OBS: Tillägg nederst i inlägget.

Freedom Flotilla III håller på att samlas och om några dagar är den på väg för att försöka bryta Israels blockad av Gaza (1). Från Sverige deltar det tidigare fiskefartyget Marianne av Göteborg som ägs av föreningen Ship to Gaza (2, 3). Det finns flera kända svenskar ombord, men trots detta är det ganska tyst i media. Att hitta information om projektet på Nätet är inte heller så lätt. Wikipedia har ingenting och om man googlar verkar det som om inga svenska media har skrivit om årets Ship to Gaza sedan fartyget lämnade Sverige.

En tidning har faktiskt skrivit ganska nyss om Ship to Gaza, nämligen Dagens ETC. Tidningens ledarskribent Kajsa Ekis Ekman är ombord på denna sista etapp och har skrivit om detta.(4) I lördags hade tidningen ytterligare en artikel.(5)

För att underlätta för andra som är intresserade av hur det går för årets Freedom Flotilla har jag sammanställt några länkar här nedan. Som en bakgrund kan man också läsa om vad som hände 2010, 2011 och 2012. (6,7)

/Dan Gmark

Tillägg 27/6:
Svenska mainstreammedia har fortfarande inga rapporter om Ship to Gaza eller Freedom Flotilla III. Fria Tidningen, som utkommer två gånger i veckan, har däremot en utförlig artikel som även finns i nätupplagan. De har till och med varit i telefonkontakt med Dror Feiler ombord på Marianne av Göteborg. http://www.fria.nu/artikel/118099

Israels största tidningar, Jerusalem Post och Haaretz skriver om Ship to Gaza och det svenska fartyget Marianne. Ett av de andra fartygen i årets aktion har tydligen blivit utsatt för ett sabotage liknande det som inträffade 2011. Artiklarna innehåller tyvärr ett antal felaktigheter, till exempel skriver Jerusalem Post att Marianne har ”Several dozen Palestinian activists” ombord.

Enligt Ship to Gaza finns det totalt elva personer ombord, varav fem är den besättning som krävs för båtens drift.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-Marianne-sets-sail-for-Gaza-from-Greece-with-MK-Basel-Ghattas-on-board-407226

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.662969

Enligt vad jag kunnat se på sjöfartssajten Marine Traffic har Ship to Gazas fartyg Marianne av Göteborg legat utanför Kretas sydkust i två dagar. Men nu är fartyget på väg mot sydost. Destination: GAZA, PALESTINE.

http://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:29/centery:37/zoom:7

Länkar:

1) Hemsida för Freedom Flotilla III 
2) Marianne av Goteborg” på Marine Traffic
3) Hemsida för Ship to Gaza
4) ”Israels blockad är både olaglig och grym”, Kajsa Ekis Ekman i Dagens ETC 2015-06-15
5) Ship to Gaza hoppas på Sveriges regering, Dagens ETC 2015-06-21
6) Svenskar vittnar i Istanbul om övergreppen mot frihetsflottan 2010, hemsidan för Ship to Gaza 2013
7) Maria-Pia Boethius hemma efter skräckdygn, Aftonbladet 2012-10-22