Så har jag då läst och begrundat granskningen av Slagen dam, gjord av vetenskapsteoretikern Margareta Hallberg och statsvetaren Jörgen Hermansson, en gång till och jämfört den med rapporten ifråga. Utvärderingen är minst sagt konfunderande.

Båda utvärderarna menar att det inte finns någon anledning att misstänka Eva Lundgren för vetenskaplig oredlighet, som ju redan framkommit i massmedia. Hon har alltså inte, enligt dessa, gjort sig skyldig till förfalskning av data, vilket var vad granskarna skulle undersöka, en uppgift som endast hade krävt tre raders redovisning. Men, eftersom de båda granskarna menade att det inte var möjligt att kontrollera endast detta utan att man också var tvungen att kontrollera kvaliteten på Lundgrens m.fl forskning, så nöjde man sig inte med dessa få rader.

Vad gäller somliga av de intervjuer som låg till grund för Eva Lundgrens undersökningar gjorda i Norge för omkring 20 år sedan, kunde granskarna inte kontrollera materialet eftersom intervjuerna, i enlighet med norsk lagstiftning om skyddande av uppgiftslämnare, var förstörda, något man knappast kan klandra Eva Lundgren för.

Sedan inriktar sig granskarna på att försöka visa att de slutsatser och den statistik som redovisas i rapporten Slagen dam, är felaktig, att man inte redovisat materialet korrekt och att forskarna bakom rapporten (fler än Eva Lundgren alltså) inte visat någon riktigt vilja att kritiskt granska sitt statistiska material.

För att visa detta gör man ett par nya statistiska beräkningar och konstaterar, hederligt nog, att dessa inte ger anledning att tillbakavisa slutsatserna i rapporten. Granskarna försökte med detta visa att det i huvudsak är alkoholister, utslagna män och utländska män som misshandlar kvinnor, alltså att just den föreställning som tidigare varit den vanliga och som rapporten klart visar inte håller, är mer korrekt.

Det visar sig nu, säger utvärderarna, att det är 18% risk att bli misshandlad av en invandrad man, mot 9% risk att bli misshandlad av en svenskfödd man. Alltså, säger utvärderarna, har forskarna Eva Lundgren m.fl. dragit felaktiga slutsatser när de säger att det inte går att hävda att det är speciella män som misshandlar (arbetslösa, alkoholister och invandrarmän) utan att misshandel av kvinnor utförs av alla män, i alla samhällsklasser och grupper (83% av all misshandel begås inte av dessa grupper visar rapporten!).

Tittar man närmare på statistiken i Slagen dam, så visar det sig att det egentligen är svårt att säga något alls om invandrade män i det här avseendet utifrån den här undersökningen, eftersom svar om invandrade män är lågt representerade i enkäten. Den enda grupp av invandrade män man möjligen kan säga något om, är gruppen ”invandrade män från övriga Skandinavien” även om också detta material är väl tunt.

Tittar man på den i rapporten redovisade statistiken, finner man att risken för kvinnor att bli misshandlade av män från övriga skandinaviska länder är drygt dubbelt så hög som att bli misshandlad av svenska män. Män från andra delar av världen är så få, endast några få fall, att man inte kan säga något alls om dem utifrån undersökningen. Alltså: Akta dig för norska, finländska, danska och isländska män, blir resultatet. Men utvärderarna har inte bemödat sig att skilja ut män från olika kulturer utan klumpat ihop alla ”invandrade män” i sina kontrollerande statistiska beräkningar.

Vill man hävda att män från andra kulturer än den svenska misshandlar i högre grad än svenska män, som varit vanligt att hävda, får man vara så vänlig att skilja ut män från olika kulturer och kontrollera saken på denna grund. För man menar väl inte att invandrade män från Norge och Danmark har en från svensk kultur mycket avvikande kultur? Detta har utvärderarna inte gjort således och det ger faktiskt inte materialet i Slagen dam möjlighet att göra på grund av att materialet är för litet för detta. Alltså rekommenderar Eva Lundgren m.fl., helt korrekt, att man studerar detta område närmare, en slutsats som knappast kan kritiseras.

På denna skakiga grund hävdar sedan utvärderarna att de lagt fram allvarlig kritik av rapporten Slagen dam. Det är övermaga att påstå det. Det är också underligt att de båda granskarna inte kunde komma överens om en gemensam slutsats.

Jörgen Hermansson tycks medveten om det övermaga i utvärderingens slutsats och ber indirekt om ursäkt för denna genom att dels tala om att Eva Lundgren är en kreativ och idérik forskare, dels hävda att den typ av granskning, som han varit delaktigt i, är en tveksam ”kvasijuridisk” process, vilket hedrar honom.

Margareta Hallberg däremot, hävdar i sin slutsats bestämt att granskningen visat på allvarliga brister i Eva Lundgrens m.fl. slutsatser. Det säger faktiskt mer om Hallbergs kompetens än om Lundgrens m.fl. Efter att ha läst utvärderingen betvivlar jag att Hallberg är kompetent att säga något alls om den här rapporten.

Lundgren m.fl. har emellertid gjort sig skyldiga till ett rejält misstag. De säger i den inledande sammanfattningen i rapporten kort och gott att 46% av kvinnorna varit utsatta får våld. Eftersom de flesta, både journalister och andra, endast klarar av att läsa en A4 sida och inte orkar plöja igenom en hel rapport, kommer de flesta aldrig att observera att den här rapporten dels definierar ”våld” vidare än man vanligen gjort, dels, att när man synar statistiken i rapporten närmare, så framgår det klart att kraftigt våld, det som man vanligtvis talar om, endast drabbar omkring 4,5% av kvinnorna (de senaste 12 månaderna), en siffra som inte ligger så långt ifrån den officiella och den som andra fått fram, som tycks ligga på omkring 3,5%.

Eva Lundgren har sedan försvarat sig mot kritiken, och bland annat genom att hävda att utvärderarna inte har den formellt korrekta kompetensen att utvärdera hennes forskning, eftersom ingen av dem är sociologer. Detta försvar har Margareta Hallberg reagerat på genom att hävda att det har hon visst. Jag vill här hålla med Eva Lundgren, det har hon inte. Margareta Hallberg kan uppenbarligen inte läsa statistik och inte förstå vad sådan säger.

Tidigare inlägg på Motvallsbloggen om denna fråga:
här, här och här.

Lundgrens försvar av Slagen dam: Del 1 och Del 2

Tillägg 20/1: Inlägg om den här saken på Gamla Motvallsbloggen:
Kritiken mot ROKS, en del av antijämställdhetskampanjen (13/6 2005)
Kvinnliga forskare får inte göra ett enda fel (13/6 2005)
Huvudlös diskussion om feminism! 12/6 2005
Fokusera på rätt sak – på kvinnohatet! (2/6 2005)