Nu har mängder av journalister och media hävdat, med Lieberman, Israels extermistiske utrikesminister, att palestiniernas misstankar om organstölder är helt ogrundade. Det var de inte och att utan vidare undersökningar hävda detta är inget annat än usel journalistik. Det är helt klart att en israelisk rättsmedicinare, Yahoda Hiss, professor och chefspatolog vid Abu Kabir, ett rättsmedicinskt institut, ägnade sig åt att stjäla kroppsorgan från människor som han obducerade. Detta var tydligen en skandal i Israel då det uppdagades, för omkring fem-sju år sedan, så det är rent erhört att Israels regering reagerar som den gör.

Här vill jag således citera lite om saken ur israeliska media:

Så här var det:

Allegations made against Hiss in some cases include his taking organs without consent, placing the cardboard center of toilet paper rolls and metallic rods in their place to fill the voids in the body and hide the theft of the organs.
A court-ordered search of the institute revealed large supplies of stored organs taken illegally from bodies. Over the past years, heads of the institute appear to have given thousands of organs for research without permission, while maintaining a ”storehouse” of organs at Abu Kabir.
Organs belonging to soldiers killed in various circumstances were found in the institute during a surprise search this week. After consulting with Chief Chaplain Brig. Gen. Rabbi Yisrael Weiss, it was decided that in concert with the bereaved families, graves would be opened and the organs buried along with the remains of each soldier involved. ( Abu Kabir Operating Organ Warehouse, Israel National News.com/ israelfaxx.com, jan. 2002 /scrolla neråt för att hitta artikeln)

Denne professor Yahoda Hiss har haft mycket skumraskaffärer för sig, här är en av dem och fler kan man läsa om på sidan som länken under citatet leder till, bl.a. tycks han ha försökt att dölja vilka skador Yizchak Rabin dog av vid dödskjutningen.

Hiss åtalades, ett antal israeliska anhöriga vittnade mot honom, och han erkände att han tagit organ från 125 israeliska soldater, vars anhöriga, i och med undersökningen av hans förehavanden, fick tillbaka de saknade organen för att grävas ner tillsammans med de begravda kropparna. Några palestinier lär inte ha vittnat vid rättegången mot Hiss. När det nu handlade om tusentals organ från institutet som Hiss förestod, varifrån kom alla de övriga kroppsorganen? Det är inte så långsökt att föreställa sig att de kom från palestinier och inte heller konstigt att palestinier misstänkte, som Donald Boström berättar i sin artikel, att israelisk militär stal organ från döda och dödade palestinier. Militärer tog med sig de dödade unga männen, kom tillbaka med dem fem dagar senare, uppsprättade och hopsydda, och tvingade de anhöriga palestinierna att begrava dem omedelbart, mitt i natten och under deras överinseende. Helt grundlösa kan man därmed definitivt inte kalla palestiniernas misstankar. Det kan man inte kalla dem ens om de skulle vara felaktiga.

Vi får också veta att:

Hiss was fired from his position as Director of the institute shortly after the courts became involved in allegations against him, but has remained the Chief Pathologist at the Institute.

This is not the first time that Hiss has escaped legal consequences for his actions. Former Attorney-General Elyakim Rubenstein aroused objections from several directions when he ruled that Hiss should not be charged with criminal behavior, even though he provided ”expert testimony” about autopsies at which he had not been present and used tissues and organs after autopsies without permission from the families of the deceased.
( Infamous Chief Pathologist to Once Again Evade Punishment, Israel National News, 26/9 2005 )

Jag kan alltså inte finna annat än att Donald Boströms förslag om att det är dags” att bringa klarhet i denna makabra verksamhet om vad som försiggår och vad som försiggått på de av Israel ockuperade områdena sedan intifadan startade” är helt rimligt.

Hampus Eckerman på bloggen Motbilder har redan skrivit mer utförligt om saken (länk nedan). Han visar att det fanns grund för palestiniernas anklagelser/misstankar mot Israel om att man stal döda palestiniers kroppsorgan men Sveriges Radio har under dagen kört den ena sändningen efter den andra på temat: Här har vi ett flagrant övertramp från Aftonbladets sida där Israel anklagas för organstöld och organhandel, helt utan grund.

Varför gör nu Avigdor Lieberman en sådan affär av detta?
Israel borde rimligen tjäna på att bara förbigå saken med tystnad då mycket tyder på att man inte har (eller i varje fall inte hade) helt rent mjöl i den här påsen. Kan det förhålla sig så att han vill försvaga Carl Bildt, som ska (skulle?) besöka Israel 10:e september i egenskap av representant för EU och där han förväntas komma med kritiska synpunkter från EU, eller vill Israel helt stoppa hans besök för att inte ge EU tillfälle att framföra någon kritik mot Israel?

Fler länkar:
”Våra söner plundras på sina organ”, D Boström, AB
Israel – centrum för organhandel, Motbilder
Physicians For Human Rights – Israel
Maor Calls For Hiss? Suspension, Israel National News jan. 2002
Mediekonflikten mellan Israel och Sverige: bakgrund, DN
Publicering och UD-kommentar utreds, Sv.D
”De israeliska myndigheterna bör svara på frågorna istället”, Sv.D

Tillagd 10/6 2013:
- The Body of the Enemy, Nancy Scheper-Hughes Professor
University of California, Berkeley & Donald Boström International Journalist