Socialdemokraterna ”lovar” att höja pensionsåldern med tre år. Låter väldigt genomtänkt, med tanke på att det är så gott om jobb och så ont om arbetskraft.

Sedan undrar jag, som nypensionerad väljare på 65 år, om jag ska tvingas ställa mig i arbetslöshetskö och vända mig till socialen, efter att ha sålt allt jag äger och har, om De Rödgröna vinner valet. Det vill jag gärna veta innan jag går till valurnan nästa gång.

Tillägg kl 21.00  

 Tittade på programmet ”Vem har råd att bli gammal”, på P2 nyss. Jag trodde att jag skulle skratta ihjäl mig. Där stod bankfolk och talade om hur viktigt det är att välja rätt PPM-fond och hur mycket pengar man kan tjäna på det på litet sikt, när alla någotsnånär kunniga vet att det där är rent nonsens och att man lika gärna kan spela tärning om vilken fond man ska satsa i. Vidare svarade man på frågor om hur man ska planera för sin pension om man är trettio år idag.

Vadå, planera? Det går ju inte att planera någonting när staten förändrar spelreglerna snabbare än man hinner blinka. Vi planerade för en skaplig ATP, och betalade och betalade, bara för att finna att när det var dags att få ut denna pension, då hade den skänkts bort till de rika i samhället, i form av skattesänkningar. Så den som är trettio kan nog glömma det där med att planera för sin pension, för man har ingen aning om vad politiker eller finansmarknaden kan hitta på de närmaste 40 åren. Privat pensionssparande är dessutom också en ren chansning. Försäkringsbolaget som man sparar i kan ha gått i konkurs långt innan man ska ha ut sina sparade pengar, pengarna kan ha tagit slut på grund av ”välståndsbyggande” bonusprogram för styrelse och VD:ar, eller VD:n kan ha tagit pengarna och stuckit till Bahamas.

Och vad gäller begravningsförsäkringar, så säger jag som min mamma sade: De gräver nog ner en under alla omständigheter, om inte förr så när man börja lukta.

Konstigt förresten, att man kan bryta avtal med vanligt folk hur som helst, medan det på inga villkor går att bryta ett bonuskontrakt med en VD som roffat åt sig alldeles för mycket av aktieägarnas eller pensionsspararnas pengar. 

Dessutom borde alla läsa rapporten Den demografiska bomben, av Lars Tornstam. Han visar hur allt det här talet om den förfärliga åldersboomen och omöjligheten att försörja alla dessa gamlingar, är en ren skrämselproganda som inte har så mycket fog för sig. Men effektiv är denna skrämselbomb för att lura oss alla att acceptera att man tar mer från de sämre ställda och från dem som sliter mest i samhället, och skeppar över det till de rika, till den ekonomiska eliten. 

Länk:

Vem har råd att bli gammal? TV2

Den demografiska bomben, L Tornstam, Uppsala Univ.