Nu har jag läst Slagen dam av Eva Lundgren m.fl.
Innan jag skriver ner min åsikt om undersökningen Slagen dam vill jag framhålla följande:
1) Jag har ingenting att göra med några av de personer som gjort undersökningen, eller med några av de personer som tyckt till om denna.
2) Jag är inte engagerad i genusforskning och har aldrig varit det men jag anser mig vara feminist (halva makten hela lönen).
3) Jag kan väldigt lite om genusteori Jag känner alltså inte till de konflikter, teoretiska eller praktiska, som finns inom genusforskningen eller vilka personer som står på ena eller andra sidan.
5) Jag känner inte till de intrigspel som försiggår inom Uppsala universitet men utgår från att sådana pågår där som på de flesta andra universitet.
6) För egen del har jag ingenting att vinna eller förlora på att ha den ena eller den andra åsikten eller på att stötta den ena eller den andra sidan i den här konflikten.
Därmed till saken:
I Slagen dam redovisas resultaten från en vanlig normal enkätundersökning där man skickat ut en enkät till 10.000 slumpvis utvalda kvinnor i olika åldrar. Omkring 70% svarade på enkäten, en bra svarsfrekvens. Metoden har varit korrekt och undersökningen har förberetts noggrant. Vad gäller metoden och proceduren hittar jag således ingenting att anmärka på.
Statistiken som redovisas i undersökningen, den första som gjorts i Sverige av kvinnors upplevelser av manligt våld mot dem, är en guldgruva för dem som vill fortsätta att forska inom området, både för dem som ställer sig kritiska till utgångspunkterna och för dem som anser att dessa är plausibla. Statistiken är utförlig men den väcker trots detta många frågor värda att forska vidare om, något som gör undersökning fruktbar och värdefull enligt allt vetenskapsteoretiskt tänkande.
Utgångspunkterna för undersökningen samt tolkningen av resultaten tycks vara måltavlor för den häftiga kritiken och jag anar att utvärderarna, vars rapport jag återkommer till i ett senare inlägg, önskade hitta statistik som motsade de teser som Eva Lundgren arbetar utifrån och som hon dessutom tydligen blivit internationellt känd för, könsmaktsordningen, att män är överordnade och kvinnor underordnade i vår kultur, normaliseringstesen, som innebär att misshandlade kvinnor till slut kommer att acceptera mannens syn på sig själva, som kvinnor som inte förtjänar bättre, att det är deras fel att de får stryk, samt tesen om våld som en kontinuerlig variabel med lindrigare våld i ena änden av skalan och svårt fysiskt våld i den andra.
I rapporten väljer forskarna dock att skilja mellan två typer av våld mot kvinnor, dels vanligt fysiskt våld, dels sexuellt eller sexualiserat våld.
Undersökningen handlar om kvinnors upplevelser av våld från män. Forskarna (för de är flera, inte bara Eva Lundgren som man lätt får intryck av när man läser inlägg om den här undersökningen) har inte, vad jag kan finna, försökt kartlägga varför män våldför sig på kvinnor, som exempelvis utvärderarna, och andra kritiker tycks anse att de borde ha gjort istället.
Utifrån dessa utgångspunkter är sedan frågebatteriet konstruerat och frågorna och analysen måste därför förstås mot bakgrund av utgångspunkterna. Jag finner inte mycket i rapporten som är ologiskt eller konstigt redovisat i relation till utgångspunkterna. (Det gör faktiskt inte utvärderarna heller fast de låtsas som om de funnit anmärkningsvärda svagheter i det avséendet.)
Forskarna för sedan inga mer utförliga teoretiska resonemang kring den statistik som redovisas, bara kortare sådana, men på några punkter förefaller resultaten inte stämma överens med utgångshypotesen och där för de fram troliga orsaker till detta.
Så säger exempelvis en stor majoritet av kvinnorna att våldet mot dem föder ilska och hat och detta tycks motsäga normaliseringstesen, eftersom de enligt denna tes borde betrakta våldet mot dem som riktigt efter en tid och alltså känna mer skuld och skam än ilska och hat.
Å andra sidan visar statistiken att ”kvinnorna nästan alltid lever i mindre våldsamma förhållanden just nu”, medan flera av dem tidigare levt i mer våldspräglade förhållanden. Hur kan det komma sig, frågar forskarna, och gissar att det är lättare att fördöma den våldsman man kommit ifrån än den man just nu lever med, vilket inte låter orimligt. Här finner vi alltså data som är åtminstone synbarligen motstridiga och därför ett område värt mer ingående studier.
Det ska dock noteras att forskarna inte på något sätt försöker dölja den statistik som visar de här motstridiga tendenserna, vilket tyder på att de inte är överdrivet ivriga att ”bevisa” att de har rätt. Att de försöker finna en förklaring av dessa motsägelser som stämmer med utgångshypotesen är fullkomligt rimligt, även om förklaringen skulle visa sig vara felaktig vid närmare undersökning.
Med andra ord, forskarna tror på sina utgångshypoteser och försöker i några fall hitta en förklaring till varför resultatet inte tycks bekräfta utgångshypotesen. Detta förhållningssätt, som kritiseras av utvärderarna som om det vore en allvarlig vetenskaplig synd, är tämligen normalt i forskarvärlden, och som jag hävdat i en kommentar tidigare, ingenting att förfäras över, snarare bra för prövning av hypoteser.
Karl Popper, 1900-talets store vetenskapsteoretiker/filosof, skulle visserligen säga att det är dålig forskning att göra så eftersom en god forskare, enligt honom, alltid ska försöka att falsifiera sina hypoteser. Thomas Kuhn, som Margareta Hallberg i alla fall tidigare uttryckt sin beundran för, säger istället att detta är normalt under paradigmatisk forskning, som det kan sägas handla om här, och att paradigmatisk forskning (normalforskning) är själva förutsättningen för upptäckter av felaktigheter och för att man ska komma vidare inom vetenskapen.
Jag finner alltså ingenting i undersöknigen som är undermåligt eller anmärkningsvärt och definitivt ingenting som gör det befogat att utsätta Eva Lundgren och hennes medforskare för den häxjakt som man utsatt dem för, och detta trots att jag tycker att somliga av deras utgångspunkter är ifrågasättbara men samtidigt intressanta att diskutera, vilket jag ska återkomma till i ett senare inlägg.
Istället anser jag idag att massmedia gett en mycket vinklad och gravt felaktig bild av undersökningens resultat när man kort och gott gick ut och förklarade att de här forskarna hade kommit fram till att nästan hälften av alla kvinnor hade utsatts för manligt våld. Man undvek att berätta om hur forskarna bakom Slagen dam definierade våld, nämligen betydligt vidare än vi är vana vid att använda begreppet. Därmed gav man lyssnare en tämligen felaktig bild av vad enkätundersökningen faktiskt visade.
Jag minns att jag också reagerade när jag hörde de här siffrorna på radion då rapporten kom, och först sedan jag nu har läst undersökningen förstår jag vad som avses. Det har alltid sina risker att ge invanda begrepp en ny innebörd, som forskarna har gjort här, och de har också fått smaka på konsekvensen av detta förfarande. Det innebär dock inte att det är automatiskt fel att förfara på det sättet. Ibland kan en sådan omdefinition visa på sådant som inte varit synligt på grund av att den tidigare definitionen har dolt det. Delvis tycker jag att det förhåller sig så i det här fallet.
För visst är det så att många av oss kvinnor har fått respekten för mäns överlägsna styrka och överordning i ryggmärgen. Så självklar finner många av oss den, och så självklart anpassar vi oss efter denna ordning att vi till slut inte ens tänker på att vi gör det. Vi bara är försiktiga i vårt umgänge med män. De kvinnor som råkat ut för lite grövre våld någon gång blir troligen ännu mer medvetna om att män kan ”sätta dem på plats” om de vill, och att de kan komma att göra det utan att våldet har kunnat förutses, och de kommer troligen att anpassa hela sin livsstrategi efter denna insikt och att göra detta faktum helt självklart (normalisering alltså). För att inte tala om kvinnor som råkat ut för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld, som undantagslöst leder till rena trauman och förlorad tillit.
Det räcker till och med att ha blivit uppfostrad av en far som, även om han inte slåss, klart och tydligt visar att det är han som bestämmer och att ingen kvinna ska tro att hon kan få rätt gentemot honom, för att man som kvinna ska ha fått könsmaktsordningen i ryggmärgen, vill jag hävda! Men allt detta måste man kanske vara kvinna för att förstå, ja kanske till och med kvinna med vissa erfarenheter men erfarenheter som tämligen många av oss har, vilket jag menar att den här undersökningen visar.
28/12 09:50 at 09:50
Tack för en välskriven och vältänkt postning! Det jag nu hoppas på är att alla feminister gör uppror mot könsmaktsordningen och vägrar att finna sig i dumheter som ”Man lyssnar mer på en man än en kvinna” och liknande tokigheter. För ett sådant resonemang är knappast ett tecken på feminism.
Själv har jag blivit beskylld för att vara feminist, något som jag alltså inte är. Däremot sympatiserar jag kraftigt med feministers berättigade kritik och krav som ”lika lön för lika arbete”.
Är man rädd för kvinnliga forskare och deras arbete så visar det på en intellektuell oförmåga som tyvärr är kännetecknande för många män. Tjejer KAN faktiskt minst lika bra som män. Det är ju bland andra du själv ett strålande exempel på.
28/12 12:13 at 12:13
Tack Kerstin! Bra jobbat!
Och jag litar på dina slutsatser.
Sen undrar jag varifrån spekulationerna i tokerier kommer ifrån. Eva Lundgren måste ju ha sagt eller skrivit något märkligt, som lagt fjädern där – den som blåstes upp till ett hönshus…
Konstigt att man ger sej på ett, tydligen, alldeles vanligt forskningsarbete…? Skumt.
28/12 14:51 at 14:51
Jinge och Petra:
Tack för era positiva kommentarer Roligt med sådana i den här frågan också
Sedan ska det ju sägas att man kan diskutera om det var förnuftigt att inkludera så mycket i våldsbegreppet. Ur taktiskt synpunkt var det uppenbarligen inte lyckat, och det är detta jag tror att många andra feminister kritiserar Eva Lundgren m.fl för: Att genom att hon ”överdriver” kommer den här undersökningen och Eva Lundgrens teorier att verka kontraproduktiva. Men, här gissar jag bara.
Går vi in i statistiken i undersökningen så ser vi att grövre våld mot kvinnor, sådant som vi vanligen menar när vi talar om kvinnomisshandel, inte kommer i närheten av några nästan 50%. Då är det mer måttliga siffror som gäller. Då har
23% av kvinnorna blivit knuffade, släpade
16% slagna med knytnäve eller hårt föremål,
13% fått föremål kastade på sig,
8% har utsatts för stryptag,
7% har fått huvudena bankat mot en vägg,
6% har blivit hotade med kniv eller skjutvapen eller annat vapen.
Sedan föreligger överlappningar, så många av dem som drabbats av det allvarliga våldet har förstås också erfarit de lindrigare formerna.
Jag gissar också att när man inkluderade lindrigare våld, som knuffar och örfilar, eller bara verbalt förtryck i våldsbegreppet, då känner sig många män träffade, och går till motattack för att de plötsligt finner att de själva definieras som ”kvinnomisshandlare” eller vålsmän, och som sådana ser de flesta machomän sig inte. Inte ens de som misshandlar kvinnor mycket kraftigt vill klassificeras sig själva som kvinnomisshandlare eftersom sådana fortfarande är illa sedda i samhället, vilket ju är positivt.
Misstänker också att många män är ilskna på regeringen för sexköpslagen, och lägger en stor del av skulden för denna på Eva Lundgren och hennes ”könsmaktsordningsbegrepp”, men det vill man förmodligen inte öppet dra fram som orsak till kritiken av Eva Lundgren.
Vidare finns det mycket att diskutera kring statistiken i undersökningen, vilket enligt min mening gör den spännande och utvecklande, och det anser jag även om jag också kan vara tveksam inför somligt i den.
Men som sagt, att man är kritisk till undersökningen (vilket jag inte kan säga att jag är) eller någon del av den, är inte skäl att utsätta Eva Lundgren för vad hon har utsatts för.
30/12 12:58 at 12:58
[…] Då Abrahamssons vetenskapliga kompetens förmodligen motsvarar läsning av längre pressmeddelanden bör man söka en mer problematiserad bild av rapporten. En sådan typ av analys ges av fil. dr. Kerstin Berminge på Motvallsbloggen där man bl.a. kan läsa: Undersökningen handlar om kvinnors upplevelser av våld från män. Forskarna (för de är flera, inte bara Eva Lundgren som man lätt får intryck av när man läser inlägg om den här undersökningen) har inte, vad jag kan finna, försökt kartlägga varför män våldför sig på kvinnor, som exempelvis utvärderarna, och andra kritiker tycks anse att de borde ha gjort istället. […]
30/12 13:05 at 13:05
Hej Kerstin,
Länkar till det här inlägget i mitt senaste inlägg Bra jobbat!
30/12 16:15 at 16:15
Det kan nog vara svårt att se de uppenbara bristerna i Slagen Dam dels för den som inte är närmare insatt i forskningen om kvinnors och mäns partnervåld, dels för den som är feminist och gärna vill hitta stöd för könsmaktsteorin i föreställningen att ”det är män som slår” och att våldet mot kvinnor skulle vara utbrett och normalt.
Man behöver inte gå längre än till baksidan på verket och pressmeddelandet för att hitta en direkt felaktighet. Där står:
”De svenska männen står för mer än 80 procent av det pågående våldet i äktenskap och samboförhållanden.”
Det krävs inte mycket av reflektion för att inse att det är huvudlöst att påstå något sådant utifrån en studie där bara kvinnor tillfrågats om hur vilket ”våld” de utsatts för. Att författarna inte alls reflekterar över det våld som kvinnor utövar ”pågående […] äktenskap och samboförhållanden” visar att de försöker sopa den frågan helt under mattan. (De övriga 20 procenten menar Lundgren et al. att utländska män utövar.)
Du vill också ha det till att ansvaret ligger hos media att allmänheten inte insett att Lundgren et al. har en annan definition av ”våld” än den gängse, men det framgår likaså av pressmeddelandet att det är författarna själva som kommer med det braskande påståendet att ”[n]ästan hälften av kvinnorna […] har utsatts för våld”, och inget nämns där om att de använder ordet ”våld” på ett direkt felaktigt sätt, eftersom ”våld” i svenskan syftar på det som är fysiskt skadligt.
Men det som gör Slagen Dam till ett oseriöst fuskverk, vilket jag redan tidigare pekat på, är att man vid sidan av den felaktigt vida våldsdefinitionen inte alls tar hänsyn till att kvinnor misshandlar män i en inte försumbar omfattning. Det innebär att i kvinnornas svar också såväl omsesidigt våld i slagsmål som också männens självförsvar mot kvinnors fysiska attacker kommer med och läggs männen till last.
Det borde väl vid det här laget inte finnas många som har missat att kvinnor oftast slår första slaget och misshandlar sin partner lika frekvent och lika grovt, men det finns ändå skäl att nämna det. För den som vill fördjupa sig finns en utförlig rapport (pdf) tillgängig hos Irlands hälsodepartement, där man bl a kan läsa följande sammanfattning av alla tillgängliga studier i frågan (s. 58):
“Prevalence rates are typically measured with reference to relationships in both the last year and over a life-time. The results of the studies show that, over the last year, women are either more likely than men to inflict physical violence (as shown by 8 out of 12 studies) or equally likely (as shown by 3 of the 12 studies); only one study showed a different pattern to this. (…)
Severe physical violence involves acts such as kicking, biting, beating, choking, etc. and constitutes around 40% of total physical violence. The studies consistently show that, within the
past year, women used more severe acts of violence against men than men did against women (…)
Nine studies measured psychological violence and seven of these show that women are more
likely to perpetrate psychological violence than men.”
Lustigt nog (eller olustigt) så pekar du själv på den mentala mekanism som gör att så många kvinnor – och särskilt feminister – envist vägrar erkänna att kvinnor misshandlar sin partner i väsentligen samma omfattning som männen. Så här skriver du (med mina inflikningar):
”…, då känner sig många män (kvinnor) träffade, och går till motattack för att de plötsligt finner att de själva definieras som “kvinnomisshandlare” (”makesmisshandlare”) eller vålsmän (sic) (våldskvinnor), och som sådana ser de flesta machomän (feminister) sig inte. Inte ens de som misshandlar kvinnor (män) mycket kraftigt vill klassificeras sig själva som kvinnomisshandlare (makesmisshandlare) eftersom sådana fortfarande är illa sedda i samhället (eller inte, vilket ju är positivt.”
Beaktar man nämligen kvinnors våld mot sina män, så faller mycket av det stöd som funnits för teorin om ”könsmaktsordningen”, vilket säkert gör många feminister ilskna. Men denna teori har hela tiden byggt på en vanföreställning om kvinnors godhet och totala avsaknad av benägenhet till våld, trots att redan de första studierna av partnervåld på 70-talet visade att kvinnor misshandlade lika mycket.
Jag kan förstå – av det du tidigare skrivit – att du har svårt att vara kritisk till Slagen Dam, men det blir ändå tydligt, om man inte desperat söker stöd för könsmaktsteorin, att studien är vetenskapligt undermålig och att en granskning och officiell kritik var nödvändig, även om det sätt det gått till på inte riktigt är vad som hör hemma vid och anstår ett ärevördigt universitet som Uppsala. Men å andra sidan hör inte en charlatan som Eva Lundgren hemma där heller.
Så i mina ögon står det 1-1 i övergrepp på den akademiska friheten mellan regeringen och universitetsledningen.
31/12 03:00 at 03:00
Nisse:
Jag raljerar inte alls. Begär pengar för att utreda hur mycket stryk män får i Sverige av sina kvinnliga partners. Det vore mycket intressant att få den sidan belyst för Sveriges del . Eva Lundgrens m.fl. utredning handlar om Sverige, inte om Irland.
31/12 10:11 at 10:11
Nisse!
Du driver med oss! Men betänk att satir och ironi på Internet är en seriös sak. Den är lätt att missförstå. I din kommentar har du ett långt citat från en irländsk rapport som är skriven av ett litet privat konsultföretag. Men din länk till ett pdf-dokument leder till en vetenskaplig kritik av denna rapport där den sågas fullständigt. Ur kritiken: ”metodologin är olämplig”, ”ingen systematisk genomgång av litteraturen”, ”viktiga arbeten är utelämnade, obetydliga skrifter har getts för stor tyngd”, ”källhänvisningarna är slarviga” etc., etc. (Översättningarna av citaten är mina, men läs gärna dokumentet på engelska på den länk som Nisse har lämnat.)
Hur är det nu, Nisse: Skojar du med oss? Eller läser du inte själv de dokument som du länkar till? I så fall, varifrån har du fått länkarna? Eller är det så att du medvetet vill lura dina läsare?
31/12 16:32 at 16:32
Tack, Börje, för att du läst länkarna och tar upp den här frågan. Jag ville inte ta upp det direkt, eftersom min kommentar då skulle blivit ännu längre. Men du kan lugnt vara förvissad om att jag läst det jag länkar till, vilket du kan kontrollera genom att läsa diskussionen på David Tjeders blogg. Det är alltså inte frågan om skoj eller ironi, utan något så ovanligt som hederlighet och vilja att upplysa och föra en saklig diskussion med ordentliga källhänvisningar också till ev. motargument.
Men om du – och andra som har svårt att acceptera att kvinnor misshandlar lika mycket som män i relationer – läser inte bara de två kritiska ”peer reviews”, utan också författarnas svar, så ska du bland annat hitta följande formuleringar:
”Overall, the key findings on the prevalence of domestic violence by men and women which are at the heart of this report – and the key reason why the study was commissioned in the first place – are unaffected by these reviews.”
”The reviewers biggest reservation is that our search of the literature may not have been exhaustive – and this we acknowledge – but neither of the reviewers were able to cite one prevalence study which we overlooked. This is surprising given that the reviewers are acknowledged experts in this field. In particular, the reviewers do not show how the findings of our report would be any different if a more exhaustive search of the literature had been undertaken.”
Författarna till rapporten tillbakavisar också i sitt svar alla de sakliga invändningar som kritikerna har, på ett sätt som nästan framstår som raljerande, när det blir tydligt hur kritikerna missförstått grunderna för slutsatserna i rapporten. Den rätt arroganta formulering som inleder den ena ”peer review”
”This report on domestic violence against male victims is unacceptable as a serious scientific critique.”
visar sig alltså helt sakna saklig grund och framstår mera som ett desperat och känslomässigt utbrott från den som inte vill acceptera resultaten, eftersom de kullkastar kritkerns ideologiska övertygelse.
Kan inte du, Börje, försöka med att hänvisa till en studie som visar något annat än att kvinnor misshandlar lika mycket som män; något som varken kritikerna ovan eller någon annan jag frågat klarat av. Jag undrar alltså fortfarande på vilka vederhäftiga studier feminister och andra bygger sin föreställning på, att män misshandlar mer i relationer.
Kerstin:
De studier som jag grundar slutsatsen att kvinnor misshandlar lika mycket på, kommer alltså inte från Irland eller speglar irländska förhållanden enbart, utan de är gjorda över hela västvärlden. Rapporten bygger på studier från USA (5), Kanada (4), Storbritannien (2), Australien (1) och Nya Zeeland (1).
Problemet – att feminister och andra blundar för att kvinnor misshandlar sin partner lika mycket – skulle inte avhjälpas av att jag genomförde en egen studie. Resultaten skulle troligen av dem som inte vill se den egna gruppens utbredda våld avfärdas som ”antifeminism” eller med samma arrogans som jag pekat på ovan.
Det finns redan tillräckligt många studier från hela västvärlden som visar samma sak föra att alla – utom de riktigt ideologiskt inskränkta – ska kunna acceptera faktum. Samma resultat finns från Tyskland (där kvinnor är tre gånger så våldsamma i samband med vårdnadstvister), från Norge i en studie från i år och från den tidigare nämnda svenska studien.
Så jag undrar alltså på allvar, Kerstin, varför du har så svårt att acceptera vad som finns väl belagt i goda vetenskapliga studier över hela västvärlden och dessutom i Sverige. Samtidigt har jag inte fått en enda hänvisning till någon enda studie som skulle stödja föreställningen att män misshandlade sin partner mer än kvinnor.
Det enda man brukar hänvisa till är den offentliga statistiken över anmälningar av partnervåld till polis och sjukvård, vilket ju naturligtvis speglar verkligheten mycket sämre än studier av verklig våldsfrekvens, vilket vänsterfolk inte är sena att påpeka när det gäller polisanmälningar mot invandrare, som anses riskera mer att anmälas för brott än svenskar.
Kan inte du Kerstin hänvisa till en källa som du menar visar att män misshandlar sin partner mer än kvinnor?
Sedan uppmanar jag dig förstås att starta ett Borås- eller Västkust-upprop för att få ett stopp på kvinnors våld mot (sina) män med anledning av det här brutala dådet, som inte står efter Piteå-uppropets tändande gnista i brutalitet. Begär offentliga medel för att få kvinnor att ta sitt kollektiva ansvar för gruppens våld och visa att ni kvinnor inte blundar för det våld ni – enligt JämO:s logik – är kollektivt skyldiga till.
31/12 21:22 at 21:22
Nisse:
Ännu en gång, och den allra sista: Jag diskuterar huruvida Eva Lundgren m.fl. har blivit korrekt behandlade och bedömda vad gäller undersökningen Slagen dam, inte de frågor du tar upp här. De har inte med saken att göra. Eva Lundgren m.fl. har inte haft i uppdrag att undersöka kvinnors våld mot män nämligen.
01/01 10:36 at 10:36
Till Nisse:
När Irlands hälsodepartement lägger ut två peer reviews tillsammans med en rapport som de beställt antyder detta att de är tveksamma beträffande rapportens kvalitet. Den första av dessa peer reviews anger också 3 undersökningar som visar på att mäns våld mot kvinnor i parrelationer är vanligare och grövre än kvinnors våld mot män.
Nu har du valt att tro på att kvinnor misshandlar män lika mycket som män misshandlar kvinnor. Och en människas tro är svår att ändra på. Men då väcks mitt psykologiska intresse. Upplever du att det finns fler män som tror som du? Om det finns fler, är det då så att ni är rädda för våld från kvinnor även utanför en parrelation? Undviker ni t.ex. att gå hem ensamma om det är mörkt på kvällen, av rädsla för att bli överfallna av en kvinna? Har ni skaffat er någon typ av vapen eller larmanordning för kunna klara er ur en situation där ni blir utsatta för våld från en kvinna, inom eller utom hemmet?
01/01 19:47 at 19:47
Kerstin:
Ännu en gång, och den sista: Jag bidrar med information som hjälper dig att förstå varför en granskning av Eva Lundgrens forskning var fullkomligt rimlig, och varför det är rimligt att avfärda hennes resultat och teorier som fuskverk och påhitt. Dessa saker har med saken att göra, bl a eftersom det är viktigt att inse att i Slagen Dam också mäns självförsvar och ömsesidigt våld räknas med.
Samtidigt kan jag förstå att en diskussion om kvinnors lika utbredda partnervåld kan kännas besvärande för dig, då ett av de starkaste stöden för ”könsmaktsteorin” är föreställningen att nästan bara män slår sin partner.
Trots att du envist håller fast vid denna föreställning kan du inte hänvisa till någon källa som styrker den. Jag kan vara ödmjuk och avstå från uppmaningen att starta ett västkustupprop mot kvinnors våld mot män, och istället uppmana dig att i framtiden ge en sanningsenlig bild av partnervåldet och låta bli att sprida sexistiska lögner om det.
Börje:
Istället för att försöka föra en saklig diskussion för att hjälpa till att få fram en sanningsenlig bild av hur partnervåldet ser ut, så hemfaller du åt rikta in dig på min person och påstå att jag ”tror” och på andra sätt håna och häckla. Det är ett erkännande så gott som något att du har fel i sak och inte kan stödja din egen ”tro” med källhänvisningar och sakargument.
Jag skulle själv kunna psykologisera över din rädsla för att föra en saklig diskussion och din vägran att ange en källa för din ”tro”, men eftersom jag har sanningen, förnuftet och sakargumenten på min sida, så behöver jag inte sänka mig så lågt.
När författarna till rapporten (pdf) själva uppmanar alla berörda institutioner i Irland att komma med kritik och publicerar deras ”peer reviews” ihop med själva rapporten, så visar det att de är seriösa akademiker som inte är rädda för kritik, utan uppmuntrar den för att den bara kan bidra till att stärka deras redan väl underbyggda slutsatser. Detta gjorde t.ex. inte Eva Lundgren med Slagen Dam. Kanske för att hon förstod att studien inte skulle palla kritiken; den var inte ens uppe för kritik på ett vanligt universitetsseminarium.
De 3 undersökningarna du påstår finns i en ”peer review”, som skulle visa att kvinnor misshandlas mer än män i relationer, hittar jag inte. (Du kan väl citera de ställen där du menar att de nämns.)
Däremot hittar jag en hänvisning till att 37% av kvinnliga men bara 6% av manliga mordoffer dödas av sin partner. Men som du säkert förstår beror det på att så många fler män mördas ö h t och detta oftast av en annan man. Det har alltså inget med saken att göra.
Dessutom hittar jag två hänvisningar till studier som pekar på att nästan alla anmälningar till polisen om partnervåld görs av kvinnor. Men detta är något som är väl känt sedan länge av dem som studerar partnervåld, och jag har också nämnt det tidigare. Orsaken är helt enkelt att män har fler skäl än kvinnor att inte anmäla partnerns våld till polisen, bl a för att så många tror att det i princip alltid är mannen som är skyldig vid ett lägenhetsbråk polisen kallas till. Du kan läsa om det i ett autentiskt fall rörande James och Julie, eller i den här artikeln av Murray Straus (eller om den länken inte fungerar här).
Om det är de här undersökningarna du syftar på, undrar jag förstås om du skojar och driver med oss läsare, eller om du medvetet försöker lura mer lättlurade läsare, som inte är lika kunniga som jag. Om du inte försöker luras, så är det väl bara att hänvisa till en ordentlig källa för din ”tro”, eller hur?
Du har fel i att jag skulle ha valt att ”tro” att kvinnor misshandlar män lika mycket. På den tiden jag ”trodde” något i saken – innan jag tog reda på – så lät jag mig (som många andra ännu) luras av den feministiska propagandan och trodde att kvinnor kanske stod för kanske 10 procent av våldet. Men när alla studier som gjorts i frågan visar att kvinnor misshandlar lika mycket, så har jag ändrat uppfattning till en mer välgrundad som jag kan argumentera sakligt för utan att gå till personangrepp eller försöka undvika besvärande fakta, vilket alltså feminister och andra troende gärna gör eller tvingas göra för att försvara sin tro och sina (köns)fördomar.
Läs gärna på i ämnet, Börje! Jag kan rekommendera Dunedin-studien (pdf), där 37 procent av kvinnorna berättar att de misshandlat sin man, men bara 27 procent av dem att de själva blivit misshandlade. Ange också gärna en vederhäftig källa som du stöder din ”tro” på! Det är ju bara genom hänvisning till goda vetenskapliga studier som vi kan avgöra vilkens hållning som är sanningsenlig och vilkens som bara är en ”tro” och simpel fördom.
En sak håller jag med dig om, Börje. – En människas tro är svår att ändra på.
Jag hjälper dig gärna att avslöja eventuella nakna kejsarinnor med sakargument och relevanta källhänvisningar. Kom gärna med detsamma om du menar att jag skulle tro något som inte stämmer med verkligheten.
02/01 00:18 at 00:18
Nisse:
Nu upprepar du dig bara så hädanefter kommer jag inte att släppa till fler kb på den här tråden för dina, för frågan i inlägget, irrelevanta kommentarer.
08/01 00:44 at 00:44
Aha, någon som verkligen läst rapporten. Då har jag fyra metodfrågor:
1) Gjordes det i rapporten någon bortfallsanalys av enkätsvaren?
2) Förklarade författarna varför de valde ett så vitt begrepp av ordet ”våld”, framför allt då ämnet är kontroversiellt?
3) Ingick våld i lesbiska parförhållanden i rapporten? Om inte – förklarar rapporten varför denna kontrollgrupp utelämnas?
4) Gjordes någon jämförelse mellan kvinnornas _uppfattning_ av sin situation och tillgängliga _fakta_ (polisanmälningar, dödsfall med mera)?
08/01 04:44 at 04:44
Gertkvist:
Jag föreslår att du läser ”Slagen dam” själv. Den finns att ladda ner här (jag har skrivit ut och noga läst både rapporten, Eva Lundgrens försvar och utvärderingen)
men i korthet:
1: ja bortfallsanalys gjordes, två stycken (sid 127/28)
2: ja det redogörs för i inledningskapitlet
3: nej, det hade forskarna inte i uppgift att utreda. De hade fått i uppgift att utreda ”kvinnors upplevelse av mäns våld mot kvinnor”.
4: Ja, dels frågade man kvinnorna om de hade polisanmält, dels diskuterar man det faktiska antalet polisanmälningar. Däremot diskuterar man inte ingående de dödade kvinnorna. Dessa kan av förklarliga skäl inte ha några upplevelser längre och inte svara på enkäter.
29/07 03:04 at 03:04
Men Kerstin snacka om att upprepa sig. Varje gång du får frågan varför E.L. inte granskat kvinnors våld mot män, mot andra kvinnor, slagsmål o.s.v. Så hävdar du envist att hon bara fått i uppdrag fått i uppdrag att granska mäns våld mot kvinnor.
Jag antar att hon i och för sig har varit ganska fri i vad hon vill granska. Men bortsett från det. Menar du allvar med att du inte förstår hur avgörande detta är. Hela hennes teoribygge om könsmaktsordning står ju och faller med det underförstådda antagandet att våld av män mot kvinnor är vanligare och av annan storleksordning än det omvända,och homosexvåld. Så oavsett om undersökning stämmer överens med uppdraget eller inte så matchar den inte hennes slutsatser.
Slutligen den rimliga och motiverade undersökningen av henne handlade väl mest om hennes bissarra ideer kring satanister och annat otyg. Försiktigt nog tycks hon inte ha gjort dom i vetenskapliga publikationer i motsats till tv.
13/12 19:58 at 19:58
Struken