Lyssnade på OBS i onsdags, på journalisten Curt Carlsson, som berättade om hur han försökte ta reda på hur många statliga myndigheter det fanns i Sverige. Det visste man inte ens inom departementen! En sak är dock klar, de blir bara fler och fler.

Det är tydligt att ju mer man privatiserar, ju mer av offentlig verksamhet man lägger över på kommunerna, desto flera statliga kontrollorgan måste man inrätta eftersom varken kommuner eller privata anordnare av denna service bryr sig om att följa lagar och förordningar eller att nå upp till de lagstadgade målen i det målstyrningssystem som man numer försöker styra Sverige genom.

Det är alltså inte så lysande att lägga över offentlig verksamhet på privata entreprenörer eller att decentralisera somligt till kommunerna då det uppenbarligen inte har lett till en minskning av statliga myndigheter och statlig kontroll. Tvärtom har kontrollbehovet bara ökat och de statliga myndigheterna tycks numer föröka sig så snabbt att inte ens statsmakterna själva vet hur många de är.

I vissa fall väljer man dock att istället slopa de lagar som inte följs, som i fallet med polisens olagliga avslyssning, eller som i fallet med den tilltagande tendensen ute i kommunerna att tillsvidareanställa icke behöriga lärare, vilket inte är så mycket bättre.