inte gör det är antisemitiska, vilket tidigare alltid har betytt att man dels hyst fördomar om judar, dels hatat dem och velat bli av med dem eller förgöra dem. Men vill Israels politiker absolut sätta likhetstecken mellan kritik av dess agerande och antisemitism, ja då är vi förstås antisemitiska, vi som kritiserar denna regering – och inte nog med det, åtminstone jag är stolt över den saken i så fall. Något sådant trodde jag aldrig att jag skulle skriva om mig själv, men det var på den tiden då ”antisemitism” betydde vad jag skriver ovan, inte vad Israels regering och israelvänner idag hävdar att det betyder.

Sedan är det förstås så att jag inte alls anklagar alla som kallar sig, eller anser sig vara judar, för denna politik utan endast de i den israeliska regeringen ingående personerna. Inte ens de flesta av de israeler som stödjer denna regering vill jag anklaga, eftersom jag vet att de flesta av dem är offer för denna samma regerings, och dess företrädares, lögnaktiga propaganda.

Aftonbladet mötte en upprörd Benny Dagan (Israels ambassadör i Sverige: min anm.) efter mötet.
– Vi kan inte tolerera sådana här publiceringar. Därför vill vi att den svenska regeringen yttrar sig klart och tydligt. Om Sverige tar avstånd från artikeln skulle det avskräcka andra från att återupprepa detta fula tillvägagångssätt.

Vadå? Anser sig Israels politiker vara de som ska bestämma över hela världen, vad människor ska få säga, tycka och tänka överallt? Det brukar definitivt inte vara en inställning som förknippas med demokrati utan med diktatur, ja med världsdiktatur i det här fallet. Försöker man leva upp till den värsta av alla antsemitiska fördomar, den om den världomspännande judiska sammansvärjningen? Det verkar ju så.

– Vi förlorade sex miljoner människor i Europa. Att anklaga judar och israeler med hjälp av alla sorters fabricerade historier kan leda till att judar dödas i andra delar av världen. Vi kommer aldrig att tolerera det.

Och Sovjet förlorade 20 miljoner människor i kriget och ryssarna ansågs också vara ”Untermenschen” av Hitler, alltså får vi inte kritisera den ryska regeringen, eller någon enda ryss, för korruption, för traficking, för narkotiahandle etc. och definitiv inte den ryska regeringen för någonting – eller?

Varför anser du inte att det finns någon anledning att utreda om israeliska soldater tagit organ från dödade palestinier?
– Frågan är absurd. Det är jämförbart med att jag först skulle kunna anklaga dig för att ha våldtagit någon och sedan begära bevis från dig att du är oskyldig

Ingen enda judisk person är alltså kapabel att begå en enda kriminell handling. Att misstänka eller anta detta är absurt. Nu råkar det emellertid vara så att det har visat sig att åtminstone en judisk rabbin i USA har sysslat med illegal organhandel, men det är kanske skillnad på judar i diasporan och judar i Israel? De förra kan kanske begå illegala handlingar, de senare kan det inte – eller kan man inte anklaga amerikaner på samma sätt eftersom man i stort sett lever av amerikanska skattepengar?

Det är svårt att förstå den israeliska regeringens reaktioner på annat sätt än att man faktiskt vill öka på antisemitismen i världen, för att man vill att fler judar ska immigrera till Israel, så att man har folk tillräckligt för sina krig och för att ockupera och bosätta sig på den mark man stjäl från palestinierna. De israeliska politikerna och regeringsledamöterna kan bara inte vara så dumma att de tror att deras agerande nu skapar Israel ett bättre anseende i världen. Så korkade människor finns inte – eller gör det det?

Länkar:
”Våra söner plundras på sina organ”, AB
Israel hotar stoppa Bildt’, AB
Granska Israel!, AB
Veckans citat: Israelaktivismens brunblå bloggegga, Motbilder
Israelisk dubbelmoral, Jinges blogg
Sovjet/Ryssland Wikipedia
Rabbiner misstänkta för organhandel, Realtid