Programmet var väl inte totalt klargörande men så mycket fick man i alla fall klart för sig som att Enron utövade utpressning mot stater, förfalskade bokföringen och tydligen släckte man ner vissa områden för att få upp elpriserna.

Sådant förekommer förstås inte i vårt lilla land, där alla direktörer och industriledare är inkarnationer av hederlighet, aldrig för falska böcker och aldrig uppvisar någon girighet, men nog associerade man till Vattenfall och Eon allt, som ju gått ut och varnat för att elen inte kommer att räcka till och att man kan ”bli tvungna” att släcka ner den i vissa områden ibland.

PS: Enron hade tydligen en kvinna i hög position som uppvisade gammaldags civilkurage och som satte stopp för svindlerierna. Sådana behöver vi ju inte i Sverige förstås. Här har ju direktörerna incitament som gör att de sköter företagen exemplariskt och långsiktigt och som framför allt gör att de sätter kunderna i första rummet. Det är ju så fri konkurrens fungerar.

Tillägg 20.14: Tio minuter efter att jag lagt ut inlägget ovan, dog allt i huset – elen försvann för att vara borta drygt två timmar. Men sedan har den bara varit borta några minuter i stöten. Man får vara glad för det lilla!