Socialdemokratiska partiet har beslutat att pytsa ut pengar för att förhoppningsvis öka sysselsättningen inför valet i september.

Den självständiga Riksbanken svarar omedelbart med att höja räntan, för att se till att socialdemokraternas försök misslyckas. Risk för inflation säger man. Eftersom vi just nu har 0,9% inflation och Riksbanken numer har till uppgift att se till att inflationen inte överstiger 2% (med toleransgränser på + – 1) förstår man ju Riksbankens oro. Vi närmare oss ju den undre gränsen – underifrån!

Så ser vi då återigen fram emot ett år med massor av stora svarta rubriker i Sveriges stora objektiva dagstidningar, och uttalanden i radio och TV, om otaliga varsel om uppsägning (varav en stor del, kanske de flesta, aldrig genomförs). Människor som har lån på sina hus kommer att se sina boendekostnader öka och därmed sina disponibla inkomster minska, vilket är ägnat att göra dem irriterade på socialdemokraterna.

Ett härligt spel för gallerierna och ett som socialdemokratiska partiet självt har beslutat om genom att lagstifta om en helt självständig Riksbank (1999), som förberedelse för inträdet i EMU, en Riksbank som därmed ställdes utanför demokratisk kontroll via riksdagen.