Läser just i ETC att man aborterar flickfoster i stor skala i Indien idag. Vart tjugofemte flickfoster tas bort förklarar man och totalt beräknar man att c:a tio miljoner sådana har tagits bort. I Kina, där man sett samma tendens sedan man införde lagstadgad barnbegränsning, tvingas nu 40 miljoner män leva som ensamstående (nr 2/06 tyvärr inte ute på nätet vad jag kan se).

Jag som sysslat med att studera hur idéer flyter mellan biologin (etologin och sociobiologin) och samhälls- och beteendevetenskaperna, kan förstås inte låta bli att jämföra detta faktum med sociobiologins första postulat. Detta postulat säger att ”alla levande varelser är programmerade för att förmera sina gener maximalt”. Eftersom en man och tio kvinnor förökar sig mycket effektivare än en kvinna och tio män, måste det vara något allvarligt fel på indiernas och kinesernas genetiska programmering härvidlag.

Nå, försvarar sig naturligtvis sociobiologer, samhälleliga normer kan förstås förändra de genetiskt bestämda beteendetendenserna (det finns nämligen alltid möjligheter att bortförklara allt som inte stämmer med de sociobiologiska teserna). Vi är inte genetiskt rustade för så moderna företéelser som aborter så innan vi klarade av sådana fick våra anfäder eller anmödrar också barn efter utövandet av sex och innan vi kunde göra aborter var det, ur genförmeringssynpunkt, mer lönsamt att satsa på söner, eftersom de kunde tänkas bli fäder till fler avkommor än döttrar.

Jag köper gärna det senare (fast med vissa förbehåll som jag inte ska ta upp här), men inte påståendet att vi människor, eller andra djur heller för den delen, är programmerade ”för att föröka våra gener maximalt”. Jag hävdar istället att vi, och de andra djuren (hoppsan, ursäkta killar, men jag kanske förlåtes eftersom jag talar om både män och kvinnor här), är programmerade för att vilja ha sex, möjligen så mycket som möjligt av den varan, vilket är något helt annat. Bland djuren blir resultatet förstås så många avkommor som möjligt, eftersom djur inte har en aning om sambandet mellan sex och avkomma. Människan däremot, skiljer sig från de andra djuren i det att vi har detta samband klart för oss och de flesta av oss vill inte alls ha maximalt antal barn, tvärtom. Vi vill ha sex utan att behöva ta konsekvenserna och det har mänskligheten velat alltsedan den blev just mänsklighet. Påhittigheten har varit stor för att undvika barn som konsekvens av sex.

Detta är en av orsakerna till att sociobiologins teser inte utan vidare är applicerbara på oss människor, att mänskliga beteenden inte enkelt och okomplicerat kan förstås och förklaras med hjälp av evolutionsbiologin eller sociobiologin, som det blivit så populärt att göra idag. I synnerhet kan man inte göra det som det postulat man utgår ifrån är felaktigt.