Lyssnade på Bo Lundgren på Ekot klockan kvart i sex, mannen som förvärrade effekterna av vår fastighetsbubbla i början av 90-talet. Han tycker att:

– Det överlägsna system som heter marknadsekonomi bygger på att individer har idéer, tankar och att man kan utveckla dem och skaffa sig pengar. Men i detta ligger också att det ibland kanske alla människor får någon slags idé som är överoptimistisk.

Ja, så kan man ju förstås också se saken. Men han är optimistisk trots att:

Det blir en bubbla och jag tror att vi kommer att få se bubblor. Vi har haft det genom åren, vi kommer att få se det i framtiden. Det är ett pris vi får betala….

”Vi får betala”? Vilka vi? Och hur mycket får Bo Lundgren betala?

Men, det gör inte så mycket att vi får lite bubblor då och då för:

……det är en dramatisk skillnad mot hur den här världskrisen hanterades om vi går tillbaka till 1920- eller 1930-talen. Då gjorde centralbanker och regeringar de mesta fel. Nu gjorde man det allra mesta rätt, inte allt och inte i USA, där man lät Lehman Brothers gå och en del andra saker…

Så bra då. Jag undrar om alla de som numer ”föredrar att gå arbetslösa” (enligt den ekonomiska teori som vår finansminister omfattar) också tycker att detta ekonomiska system med måttlösa finansexesser, för folks pensionspengar bl.a., är ett pris värt att betalas för detta goda ekonomiska system och om de också tycker att kriserna sköts bra?

I Postens tidning Du & Co kan man förresten läsa ett uttalande av Sven Hagströmer: ”När jag såg att förmögenheten halverats men att den ändå räckte till barnbarns barnbarn om de sköter sig, ja då kände jag att det var rätt bra”.
Känns ju skönt att veta att även de rikaste får vara med och betala. Dessutom var det ju kul att få veta att om krisen inte hade kommit så hade alla efterlevande, ner till hans barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn, kunnat klara sig på hans förmögenhet.

Varför går mina tankar till dem som nu blir arbetslösa, hur de har det om ett år, och till hur deras barn kommer att leva?

Länk:
Bo Lundgren räknar med fler kriser, Ekot
How Did Economists Get It So Wrong? P Krugman, N Y Times
…och DÄR föll även den keltiska tigern…, Ekonomikommentarer