Sovjet och DDR spionerade förvisso på sina medborgare – det gör även USA, som alla känner till numer, och på alla andra länders medborgare dessutom.

Var är indignationen? Var är ilskan? Var är beskyllningarna? Var är fördömandet?

Hur mycket frihet har det lyckliga amerikanska folket – egentligen?

NSA Blackmailing Obama? | Interview with Whistleblower Russ Tice

Den här mannen är inne på tankegångar som även jag varit inne på och väl ibland låtit skymta fram här på bloggen: Hur kan det komma sig att det inte verkar finnas en enda hederlig politiker idag (och knappast heller hederliga journalister)? Handlar det bara om okunnighet eller om mutor, eller handlar det om utpressning/hot?

Vi vet att varenda människa, i stort sett, har något i bagaget som de skäms över eller som de inte vill ska komma ut. Vi vet dessutom att media kan göra en jätteskandal av minsta struntsak.  Så den typ av avlyssning, som Ross Tice talar om i filmen ovan, ger naturligtvis dem som avlyssnar en enorm makt. I ett samhälle där människor tror att de är fria, där de inbillar sig att de bor i en fungerande demokrati och att media är tillförlitliga, där är det förstås lättare att lura folk än det var i ex. Sovjet, där de flesta misstrodde både tidningarna och TV.

Gör inget om de avlyssnar oss, menar många människor, bara man har rent mjöl i påsen. De inser inte att ingen människa har bara rent mjöl där. Alla har små klumpar av smuts i mjölet också, om inte rent svarta klumpar. En sådan klump, om än aldrig så liten, kan av media förvandlas till en hel säck med kolsvart mjöl – om viljan finns hos någon som har all information om oss. Minsta lilla pinsamma snedsteg kan av media förvandlas till en megaskandal, till något som får massor av människor att vråla ut sitt hat och sin ilska gentemot den ”avslöjade”. Vi har sett mängder av sådana skandaler i det här landet de senaste 25 åren.

Så ska man anse att den här typen av avlyssning är ofarlig – för en själv, då ska man nog betrakta sig själv som fullkomligt obetydligt, som så ointressant och med så lite inflytande att ingen människa i världen bryr sig om en, ja knappt ser en ens. Är man en sådan total mes, ja då kanske man inte behöver frukta annat än falska anklagelser, som man ju kan råka ut för även utan avlyssning, som bekant.

För att inte tala om de människor som så småningom kommer att få inflytande, vad utpressare kan tvinga dem till. Varför går S idag med på att Sverige kastas in i Nato? Varför  röstar S med M så ofta numer? Vem eller vilka är det i själva verket som rycker i trådarna?

Inte underligt förresten, att ledarna i USA verkar desperata vad gäller att sy in Julian Assange, Bradley Manning, Barret Brown och nu Snowdon. De verkar ju närmast desperata. Vad är det månne man tror att de här personerna också skulle kunna avslöja?

/Kerstin

Länkar:
Russ Tice, Bush-Era Whistleblower, Claims NSA Ordered Wiretap Of Barack Obama In 2004, Huff Post, 20/6 2013 (Citat; Host Sibel Edmonds and Tice both raised concerns that such alleged monitoring of subjects, unbeknownst to them, could provide the intelligence agencies with huge power to blackmail their targets.
”I was worried that the intelligence community now has sway over what is going on,” Tice said.
)
Barrett Brown, political prisoner of the information revolution, Kevin M Gallagher. The Guardian 13/7 2013 (Anm: Det verkar som om en hel del av avlyssningarna görs av privata säkerhetsbolag i USA. Genialt. Då kan man hävda att ”staten” inte avlyssnar (även om staten betalar, som man ju inte behöver berätta) utan att ljuga dvs. Man behärskar konsten att luras utan att ljuga.)
My family’s Google searching got us a visit from counterterrorism police, Michele Catalano, Tje Guardian 1(8 2013 (Citat: But my son’s reading habits /om Bostonbombaren. min ann./ combined with my search for a pressure cooker and my husband’s search for a backpack set off an alarm of sorts at the joint terrorism task force headquarters….. What happened was this: At about 9am, my husband, who happened to be home yesterday, was sitting in the living room with our two dogs when he heard a couple of cars pull up outside. He looked out the window and saw three black SUVs in front of our house; two at the curb in front and one pulled up behind my husband’s Jeep in the driveway, as if to block him from leaving.)
Här är vi idag: Polisbesök hos familj som googlat tryckkokare, TkJ.se 1/8 2013 (svensk bloggtext om artikeln i länken ovan)